Nyhetsbrev God Jul!

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

 

Foto: Kuddsjöstjärna (Porania pulvillus) Espen Rekdal/CC BY 4.0

SER DU STJÄRNAN I DJUPET? Nu stundar julen med stjärnor på himlen och stjärnor i granen. Och stjärnor på havsbotten! Som till exempel kuddsjöstjärnan på bilden. Den lever på 20–100 meters djup i Kattegatt och Skagerrak, och gnistrar säkerligen vackert där nere. Så med denna fina bild vill vi önska er en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!

Men ingen jul utan en nyfylld PoddPool! Dyk ned i den och ta del av berättelser om havet från jordens alla hörn. I det här nyhetsbrevet hittar du också en återblick från vår senaste nätverksträff, tips om ett radioinslag om de vackra sjöstjärnorna, nytt nummer av Havsutsikt och lite annat smått och gott!

Trevlig läsning, så hörs vi nästa år!

  PODDPOOLEN!

 

Även i år blir det poddar i julklapp – ett helt gäng nya sådana finns i listan och väntar på era öron. Så vårt tips är att strunta i Nu är det jul igen och Chris Rea's hemresa och istället njuta av olika berättelser om havet.

Jaaa, ta mig till PoddPoolen!

 ÅTERBLICK

 

Foto: Shutterstock

 

 

KRAFTSAMLA FÖR VATTEN!

Ta del av dokumentationen från denna träff om hur vi kan öka havs- och vattenmedvetenheten hos en vuxen målgrupp på ett konstruktivt sätt. Vad är nycklarna för att skapa framgångsrika dialoger med olika intressegrupper?

Ta mig till dokumentationen!

ANNAT PÅ GÅNG

 

Webinarium: Vårt varmare hav!

Tisdag 17 januari kl. 16-17 blir det ytterligare ett webbinarium om Baltic Sea Science Centres digitala läroportal ”Vårt varmare hav”. Denna gång handlar det om hur fisk i Östersjön väntas bli påverkade av klimatförändringarna. Det blir även diskussion om hur man tillsammans med sina elever kan sprida kunskapen vidare. Läs mer och anmäl dig här!

 

PEDAGOGISKT MATERIAL, KUNSKAP, FORSKNING m.m.

 

Stjärnsnack!

Reportage i Naturmorgon om sjöstjärnor. Från Tjärnö marinbiologiska laboratorium. Medverkar gör marinbiologen och nätverksmedlemmen Christin Appelqvist. Inslaget är från 2020, men förstås fortfarande aktuellt. Lyssna här!

Ytterligare ett reportage i Naturmorgon om marint faunaväkteri. Hör dykaren Jenny Höglind berätta om sitt arbete under ytan med att spana efter sjöstjärnor och mycket annat. Lyssna här!

Foto: Röd solstjärna (Crossaster papposus) Asjørn Hansen/CC BY-NC-ND 2.0

 

Nytt nummer av Havsutsikt!

Nu finns ett nytt nummer av tidskriften Havsutsikt ute. Vad händer om vi slutar fiska i ett område? Hur hamnar det giftiga kvicksilvret i det marina ekosystemet? ...och mycket mer. Alla texter är skrivna av havsforskare som presenterar sin senast förvärvade kunskap.

Ja, ta mig till Havsutsikt!

 
 
 

Sjöfartsmuseet Akvariet

Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg har äntligen öppnat igen efter en tre år lång ombyggnation. Du som har vägarna förbi, passa på att besöka det under helgerna. Ocean Lab är inte helt färdigställt ännu, men allt fler djur flyttar nu in i sina akvarier.

Läs mer här!

INTERNATIONELLT MATERIAL

 
 

Mapping Climate Change at Sea

Program med utmaningar för lärare och elever att agera marina forskare eller geografer tillsammans med gänget bakom European Atlas of the Seas, ett mångsidigt pedagogiskt kartverktyg om havet. Utmaningen innebär ett samskapande av pedagogiska kartor som illustrerar klimatförändringar och hållbarhetsfrågor utgående från en sorts spelmiljö. Det kräver lite klurande, men kolla gärna och se om det kan vara något för er!

 

Hemispheres!

Hemispheres är ett pedagogiskt program utvecklat av Spindrift for Schools. Programmet knyter ihop elever över hela världen så att de kan dela kunskap och erfarenheter kring ämnen som rör hållbar utveckling. Under 2022–2023 är biologisk mångfald i fokus och programmet vänder sig till elever i åldrarna 5 till 19 år.

Ja, jag vill veta mer om utbildningsprogrammet!

 

 MER TIPS FRÅN OSS

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma