Nyhetsbrev januari 2021

11 februari - Sea and Society Talk:

Miljömålsberedningens förslag för friskare hav

Miljömålsberedningen är nu klar med sin marina strategi och alla partier i riksdagen står bakom förslagen. Men vad betyder det? Kommer detta att rädda havet? Emma Nohrén, ordförande för Miljömålberedningen, berättar om förslagen och vägen vidare.

Efter ett och ett halvt års arbete lämnade Miljömålsberedningen nyligen över sina förslag på åtgärder för friskare hav till regeringen. I utredningen "Havet och människan" finns närmare hundra förslag på åtgärder, bland annat en ny havslag. Vad innebär det? Och hur kopplas förslagen till mål 14 i Agenda 2030 om att bevara och nyttja haven och de marina resurserna på ett hållbart sätt?

Online via Zoom, 11 februari, 12:05-13:00

Emma Nohrén, ordförande för Miljömålberedningen

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Missade du vårt senaste Sea and Society Talk? Föredragen ligger uppe på vår hemsida under två veckor efter att de ägt rum. Här kan du titta på Cornelia Spetea Wiklund: West coast microalgae as year-round sustainable source of food and bioenergy

 

29 januari:

Östersjödagen 2021

Den 29 januari arrangerar Blått Centrum Gotland tillsammans med olika aktörer runt om i landet en heldag med fokus på Östersjön. Evenemanget är en digital version av Östersjödagarna, som vanligtvis äger rum under Almedagsveckan, men som 2020 ställdes in med anledningen av coronapandemin.

Online via Youtube, 29 januari, 09:00 - 15:30

LÄS MER
 

February 9:

Managing Shipping 1: To create sustainability through management

How can changes in management create a more sustainable shipping sector? Welcome to participate in the first webinar under the title "Managing Shipping" hosted by Gothenburg Research Institute. Samuli Patala at the Aalto University will present his recent research about how organisations can work more sustainable with more renewable energy.

Online via Zoom, February 9, 13:00 - 14:00

READ MORE AND SIGN UP HERE
 

23 februari:

Antarktis ekosystem i ett förändrat klimat

Kronprinsessan Victoria inledningstalar på detta digitala symposium om Antarktis ekosystem i ett förändrat klimat och Sveriges roll som ordförande för Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR).

Under symposiet diskuteras bland annat vad som ligger till grund för den svenska närvaron i Antarktis samt hur de största utmaningarna för hållbar förvaltning ser ut idag. Föreläsarna ska även prata om hur svensk forskning bidrar till ekosystembaserad förvaltning av Antarktis.

Flera forskare från Göteborgs universitet deltar i symposiet som arrangeras av Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Polarforskningssekretariatet, Kungliga Vetenskapsakademin och Nationalkommittén för globala miljöförändringar.

Sedan 2019 ingår Kronprinsessan i alumnigruppen för Agenda 2030.

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR
 

HAVSNYHETER

 

Svartmunnade smörbultens utbredning undersöks med e-DNA

Den invasiva fisken svartmunnad smörbult sprider sig snabbt längs västkusten. Kan artens utbredning begränsas av rovfiskar som torsk och ål? Det ska Leon Green, forskare på Göteborgs universitet, undersöka med hjälp av DNA från fiskbajs i ett nytt forskningsprojekt.

LÄS MER
 

Ostindiska kompaniets vidareexport under 1700-talet viktig för den ekonomiska utvecklingen

Ny forskning har visat att det inte enbart var den svenska marknaden som gjorde att det Svenska Ostindiska Companiet (SOIC) tjänade så mycket pengar. Sveriges ekonomiska utveckling berodde till stor del på vidareexporten av varor, främst kinesiskt te, till andra europeiska länder.

LÄS MER
 

Sebastiaan Swart får Wallenberg förlängningsanslag för klimatforskning i Södra ishavet

Oceanografen Sebastiaan Swart vid Institutionen för marina vetenskaper har fått Wallenberg Academy Fellows Förlängningsanslag 2020 i fem år för att fördjupa forskningen i Södra ishavet.
– Det är fantastiskt att vår forskning anses vara tillräckligt unik för att få ytterligare finansiering, säger Sebastiaan Swart.

LÄS MER
 

Sjögräsängar kan fånga upp mikroplaster

Mängden mikroplast i haven ökar. Det påverkar många olika typer av organismer och kan i förlängningen hota djurlivet. Forskning vid Kristineberg marina forskningsstation visar att sjögräsängar har förmågan att fånga upp mikroplastpartiklar. Upptäckten är en viktigt del i att kunna förutspå var i havet mikroplasten till slut hamnar.

LÄS MER
 

Isaac Santos beviljad stort bidrag för forskning om blått kol

Isaac Santos, professor på institutionen för marina vetenskaper, har beviljats Vetenskapsrådets konsolideringsbidrag 2020 för projektet ”Den saknade kolsänkan i blå kol-ekosystem: Ytliga flöden i oceanen”.
– Projektet kommer att placera Sverige i framkant för ett spännande, nytt forskningsområde, säger Isaac Santos.

