Havet är en stor del av universitetet

Visst är väl forskning och samverkan med fokus på havet en av Göteborgs universitets allra starkaste och tydligaste profiler?
Etableringen av profilområden på Sveriges lärosäten är en ny modell för kvalitetsbaserad fördelning av forskningsmedel som regeringen planerar att genomföra under de kommande åren.

Fram till mitten av september kommer ett intensivt tvärvetenskapligt arbete att pågå för att mejsla fram en ansökan om att havsforskning ska vara ett av de områden som Göteborgs universitet väljer att gå fram med i en nationell urvalsprocess.
Arbetet sparkades i dagarna igång med ett första,

välbesökt möte där innehållet i och formerna för en havsprofil diskuterades.
Om du vill veta mer, kontakta oss på Centrum för hav och samhälle.

Vi önskar er en avkopplande, havsnära sommarsemester!

Marina Panova och Per Knutsson
Föreståndare för Centrum för hav och samhälle

 

HAVSNYHETER FRÅN GÖTEBORGS UNIVERSITET

 

Havsmiljöinstitutet får förnyat uppdrag i tio år

Havsmiljöinstitutet är viktigt för en rad myndigheter och andra aktörer som arbetar för att förbättra havsmiljön. Det konstaterar regeringen, och förlänger uppdraget till 2032. Även i fortsättningen kommer arbetet att samordnas från Göteborgs universitet.

LÄS MER
 

Hon lyfter frågor om kemikalier på FN:s havskonferens

Bethanie Carney Almroth. Foto: Johan Wingborg

Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi, kommer att delta i två seminarier på FN:s havskonferens i Lissabon, ett om kemikalier och plast, och ett om havsmedvetenhet och ungas engagemang.
– Jag tycker att det är oerhört viktig att komma till sådana här konferenser där olika typer av människor samlas för att prata om problem och lösningar, säger hon.

LÄS MER
 

Kerstin Johannesson får Molecular Ecology Prize 2022

Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi, tilldelas den stora internationella utmärkelsen Molecular Ecology Prize 2022. Priset delas ut av den vetenskapliga tidskriften Molecular Ecology till forskare som gjort betydande bidrag inom forskningsfältet molekylär ekologi. Kerstin Johannesson är första svenska forskare som får utmärkelsen.

LÄS MER

Kerstin Johannesson. Foto: Johan Wingborg

 

Marin kolonilott och omställningshotell byggs i Frihamnen

Foto: Lars Hestbæk

En mötesplats för framtidens mat från havet ska byggas i Frihamnen i Göteborg. Den består av en havsodling för alger och musslor och ett omställningshotell för hållbara lösningar. Allt ska vara klart att visas upp under Prototyp Göteborg som är en del av Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023.

LÄS MER
 

Avgaser från fritidsbåtar i Bohuslän påverkar livet i havet

Den intensiva trafiken med fritidsbåtar i Bohuslän sätter tydliga spår i bottensediment, vatten, musslor och ostron, enligt en ny rapport från Havsmiljöinstitutet.
– Det finns all anledning att fasa ut bensin- och dieseldrivna båtmotorer, säger Kjell Nordberg, professor i marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.

LÄS MER

Foto: R. Dahlberg/Dahlbergmedia

 

Fjordar släpper ut lika mycket metangas som alla världens djuphav

Foto: R Lindblom

Vid kraftiga stormar sker en omblandning av det annars skiktade vattnet i havfjordarna vilket leder till att bottnarna syresätts. Men stormarna innebär också att utsläppen av metangas till atmosfären från fjordarna ökar.
Forskare från Göteborgs universitet har beräknat att de totala utsläppen av den klimatvärmande gasen är lika stora från fjordarna som från alla jordens djuphavsområden tillsammans.

LÄS MER
 

Ny säsong för Livet i havet

Sommaren är här och många kommer att ha semester vid havet. Men vad är det för slingrigt som växer på botten? Kryper mellan stenarna? Eller som trasslat in sig i fisknätet? Svaren hittar du i den digitala fälthandboken Livet i havet, som skapats i samarbete mellan ett antal lärosäten i Sverige. Nu finns den i en ny och uppdaterad version.

LÄS MER
 

Forskare vill se klimatreform inom fisket

Foto: Unsplash

Havet kan utnyttjas bättre för att hejda klimatförändringarna, men då behöver fiskekvoter och regelverk reformeras. Det föreslår forskare vid bland annat Göteborgs universitet och Havsmiljöinstitutet.

