Unik transdisciplinär utbildning för hållbara hav

Världens hav står under ökat tryck från mänskliga aktiviteter som fiske, kustutveckling och föroreningar. Allt mer påverkade havsmiljöer resulterar i sociala konflikter och förlust av biologisk mångfald. För att vända utvecklingen krävs hållbara lösningar som tar avstamp i kunskap från många olika discipliner. Här har Göteborgs universitet en unik bredd inom det marina området som är svår att hitta på andra ställen.

Under 2019 lanserar Göteborgs universitet två tvärvetenskapliga marina mastersutbildningar med inriktning mot hållbarhet:

Master Programme in Sea and Society

Ett unikt tvåårigt internationellt mastersprogram som ges på Göteborgs universitet, och där hela fem fakulteter medverkar. Utbildningen integrerar perspektiv från samhällsvetenskap, ekonomi, juridik, historia och naturvetenskap för att skapa en bred förståelse för dagens och framtidens marina utmaningar. Programmet ger studenterna en unik bred och transdisciplinär utbildning som ger kunskap och verktyg för att hantera de många komplexa utmaningar som den marina miljön står inför idag.

Läs mer om programmet här

Kolla på vår inspirerande film!

Nordiskt masterprogram i hållbar produktion och nyttjande av marina bioresurser

Ett nytt program som fokuserar på hållbar ”blå” marin tillväxt ur såväl naturvetenskapliga som samhällsvetenskapliga och designmässiga aspekter. Programmet är ett samarbete mellan fyra nordiska universitet. Förutom Göteborgs universitet deltar även Nord-Universitetet Bodø i Norge samt Hólars högskola och Universitetet i Akureyri på Island. Utbildningen fokuserar på vattenbruk och fiskeri, men också på växelverkan mellan dessa i både lokal och global kontext. Hela värdekedjan ”från Hav till bord” behandlas, med en tydlig inriktning mot entreprenörskap.

Läs mer om programmet här

De här nya utbildningarna skapar en unik möjlighet för oss att stärka den tvärvetenskapliga marina profilen i Göteborg. Sprid därför vidare informationen till alla som kan vara intresserade och till dina kollegor i Sverige och runt om i världen!

 

Lena Gipperth

Föreståndare Hav och Samhälle, Göteborgs universitet

 

HAVSNYHETER

 

Hav och samhälle Podcast: Marina utmaningar - Blå lösningar 

Haven står inför enorma utmaningar. Vad behöver göras för att nå det globala målet om hållbara hav, och vilka möjliga lösningar finns det?

I november samlades mer än 200 deltagare till Chalmers seminarium "Marine Challenges – Blue Solutions". I det senaste avsnittet av Hav och samhälle Podcast hör vi några av de medverkande ge sin syn på utmaningar och lösningar för världens hav.

LYSSNA HÄR
 

Oväntat stor spridning av senapsgas i havet utanför Måseskär

Senapsgas som dumpades i havet utanför västkusten efter andra världskriget har fått större spridning än väntat, visar nya mätningar.
– Man kan se att det finns både ren senapsgas och nedbrytningsprodukter från senapsgas i många av proverna, säger Ingela Dahllöf, ekotoxikolog vid Göteborgs universitet, som är en av forskarna bakom studien.

LÄS MER
 

Är torsken på väg tillbaks till västkusten?

Resultat från nya undersökningar visar att lokala torskbestånd fortfarande finns kvar vid Bohuskusten. Dessa små bestånd kan antingen vara resultatet av kolonisering eller att de tidigare lekbestånden inte helt försvunnit.

- Våra resultat visar på att det finns ett eget lokalt torskbestånd vid Bohuskusten, men det är ännu okänt hur gammalt det är. Det är i alla händelser utomordentligt viktigt att beståndet skyddas effektivt, säger Henrik Svedäng, Havsmiljöinstitutet.

