Nya perspektiv på hållbarhet

Internationalisering och globalt engagemang är en central del av Göteborgs universitets arbete, inte minst med tanke på hur vi ska bidra till att uppnå de globala hållbarhetsmålen. Att satsa på partnerskap med universitet och organisationer i andra delar av världen är därför centralt.

 

Ett exempel på GU:s internationella engagemang är det stora samarbetsprojektet mellan svenska och sydafrikanska universitet; South Africa-Sweden University Forum (SASUF), där jag sedan ett par år tillbaka har jag haft det spännande uppdraget att representera GU genom Centrum för Hav och samhälle. Första veckan i maj arrangerade SASUF den andra forsknings och innovationsveckan i Stellenbosch. Ca 450 deltagare från 36 lärosäten i Sverige och Sydafrika deltog under veckan varav 25 forskare från GU. Det marina området representerades av SWEMARC-forskarna Elisabeth Jönsson Bergman och James Hinchcliff som båda deltog inom konferensens temaområde 1 om klimat och naturresurser. Förutom SASUF-konferensen besöktes också samarbetspartners på Nelson Mandela-universitetet (NMU) i Port Elizabeth, där vi genom institutionen för marina vetenskaper har ett Erasmus+ utbytesprogram med NMU.

Läs mer om SASUF-veckan här

Mina erfarenheter från att samarbeta med Sydafrika har gett mig nya perspektiv på vad hållbarhet kan innebära i olika kulturer och samhällen. Inom det marina området har vi både en bred och spetsig forskningskompetens på GU som kan komma till nytta för kapacitetsbyggande och hållbar utveckling i kustsamhällen världen över. Nyligen har Chalmers och Göteborgs universitet etablerat en gemensam samverkansplattform för forskning, utbildning och nyttiggörande för att bidra till en hållbar utveckling i Globala syd, det vill säga länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Syftet är att stärka internationella partnerskap och underlätta etablering av nya initiativ. Att GU satsar på partnerskap i Globala syd ser jag som mycket glädjande och betydelsefullt för vår möjlighet att bidra till lösningar på de utmaningar som vi står inför.

Läs mer om satsningen här

Susanne Lindegart

Projektsamordnare, Centrum för hav och samhälle

 

MARINA EVENEMANG

 

ALMEDALEN: Ett hav av möjligheter 

Vi ser många tecken på en försämrad havsmiljö, men det finns också stora möjligheter att använda havets resurser på ett hållbart sätt. Havsmiljöinstitutet, Göteborgs universitet och Maritima klustret i Västsverige sätter fokus på havets möjligheter i Almedalen.

Kom och besök oss i Visby tisdag 2 juli för att diskutera frågor om havet och de marina resursernas möjligheter för att skapa omställning till ett hållbart samhälle. I vår utställning finns bland annat akvarier med marina organismer och möjligheter att tillverka eget algsalt.

LÄS MER
 

HAVSNYHETER

 

Så ska fritidsbåtarnas utsläpp minska

Båtlivet är en viktig del av mångas semester och fritidsaktiviteter, men fritidsbåtmotorernas avgaser kan i trafikerade områden påverka miljön negativt. Avgaserna från motorerna går till stor del orenade rakt ut i vattnet. På en workshop för representanter för båtfolk, näringsliv, myndigheter och universitet diskuterades vad som behöver göras för att minska fritidsbåtarnas skadliga miljöpåverkan.

- Den här frågan börjar diskuteras överallt just nu. Vi forskare kan peka på hur det ser ut, men det är båtbranschen som måste stå för lösningarna, säger Kjell Nordberg från Göteborgs universitet.

LÄS MER
 

Ny webbplats ger koll på Sveriges vattenmiljö

Vill du få allmän kunskap om hur Sveriges vatten mår, från källa till hav, eller djupdyka och lära dig mer om våra vattenmiljöer och hur de undersöks? Den nya webbplatsen Sveriges vattenmiljö vänder sig till alla med intresse för vattenmiljöfrågor och ger dig för första gången en samlad presentation av miljösituationen i landets sjöar, vattendrag och hav.Välkommen in på Sveriges vattenmiljö och lär dig massor om hur våra vatten mår!

LÄS MER
 

Podcast: Världshavsdagen - Gender and the Oceans 

Den 8 juni firades Världshavsdagen. Årets tema var "Gender and the Ocean".

Vad är vitsen med att koppla ihop jämställdhet och havsfrågor?
Hör Hav och samhälles föreståndare Lena Gipperth diskutera med konstkuratorn Min Jeong Ko och Albin Dahlin i Hav och samhälle Podcast.

LÄS MER
 

Sjögurka testas som vattenrenare vid odling av fisk 

Att odla fisk, skaldjur och andra marina arter bidrar till hållbara lösningar för matförsörjningen. En betydelsefull art inom vattenbruk är sjögurkan, som kan förbättra vattenkvaliteten i odlingar, något som nu för första gången testas i Sverige. Nu har forskarna i projektet även fått den röda signalgurkan att leka i fångenskap. Leken har resulterat i befruktade ägg, som har delat sig och börjat växa till nya små sjögurkor.

