Nyhetsbrev juni nätverket för marin pedagogik

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • Juni • 2024

 

Foto: Ann-Sophie Qvarnström/CC BY-SA 2.0 Deed

Nu är det sommar...

...och det Marina nätverket för vattenpedagogik går in i semestertider. Men innan dess vill vi förstås passa på att tipsa om höstens konferens, Att sprida ringar på vatten 2024, som går av stapeln den 9-10 oktober i Uppsala.

För er som är intresserade av konceptet Blue schools vill vi också tipsa om dokumentationen från träffen som hölls den 14:e maj. Vi bjuder också på några tips om aktiviteter med havsanknytning att vara med på i sommar och annat spännande material att ta del av!

Ha en riktigt skön sommar!
önskar Maria & Tina

•      PÅ GÅNG I NÄTVERKET •

 

Välkommen till konferensen Att sprida ringar på vatten 2024!

Äntligen är det dags för en fysisk nätverkskonferens igen. Datumen är 9-10 oktober och denna gång är vi i Uppsala där vi teamar upp med kollegorna på SLU Centrum för naturvägledning. Det vankas spännande föredrag, övningar och utbyte med varanadra. Det blir också studiebesök där vi får ta del av vattenpedagogik i praktiken. Välkommen att anmäla dig redan nu!

Läs mer och anmäl dig här!

 
 

Ta del av dokumentationen från träffen 
 

Lyft havet i skolan – bli en Blue school!

Du som missade vårens träff kan ta igen det nu. Se presentationerna från några av våra svenska Blue schools och få idéer och tips om projekt som kan engagera och inspirera.

Ja, ta mig till dokumentationen!

Digitalt studiebesök på vildlaxcenter i Norge

Inom det limniska nätverket för vattenpedagogik arrangerar SLU CNV ett digitalt studiebesök på vildlaxcentret i Laerdal i Norge. Ta chansen att besöka centret från hemmasoffan den 12 september!

Läs mer, gå med i nätverket och anmäl dig här!

 

 
Människor som besöker ett vildlakscenter i Norge.

• FRÅN NÄTVERKENS MEDLEMMAR OCH ANDRA •

Ingen sommar utan Västerhavsvecken!

Alla ni som befinner er på västkusten första veckan i augusti, missa inte den sedan 2008 årligen återkommande Västerhavsveckan, med ett gediget program av aktiviteter för alla åldrar.

Ja, ta mig till programmet!

 

Havsklubben i Öresund!
26–27 juni

Naturum Öresund välkomnar alla barn födda 2012–2015 till Havsklubben, ett två dagars dagläger där man får lära sig om havets ekosystem. Under dagarna snorklar och håvar barnen tillsammans med klubbledarna - både på grundare vatten och från båt - samtidigt som de lär känna Öresunds djur- och växtliv.

Läs mer om lägret här!

 
 
 

Hej Havet!

Du som har vägarna förbi Uddevalla i sommar, passa på att besöka Bohusläns museums familjeutställning Hej Havet! som särskilt vänder sig till barn upp till 6 år. Hur många kan till exempel få plats i en sillburk? Prova själv! Lägg in dig med en fisk eller två.

Läs mer om den fina utställningen här!

 

• TIPS PEDAGOGISKT MATERIAL •

 

Från väsen till vetenskap

Från väsen till vetenskap innehåller en virtuell värld där besökaren får en rundtur i den natur som den svenska folktrons väsen befolkar. Här finns berättelser från både åar, strandängar och tångskogar.

Spännande, ta mig till väsenas värld!

 
 
 

 

Vi ser på VATTEN under ytan
 

Utan vatten – inget liv. Som tur är finns vatten nästan överallt. Boken "Vi ser på vatten under ytan” har kommit till genom ett initiativ från forskare vid Linnéuniversitetet. Här finns en massa häpnadsväckande fakta om vatten och dessutom många tips om spännande vattenexperiment. Målgruppen är barn i åldrarna 4–9 år.

Läs mer och beställ här!

• FILMTIPS•

Plast i vårt hav

En mycket pedagogisk film om plastens cirkulation i samhället. Vad kan vi göra åt problemet? Hör forskare berätta om vad vi kan göra för att hindra att plasten sprids till sjöar, vattendrag och havet. Producerad av Ekocentrum.

Ja, ta mig till filmen!

 
 
 

Alger och havets ekosystem

Kortfilm på UR Play om Alger och havets ekosystem. På UR Play finns som vanligt mycket bra korta filmer med tillhörande lärarhandledningar. Något att planera in till teminsstarten. Sök på "havet" så får ni många tips. Ja, jag vill gärna kolla!

 

 

Vad hände med krillen?

I april i år stötte dykaren och fotografen Tobias Dahlin på död krill på botten i Gullmarsfjorden. Det finns teorier om vad det beror på, men inget helt klarlagt svar, än. Se kortfilmen hos DeepSea Reporter.

Ja, ta mig till filmen!

 

• INTERNATIONELLT •

Emsea-konferens, 23–26 september, Kroatien

I slutet av september träffas vårt europeiska systernätverk Emsea – European Marine Science Educators Association – i Zadar, Kroatien, för dagar fyllda av forskning kring marin pedagogik, blå ekonomi, blue schools, havsmedvetenhet med mera. OBS! Du behöver vara medlem i Emsea för att delta.

Läs mer och anmäl dig här!

Bli medlem i Emsea här!

 
 

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link