Energigivande nyheter, investeringsmedel att söka, datum att lägga på minnet.
Logotyp Energiintelligent Dalarna

Nummer 1-2021
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Prenumerera på nyhetsbrevet

 
Ett hjul med olika energi-och klimatsymboler i en cirkel.

Energiintelligent Dalarna

Energiintelligent Dalarna är ditt regionala kontaktnät och en plattform för länets arbete i energi- och klimatfrågor. Vi samverkar inom sju prioriterade områden för att nå målet om ett Energiintelligent och klimatsmart Dalarna 2045. Vårt nyhetsbrev kommer ut fyra gånger om året, med samlad information kring energifrågor i Dalarna.

Karin Hoppe Storck, Länsstyrelsen Dalarna
Henrik Nilsson, Region Dalarna

www.energiintelligent.se

 

På gång regionalt

Mellansverige kraftsamlar kring vätgas

Industri, transportsektor, akademi och offentlig sektor i Mellansverige går samman i initiativet Mid Sweden Hydrogen Valley och tar ledningen i utvecklingen av ett integrerat vätgassamhälle.

Världen behöver ställa om för att snabbt sänka koldioxidutsläppen. Grön vätgas och elektrifiering är viktiga pusselbitar i denna omställning. Mellansverige visar nu vägen genom kraftfull samverkan. Här ska vätgas möjliggöra fossilfri industriproduktion, gröna transporter och stabila, regionala energisystem.

Mellansverige kraftsamlar kring vätgas - Region Dalarna

 
En elstolpe mot blå himmel med skymningsmoln

Räcker elen? Trygg och konkurrenskraftig elförsörjning i Dalarna, den 27 april 9.30-12.00

Vid konferensen kommer en studie att presenteras som visar scenarier för framtida elanvändning och vad det betyder för de lokala och regionala elnäten i Dalarna.

Vid konferensen presenteras även den färdplan som aktörerna enats om, med prioriterade åtgärder för att möta utmaningarna.

Anmäl dig senast den 16 april på länsstyrelsens hemsida

 

Det finns stöd att söka!

Nu kan du söka pengar från det statliga klimatinvesteringsstödet, Klimatklivet. Du kan söka för alla åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser. Det viktigaste kriteriet är klimatnytta, det vill säga sparade kg CO2 per investerad krona.

Den 8 april berättar vi hur det går till att söka!

Anmäl dig till informationen på länsstyrelsens hemsida senast den 7 april

Klimatklivet
 

Basindustrins fossilfria transporter


Samhället är i behov av fossilfria transportlösningar som är effektiva och prisvärda. Det behövs att vi rör oss snabbt framåt, och säkrar funktionella och efterfrågade lösningar samt fånga in utvecklingsbehov.

Hur ser utvecklingen ut? Ta möjligheten att lyssna och reflektera med svensk basindustri, experter och företrädare för akademin. Den 15 april hålls den digitala konferens klockan 10.00-12.00.

Anmäl dig på Dalarna Science Parks hemsida

 

En vägledning för hållbar vindkraft

Projektet Hållbar vindkraft i Dalarna drevs av Länsstyrelsen i Dalarnas län och samlade olika intressen för att diskutera vägen fram för hållbar vindkraft i Dalarna. Projektet pågick mellan januari 2019 och oktober 2020 och finansierades av Energimyndigheten.

Målet var att öka förståelsen för behovet av mer vindkraft och att ta fram verktyg och metoder som gör det lättare för alla som berörs av vindkraftsutbyggnad och att väga ihop olika samhällsintressen. I en dialogprocess togs en vägledning med 27 rekommendationer för hållbar vindkraft i Dalarna fram som aktörerna förväntas följa.

Ladda ner En vägledning för hållbar vindkraft från Energiintelligent.se

 

Handledning för testcyklister


Hela Dalarna cyklar 2.0 ville skapa bättre förutsättningar för att cykla i länets kommuner. Det övergripande målet i projektet var att minska utsläppen av växthusgaser från korta resor med bil genom att fler använder cykeln till skola, arbetet, aktiviteter och i vardagen.

I foldern Testcyklister för inventering av cykelvägnät, finns en sammanfattning av framgångar och utvecklingsförslag som framkommit från projektet Hela Dalarna cyklar 2.0 samt en handledning för de som önskar använda testcyklister för inventering av befintliga cykelvägnät.

