Personliga relationer krävs för att skapa nätverk 

Våra lokaler på Botan-huset Bioteket har verkligen blivit den mötesplats som vi hoppades på. Kom gärna förbi och säg hej, sätt dig här och jobba en dag eller lägg ett av dina möten här!

Även om det är superbra med nyhetsbrev och mail så tappar man lätt bort informationen om man inte dessutom har en personlig relation till avsändaren. Därför bygger vi nu upp fler personliga relationer inom några av alla de många internationella forskningsnätverken. Syftet är att bättre kunna nyttja den potential som dessa nätverk ger och synliggöra Göteborgs universitet breda marina profil. Genom exempelvis EuroMarine kan du söka finansiering för forskarmöten för att förbereda ansökningar. European Marine Board arbetar just nu hårt för att få ett marint tema inom EUs nya forskningsprogram Horizon Europa. MARE (Centre for Maritime Research) är ett nätverk av samhällsvetenskapliga forskare med fokus på hav och kuster där Göteborgs universitet nu ingår. Missa inte den stora MARE-konferens i Amsterdam den 24-28 juni (inte bara intressant för samhällsvetare). Havsforskningsrådet ICES som i år anordnar sin stora konferens här i Göteborg (9-13 september) är ett annat nätverk som ger stora möjligheter för forskare att bidra till havsförvaltningen. Ja, det bubblar verkligen av konferenser, nätverk och aktiviteter med havet som tema.

Jobbar du själv inom någon forskningsorganisation eller åker på någon av de större konferenserna så hör gärna av dig till oss som jobbar på Bioteket så kan vi göra mer nytta av ditt engagemang.

Visste du förresten om att Göteborgs universitet medvetet spridit ut sig över staden för att vara ett s k city-universitet som är en del av staden, inte en avgränsad del? Det nya huset för naturvetenskaplig fakulteten som nu byggs på Medicinarberget är ett steg mot att samla mer verksamhet inom ett geografiskt område. Det kommer medföra främja samverkan mellan vissa forskare men kommer också medföra mindre motion för oss som arbetar på tvären och som ägnar en hel del tid i veckan åt att ta oss mellan olika delar av staden.

Lena Gipperth

Föreståndare Hav och Samhälle, Göteborgs universitet

 

MARINA EVENEMANG

 

Sea and Society Talk March 7 : Blue mussels to treat autoimmune diseases

Can blue mussels help us treat autoimmune diseases? At this Sea and Society talk, Dr. Helen Lindqvist from the Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition at Sahlgrenska Academy will present results from the research project MIRA - Mussels, inflammation and Rheumatoid Arthritis.

Join us for next Sea and Society Talk in Bioteket in the Botanical building Thursday March 7. Read more and sign up below.

LÄS MER

ICES forskningskonferens i Göteborg - Kom med och bidra 

Vattenbruk, algblommning och småkaligt fiske är några av fokusområdena för ICES stora havsforskningskonferens som hålls i Götborg 9-12 september.Sista dag för abstracts är 11 mars.

LÄS MER
 

HAVSNYHETER

 

Ny rapport om mikroplasters skadlighet

I en ny rapport konstateras att än så länge utgör platspartiklar i miljön inte någon stor risk för människa eller miljö. Men nuvarande kunskapsläge är begränsat, och situationen kan förvärras om plastföroreningar fortsätter att öka i nuvarande takt, enligt författarna.

– Eftersom mikroplaster nu finns praktiska taget överallt i vår miljö är det en tydlig indikation på att vår hantering av plastmaterial behöver förbättras, säger Thomas Backhaus, professor vid Göteborgs universitet och en av rapportförfattarna.

LÄS MER
 

Hoppkräftor - Små djur med stor påverkan 

Hoppkräftor, som är världens vanligaste djur, släpper ut unika ämnen i havet. Ämneshalterna är tillräckligt höga för att påverka havets näringsväv, visar ny forskning från Göteborgs universitet. Studierna visar också att växtplankton i havet upptäcker hoppkräftornas speciella doft och gör sitt yttersta för att undvika att bli uppätna.

De nya upptäckterna ökar förståelsen för havets näringsväv, och framför allt för de mekanismer som leder till giftiga algblomningar.

LÄS MER
 

Många tror på marina råvaror men regler står i vägen

Det råder stor optimism hos de företag och entreprenörer som satsar hållbara råvaror från havet, men också frustation över regelverk och byråkrati. Det framgår av en färsk analys som Maritima klustret i Västsverige presenterade på sin årskonferens i Fiskebäckskil. Den ekonomiska tillväxten i branschen skulle kunna tiodubblas inom de närmaste fem åren, enligt de aktörer från näringslivet som tillfrågats i analysen.

 

LÄS MER
 

Podcast: Plast i havet engagerade kronprinsessan

Kronprinsessan Victorias besök vid Göteborgs universitet satte fokus på pågående forskning kring plast i havet.
- Hon är en engagerad person med genuint intresse för miljöfrågor som verkligen ville lära sig mer om problemen med plast och möjliga lösningar, säger forskaren Bethanie Carney Almroth i Hav och samhälle Podcast

LYSSNA HÄR
 

Stort intresse för masterprogram i Sea and Society 

I höst startar Göteborgs universitet ett nytt tvärvetenskapligt masterprogram "Sea and Society Master's programme". Programmet har väckt uppmärksamhet, och när den internationella ansökningsomgången avslutats hade det kommit in oväntant många ansökningar från studenter utanför Sverige. Det nya programmet marknadsförs med en rekryteringsfilm på sociala medier. En ny kampanj riktas nu mot svenska studenter.

LÄS MER
 

Forskare i GP: "Båtägares miljöintresse behöver stöttas"

"Vi upplever i dag att många båtföreningar har en avvaktande och konservativ syn på faktorer vi vet påverkar den biologiska mångfalden. En större öppenhet för alternativ till exempelvis att måla med bottenfärger skulle öka intresset och engagemanget för andra lösningar" skriver Per Sundberg som professor em i marina vetenskaper vid Göteborgs universitet och Boel Lanne som är ordförande i Vattenrådet för Bohuskusten i en debattartikel i GP.

LÄS MER
 

Scary Seafood uppmärksammas på Spritmuseum

Projektet Scary Seafood handlar om att utveckla nya hållbara matprodukter från havet från råvaror som inte används idag. I en ny utställning om framtidens mat och dryck på Spritmuseum i Stockholm lyfts projektet upp som ett exempel på framtidsmat. Utgångspunkten är att maten vi äter står inför ett skifte, och att vi måste ställa om vårt sätt att producera och äta mat. Flera exempel på framtidens mat utgörs av marina råvaror.

LÄS MER
 

Sök ekonomiskt forskarstöd – löpande ansökan

Som forskare vid Göteborgs universitet kan du få ekonomiskt stöd till tvärvetenskapligt samarbete med forskare vid andra fakulteter. Samarbetet kan exempelvis avse skrivande av en gemensam forskningsansökan eller publikation inom ett av intresseområdena för Hav och samhälle. Som forskare vid Göteborgs universitet kan du söka ekonomiskt stöd för skrivarstugor, seminarier och konferenser, samordning av forskningsansökningar och internationell samverkan. Vi tar numera emot ansökningar till forskarstödet löpande.

För att beviljas stöd måste du vara medlem i Centrum för hav och samhälle. Instruktioner för vad ansökan ska innehålla finns på hemsidan. Frågor och ansökan skickas till info@havochsamhalle.gu.se.

LÄS MER
 
 

Jobba med Hav och samhälle

Är du anställd lärare, forskare, eller kommunikatör på Göteborgs Universitet och brinner för frågor som rör hav och samhälle, då vill vi gärna höra av dig! Vi får, från tid till annan, förfrågningar om att genomföra uppdrag, hantera remisser, och andra typer av insatser som vi behöver bygga upp vår kapacitet att hantera. Vill du vara med? Skicka då ett mail till info@havochsamhalle.gu.se och presentera dig.

 

KONFERENSER OCH SEMINARIER

EuroEnviro 2019.  29th of April - 3rd of May in Got. 

Den oceaniska vändningen. Alger, plast, konst

WS: Sustainable futures for marine environments

EuroEnviro is an annual symposium that gathers students with a passion for sustainability from different academic disciplines and universities across Europe. This time it takes place in Gothenburg.

Läs mer här

Ekoseminarium 6 maj: Maya Weeks, författare, konstnär och geograf), Anders Omstedt, prof. emeritus i oceanografi (Göteborgs universitet), Rikard Wingård, litteraturvetare (Göteborgs universitet). Läs mer här

Researchers from the University of Gothenburg organize a workshop on this topic at the next Nordic Environmental Social Science Conference at Luleå University of Technology 10-12 June. Läs mer här

 
Facebook Twitter

Är du intresserad av marina nyheter och aktiviteter vid Göteborgs universitet? Förutom detta nyhetsbrev finns en hel del matnyttig information på www.havochsamhalle.gu.se och på Facebook.

 

Till hemsidan l Kontakta oss l Tipsa en vän l Webbversion l Avanmäl

 

Postman