LÄS MER
 

Ny satsning ska rädda ålgräsängarna

Ålgräset har minskat kraftigt längs västkusten sedan 80-talet. Nu ska Länsstyrelsen och Göteborgs universitet återplantera ålgräs i Gåsöskärgården i Lysekils kommun. – I vissa delar har miljön blivit för dålig, vattenkvaliteten har försämrats och systemet kollapsar. Då är det svårt för ålgräset att komma tillbaka. Det viktigaste är att skydda ängarna innan det blir oåterkalleligt, säger Per Moksnes, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

LÄS MER
 

Antarktis glaciärer smälter underifrån

Glaciärerna på Västantarktis smälter allt fortare och en plötslig kollaps kan orsaka en snabb havsnivåhöjning. Nu har svenska forskare för första gången i världen lyckats köra en obemannad undervattensrobot under en glaciär i helt okända områden.
– Det är väldigt spännande. Det är det mest outforskade som finns på vår jord, säger oceanografen Anna Wåhlin.

LÄS MER
 

Stopp för Smögenlax odling - Domen överklagas

Under tre års tid har de drivna entreprenörerna bakom Smögenlax testat en landbaserad laxodling tillsammans med ledande forskare från såväl Göteborgs Universitet som Sveriges Lantbruksuniversitet. Alla tillstånd är på plats för detta miljöprojekt utom det sista, miljötillståndet. Domen är nu överklagad och inom två till tre månader kommer Mark- och miljööverdomstolen besluta om prövningstillstånd i nästa instans ges.

LÄS MER
 

Havskatter från GU levererades till Havets hus 

Havets Hus i Lysekil har nyligen fått fyra stycken grå havskatter från en ”havskattsodling” vid Göteborgs Universitet. Odlingen sker inom forskningscentrumet SWERMAC, lett av Kristina Snuttan Sundell, som bland annat undersöker hur man kan odla havskatter effektivt och hållbart här i Sverige. Havskatterna kan odlas både som matfisk och för utsättning inom ramen för bevarandeprojekt.

LÄS MER
 

Ocean Plastics visar designens möjlighet att påverka framtiden

År 2050 beräknas det finnas mer plast än fisk i haven. Med utställningen Ocean Plastics vill Röhsska museet visa hur formgivare resonerar kring framtidens möjligheter och material genom olika designprojekt. Idag tar formgivare på sig rollen som alkemister, forskare, aktivister och sociala entreprenörer. Deras engagemang bottnar i tvärvetenskapliga analyser, samarbetsanda och en tro på designens förmåga att bidra till lösningarna, snarare än problemet.

LÄS MER
 

Sök ekonomiskt forskarstöd – löpande ansökan

Som forskare vid Göteborgs universitet kan du få ekonomiskt stöd till tvärvetenskapligt samarbete med forskare vid andra fakulteter. Samarbetet kan exempelvis avse skrivande av en gemensam forskningsansökan eller publikation inom ett av intresseområdena för Hav och samhälle. Som forskare vid Göteborgs universitet kan du söka ekonomiskt stöd för skrivarstugor, seminarier och konferenser, samordning av forskningsansökningar och internationell samverkan. Vi tar numera emot ansökningar till forskarstödet löpande.

För att beviljas stöd måste du vara medlem i Centrum för hav och samhälle. Instruktioner för vad ansökan ska innehålla finns på hemsidan. Frågor och ansökan skickas till info@havochsamhalle.gu.se.

LÄS MER
 

NYTT NUMMER AV HAVSUTSIKT!

Hur påverkar fritidsbåtar naturen, hur kan du leva ett mer hållbart båtliv, och finns det några vettiga alternativ till giftiga båtbottenfärger? Det är några av de frågor du får svar på i nya numret av Havsutsikt – tidskriften för dig som vill veta vad som är på gång inom svensk havsforskning.

Du vet väl att du kan prenumerera helt gratis på Havsutsikt? Teckna din prenumeration innan midsommar för att vara säker på att få nya numret, antingen som webbtidskrift eller som tryckt tidning direkt i din brevlåda.

LÄS MER
 

KONFERENSER OCH EVENTS 

Seminar: Marine spatial planning by the state

Marine Biotechnology Conference 2019

International Trans-disciplinarity Conference 2019

Rachael Sharon Chasakara is a Postdoc in Environmental Law at the Nelson Mandela University. She is now visiting the University of Gothenburg as a part of an Erasmus exchange and she will give a seminar on Marine spatial planning, on the 26th of June.

Read more

To address the ongoing rapid development in marine biotechnology that relates to health, a symposium on "Marine biotechnology - marine products for health" will be arranged on September 19 in Gothenburg.

Read more

The aim of this conference, Joining Forces for Change, is to bring together actors from different disciplines, sectors and professional mandates to engage and discuss practical examples and case studies. Save the date! 10-13 september, 2019. Read more

 
Facebook Twitter

Är du intresserad av marina nyheter och aktiviteter vid Göteborgs universitet? Förutom detta nyhetsbrev finns en hel del matnyttig information på www.havochsamhalle.gu.se och på Facebook.

 

Till hemsidan l Kontakta oss l Tipsa en vän l Webbversion l Avanmäl

 

Skickat med Paloma