 

LÄS MER
 

Tusentals säckar plast rensat på Bohuskusten

Över 30 000 säckar plast – och dessutom en massa annat skräp. Det är resultatet av en rejäl städning längs Bohusläns stränder.
- Det kommer med havet – en del metall och glas, många fiskelådor, stora plastdunkar, hela trålar och fiskenät. Förpackningar och plastflaskor, berättar Florina Lachmann som arbetar med projektet Ren Kust.

Målet är att få till en organisation för att hålla liv i en långsiktig städning av kuststräckan.

LÄS MER
 

Sida-stöd till kampen för ett friskare hav

Biståndsmyndigheten Sida ansluter sig nu till Världsbankens nya havsfond som ska ta ett helhetsgrepp kring de många utmaningar som är kopplade till havet med ett stöd på 300 miljoner kronor under fyra år. Ett viktigt fokus blir att öka inkomsterna för den fattigaste befolkningen i kustnära områden. Världens havsområden är hårt drabbade av utsläpp och föroreningar, uppvärmning, överfiskning och erosion vid kusterna, och detta måste åtgärdas för att få ett friskare hav.

LÄS MER
 

Kristineberg blir ledande innovationscenter för blå tillväxt

Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen har beslutat om en satsning på 2 100 000 kronor till Kristineberg Marine Research and Innovation Centre, som verkar för forskning och innovation för en hållbar blå tillväxt. Centret blir en unik möjlighet att koppla ihop EU:s strategi om blå tillväxt med dom strategier som finns i regionen för den maritima sektorn. Verksamheten är en viktig del i utvecklingen av de maritima näringarna och en effektiv havsförvaltning.

LÄS MER
 
 

Sök ekonomiskt forskarstöd – löpande ansökan

Som forskare vid Göteborgs universitet kan du få ekonomiskt stöd till tvärvetenskapligt samarbete med forskare vid andra fakulteter. Samarbetet kan exempelvis avse skrivande av en gemensam forskningsansökan eller publikation inom ett av intresseområdena för Hav och samhälle. Som forskare vid Göteborgs universitet kan du söka ekonomiskt stöd för skrivarstugor, seminarier och konferenser, samordning av forskningsansökningar och internationell samverkan. Vi tar numera emot ansökningar till forskarstödet löpande.

För att beviljas stöd måste du vara medlem i Centrum för hav och samhälle. Instruktioner för vad ansökan ska innehålla finns på hemsidan. Frågor och ansökan skickas till info@havochsamhalle.gu.se.

LÄS MER
 
 

Jobba med Hav och samhälle

Är du anställd lärare, forskare, eller kommunikatör på Göteborgs Universitet och brinner för frågor som rör hav och samhälle, då vill vi gärna höra av dig! Vi får, från tid till annan, förfrågningar om att genomföra uppdrag, hantera remisser, och andra typer av insatser som vi behöver bygga upp vår kapacitet att hantera. Vill du vara med? Skicka då ett mail till info@havochsamhalle.gu.se och presentera dig.

 

KONFERENSER OCH SEMINARIER

Arbetet i Internationella havsforskningsrådet, ICES

Hållbar blå tillväxt

- Maritima klustrets konferens

WS: Sustainable futures for marine environments

Havsmiljöinstitutet och Havs- och vattenmyndigheten bjuder gemensamt in till ett seminarium med syfte att dela kunskap och erfarenheter om ICES med varandra. Onsdagen den 16 januari i universitetets huvudbyggnad. Läs mer här

Den 24 -25 januari samlas den maritima sektorn i Västsverige för en tvådagarskonferens med inspirationstalare, matchmaking, pitchning av innovativa företags- och forskningsidéer och mycket mer. Boka i god tid för att säkra din plats. Läs mer här

Researchers from the University of Gothenburg organize a workshop on this topic at the next Nordic Environmental Social Science Conference at Luleå University of Technology 10-12 June. Läs mer här

 
Facebook Twitter

Är du intresserad av marina nyheter och aktiviteter vid Göteborgs universitet? Förutom detta nyhetsbrev finns en hel del matnyttig information på www.havochsamhalle.gu.se och på Facebook.

 

Till hemsidan l Kontakta oss l Tipsa en vän l Webbversion l Avanmäl

 

Postman