Tack för den här tiden!

Efter sex och ett halvt väldigt roliga och lärorika år, lämnar jag nu med stort förtroende över föreståndarskapet för Centrum för hav och samhälle till Per Knutsson och Marina Panova.
När rektor beslutade om att inrätta centrumet 2015 var syftet att tydliggöra den havsrelaterade kompetensen på universitetet, skapa mötesplatser och främja samarbeten, och jag är stolt över hur mycket vi tillsammans åstadkommit.

Genom hemsidan gu.se/havet visas den stora bredden av havsrelaterad verksamhet inom universitetets åtta fakulteter, våra samarbetsarenor både regionalt, nationellt och internationellt, ett stort utbud av relevanta utbildningar av mycket hög kvalitet (exempelvis det nya masterprogrammet Sea and Society) samt en toppmodern infrastruktur. Tillsammans kan vi möta det ökade behovet av kunskap om hav och samhälle – här finns stora utmaningar men också möjligheter.

Till alla fantastiska kollegor inom och utanför universitetet vill jag rikta ett stort och varmt tack för stöd och gott samarbete!

Lena Gipperth
Professor i miljörätt vid juridiska institutionen

 

HAVSNYHETER FRÅN GÖTEBORGS UNIVERSITET

 

De tar över som föreståndare för Centrum för hav och samhälle

Humanekologen Per Knutsson och marinvetaren Marina Panova blir nya föreståndare för Centrum för hav och samhälle. De ersätter Lena Gipperth som varit centrets föreståndare sedan starten 2015.
– För mig är tvärvetenskapen en del av mitt dna. Därför känns det särskilt spännande att som föreståndare få vara med och utveckla tvärvetenskapliga forskningssatsningar om havet, säger Per Knutsson.

LÄS MER

Marina Panova och Per Knutsson. Foto: Karl-Johan Nylén.

 

Nu satsar fem tunga forskningsaktörer på marin forskning

Kristineberg Center. Foto: Eduardo Infantes

Chalmers, Göteborgs universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH och RISE har gått samman för att satsa på och driva den marina forskningsstationen Kristineberg under namnet Kristineberg Center för marin forskning och innovation. Målet med den nya överenskommelsen är att Kristineberg Center ska bli en av Europas ledande marina forsknings- och innovationsmiljöer.

LÄS MER
 

Nytt projekt kan rädda hotade kulturarv

Klimatförändringarna påverkar också vår kulturmiljö. Ett projekt som sammanför olika discipliner ska utveckla metoder för hur hotade kulturarv kan göras mer tillgängliga och därmed underlätta vidare forskning.
– Om vi inte kan skicka experterna till Antarktis får vi ta Antarktis till experterna, säger projektledaren Jonathan Westin.

LÄS MER

3D-modell av stenhyddan på Antarktis.

 

Produktionen av plast och kemikalier hotar planeten

Foto: Witthaya Phonsawat

Föroreningar från plaster och syntetiska kemikalier är uppe på nivåer som hotar planetens ekosystem. Det framhåller 14 internationellt ledande forskare i en ny vetenskaplig studie.
– Det är dags för det globala samfundet att vidta åtgärder för att begränsa skadorna som orsakas av ökad produktion och utsläpp av skadliga föroreningar, sägerBethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi vid Göteborgs universitet.

LÄS MER
 

Undervisar om havet med digital teknik

Jordens yta är till över 70 procent täckt av hav. Trots det är allmänhetens kunskap om havet låg. Det vill marinbiologen och pedagogikforskaren Géraldine Fauville ändra på. Med digital teknik och virtual reality utvecklar hon nya sätt att undervisa i havsmedvetenhet.

LÄS MER

Géraldine Fauville. Foto: Nicke Johansson

 

Hjälper forskare skriva levande om havet

Per Adolfsson. Foto: Johan Wingborg

Vill du lära dig att skriva mer engagerande texter? Det finns några enkla knep.
På Centrum för hav och samhälle uppmuntras forskare att förvandla vetenskapliga resultat till spännande litteratur om havet.
– På universitetet finns massor av viktig kunskap, men många saknar verktyg för att skriva för en bredare publik, säger Per Adolfsson, redaktör på Centrum för hav och samhälle.

LÄS MER
 

Marinbiolog skriver bok om havets okända mat

Korvsnöre, djävulstunga och neptunsnäcka kanske inte är de vanligaste rätterna på menyn. Men det vill Kennet Lundin ändra på. Marinbiologen gick en skrivarkurs hos Centrum för hav och samhälle och kommer snart ut med sin bok Sjömat.

LÄS MER

Kennet Lundin. Foto: Johan Wingborg

 

Sveriges vilda ostron – unik delikatess för finsmakare

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Svenskarna äter alltmer ostron. Det mesta som serveras är odlat och importerat, men det europeiska ostronet finns vilt hos oss och är unikt i sitt slag. Sedan en tid hittar vi dessutom ett nykommet ostron från Stilla Havet i våra vatten.

LÄS MER
 

Kerstin Johannesson blir hedersdoktor i Lund

Kerstin Johannesson, föreståndare för Tjärnö marina laboratorium, har utsetts till hedersdoktor vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

– Kerstin Johannesson kombinerar artbildning och folkbildning, två viktiga komponenter för att förstå, förklara och förbättra vår värld, säger Sven Lidin, dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.