LÄS MER
 

Bristande kontroll när putsarfiskar flyttas till laxodlingar

Norska laxodlare köper in putsarfiskar från avlägsna platser för att hålla efter laxlus i sina odlingar. Putsarfiskarna rymmer dock och fortplantar sig med lokala bestånd. Konsekvenserna av denna införsel är svåra att bedöma, men en risk är att rymlingarna sprider genetiska egenskaper som försämrar de inhemska beståndens överlevnadsförmåga.

LÄS MER

Skärsnultra. Foto: Paul Naylor

 

EVENEMANG

 

27 juni-1 juli:

Hav och samhälle på FN:s havskonferens i Lissabon

Portugal och Kenya står värdar för för FN:s havskonferens 2022. Deltar gör representanter från 193 länder, som ministrar, akademiska institutioner, organisationer, privata sektorn och initiativ från det civila samhället, samt omkring 25 stats- och regeringschefer.

Centrum för hav och samhälle är på plats i Lissabon och arrangerar den 27 juni två sidoevent tillsammans med bland andra Havsmiljöinstitutet – ett om planetära gränser och ett om ungas engagemang. Båda går delta i online, se nedan och läs mer här.
 

The Invisible Global Crisis: Exceeding the Limits of the Pollution Planetary Boundary

En nypublicerad studie slår fast att planeten och haven har nått gränsen för vad de klarar av när det kommer till kemikalie- och plastföroreningar.

I detta sidoevent fokuserar vi på vilka möjligheter vi har för att tackla detta hot mot marint liv, såväl som mot människans framtid.
Streaming, 27 juni, 13:30-15:00 (lokal tid)

LÄS MER

The Ocean Literate Society - Youth Engagement and Intergenerational Collaboration

Barn och unga är den generation som kommer att påverkas mest av de beslut som tas, eller inte tas, idag. Samtidigt tar unga alltmer plats när det kommer till att debattera och påverka klimatdebatten.
Panelsamtal med representanter från olika ungdomsrörelser, initiativ och organisationer
Streaming, 27 juni, 15:30-16:30 (lokal tid)

LÄS MER
 

6-14 augusti:

Möt oss på Västerhavsveckan!

Under Västerhavsveckan kan du vara med på aktiviteter längs hela västkusten. Möt forskare från Göteborgs universitet på invigningen i Fjällbacka den 6 augusti, eller på Toppsegelskonaren Kvartsita som besöker flera hamnar utmed västkusten under veckan. Du har också chansen att prova framtidens mat från havet, eller att få en guidning på en av världens äldsta forskningsstationer, Kristineberg Center.
Hoppas att vi ses!

Toppsegelskonaren Kvartsita. Foto:Cilla Eklund

LÄS MER
 

25 augusti: 

Sjöpung, tång och medborgarlabb

Nu utvecklas ett omställningshotell med en marin kolonilott i Frihamnen. Hur ska denna samlingsplats för framtidsprototyper se ut? Kom och utbyt tankar och idéer om den nya mötesplatsen och smaka på framtidens mat från havet på Frihamnsdagarna.

Greta (paviljong 2), Frihamnen, Göteborg, 25 augusti, 15:30-17:00

LÄS MER

Foto: Johan Wingborg

 

TIPS FRÅN HAV OCH SAMHÄLLE

 

Missade du Världshavsdagen? Ta del av den i efterhand!

Den 8 juni uppmärksammades Världshavsdagen med ett seminarium på Baltic Sea Center i Stockholm. Flera lärosäten, myndigheter och andra organisationer medverkade som arrangörer.
Här lyftes effektiva åtgärder, havsplanering, innovationer och viktiga systemförändringar som krävs för friskare framtida hav. På plats fanns bland annat ungdomar från projektet Ocean Blues, som diskuterade vikten av ungt engagemang.

SE SEMINARIET HÄR
 

Sea and Society Talk på webben

Hur kan ekosystembaserad havsförvaltning utvecklas i västra Indiska oceanen? Det var ämnet för vårt senaste Sea and Society Talk, där Ylva Jonselius och Mårten Erlandsson delade med sig av sina insikter från en fältresa till Komorerna i maj 2022.

Missade du föreläsningen så kan du se den på webben, där du även hittar våra tidigare lunchseminarium.

LÄS MER
 

Nytt nummer av Havsutsikt!

