Nyhetsbrev Juni

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev Juni

 

Foto: Per Bengtson

SOMMAREN ÄR ÄNTLIGEN HÄR! Varje år lika efterlängtad. Sol och bad i havet väntar förhoppningsvis för oss alla. Ute i nätverket har det hänt en del under våren (se nedan) och under sommaren finns också mycket trevligt att ägna sig åt med havsmedvetenheten i fokus: Spana alger i ett medborgarprojekt på ostkusten, upplev härliga Västerhavsveckan i början av augusti och Östersjöns dag i slutet av augusti. Längre fram i höst blir det nationell konferens för nätverken, den vill ni inte missa!

Och än finns tid för lite gemensam brainstorm och reflektion kring nätverkens arbete, hoppas vi. Därför bjuder vi till en spontan, virtuell havskaffe där programmet blir vad vi gör det till, se nedan.

Trevlig läsning och en riktigt skön sommar!

 PÅ GÅNG I NÄTVERKEN

Foto: Shutterstock

Välkommen på havskaffe! 20 juni, kl. 13.30–15.00

Vi träffas, fikar och pratar om precis vad ni vill. Välkommen att diskutera och lyfta olika aktiviteter, tankar, material, verktyg, arbetssätt, kommunikation m.m. under en digital fikastund tillsammans. Vi fångar även upp idéer till vad nätverken bör fokusera på – saker att ordna träffar om, studiebesök, regionalt fokus, innehåll till den nationella konferensen i höst m.m. Om du vill – ta kaffet vid ditt närmaste vatten. Varmt välkommen! Anmäl dig på länken nedan.

Ja, jag tar gärna en havskaffe tillsammans!

 

Illustration: Ida Wendt

 

Save the date: Att sprida ringar på vatten! 14–15 november

I år planerar vi att ses på riktigt under den nationella konferensen – i Göteborg! Så boka därför redan nu in 14-15 november i era kalendrar. Då sprider vi ringar på vatten tillsammans! Det blir ett fint program vågar vi lova. Mer information kommer till hösten!

 
 

 

Återblick: Lära över gränser

Träffen “Lära över gränser” bjöd på ett fantastiskt smörgåsbord av vattenpedagogiska tips från tre naturskolor, samt en berättelse om stort engagemang i ämnesöverskridande pedagogik i skolan. Detta var ”pedagogik och naturvägledning i världsklass!" som en av deltagarna sade efteråt. Ta gärna del av dokumentationen.

Ja, tack - ta mig till återblicken!

ANNAT PÅ GÅNG!

Världshavsdagen 8 juni

Idag firas Världshavsdagen över hela världen. Här i Sverige firas den bland annat på Baltic Sea Science Centre, Skansen, Stockholm. Välkommen till en eftermiddag med flera marina forskare, chefen för Universeum m.fl. Dessutom deltar ungdomar som berättar om varför de bryr sig om havet. Det går även att delta digtalt.

Mer information och anmälan här!

 

Foto: Ellika Henrikson/Universeum

 
 

Bli algproffs i sommar!

Hjälp forskarna att ta reda på mer om hur algbältet i Östersjön fungerar. Algforskarsommar är ett spännande medborgarforskningsprojekt med tre enkla uppgifter som som alla kan göra.

Ja, jag vill veta mer om Algforskarsommar 2022!

Foto: Nicklas Wijkmark/Azote

 

FN:s stora havskonferens!

Den 27 juni till 1 juli hålls FN:s stora, globala havskonferens i Lissabon. Fokus är på hur vi ska kunna uppfylla FN:s hållbarhetsmål, och då framför allt mål 14 som handlar om havet. På plats är beslutsfattare och representanter från myndigheter, organisationer, universitet m.m. Även Havsmiljöinstitutet är där och informerar om nätverken, bland annat. Konferensen är inte öppen för allmänheten men du kan läsa om den här.

 
 
 

Västerhavsveckan 2022

Under första veckan i augusti bjuds det på över 100 olika aktiviteter med havet i fokus längs hela Västkusten, från Strömstad i norr till Helsingborg i söder. Vandra med en guide, leta spökgarn i havet och besök en forskningsstation är bara några exempel på allt deltagarna kan uppleva.

Läs mer om Västerhavsveckan här!

 

Återblick: One Ocean – One Planet Ocean Literacy Action 2022

Den internationella konferensen One Ocean – One Planet: Ocean Literacy Action 2022 i Malmö i början av maj samlade över 100 deltagare från 20 länder. Vi som samordnar de marina och limniska nätverken var på plats och höll i workshops. Här kan du få en liten sammanfattning av dagarna!

 
 
 

Fira Östersjödagen, 25 augusti!

Den sista torsdagen i augusti firas sedan några år tillbaka Östersjödagen i flera länder kring Östersjön. Målet med dagen är att njuta av Östersjön och göra konkreta handlingar för en bättre havsmiljö, samt öka kunskaperna om Östersjöns mångskiftande natur, kultur och historia.

Läs mer om Östersjödagen här!

 

Digitalt escape room:
No time to waste!

Under Stockholm+50 lanserades No time to waste – escape the plastic pollution wave, ett digitalt escape-room, som utvecklats av Håll Sverige Rent. Deltagarna ska gemensamt lösa ett antal problem kopplade till nedskräpning av haven. Ett innovativt sätt att lära sig om de utmaningar som människan och vår planet står inför. Spelet kommer också att visas på FN:s havskonferens i Lissabon.

Läs mer här!

 

 TIPS: PEDAGOGISKA MATERIAL

Upptäck "Livet i havet"

Vad är det som döljer sig under ytan? Det slingriga som växer på botten, kryper mellan stenarna eller trasslar in sig fisknätet.... Svaren finns i den nya versionen av den digitala fälthandboken Livet i havet! Numer går det att ladda ner en app så att hemsidan även kan användas offline. Nytt är också en quiz där användarna kan testa sina kunskaper.

Läs mer om Livet i havet här.

 
 

Längre tipslista!

Vår länklista med tips om bra material för mer havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar m.m. blir längre och längre. Nu senast kompletterad med fler tips om medborgarforskning och digitalt lärande. Tipsa oss gärna om bra material!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma