Nyhetsbrev December

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • November/December

 

Foto: Kichigin/Shutterstock

HEJ I DECEMBERMÖRKRET! Nu när mörkret är som mörkast känns det fint att vi har en spännande nätverksträff att lysa upp tillvaron med – det går fortfarande att anmäla sig till den. Då blir det konkreta tips på hur vi kan kommunicera bättre om vattenfrågor och skapa dialoger med olika intressegrupper. Och så tittar vi tillbaka på en lyckad årskonferens – ta gärna del av de inspelade föredragen och dokumentationen. Utöver det blir det lite gott och blandat om konferenser, digitala verktyg och några nyheter om havet och dess invånare. Samt en viktig efterlysning…

Trevlig läsning!

 PÅ GÅNG I NÄTVERKEN

 

Nätverksträff, 7 december kl. 16.00–17.30 (på zoom)

KRAFTSAMLA FÖR VATTEN
– så skapar vi engagemang för att lösa komplexa vattenfrågor

Hur bygger vi vidare på det engagemang som finns kring våra vatten och ökar havs- och vattenmedvetenheten hos en vuxen målgrupp? Vad är nycklarna för att skapa framgångsrika dialoger med olika intressegrupper? Hur utformar vi möten för att hantera möjliga konflikter och istället nå en effektiv samverkan? Hur träffar vi rätt och vilka fallgropar ska vi se upp för? Under denna workshop söker vi svar på dessa frågor tillsammans med de erfarna processledarna Madeleine Prutzer och Peter Nolbrant.

Anmäl dig här!

 

ÅTERBLICKAR

Att sprida ringar på vatten 2022 – detta minns vi!

I mitten av november träffades vi cirka 80 personer i Göteborg under nätverkens gemensamma nationella konferens Att spriga ringar på vatten. Vi var där för att att ta del av varandras kunskap, klokskap, kreativitet, skapa kontakter och ha kalas! Det blev intressanta infallsvinklar på kommunikation, det senaste om forskningen kring virtual reality som verktyg inom vattenpedagogik, workshops, studiebesök och naturligtvis en fantastisk kavalkad med bidrag från er, nätverkens medlemmar. Det hela avslutades med Öppet vatten (open space) – en diskussionsform där vi lyfte viktiga frågor att jobba vidare med. Många utställare med fint pedagogiskt material fanns också på plats. Du som var med kan passa på att återuppleva konferensen och alla ni som inte kunde delta har chans att se en del av innehållet.

Ta mig till dokumentationen av Att sprida ringar på vatten 2022!

 

Foto: Susanne Qvarfordt

 

Konferens om restaurering av marina miljöer

I mitten av november var det även dags för en konferens om marin restaurering i Luleå. Det är mycket som görs för att återställa skadade livsmiljöer i våra olika havsområden, allt ifrån ålgräsplantering till restaurering av tångskogar, utplantering av torskyngel och hur vi undviker ankringsskador i grunda vikar m.m. Är du nyfiken på detta så finns ett fint reportage från stiftelsen Baltic2030 här!

ANNAT PÅ GÅNG!

 
 

Webinarium: Hav i förändring

Havet är en viktig del av vår natur, med ålgräsängar, fiskar, och till och med korallrev. Men havet ställs också inför förändringar, såsom varmare vatten och nyanlända arter. Inspelning av webbinarium från 1 december om aktuella havsfrågor med forskare från flera universiitet m.m. Ta mig till webbinariet!

 

Efterlysning!

Filmer om livet under ytan. Under förra årets nationella konferens visade några nykläckta filmskapare upp sina alster (se bild). Och visst är det något alldeles särskilt att få ta del av livet under ytan i rörliga bilder, kunna få några nya marinpedagogiska tips osv. Har du tips på någon riktigt bra film för den som vill lära sig om havet? Maila oss en länk!

 

Foto: Lotta Kvarnemo m.fl.

 PEDAGOGISKT MATERIAL, KUNSKAP, FORSKNING m.m.

 

Potential för kunskapsturism!

Forskare vid Göteborgs universitet menar att trenden att vilja lära sig nya saker på semestern kommer att hålla i sig – oavsett om det handlar om havstulpaner eller kyrkoruiner. Dags att ta vara på alla nyfikna turister! Läs mer om studien här!

Foto: Maria Persson

 

Tångbloggens julkalender!

Tångbloggen fortsätter med sina fina reportage om tång i öst och väst. Innehållsrikt, personligt, faktaspäckat och spännande – om allt som rör tång. Nu i december får läsarna dessutom en julkalender med tångtema.

Ja, jag vill läsa mer om tång och julkalendern!

 
 
 

Undervattenskartan!

Dessa fina kortfilmer, över 260 stycken, från Östergötlands skärgård handlar om vrak som Sjöhäxan och Familjen. Här finns också pedagogiska berättelser om livet under ytan i kustområdena. Vimeo kräver en inloggning med Google, men det är lätt fixat och kostar inget.

Spana in filmerna här!

 

Nyfiken på naturen?

Naturkartan är en digital tjänst för alla som vill ge sig ut på upptäcktsfärd i naturen. Här går det att hitta till fina platser i hela landet. Längs kusterna och ute på öar, och förstås även på land. Många områden är naturreservat eller nationalparker. Kanske planera en utflykt till julledigheten? Kul, ta mig till Naturkartan!

 
 
 

10 miljoner plastbitar per dag!

Forskare uppskattar att blåvalar kan få i sig så mycket som 10 miljoner bitar mikroplast per dag, totalt nästan 44 kilo plast dagligen. Knölvalar får i sig ungefär 4 miljoner platsbitar. Detta visar en ny modelleringsstudie.

Läs mer här!

Foto: japari-library.com

 

Varmare hav – så påverkas fisken

Vattentemperaturen i Östersjön har ökat. Vad händer med fisken i ett varmare hav? Här är ett reportage av DeepSea Reporter från varmvattensbassängen utanför Forsmarks kärnkraftverk. Hör forskare berätta om hur fisken påverkas av varmare vatten.

Ta mig till reportaget!

 
 
 

Skydd för hotade hajar!

Goda nyheter för världens hajar. Nyligen beslutades att ett stort antal hotade arter av gråhajar ska få ökat skydd. Beslutet är resultatet av ett möte i Panama inom CITES – en internationell konvention som reglerar handeln med hotade djur och växter. Pia Norling från Havs- och vattenmyndigheten deltog i förhandlingarna. Läs mer här!

Foto: Grå revhaj (Carcharhinus amblyrhynchos) Ian Shaw / iNaturalist.org

 KONFERENSER

Premiär för internationell konferens om lärande för havet!

Kickstarta vårterminen mitt i vintern med konferensen "Ocean education and training" om lärande för havet. Det vankas ett fullspäckat schema med spännande talare och workshops inom olika teman. Konferensen äger rum i Gent, Belgien. Läs mer och anmäl dig här senast 14 december!

 
 

 MER TIPS FRÅN OSS

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma