Nyhetsbrev September

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev September

 

Foto: © OCEANA/Carlos Minguell

HALLÅ I HÖSTEN! Den långa, varma sommaren är slut och hösten verkar ha rivstartat. Kanske känner vi oss därför lite lagom yrvaket undrande, ungefär som hornsimpan på bilden? Vi hoppas innehållet i detta nyhetsbrev kan pigga upp. Det går till exempel fortfarande att anmäla sig till träffen om Blue Schools och lite längre fram vankas årets nationella konferens för de vattenpedagogiska nätverken. Den vill ni inte missa!

Trevlig läsning!

 PÅ GÅNG I NÄTVERKEN

Foto: Blue Schools

Välkommen till nätverksträff om Blue Schools,
8 september, kl. 14–15.30

VAD INNEBÄR DET ATT VARA EN BLUE SCHOOL? Hör Patrik Nilsson, Öckerö, berätta om Hedenskolans inspirerande arbete som "Blue school". Marinpedagogen Evy Copejans, Belgien, som samordnar det europeiska nätverket för Blue schools, kommer att berättar om verksamheten och ge goda exempel på olika skolprojekt.

JA, ta mig till sista minuten anmälan!

 

Välkommen till årets nationella konferens

i vattenpedagogik!

Den 14–15 november är det äntligen dags för vår nationella konferens i vattenpedagogik i Göteborg. Programmet håller på att ta form och du kommer bland annat få höra om innovationer och teknik, delta i givande workshops och studiebesök och inte minst nätverka med likasinnade. Som vanligt presenteras inspirerande exempel på olika sätt att sprida kunskap om och känsla för vatten.

Boka in datumen redan nu – läs mer och anmäl ditt intresse här!

Var med och påverka konferensens innehåll! Har du något du vill berätta om? En pedagogisk metod, ett kommunikationssätt, förslag till samarbeten m.m. välkommen att höra av dig bums till oss på marinpedagogik@havsmiljoinstitutet.se

ANNAT PÅ GÅNG!

Nu startar

PLASTEXPERIMENTET!

Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. I ForskarFredags massexperiment 2022 – Plastexperimentet – kan skolelever och allmänheten hjälpa forskarna att kartlägga hur mycket plastskräp det finns på olika platser Sverige, bland annat i i havet. Läs mer här!

 

Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

 
 

Intresserad av medborgarforskning?

Det går fortfarande att göra en sen anmälan till höstens kurs ”Medborgarforskning - teori och praktik” vid Göteborgs universitet. Kursen är på distans och vänder sig till dig som vill komplettera din utbildning eller redan är yrkesverksam.
Mer information och anmälan här!

Foto: Maria Lewander

 

Internationell konferens om marin pedagogik!

I slutet av september är det dags för EMSEA:s konferens som samlar marina pedagoger från hela Europa. I år äger den rum i Palma, Mallorca. Läs mer och anmäl dig här!

 
 
 

Återblick: Havskaffe, 20 juni

Den sista träffen innan sommaren samlade ett trevligt gäng som bland annat samtalade om utmaningarna med att arbeta projektbaserat, biosfärsområden och medborgarforskning.

Här kan du få en liten sammanfattning av träffen!

 

 

Följ med sötvattennätverket till Jämtland! 6–7 oktober

Det blir besök hos Sportfiskarna, som berättar om hur de jobbar med projektet Skolbäcken, samt även besök på vackra naturum Vålådalen. Hur naturvägleder de kring vatten? Ta del av Sportfiskarnas och naturums metodik.

Läs mer och anmäl dig här!

 
 
 

Återskapa Östersjöns livskraft

WWF tar tillsammans med lokala samarbetspartners nu krafftag för att återskapa Östersjöns livskraft. Målet är att Östersjöns undervattensvärldar återigen ska myllra av liv. Satsningen görs i tre utvalda områden: Världsarvet Höga Kusten, Stockholms skärgård och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Läs mer om projektet här!

 TIPS: PEDAGOGISKA MATERIAL m.m.

Utbildningsplats Skärgården

Upptäck Stockholms skärgård vid några av de fyra utbildningsplatser som Skärgårdsstiftelsen skapat. Här finns pedagogiska aktiviteter för barn och unga i grund- och grundsärskolan, med fokus på årskurs 4-9. Vid varje utbildningsplats finns en liten lånelåda med fältmaterial för en lyckad dag.

Läs mer och boka här!

 
 
 

Blåmusslan vid Askim

Vid Askimsbadet utanför Göteborg ligger det marinpedagogiska centret Blåmusslan. Hit kan skolor och förskolor gå för lektioner och utomhusaktiviteter med fokus på havsmiljön. I Askimsviken finns både sandstrand och klipphällar, vilket ger möjligheter till bra inblick i havets biologiska mångfald.

Läs mer och boka här!

 

Mer tips!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar m.m. har vuxit lite till. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 

 
 
 

Vetenskapsfestivalen 2022

Årets Internationella vetenskapsfestival, Göteborgs universitet, hade temat ”Det okända”. Evenemanget spelades in och det finns ett par intressanta föreläsningar där forskare delar med sig av ny kunskap om havets ekosystem, . Föreläsningarna är ca 20 min.

In och kika!

 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma