xx

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev April

 

Oftast är det olika algarter som vårblommar i Västerhavet och Östersjön, men Skeletonema marinoi förekommer i båda havsområdena. Foto: Ann-Turi Skjevik/NordicMicroAlgae

 

Snart är det påsk och naturen börjar äntligen vakna till efter en ovanligt lång vinter. I havet väntar algerna på att börja blomma, några har redan blommat klart. Vårblomningen är startskottet för produktionen i havet och den påverkar sammansättningen av plankton, djurplankton, bottenlevande djur och allt övrigt liv till havs. I vårt avlånga land brukar vårblomningen pågå under februari till maj. Den börjar senare ju längre norrut man kommer.

I nätverket har vi också lite vårkänslor med en ny nätverksträff inplanerad, samt tips om ett virtuellt studiebesök som våra kollegor i liminska nätverket anordnar, och mycket mer.

Vi önskar trevlig läsning och en riktigt glad påsk!

 PÅ GÅNG I NÄTVERKEN

 

Foto: Shutterstock

Nätverksträff: Lära över gränser, 24 maj kl. 14–16

Välkommen till en nätverksträff där vi lär över gränser – gränser mellan ämnen och mellan vatten. Vi får träffa Marietorps naturskola från södra Sverige och Kvarkens naturskola från mellersta Finland. Naturskolorna delar med sig av sina bästa pedagogiska tips, arbetssätt och favoritverktyg. Vi får även träffa Sunnandalsskolan i Karlskrona som berättar om hur de arbetat ämnesintegrerat med havsmedvetenhet, hur de inkluderat Östersjöns miljö och historia i skolans alla ämnen. Som vanligt blir det chans till erfarenhetsutbyten mellan alla deltagare i slutet av träffen. Anmäl dig redan idag.

Läs mer och anmäl dig här!

 
 

Hallå där – studiebesök någon?

Under höstens nationella konferens Att sprida ringar på vatten kom det fram idéer om att göra studiebesök hos varandra. Så nu när vi äntligen får träffas igen tänkte vi ta reda på hur intresset ser ut för att ta emot studiebesök i nätverket? Har ni lust och möjlighet? Hör då av er till oss och skriv kort om verksamheten, var i landet ni finns, när ni lättast tar emot besök, i vilken omfattning och era kontaktuppgifter. Därefter sammanställer vi en lista och tipsar nätverket. Våra kollegor på limniska sidan är redan igång med ett virtuellt studiebesök (se nedan). De finns också planer för vanliga studiebesök lite längre fram.

Ja, vi kan tänka oss att ta emot studiebesök!

 

Digitalt livebesök: Pumphuset i Uppsala, 4 maj, kl. 13–14.30

Välkommen till ett digitalt livebesök hos Pumphuset i Uppsala. Pumphuset är Uppsalas första vattenverk och var i bruk 1875 – 1968. Huset används idag för att utbilda olika grupper i hållbarhet och historia, bland annat med en och interaktiv utställning om vatten och miljö. Följ med våra nätverkskollegor från SLU Centrum för naturvägledning när de tar med oss på en digital rundtur.

Läs mer och anmäl dig här!

 
 
 

 

Tångträffen – recap!

Alla som inte kunde delta i Tångträffen den 22 mars har chansen till en lagom kvick recap här. Dokumentationen från gruppdiskussionerna och länktipsen ligger permanent på sidan, men inspelningen ligger bara kvar någon vecka till – så passa på!

Ta mig till Tångträffen recap!

 

Gränslösa vatten – träff om virtual reality som pedagogiskt verkyg

Den planerade träffen om virtual reality flyttas till höstens program. Håll utkik efter inbjudan då!

 

ANNAT PÅ GÅNG!

 
 

One Ocean – One Planet:
Ocean Literacy Action 2022

Den internationella konferensen One Ocean – One Planet: Ocean Literacy Action 2022 i Malmö, 9–10 maj är fullbokad, men det finns fortfarande chans att vara med digitalt under vissa delar.

Intresserad? Anmäl dig här!

 

 
 

Världsvattendagen 8 juni

Den 8 juni är det Världsvattendagen. Vi vill tipsa om denna havets egen dag som firas över hela världen. Kanske vill du planera in en aktivitet kopplad till Världsvattendagen? Kolla in United Nations World Oceans Day – en sajt där du kan få mer information, inspriration och kunskap. Du kan också registrera din egen aktivitet om du vill.

Ta mig till sajten!

 

 

 TIPS: PEDAGOGISKA MATERIAL

 

 

Vårt varmare hav

Baltic Sea Science Center, Skansen har tillsammans med forskare på SLU tagit fram en finfin klimatportal som vänder sig till gymnasieelever. Här finns pedagogiskt material med fakta, filmer, laborationer, quizzar m.m. med fokus på hur ett varmare klimat påverkar Östersjön. Allt är gratis att använda och för lärare finns en särskild ingång med handledning m.m.

Spana in portalen här!

 
 
 

 

 

Finska tips om fisk!

 

Från en av våra nätverksmedlemmar i Finland fick vi tips om denna fina lärarhandelning om fisk. Handledningen är en gedigen sak med mycket fakta och många konkreta tips om utomhuspedagogik. Fokuset är i förstås finska vatten, men det mesta funkar förstås att ta till sig även för oss.

Ladda hem handledningen här!

 

Fina miniföreläsningar från
marina naturum

UR Samtiden har en hel serie korta föreläsningar från olika naturum i landet, inte minst längs kusten. Här kan tittarna besöka Kosterhavet, Kullaberg, Öresund, Höga kusten m.fl. fantastiska ställen. Ta del av verksamheten och kunskaper om arter, ekosystem och vad som är unikt just för den platsen.

Ta mig till URPlay!

 

 
 
 

Fira påsk i PoddPoolen!

Hann du inte lyssna igenom alla poddar i julas? Ägna påsken åt ett djupdyk i poddpoolen! En del poddar har fått nya avsnitt, till exempel Algpodden. Norska Havpodden är en nykomling på listan, liksom Under havsytan, en podd med fokus på Västerhavet. Välkommen att tipsa oss om fler.

Ja, tack jag vill dyka bland poddar!

 

Längre länklista!

Vår länklista med tips om bra material för mer havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar m.m. blir längre och längre. Nu senast kompletterad med tips om medborgarforskning och internationellt material om Arktis. Tipsa oss gärna om bra material!

Ta mig till länklistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma