Djurhälsopersonal i Dalarnas län, nyhetsbrev nummer 1, 2023

Nummer 1, 2023
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare.

Nyhetsbrev för djurhälsopersonal i Dalarna

Med det här nyhetsbrevet vill vi nå ut med information om sådant vi hoppas kan vara intressant för dig som är verksam inom djurens hälso- och sjukvård. Nyhetsbrevet skickas ut två gånger per år.

Har du synpunkter på nyhetsbrevet eller förslag på ämnen du vill att vi ska informera om, e-posta till emelie.w.andersson@lansstyrelsen.se

Emelie Andersson, länsveterinär Länsstyrelsen i Dalarnas län.
Farah Ali, länsveterinär Länsstyrelsen i Dalarnas län.

 

Stoppa kvarkan

Den 1–7 maj deltar Sverige för tredje året i rad i kampanjen #Stoppakvarkan. Syftet är att informera, diskutera och öka kunskapen om sjukdomen. I år är kampanjen inriktad på åtgärder som kan bidra till att minska risken för smittspridning.

Du hittar mer information och filmer på kampanjens hemsida:

Stoppa Kvarkan 2023 - SVA

 

 
En berguv.

Högpatogen fågelinfluensa hos en berguv i Falun

Länsstyrelsen i Dalarnas län har fått en rapport om det första konstaterade fallet av fågelinfluensa hos en vildfågel (berguv), som enligt uppgift hittades död i Falu gruva. Enligt senaste lägesrapporten från SVA under 2023 så har enbart två utbrott hos tama fåglar konstaterats i början av året och 45 fall har konstaterats hos vilda fåglar i Sverige. Därmed bedömer SVA att fågelinfluensaläget i Sverige är bättre detta år än föregående två säsonger.

Mer information och kartan över de positiva fallen:
Smittläge för fågelinfluensa - SVA

Vilka regler som gäller och information om senaste utbrotten av fågelinfluensa: Fågelinfluensa - Jordbruksverket.se

 

Ändrade karenstider

Från och med den 28 januari 2022 började den nya EU-förordningen om veterinärmedicinska läkemedel att gälla. Länsstyrelsen i Dalarnas län har uppmärksammat att några veterinärer i länet ännu inte implementerat att karenstiderna numer är delvis annorlunda, varför vi vill passa på att informera om detta.

Till exempel gäller följande nu för karenstider för livsmedel från landlevande djur.

Om du har valt ett läkemedel som är godkänt för det djurslag som ska behandlas ska du välja den karenstid som står i produktresumén. I annat fall ska du välja karenstid som är minst så här lång:

1.Den längsta karenstid som anges i produktresumén för kött och slaktbiprodukter, multiplicerad med 1,5 om det finns en karenstid för livsmedelsproducerande djur. Karenstiden ska avrundas uppåt till närmaste antal hela dagar.
2.28 dagar, om läkemedlet inte är godkänt för livsmedelsproducerande djur.
3.1 dag, om läkemedlet har en karenstid på noll och det används på ett annat djurslag än det som läkemedlet är godkänt för.

Läs mer om karenstiderna för bland annat mjölk, på Jordbruksverkets hemsida: Läkemedel för djur - Jordbruksverket.se

 

Zoonosrisker vid graviditet

Arbetsmiljöverket har sammanställt kunskaper från flera myndigheter som stöd för arbetstagare och arbetsgivare vid bedömning om risker, åtgärder och lagstiftning kring zoonoser, särskilt risker för gravida.

Zoonoser - Smitta mellan djur och människor - Arbetsmiljöverket

Zoonosrisker vid graviditet - Arbetsmiljöverket

 

Anmälan leptospiros

Jordbruksverket har meddelat att det finns ett fel i föreskriften SJVFS 2021:10 Saknr K12 när det gäller leptospiros (kod 4 00 026). Leptospiros ska anmälas vid påvisande av antikroppar i enkelprov, men tyvärr föll markeringen som anger detta (**) bort. Detta kommer att korrigeras men tyvärr dröjer det en tid. För att minimera påverkan på bland annat statistiken önskar Jordbruksverket därför landets veterinärer att anmäla redan vid påvisande av antikroppar i enkelprov, trots nuvarande skrivning. Jordbruksverket har skrivit om det i Epizteln i veterinär tidningen (Nr 8, 2022) och lagt in en notis på deras hemsida för anmälan av anmälningspliktiga sjukdomar.

Här kan du läsa mer om anmälningspliktiga sjukdomar på Jordbruksverkets: Anmälningsskyldighet - Jordbruksverket.se

 

 
Ett gristryne.

Förändringar i rapportering av djursjukdata

Från och med i år ska alla länder inom EU redovisa uppgifter om både försäljning och användning av antimikrobiella läkemedel till djur. Det innebär vissa förändringar i rapporteringen av djursjukdata.

Nya djurslagskategorier införs som innebär att du från 1 januari 2023 måste ange besättningens produktionsform vid behandlingar av nötkreatur, gris, hönsfåglar och kalkoner. Kravet gäller både när du förskriver recept och rapporterar djursjukdata, vilket innebär att du även bör journalföra djurslagskategorin.

Läs mer om de nya kraven:
E-tjänst för att rapportera och se djursjukdata - Jordbruksverket.se

Djurskyddfall:

Du som tillhör djurhälsopersonal är skyldig att anmäla till Länsstyrelsen när du i din yrkesutövning misstänker att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt.
Anmäl bristande djurhållning | Länsstyrelsen Dalarna (lansstyrelsen.se)

Vid akuta ärenden under kvällar och helger, kontakta Polisen på 114 14.

Misstanke om epizootisjukdom

Vid misstanke om epizooti, kontakta dagtid vår växel 010-225 00 00 och be att få prata med en länsveterinär. Om det inte går att nå oss, sök vår tjänsteman i beredskap (TiB). Kvällar, nätter och helger kontaktas TiB via SOS Alarm på telefonnummer 112.

Misstanke anmälningspliktig sjukdom

Praktiserande veterinär ska anmäla till länsstyrelsen i det län där smitta misstänks. För att anmäla klinisk misstanke om kvarka, hästinfluensa, virusabort, virusarterit och MRSA, använd följande E-tjänst:
Anmälan klinisk misstanke om sjukdom på djur (lansstyrelsen.se)

Byte av namn, adress eller arbetsplats

Jordbruksverket: Djurhälsopersonal är skyldig att anmäla till Jordbruksverket vid byte av namn, adress och arbetsplats. Det går bra att skicka e-post till Jordbruksverket där du lämnar information om ändringarna. Du kan även använda Jordbruksverkets blankett för att lämna ändrade uppgifter.

Hur hittar jag lagar, förordningar och föreskrifter?

När du behöver titta i något regelverk finns veterinära författningshandboken på Jordbruksverkets webbplats.

Du kan också prenumerera på nya författningar.

 

 
 

Nyhetsbrevet djurhälsopersonal Dalarna, utkommer 2-3 gånger om året. Avsändare är Länsstyrelsen i Dalarnas län. E-postadresserna har vi hämtat från Jordbruksverkets system (vet@bas) och från era verksamheters hemsidor.

Har du frågor om innehållet eller idéer om vad du vill läsa om i kommande nyhetsbrev? Tipsa oss gärna genom att skicka e-post till: emelie.w.andersson@lansstyrelsen.se

Prenumerera
Här kan du avanmäla dig från prenumerationen.

Do not click this link

Skickat med Paloma