Nyhetsbrev Maj

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • Maj • 2024

 

Foto: Ann-Sophie Qvarnström/CC BY-SA 2.0 Deed

Hej i våren!

Äntligen är den här, den efterlängtade våren med värmande sol, fågelkvitter, lövsprickning och allt längre dagar. Sjöar och hav värms sakta upp, fiskarna leker och algerna blommar. I många vikar blommar det till och med lite väl mycket. I detta nyhetsbrev tipsar vi därför bland annat om ett digitalt skolmaterial, utformat som ett escape-room-äventyr där elever genom samarbete kan återställa en övergödd vik.

Och prata med en säl, går det? Ja, det är åtminstone intentionen med ett nytt projekt som använder modern teknik för att göra livet under ytan tillgängligt för fler.

Hur arbetar vi med havsmedvetenhet i svenska skolan och andra pedagogiska verksamheter? Den frågan vill ett nystartat EU-projekt ha hjälp med att besvara i en enkät. Vill du vara med? Detta och andra aktiviteter och seminarier tipsar vi om nedan.

Till sist vill vi särskilt tipsa er som arbetar inom skolan och förskolan om att det fortfarande går att anmäla sig till morgondagens nätverksträff om Blue Schools (se nedan). Missa inte det!

Trevlig läsning och vårhälsningar! Maria & Tina

•      PÅ GÅNG I NÄTVERKET •

Sista chansen – anmäl dig idag!

Lyft havet i skolan – bli en Blue school!
14 maj, kl. 15:30–17:00

Blue schools är EU:s initiativ för att lyfta "det blå" – havet och vattnet – i skolor runtom i Europa. Är du också nyfiken på detta? Under denna digitala träff kommer vi att möta några av våra svenska Blue schools som delar med sig av sina erfarenheter och tips.

Både skolor vid kusten och i inlandet kan bli Blue Schools då konceptet omfattar hela vattnets väg från källa till hav. Något som kanske kan locka lite extra är de möjligheter som finns för att söka finansiering för olika Blue Schools-projekt. Vi berättar mer om detta under träffen!

Läs mer och anmäl dig här!

 
 

Hej alla pedagoger med intresse för hav- och vatten!

Marina nätverket för vattenpedagogik deltar sedan början av 2024 i EU-projektet Blue Lights. Ett delprojekt handlar om att undersöka hur det står till med ”ocean literacy/havsmedvetenhet” i svensk skolundervisning och/eller i andra sammanhang där marin/vatten pedagogik används. Allt för att få en sorts uppfattning om hur läget ser ut för svensk del. Undersökningen genomförs parallellt i åtta europeiska länder.

Här behöver vi er hjälp! Projektet har tagit fram en enkät som tar ca 30 min att fylla i. Frågorna är bitvis lätta, bitvis lite mer utmanande. Språket är engelska. Du som känner att du vill och kan hjälpa i detta, kontakta oss så kallar vi till några korta digitala mötestillfällen där vi gemensamt går igenom enkäten. Tillfällena blir 16, 20 eller 22 maj. Ditt bidrag är mycket värdefullt! Det kan också leda till internationella samarbetsmöjligheter.

Ja, jag kan tänka mig att vara med i enkäten!

Läs mer om Blue LightS här!

• FRÅN NÄTVERKENS MEDLEMMAR •

Rädda viken!

Gör klassrummet till ett Escape room-äventyr! I spelet ”Rädda viken, som skapats inom Lektionsbanken om Östersjön, får eleverna anta utmaningen att återställa en övergödd skärgårdsvik i Östersjön, så snabbt som möjligt. Spelet en uppfattning om vad övergödning är, hur havsmiljön påverkas och vad som kan göras lokalt för att lösa problemet. Spännande!

Ta mig till spelet!

 

AI-säl lär museibesökare om havsmiljön

Snart ska besökarna på Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs naturhistoriska museum kunna prata med en virtuell säl. Projektet Havets Röst ska ta fram en virtuell säl som med hjälp av Artificiell Intelligens (AI) och Virtual Reality (VR) ska göra livet under ytan mer tillgängligt. Utrustade med VR-glasögon och handhållna kontroller ska museibesökare kunna interagera med en säl i virtuella undervattensmiljöer.

Läs mer om projektet här!

 

Foto: Shutterstock

Hur havsmedvetna är svenskarna?
Lunchseminarium 23 maj kl. 12:05–13:00

Vilken relation har svenskar till havet, och hur mycket vet vi om havet och de hot som finns mot havsmiljön? Under 2023 genomförde Havsmiljöinstitutet en undersökning om svenskarnas relation till havet och havsmiljön. Välkommen till ett Sea and Society Talk där rapportens författare berättar om resultaten.

Ja, jag vill anmäla mig till seminariet!

 

Baltic Breakfast: Hållbart sportfiske, 29 maj, 8:30–9:15

Allt mer fisk som fångas i svenska vatten fångas i sport- och fritidsfisket. Hur kan vi se till att fiskbestånden sköts på ett sätt som gynnar både fisken och samhället. Är återutsättning av fisk ett bra verktyg. Behövs de några andra verktyg? Baltic breakfast serverar svaren. Var med på plats i Stockholm eller delta digitalt.

Läs mer här!

 

Välkommen till European Maritime Day, 30–31 maj!

 

Alla med intresse för havsmiljön i ett maritimt och pedagogiskt perspektiv välkomnas till den europeiska havsmiljökonferensen (EMD) som i år hålls i vårt Svendborg, Danmark.

Läs mer och anmäl dig senast 15 maj!

 
 

Emsea-konferens, 23–26 september, Kroatien

I slutet av september träffas vårt europeiska systernätverk Emsea (European Marine Science Educators Association) i Zadar, Kroatien för dagar fyllda av forskning kring marin pedagogik, blå ekonomi, blue schools, havsmedvetenhet m.m. OBS, du behöver vara medlem i Emsea för att delta.

Läs mer och anmäl dig här från 15 maj!

Bli medlem i Emsea här!

 

• KUNSKAP & FORSKNING •

Foto: Naushad Mohamed/Unsplash

 

Köldchocker påverkar liv i havet!

Vi läser om hur ett varmare hav påverkar inte bara livet i havet utan också hela klimatsystemet. Det gör även att temperaturvariationerna och strömmarna varierar i högre grad. Varmare vatten kan bland annat göra att arter som föredrar kallare vatten, exempelvis mantor, söker sig mot nya områden där de kan överraskas av hastiga temperatursänkningar.

Läs mer om köldchocker i artikeln här!

Länk till vetenskaplig artikel i ämnet här!

 

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link