Cookalong med Taste by Louise och Catxalot den 28:e maj:
"Lär dig laga mat med alger, en av
framtidens råvaror"

 

 

Datum: Torsdag 28:e maj, 2020
Tid: 18:00-19:00
Plats: Instagram @tastebylouise
Övrig info: För att genomföra cookalongen behöver du beställa tång i god tid. Instruktioner hittar du nedan.

 
 

Cookalong med Taste by Louise och Catxalot den 28:e maj:
"Lär dig laga mat med alger, en av framtidens råvaror"

Välkommen på en praktisk, kreativ och inspirerande cookalong, där vi tillsammans lagar en fiskgryta med krispiga grönsaker i kokosmjölk med smak av blåstång, rörhinna, ingefära och lime & som toppas med en algaioli och blåstångsknoppar- smarrigt!

Under cookalongen lagar vi mat tillsammans med Louise utifrån ett förutbestämt recept. Med i studion finns även Linnea från Catxalot som sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden. Du kommer att ha möjlighet att chatta och ställa frågor om tång, alger och matlagning under hela cookalongen.
Visste du tex att tång är det vardagliga samlingsnamnet för stora alger?

Ta möjligheten att lära dig mer om matlagning, tång och alger samtidigt som du får tips och råd i köket, så kan vi lova dig att det är en god och ny rätt du serverar på middagsbordet denna kväll!

Hjärtligt välkomna!

Detta är ett samarrangemang mellan SWEMARC och Scary Seafood vid Göteborgs universitet, samt Livsmedelsacceleratorn, Kristinebergs Center och Innovatum Science Park.

 

Praktisk information och förberedelser:
Om du inte bor nära havet och har möjlighet att plocka din tång och dina alger, kommer du behöva beställa blåstång, blåstångsknoppar och rörhinna separat för att vara med och laga receptet i cookalongen. Det gör du genom att:

1. Skicka ett sms till Katerina på Scandinavian Seaweed på +46725409969 med din adress och info om att du vill beställa blåstång, blåstångsknoppar och rörhinna till cookalongen. Du hittar mer information om produkterna på hemsidan.

2. Swisha 299 kr till Scandinavian seaweed SWISH: 123 530 23 85. Märk swishen med cookalong och namn.

Senast den 24 maj behöver Scandinavian Seaweed din beställning. Utbudet är begränsat, så det är först till kvarn som gäller. Får du inte tag i tång är du välkommen att titta in ändå.

Receptet kommer att publiceras på TastebyLouise instagramsida runt den 24 maj och där kan du även se övriga ingredienser som du behöver för denna rätt. Är du redan nu nyfiken på vad en cookalong är kan du gå in på tastebyloise på instagram och kika på tidigare cookalonger.

 

Om TastebyLoise och Linnea från Catxalot
Louise Johansson är kock, matstylist och foodinfluencer som vann första säsongen av Sveriges Mästerkock 2011 och 2019 stod som en av finalisterna i Årets Kock. Hon är en sann matinspiratör och hennes matfilosofi grundar sig i fisk och skaldjur och det gröna skafferiet. Louise driver sitt eget företag som frilansande kock och arbetar också på resturang Vrå i Göteborg. På Vrå kom hon i kontakt med alger och tång och går nu kursen Seaweed foraging food and health hos Linnea som driver Cataxlot.

Linnea Sjögren driver företaget Catxalot och har sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden. Hon håller i utbildningar, kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång och deras tång har njutits av många människor via tallrikarna på vRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, Esperanto, Årets kock, Bocuse dÓr m fl.

 

Om Blåstång och Rörhinna
Vi behöver äta mer hälsosamt och hållbart för att hantera de globala utmaningarna. Att alger är en del av framtidens mat råder det ingen tvekan om. Alger är sedan länge en vanlig råvara i asiatisk matlagning och redan idag används alger som till exempel konsistensgivare i glass. Nu seglar algerna dessutom in som ny och spännande smaksättare i de svenska köken. Alger innehåller bland annat proteiner, mineraler och fleromättade fettsyror. Just nu pågår mycket forskning om hur vi bäst kan tillgodogöra oss alla nyttigheter.

Blåstång växer på klippor och stenar i grunda vatten. Du kan skörda de yttersta skotten och knopparna med hjälp av en liten sax eller kniv. I matlagning bidrar blåstång med smak och konsistens.

Rörhinna växer i vattenbrynet på grunda sten- och grusstränder och är mycket vanlig i hällkar (vattenfyllda klipphålor). Det är en tubformig grönalg som du kan klippa ungefär som gräslök och är god i matlagning.

När du skördar, välj tång som växer på exponerade platser med strömmande och friskt vatten. Undvik att plocka alger som växer nära avlopp och i båthamnar

Vill du veta mer om olika arter kan du (gratis) ladda ner appen Livet i havet eller beställa Catxalots tångguide.

Vill du veta mer om företag som odlar och plockar alger kan du besöka dessa hemsidor:
Kosteralg, Scandinavian Seaweed, Bohus Seaculture, Bryggudden, Vågrät, Tång Sverige, Tångkullan och Catxalot (för kurser och event)

 

Till hemsidan l Kontakta oss l Tipsa en vän l Webbversion l Avanmäl

Do not click this link

Skickat med Paloma