Centrum för hav och samhälle, februari 2023
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Foto: Susanne Liljenström
|
Hon ordnar kvällskurser om framtidens sjömat
|
Många vill äta mer hållbar mat från havet. Men var ska man börja? Under våren arrangerar Göteborgs universitet och Göteborgs stad fyra kurstillfällen om framtidens sjömat på Folkuniversitetet. Vi har ställt fem frågor till marinbiologen Maria Bodin som anordnar kurserna. Läs mer
|
|
|
|
Beståndet av kustnära torsk är inte utrotat
Ryktet om att den kustnära torsken är utrotad stämmer inte. Forskare vid Göteborgs universitet har genom DNA-analyser identifierat att det finns ung kustlevande torsk kvar vid den svenska västkusten. Det är däremot fortsatt svårt att hitta några fullvuxna kusttorskar i Bohuslän.
Läs mer
|
|
|
Domedagsglaciären smälter snabbare i sprickor
Nya data från en tidigare outforskad del av Thwaites-glaciären visar att även om avsmältningen under glaciären är långsammare än vad man tidigare antagit, så är avsmältningen i sprickor och raviner betydligt större. De nya fynden är mycket betydelsefulla för att förstå glaciärens bidrag till en framtida havsnivåhöjning. Läs mer
|
|
|
|
Fortsatt stöd till forskning om vattenbruk
Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc, får finansiering för ytterligare en verksamhetsperiod på sex år. Efter rektors belut etableras nu Swemarc 2.0 med Institutionen för biologi och miljövetenskap som ny värdinstitution.
Läs mer
|
|
|
Ny satsning: Näringsliv och biologisk mångfald
I Göteborg byggs en helt ny kunskapsmiljö kring utmaningarna med biologisk mångfald. Att sprida kunskap till organisationer och företag är en del av satsningen, som nyligen fick stöd från Västra Götalandsregionen för ett treårigt projekt.
Läs mer
|
|
|
|
Fredrik Pleijels foton visas på Hasselblad Center
|
Fredrik Pleijel, forskare på Institutionen för marina vetenskaper, är en av de fotografer som finns representerade i den nya permanenta utställningen ”I am the Camera” på Hasselblad Center i Göteborg.
– Det känns förstås jättebra att fem av mina fotografier är utvalda för att finnas med i detta sammanhang, säger Fredrik Pleijel. Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
|
Vill ge barn kunskap om biologisk mångfald
Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier (GGBC) satsar nu på att öka barn och ungas kunskap och engagemang när det gäller biologisk mångfald. En miljonsatsning från VGR gör projektet möjligt. Läs mer
|
|
|
Digital dokumentation viktig för klimathotade kulturarv
I februari och mars pågår en utställning i Buenos Aires där besökarna får upptäcka kulturarvet i Antarktis, med fokus på lämningarna från Nordenskjöldexpeditionen – tack vare forskare från Göteborgs universitet. Läs mer
|
|
|
|
Arkeolog i dokumentärfilm om livet som forskare
|
|
|
|
Under det senaste året har den prisbelönte dokumentärfilmaren David Bernet följt Göteborgs universitets arkeolog Bettina Schulz Paulsson med sin kamera. Hon forskar om sjöfart och sjöfartsteknologi under stenåldern och i filmen får man följa med henne på utgrävningar i Europa och i mötet med studenter på Humanisten. Läs mer
|
|
|
|
|
|
Framtidens mat från havet: Sjömat
Endagskurs med marinbiologen Maria Bodin, som vänder sig till dig som är intresserad av miljö, hållbarhet och nya råvaror för matlagning.
Tid och plats: 18:00-19:30, Norra Allégatan 6, Göteborg
Arrangör: Centrum för hav och samhälle, Folkuniversitetet, Göteborgs Stad
Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
|
Framtidens mat från havet: Algernas fantastiska värld
Endagskurs med Elisabet Brock, doktor i marinekologi. Vad är alger bra för? Vad är det för skillnad på alg och tång? Vilka kan man äta?
Tid och plats: 18:00-19:30, Norra Allégatan 6, Göteborg
Arrangör: Centrum för hav och samhälle, Folkuniversitetet, Göteborgs Stad
Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
|
Hur kan DNA användas för att övervaka främmande arter?
I detta Sea and Society Talk ger Erland Lettevall och Marina Panova en introduktion till DNA-tekniken och dess potential inom miljöövervakning.
Tid och plats: 12:05-13:00, Online via Zoom
Arrangör: Centrum för hav och samhälle
Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
Läs en sommarkurs om havet!
|
|
|
|
|
|
|
|