Nyhetsbrev november

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev november

 

Foto: Per Bengtson

Nu närmar sig vintern och i havet blir det allt kallare, livet där går i lugnare takt och vattnet är klarare. I nätverket är det däremot full fart, inte minst med konferensen som närmar sig med stormsteg. Om du inte anmält dig, så gör det nu. Utöver det bjuder vi här på rapport från en nätverksträff och tips om bra föreläsningar och sajter med havet i fokus.

Trevlig läsning!

 

Illustration: Ida Wendt

Det går fortfarande bra att anmäla sig till årets nationella konferens,
på temat ”Berätta om vatten”

Det blir inspirerande exempel på olika sätt att berätta och kommunicera – genom konst, musik, film, ord och bild. Du får lära dig om och öva dig i storytelling samt gå på världspremiär för några fina kortfilmer om vatten. Det kommer också bli möjligheter att prata samverkan inom nätverket, dela erfarenheter och ta upp frågor som du tycker är viktiga för dig och din verksamhet inför 2022.

Anmäl dig här.

 

Nätverksträff: Närkontakt med livet under ytan.

I slutet av oktober höll de vattenpedagogiska nätverken en gemensam träff om hur livet under ytan kan visas och studeras. Det blev en spännande diskussion om undervattensrobotar, filmning, håvning, vattenkikare m.m. Du som inte hade möjlighet att vara med kan ta del av materialet i efterhand.

Läs mer om träffen här.

 
 
 

Bättre kunskap om klimatet

Under hösten arrangerar SMHI en serie seminarier om klimatet, bland annat om hur havsströmmar kan komma att påverkas. De seminarier som redan ägt rum går att titta på i efterhand. Missa inte denna chans att få reda på fakta direkt från kunniga forskare!

Spana in föreläsningarna här!

 

Foto: Alex Stemmers/Shutterstock

 

Länktips

 

Foto: Ellen Schagerström

Hösthälsningar från Tångbloggen!

Känner ni till Tångbloggen? Det är en fantastisk, flitigt uppdaterad kunskapskälla till allt man vill veta om tång i alla dess former, skriven av två av landets främsta tångexperter. Läs bland annat Lena "Tant Tång" Kautskys fina höstberättelse från Östersjön och Västerhavet.

Läs höstbetraktelser av tång och mycket mer här

 

Foto: Sabina Ahmetovic/Unsplash

Mitt Hav

I Skälderviken med omnejd, Skåne, har projektet Mitt Hav drivits med syfte att ge kunskap och skapa engagemang för havet och dess invånare. Projektets pedagoger har hållit lektioner vid och i vattnet, som framför allt vänt sig till skolelever i sydvästra Sverige. Sommartid har det varit full fart med aktiviteter för allmänheten. Läs mer om allt fint som gjorts, och ta del av skolmaterialet med bra länkar vidare, samt förstås havsquizzen!

Läs med på Mitt Hav.

 

Foto: Nariman Mesharrafa/Unsplash

Thriving Corals – webbutbildning för ökad havsmedvetenhet

Thriving Corals är en sajt och en verksamhet skapad av studenter i Polen som vill sprida havsmedvetenhet till skolor över hela världen. Genom att använda ”de 7 principerna för havsmedvetenhet” erbjuder de bland annat lektioner och utbildningsmaterial. Sajten drivs av ungdomar, den genomsyras av deras engagemang och är väldigt genomarbetad. Språket är engelska.

Kika på "Thriving Corals" här!

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller så kan du ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör. Arbetar som kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Marie Svärd

Miljövetare och vetenskapskommunikatör. Arbetar som kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

marie.svard@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma