Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Havsmiljöinstitutet

Workshop i marin pedagogik

Havsmiljöinstitutet bjuder tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten in till en workshop i marin pedagogik för att stärka utbildningen inom hållbarhetsfrågor rörande hav och vatten. Under två dagar ges möjligheten att nätverka, inspireras och diskutera behov för en långsiktig samverkan inom marin pedagogik.

Marin pedagogik handlar om att skapa förståelse för hur havet påverkar oss människor och hur vi påverkar havet. Det handlar om hur vi människor kan bidra till ett hållbart nyttjande och förvaltande av ekosystemen i havet och de vattenmiljöer som direkt påverkar havsmiljön.
 

Besök Sveriges vattenmilijö

Den 7-8 november 2019 bjuder Havsmiljöinstitutet in till en workshop för de som jobbar med marin pedagogik inom bland annat myndigheter, skolor, museer eller i privat verksamhet. Under workshopen diskuterar vi idéer till en gemensam kommunikationsplattform och börjar bygga upp ett nationellt nätverk. Sista anmälningsdag är 18 oktober!

Läs mer och anmäl dig här >>
 

 

Havet.nu - största sajten om havsmiljö

I över tio år har havet.nu presenterat nyheter, forskning och fakta om havsmiljön. Här samlas information om havsfrågor från en mängd olika källor, och webbplatsen utgör därmed en unik sammanställning över det mesta som finns att veta om marina frågor. Från och med 2019 sker samarbetet kring havet.nu inom Havsmiljöinstitutet. Förutom Stockholms och Umeå universitet, som har varit med från start, medverkar nu också Göteborgs universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Med bättre regional täckning och tillgång till bredare tematisk kunskap gör vi nu ännu mer genomarbetade nyheter och faktasammanställningar.

Besök havet.nu >>

 

Vattnet och samhället i framtidens klimat

Hur kan vi möta det framtida klimatets vattenutmaningar och samtidigt skapa förutsättningar för samarbete mellan forskning och förvaltning? Det möttes hundratalet deltagare för att diskutera och byta kunskap om på konferensen Vattnet och samhället i framtidens klimat, den 28-29 augusti 2019 i Kalmar.

Konferensen syftade till att stärka kunskapen kring det förändrade klimatets påverkan på vattenmiljön och därmed samhället i stort. Vattenförsörjning i framtidens klimat, marin planering och ekosystem i förändring var några av programpunkterna där seminarier varvades med paneldiskussioner och gruppsamtal.

Många intressanta synpunkter kom fram som är värdefulla i det fortsatta arbetet för att stärka länken mellan forskning och förvaltning. Konferensen kunde med hjälp av engagerade deltagare, aktuella presentationer av forskningsresultat, erfarenheter och goda exempel på åtgärder ge verktyg och motivation för att tillsammans börja arbetet mot gemensamma mål.

Läs mer om konferensen >>

 

Sjöfarten och havsmiljön

Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp jobbar för att stärka kunskapen om hur sjöfarten påverkar havsmiljön. I höst färdigställer gruppen en omfattande rapport till Miljömålsberedningen och driver projekt som bland annat studerar nyttan av hamnkontroller.

I regeringens nationella godstransportstrategi anges sjöfarten som en klimatsmart men underutnyttjad framtisdbransch. En stor del av transporter som idag belastar vägar och järnvägar vill man därför flytta över till sjöss. Men ökad belastning på sjöfarten innebär också ökat tryck på havsmiljön. Det rör sig om exempelvis luftöroreningar som svavel- och kväveoxider, ökade utsläpp av olja, avlopp och skrubbervatten och förhöjda bullernivåer. I en rapport till Miljömålsberedningen belyser Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp konsekvenserna av denna överflyttning för havsmiljön och belyser vikten av kompletterande åtgärder som kan förbättra sjöfartens miljöprestanda.

Det internationella havsforskningsrådet ICES’ stora årliga konferens hölls den 9-12 september på Svenska Mässan i Göteborg. Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp fanns på plats på mässområdet för att visa upp gruppens arbete och nationella och internationella projekt kopplat till sjöfartens miljöpåverkan. Inom ICES bildas nu WGSHIP, en grupp som ska studera sjöfartens påverkan globalt. Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp kommer att samverka och delta i WGSHIP:s arbete.

Läs mer om Havsmiljöinstitutets sjöfartsgrupp >>

 

Workshop om satellitdata

Copernicus är ett stort EU-program som med satelliter, modeller och mätinstrument samlar in enorma mängder öppna data om miljö och klimat, exempelvis om salthalter, temperaturer och strömmar.

Satellitdatan samlas in regelbundet och över lång tid och finns tillgänglig för dig som vill göra egna analyser eller skapa egna produkter.

Den 5-6 november hålls en kostnadsfri workshop om Copernicus i Göteborg. Medverkande står själva för resekostnader och boende.
Läs mer och anmäl dig >>

 
Västerhavet

Dialog om havsmiljön

Den 11-12 december bjuder Havs- och vattenmyndigheten i samarbete med Havsmiljöinstitutet in till en dialogkonferens om åtgärder för havsmiljön. Syftet är att låta forskning och förvaltning mötas för att diskutera nya insatser som kan förbättra miljötillståndet.

Inom många områden pågår omfattande åtgärdsarbeten för att förbättra havsmiljön. Trots det visar Nordsjön och Östersjön fortsatta tecken på att miljötillståndet inte är tillfredsställande. Att införa nya och ytterligare åtgärder kan därför bli nödvändigt.

Dialogkonferensen kommer att äga rum på Wallenbergs konferenscentrum, Göteborg. Mer information och anmälningslänk kommer att finnas på Havs- och vattenmyndighetens och Havsmiljöinstitutets hemsida inom kort. Det kommer även att finnas möjlighet att följa konferensen via länk.

 

Havsmiljöinstitutet höll seminarie om biologisk mångfald

I samband med ICES årliga konferens 9–12 september 2019 arrangerade Havsmiljöinstitutet, tillsammans med Formas, Naturvårdsverket och Göteborgs universitet, ett seminarium om biologisk mångfald i havet. Vid seminariet diskuterades tvärdisciplinära samarbeten mellan IPBES - biologiska mångfaldens motsvarighet till FN:s klimatpanel IPCC - och ICES för att öka förståelsen av marina ekosystem och ekosystemtjänster på regional och global nivå.

Läs mer och titta på seminariet >>

 

Kommande rapporter

I höst kommer Havsmiljölinstitutet med flera nya rapporter kring forskning och förvaltning av havets resurser. Här är ett urval:

Fritidsbåtars påverkan på grunda kustekosystem i Sverige
Den 15 oktober släpps Havsmiljöinstitutets omfattande rapport om fritidsbåtars miljöpåverkan. Håll utkik på vår hemsida! Rapporten är en sammanställning över de många olika typer av negativa effekter som båtlivet har på kustmiljön i Sverige och visar även vilka möjligheter det finns för ett mer hållbart båtliv.

Konsumtionens påverkan på havsmiljön
Konsumtionens miljöpåverkan har fått allt större uppmärksamhet, både nationellt och globalt. Rapporten går systematiskt igenom olika former av konsumtion för att få en heltäckande bild av hur dessa påverkar havsmiljön.

Ekosystembaserad förvaltning som metod för att hantera negativa miljötrender och oklara orsakssamband
Rapporten syftar till att sammanfatta kunskapsläget över dokumenterade negativa havsmiljötrender.

 

 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Skickat med Paloma