LÄS MER
 

Hon får Dyrssenpriset för bästa masteruppsats

Adele Maciute

Adele Maciute började nyligen som doktorand vid institutionen för marina vetenskaper. Nu får hon Havsforskarföreningens Dyrssenpriset 2020 för sin masteruppsats. I den studerar hon jordens vanligaste djur – nematodmaskarna – och deras betydelse för syreomsättningen i Östersjön.

LÄS MER
 

Samodling av sjömat ger win-win situation

Att odla alger, musslor och fisk tillsammans är inte bara ett hållbart odlingssätt, det ger dessutom större skördar. Det visar ny forskning från SWEMARC vid Göteborgs universitet.
–Vi gjorde ett försök i pilotskala där vi upptäckte att samodling skapar en win-win situation, säger Luca Rugiu, forskare på SWEMARC och institutionen för marina vetenskaper.

LÄS MER

Luca Rugiu

 

Debatt kring vattenbruk tog ny fart i riksdagen

Oppositionspolitiker lyfte en rapport om entreprenörers egna erfarenheter och upplevelser i en riksdagsdebatt om vattenbrukets långsamma utveckling i Sverige, vilket glädjer Kristina Snuttan Sundell, verksamhetsledare för SWEMARC.
– Regeringen och riksdagen har i utredningar, strategier och handlingsplaner lyft fram vikten av att Sverige ska främja utveckling av en hållbar vattenbruksnäring men vår studie visar att det kan vara ganska långt mellan strategier och verklighet.

LÄS MER
 

Nya fartyget Skagerak levereras till sommaren

Färdigställandet av nya fartyget Skagerak fortskrider enligt plan på varvet i Falkenberg. Fartyget förväntas vara klart till sommaren. Projektet räknar dock med en fördyring.

LÄS MER
 

Minskad salthalt gör framtiden osäker för tånggråsuggan

Den vanliga tånggråsuggan är en viktig del av Östersjöns näringsväv. Framtidens klimat med sötare vatten kan bli en stor utmaning för denna nyckelart. Det visar en ny experimentell studie från Göteborgs universitet. Att vissa individer bär på ärftliga egenskaper som gör dem mer tåliga kan göra det möjligt för arten att anpassa sig och överleva.

LÄS MER
 

TIPS FRÅN HAV OCH SAMHÄLLE

 

Forskningsfartyget Skagerak söker stationschef

Institutionen för marina vetenskaper söker stationschef för det helt nya, toppmoderna forskningsfartyget Skagerak. Stationschefen kommer att driva och utveckla en stor och komplex marin infrastruktur för forskning, utbildning, samverkan och internationellt samarbete. Personen behöver därför vara en ledare med utmärkt organisationsförmåga och visionen att skapa forskningsmiljöer i världsklass.

LÄS MER
 

Dive leader course in the spring 2021

With start 1st of March, Kristineberg Marine Research Station are offering a Dive leader (dykarledare) theoretical course in English for scientific divers.

The theoretical course and final exam will be held digitally in Google Classroom. The mandatory emergency scenario drill is included in the course and will be held as a physical meeting at Kristineberg Marine Research Station, regulations permitting.

Course starts 1st of March and the on-line exam will take place on the 19th of April.

READ MORE
 
 

MORE CONFERENCES AND EVENTS

 

February 3: Brave New World, Brave New Ocean: Ocean Decade High Level Virtual Event (UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development)
February 9-10: Oikos meeting Sweden 2021 (Swedish Oikos Society)
February 18: EMB Science Webinar - Marine Ecosystem Modelling and Observations (European Marine Board)
March 8-9: Evolution of Species Ranges (CeMEB)

 

 

OPEN CALLS

 

National:
Closes 2021-02-02: Kommunikationsutlysning 2021 (Formas)
Closes 2021-02-04: Formas - Smart Built Environment: Digitalt samhällsbyggande i praktiken (Formas)
 

 

DOCTORAL THESIS DEFENCES

 


February 26: Samuel Perini: "Reproductive isolation at contact zones" (Department of marine sciences)
 

 

LEDIGA JOBB MED KOPPLING TILL HAVET

 

Titel

Forskare inom miljöövervakning av plankton

Forskningsamanuens med fokus på havsförvaltningsrätt

Doktorand i naturvetenskap med inriktning mot biologi

Stationschef för det nya forskningsfartyget Skagerak

Sista ansökningsdag

2021-01-28

2021-02-04

2021-02-19

2021-02-25
 

Håll koll på alla lediga jobb med koppling till havet på gu.se/havet

 

 
Facebook Twitter

Centrum för Hav och samhälle är en mötesplats, kompetensresurs och utvecklingsnav för havsrelaterad forskning och utbildning. Besök oss på www.gu.se/hav-samhalle och på Facebook.

 

Till hemsidanl Kontakta oss l Tipsa en vän l Webbversion l Avanmäl

 

Do not click this link

Skickat med Paloma