nyhetsbrev test

Skrivarkurs: Vill du skriva en bok om havet?

Har du något viktigt att berätta om havet? Kan dina kunskaper vara intressanta för en bredare allmänhet? Vill du skriva en bok? Nu kan du få hjälp att komma igång!

Den 26-28 november arrangerar Centrum för hav och samhälle en två dagars skrivarkurs för dig som är forskare eller doktorand med någon koppling till havsrelaterad verksamhet och som vill skriva för en större publik.

På plats som inspiratör och skrivcoach finns författaren Magnus Linton. Medverkar på kursen gör också Annika Wall och Per Adolfsson från Centrum för hav och samhälle. Ansök senast den 18 oktober!

LÄS MER OCH ANSÖK HÄR
 

Ocean Blues – om plast i havet, 1 oktober

Kommer det verkligen finnas mer plast i havet än fisk 2050?
Grazzia Matamoros, marinbiolog och utbildningsansvarig för projektet Ocean Blues, håller en föreläsning om plast i havet som en del av projektet Ocean blues - från ångest till aktion.

Göteborgs naturhistoriska museum, den 1 oktober, kl.18.00-19.00

Grazzia Matamoros

LÄS MER
 

Möt våra forskare på Vetenskapsfestivalen

2 oktober: Vetenskapsturism, biodiversitet och marin mat

2 oktober: Femrätters smakmeny med miljösmart sjömat – för kräsna konsumenter

Hur kan man förena hållbar turism med hållbar hantering av marina resurser?
Forskare vid Göteborgs universitet undersöker hur vetenskapsturism i havsmiljöer kan locka till upp-levelser med bland annat nya marina matprodukter.

Medverkande: Maria Bodin, institutionen för marina vetenskaper och Maria Persson, institutionen för historiska studier.

Vetenskapsfestivalens digitala plattform, den 2 oktober, kl. 12:00-12:40

Hur ser framtidens mat från havet ut? Fem forskare från Swemarc berättar om sjögurkor, alger och annan spännande sjömat i fem korta föreläsningar om hållbar mat från havet.

Medverkande: Kristina ”Snuttan” Sundell, Ellen Schagerström, Sophie Steinhagen, Niklas Warwas, Björn Rönnerstrand

Vetenskapsfestivalens digitala plattform, den 2 oktober, kl. 16:00-17:15

LÄS MER
LÄS MER
 

Plastkusten Bohuslän, 6 oktober

Varje år sköljs 8000 kubikmeter skräp upp på de Bohuslänska stränderna. Var kommer skräpet ifrån, vad gör det med vår natur och kommer det stora engagemang som finns i frågan att göra någon skillnad?
Välkommen till en ny samtalsserie där forskare diskuterar frågor som är aktuella och viktiga för vårt samhälle.

Online med Facebook Live, den 6 oktober kl. 16:30-17:15

Medverkar gör Bethanie Carney Almroth, institutionen för biologi och miljövetenskap och
Björn Källström från Sjöfartsmuseet Akvariet.

LÄS MER
 

HAVSNYHETER

 

Här byggs Sveriges första marina kolonilott

Tänk dig att själv odla räkor, musslor och alger vid bryggan. Det kan bli verklighet i ett pilotprojekt för marina kolonilotter som nu testas på Tjärnö marina laboratorium vid Göteborgs universitet.
Vi har ställt sex frågor till projektledaren Maria Bodin.

LÄS MER
 

Havsfågelspillning länken mellan Östersjön och himlens svalor

En ny forskarstudie visar hur spillning från havsfåglar utgör motorn i ett kretslopp mellan det marina livet i Östersjön och ekosystemet på Stora Karlsö.
– Våra resultat tyder på att spillningen har större betydelse än vad vi tidigare trott, säger Stefano Bonaglia, forskare i marin kemi på Institutionen för marina vetenskaper.

LÄS MER
 

Ny upptäckt – undervattenskanaler förbinder ”Domedagsglaciären” med havet

Nyupptäckta kanaler under Thwaitesglaciären i Antarktis kan vara en väg som varmt, salt havsvatten transporteras in under glaciären, något som kan orsaka avsmältning av isen. Det visar nya forskningsstudier där forskare från Göteborgs universitet deltar.