Hela Dalarna cyklar - Energiintelligent Dalarna

Regeringens strategi för främjande av cykel som transportmedel

 

Handbok för en god inomhusmiljö


En ny handbok för god planering av god inomhusmiljö har efter publicering väckt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt. I handboken förklaras aspekterna ljus, ljud och luft på ett lättförståeligt sätt med konkreta tips för planering av ny- och ombyggnationer.

Handboken har tagits fram av Länsstyrelsen Dalarna tillsammans med experter från White, Saint Gobain, By Demand, med flera.

Handbok för god inomhusmiljö i skolor och förskolor - Energiintelligent Dalarna


 

På gång nationellt

Energimyndigheten ska ta fram en vätgasstrategi


Målet med strategin är utveckla och tillvarata möjligheterna med vätgas och elektrobränslen. I uppdraget ingår att analysera och kvantifiera potentialen för ökad produktion, lagring, transport och användning av vätgas, elektrobränslen och ammoniak i olika sektorer i Sverige och översiktligt inventera möjligheterna till samarbete med andra länder och aktörer i Europa. Uppdraget ska redovisas senast den 31 juli 2021.

Pressmeddelande på Regeringens hemsida

 

En nationell elektrifieringsstrategi arbetas fram

Regeringen tar fram en nationell strategi för elektrifiering. Strategin ska bidra till en snabb, smart och samhällsekonomiskt effektiv elektrifiering. I strategin tar regeringen ett helhetsgrepp om förutsättningarna i energisektorn för att möjliggöra en ökad elektrifiering. En plan för att hantera eventuella hinder för en ökad elektrifiering kommer också att ingå.

Läs mer på Regeringskansliets webbplats

 

Ny strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad

Energimyndigheten och Naturvårdsverket har tillsammans tagit fram en nationell strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad. Syftet med strategin är att bidra till energiomställningen genom att skapa förutsättningar för att den framtida utbyggnaden av vindkraft sker på ett hållbart sätt. Strategin fokuserar på en utvecklad planeringsprocess för vindkraft.

Läs mer på Energimyndighetens webbplats

 

Analys av transportbidraget


Tillväxtverket ska analysera möjligheterna att utforma transportbidraget så att hänsyn tas till klimataspekter, i syfte att bidra till Sveriges klimatmål. Konsekvenserna för företagen av en eventuell förändring av stödet ska belysas. Tillväxtverket ska utifrån analysen föreslå möjliga förändringar i förordningen (2000:281) om regionalt transportbidrag. Uppdraget ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 30 september 2021.

Tillväxtverket: Analys av transportbidrag

 

Översyn av energi- och klimatrådgivningen

Energi- och klimatrådgivningen ska utredas av Energimyndigheten. Syftet är att undersöka hur rådgivningen bättre kan passa samhällets nya förutsättningar, såsom digitalisering och pandemins konsekvenser. Rådgivningen ska på ett effektivt och ändamålsenligt sätt bidra till energi- och klimatmålen. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2021.

Pressmeddelande på Regeringens hemsida

 

Lästips

Rapporter från Naturvårdsverket

Fördjupad analys av klimatomställningen 2020.
Analysen fokuserar på synergierna mellan klimat- och luftåtgärder.

Miljömål i transportplaneringen.
Om hur miljömål hanteras på nationell, regional och lokal nivå vid planering av infrastruktur.

Klimatförändringar och biologisk mångfald.
Slutsatser från IPCC och IPBES i ett svenskt perspektiv.

Möjligheter till minskad klimatpåverkan genom cirkulär användning av plast i byggsektorn.
En sammanställning av befintlig kunskap.

Sveriges energisystem 2050 – så kan det se ut
Energimyndigheten tar vartannat år fram långsiktiga scenarier över energisystemets utveckling som underlag till Sveriges klimatrapportering.

 

Klicka här för att avregistrera din adress.

Så här hanterar vi dina personuppgifter.

 
Logotyp Länsstyrelsen i Dalarna
Logotyp Region Dalarna
Logotyp Energiintelligent Dalarna
Do not click this link

Skickat med Paloma