LÄS MER

Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet. Foto: Susanne Liljenström

 

Nya tekniska möjligheter för medborgarforskning

Torsten Linders, projektsamordnare på institutionen för marina vetenskaper. Foto: Simon Ungman

Nu finns nya möjligheter för allmänheten att hjälpa forskare att ta reda på hur havet mår. Under en workshop på Kristineberg visade forskare och företag upp nya tekniska lösningar för medborgarforskning, till exempel mobilappar och sensorer.

LÄS MER
 

Ansjovis, sardin eller sardell – professorn reder ut begreppen

Ansjovishyllan gapade tom i matbutiken och julfriden är hotades när Janssons frestelse stod utan den salta fisken. Men varför är den slut när vi behöver den som mest? Och vad är ansjovis egentligen? Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi, reder ut begreppen.

LÄS MER

Foto: Mostphotos

 

Vrak utanför Styrsö daterat till 1500-tal

Foto: Jens Lindström/Nordic Maritime Group.

Efter dykningar kan marinarkeologer vid Göteborgs universitet slå fast att ett vrak utanför Styrsö är från 1500-talet. Det innebär att skeppet nu kan kopplas ihop med den fiskebebyggelse som fanns på ön vid den här tiden.

LÄS MER
 

Salt, sött eller båda – vad händer i fisken?

Ända sedan barnsben har vi fått lära oss att det finns olika fiskar i våra olika vatten, några trivs i saltvatten och andra i sötvatten. Men vad händer egentligen inuti de arter som lever- och trivs i båda? Daniel Morgenroth har med sin avhandling försökt reda ut saken.

LÄS MER

Daniel Morgenroth, institutionen för biologi och miljövetenskap.

 

Lovande resultat för ålgräsplantering i sand

Foto: Eduardo Infantes

I våras lade grävskopor sand på havsbotten vid Lilla Askerön mellan Tjörn och Orust i ett försök att förbättra miljön för ålgräs. Nu visar uppföljningen att ålgrässkotten som dykare planterat i sanden mer än fördubblats, från 80 000 till hela 176 400 skott. Restaureringen är en del av ett fyraårigt projekt som drivs av Länsstyrelsen i samarbete med Göteborgs universitet.

LÄS MER
 

TIPS FRÅN HAV OCH SAMHÄLLE

 
 

Nytt nummer av Havsutsikt

Tumlaren är i fara! Läs om den lilla valen i det senaste numret av Havsutsikt – tidskriften för dig som vill veta vad som är på gång inom svensk havsforskning. Du får också följa med på jakt efter farliga ämnen i havet, upptäcka de fantastiska foraminifererna och läsa om hur fisken påverkas av klimatförändringarna, bland mycket annat.

Du vet väl att du kan prenumerera helt gratis, antingen som webbtidskrift eller som tryckt tidning direkt i din brevlåda.

LÄS SENASTE NUMRET HÄR
 

På djupet med framtidens blå mat

Branschtidningen Svensk Fisknäring ägnar hela sitt senaste nummer åt den nya maten från havet. Här kan du läsa om ett antal initiativ och projekt på området, bland annat ett reportage om Scary Seafood-projektets senaste två workshops.

LÄS NUMRET HÄR
 
 

OPEN CALLS

 


National:


Closes: 2022-02-22


Closes: 2022-02-22

 

International:
 

Closes 2022-01-28

Closes 2022-02-13
 

Closes 2022-02-16


Closes 2022-02-28

 

 


 

Internationell postdok inom naturvetenskap och teknikvetenskap (Vetenskapsrådet)

Internationell postdok inom humaniora och samhällsvetenskap, inklusive utbildningsvetenskap (Vetenskapsrådet)


 

Call for proposals: grants for a brilliant marine research idea 2022 (VLIZ)

Ninth call announced for free research access to european marine research facilities (Assemble plus tna programme)

International conference for young marine researchers icymare call for sessions and abstracts (ICYMARE)

Joint call for proposals on underwater noise in the marine environment (JPI Oceans)

 

CONFERENCES AND EVENTS

 

25 januari: Marine Biotechnology – Marine Products for Health (Centre for Sea and Society et al.)

1 februari: Using Artificial Intelligence to Accelerate Wildlife Conservation (Ocean Data Factory)

9-11 februari: One Ocean Summit (UN Decade of Ocean Science)

14-16 februari: International Ocean Data Conference 2022 (IODE)

28 februari - 3 mars: Fifth session of the United Nations Environment Assembly (UN Decade of Ocean Science)

15-16 mars: Nationella vattenbrukskonferensen 2022 (Nationellt Kompetenscentrum för Vattenbruk m.fl.)

 

 

DISPUTATIONER

 

February 4: Astrid Hylén: "Nutrient dynamics in coastal and shelf oceans - sediments as a regulator of eutrophication feedbacks"

 

LEDIGA HAVSJOBB PÅ GÖTEBORGS UNIVERSITET

 

Titel

Postdoktor i transporträtt, inklusive sjötransporträtt

Doktorand med inriktning mot ekologi och förvaltning av grunda kustekosystem

Kommunikatör till Maritima klustret

Skeppare/tekniker

Doktorand i samhällsvetenskapliga miljöstudier med fokus på hållbar sjömat

 

Sista ansökningsdag

2022-01-28

2022-01-31


2022-02-01

2022-02-13

2022-02-15

Håll koll på alla lediga jobb med koppling till havet på gu.se/havet

 

 
Facebook Twitter

Centrum för Hav och samhälle är en mötesplats, kompetensresurs och utvecklingsnav för havsrelaterad forskning och utbildning. Besök oss på www.gu.se/hav-samhalle och på Facebook.

 

Till hemsidanl Kontakta oss l Tipsa en vän l Webbversion l Avanmäl

 

Do not click this link

Skickat med Paloma