LÄS MER
 

Prestigefyllt EU-anslag till arkeolog för forskning om megalitsamhällen och sjöfart

Arkeologen Bettina Schulz Paulsson får ett av de mest prestigefyllda anslag som en ung europeisk forskare kan få – ERC Starting Grant. Anslaget ger henne drygt 15 miljoner kronor till ett forskningsprojekt om megalitsamhällen och långväga sjöfart för över 6000 år sedan.

LÄS MER
 

Klimatnyttan med fartsänkningar för fartyg kan vara överskattad

Vilken klimatnytta ger hastighetsbegränsningar för fartyg? En ny studie där logistikforskarna Catrin Lammgård och Johan Woxenius vid Handelshögskolan medverkat, visar att klimatnyttan är begränsad och att resultatet till och med kan bli ökade utsläpp.

LÄS MER
 

Marina arter tar ett genetiskt skutt i Östersjöns mynning

Torsk och andra marina arter i Östersjön utgör bestånd som är genetiskt skilda från artfränderna i Västerhavet och Nordsjön. Bestånden har utvecklat egenskaper som gör det möjligt att leva och fortplanta sig i Östersjöns speciella miljö. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

LÄS MER
 

Volontärarbete viktigt för äldre fartygs bevarande och för eget välbefinnande

Volontärarbete för att skydda historiska fartyg i Norge skapar värden både för det norska samhället och för frivilligarbetarna själva, visar en avhandling i kulturvård vid Göteborgs universitet.

LÄS MER
 

Vattenbruk tog plats i Vetenskapens värld

Vetenskapens värld i SVT ägnade nyligen ett avsnitt åt framtidens mat och forskning kring nya råvaror.
Här kommer inte minst vattenbruk in och i avsnittet kan vi bland annat se Kristina "Snuttan" Sundell från Swemarc bjuda på strandsnäckor, sojamarinerad sjögurka och kokta strandkrabbor, allt lagat i köket på marina forskningsstationen Kristineberg.

SE PROGRAMMET HÄR
 

På matjakt med Scary Seafood

Vad kan man plocka och laga till vid strandkanten?
Den frågan var utgångspunkt för en inspirationsdag som projekt Scary Seafood arrangerade i början av september. Inspirationsdagen var den första i en serie av sex workshops för företagare, restaurangfolk och andra med intresse för mat- och upplevelseturism med marin inriktning.

Här kan du se en film med några glimtar från dagen.

LÄS MER OM KOMMANDE WORKSHOPS
 

TIPS FRÅN HAV OCH SAMHÄLLE

 

Ny forskarskola i transdisciplinär havsforskning

Forskare vid Göteborgs universitet som är intresserade av förhållandet mellan hav och samhälle har nu möjligheten att tillsammans med kollegor från andra fakulteteter ansöka om finansiering till ett transdisciplinärt projekt för 3-4 doktorander.
Detta kommer att bli det första projektet i Centrum för hav och samhälles nya forskarskola i transdisciplinär havsforskning. Vår ambition är att utvidga forskarskolan med fler projekt allteftersom nya medel blir tillgängliga.

Sista dag för ansökan: 20 oktober.

LÄS MER
 

Sök ekonomiskt forskarstöd – löpande ansökan

Som forskare vid Göteborgs universitet kan du få ekonomiskt stöd till tvärvetenskapligt samarbete med forskare vid andra fakulteter. Samarbetet kan exempelvis avse skrivande av en gemensam forskningsansökan eller publikation inom ett av intresseområdena för Hav och samhälle. Som forskare vid Göteborgs universitet kan du söka ekonomiskt stöd för skrivarstugor, seminarier och konferenser, samordning av forskningsansökningar och internationell samverkan. Vi tar numera emot ansökningar till forskarstödet löpande.

För att beviljas stöd måste du vara medlem i Centrum för hav och samhälle. Instruktioner för vad ansökan ska innehålla finns på hemsidan.

LÄS MER
 
 
Facebook Twitter

Är du intresserad av marina nyheter och aktiviteter vid Göteborgs universitet? Förutom detta nyhetsbrev finns en hel del matnyttig information på www.gu.se/hav-samhalle och på Facebook.

 

Till hemsidanl Kontakta oss l Tipsa en vän l Webbversion l Avanmäl

 

Do not click this link

Skickat med Paloma