Är det verkligen döda vikingar man ser under ytan i Ikkafjorden? Vart tog blåmusslorna vägen, och hur doftar en hoppkräfta? I senaste numret av Havsutsikt kan du läsa om det och mycket mer.

Du vet väl att du kan prenumerera helt gratis, antingen som webbtidskrift eller som tryckt tidning direkt i din brevlåda.

LÄS HELA NUMRET HÄR
 

Lär dig skriva populärvetenskapligt

I höst finns möjlighet för forskare, lärare och doktorander vid Göteborgs universitet att gå en kurs i populärvetenskapligt skrivande. Kursen anordnas i samarbete med Folkuniversitetet. Fokus ligger på konkreta verktyg för att nå ut med forskningen och skapa förtroende för forskningsbaserad kunskap.

LÄS MER
 
 

OPEN CALLS

 


National:
 

Closes: 2022-07-01


Closes: 2022-08-25
 

Closes: 2022-09-13


Closes: 2022-09-13


Closes: 2022-10-15

Closes: 2022-10-20

 

International:


Closes: 2022-10-25

 


Research project grant for international cooperation within migration and environmental change (Formas)

International network grant for the SDGs (Formas)


International postdoc within natural and engineering sciences (autumn call) (Vetenskapsrådet)

International postdoc within humanities and social sciences including educational sciences (autumn call) (Vetenskapsrådet)

Sustainable climate change and climate adaptation (Naturvårdsverket)

Mobility grants for early-career researchers (Formas)
 

 


​​​​​​Starting Grant 2023 (European Research Council)

 

MORE CONFERENCES AND EVENTS

 

23 juni: EMB Science Webinar - Marine Science Communication in Europe: A way forward (European Marine Board)

4 juli: Almedalen seminarium: Hur ska vi tillsammans få stopp på fartygs utsläpp av kemikalielastrester i havet? (Havsmiljöinstitutet m.fl.)

4 juli: Almedalen seminarium: Hållbart nyttjande av havets resurser – sillfisket i Östersjön (Havs- och vattenmyndigheten)

4 juli: Almedalen seminarium: Mistra (Mistra)

5 juli: Almedalen seminarium: Det akuta läget för ålen - därför måste allt fiske upphöra (Stockholm universitet Östersjöcentrum)

6 juli: Almedalen seminarium: Protest, kampsånger och höjda röster – musik som politik och aktivism (BLIDA, University of Gothenburg)

6 juli: Almedalen seminarium: Sillens och sillfiskets framtid i Östersjön (Havsmiljöinstitutet m.fl.)

6 juli: ECOP WEDNESDAYS - Getting to know the European Marine Science Policy Landscape (European Marine Board)

22 augusti: DevRevs 2022 - Transforming Development Research for Sustainability (Vetenskapsrådet)

29 augusti: 2nd International Ocean Health Symposium on Emerging Marine Diseases, Regulating Functions and Governance Implications (UN Ocean Decade, Kiel Marine Science)

29 augusti: FilaChange (UN Ocean Decade)

 

NYA AVHANDLINGAR

 

Frida Book: The aquatic ecotoxicity of manufactured silica nanomaterials and their interactions with organic pollutants

Isabelle Giddy: Turbulence in the sea ice-impacted Southern Ocean and its implications on Primary Production and carbon export

Ellika Faust: Crossing barriers: Genetic consequences of translocating wild cleaner fish for aquaculture

Martin Mohrmann: Ocean mixing and polynyas at Maud Rise, Weddell Sea

 

LEDIGA HAVSJOBB PÅ GÖTEBORGS UNIVERSITET

 

Titel

Doktorandplats i biologi

Biträdande forskare

Forskningsbiträde inom ekologisk zoologi

Två forskare i marin evolution och populationsgenomik

Doktorander med fokus på den vetenskapliga basen för kustfiske i Sverige

 

Sista ansökningsdag

2022-06-28

2022-07-04

2022-07-05

2022-07-05

2022-10-03

 

Håll koll på alla lediga jobb med koppling till havet på gu.se/havet
 

Centrum för Hav och samhälle är en mötesplats, kompetensresurs och ett utvecklingsnav för havsrelaterad forskning och utbildning. Följ oss på Facebook, Twitter och LinkedIn.

 

Till hemsidanl Kontakta oss l Tipsa en vän l Webbversion l Avanmäl

 

Do not click this link

Skickat med Paloma