Nyhetsbrev Mars 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • Mars • 2023

 

Foto: Benjamin L. Jones/Unsplash

Hej i den tveksamma våren!

Men efter snö kommer som bekant solsken, liksom ett nytt år med Marina nätverket för vattenpedagogik. Det är i alla fall planen när detta skrivs, och vi startar med en viktig sak – en enkät där vi behöver er input. Dessutom blir det mer sjögräs, det är ju fortfarande mars – “Seagrass Awareness Month”, liksom tips om hur det går att låna en alldeles egen forskare, beställa en lektion om havets utmaningar eller delta i Vetenskapsfestivalen, medborgarforskningsprojekt och mycket mer.

Trevlig läsning och helg!

• PÅ GÅNG I NÄTVERKET •

Foto: Shutterstock

 

Hjälp oss att bli bättre!

Det är dags för en enkät till alla er medlemmar i de vattenpedagogiska nätverken. Den tar bara några minuter att fylla i och du får chans att berätta vad du vill att vi ska fokusera på i vår verksamhet. Så klicka på länken och fyll i några kryss, skriv en rad och gör oss glada! Vi kommer även att skicka ut länken med e-post till alla medlemmar, så att ni inte missar den.

Ja, jag vill vara med och påverka!

• ANNAT PÅ GÅNG •

 

Träffa en Östersjöforskare
– sista anmälan idag 17 mars!

Boka ett pass för din gymnasieklass på Baltic Sea Science Centre, Skansen, den 22 – 23 mars. Där får de träffa forskare som berättar om till exempel kvävets kretslopp, om hur laxen mår, hur algblomningar uppstår och på vilka sätt strömmar och vindar påverkar kustområdena i Östersjön.

Läs mer och anmäl din klass här!

 

Foto: Baltic Sea Science Centre

 

Illustration: Ida Wendt

 

Ocean Blues
– föreläsningar om havet

Boka en alldeles egen föreläsning om utmaningarna för havsmiljön. Lektionen riktar sig till gymnasieelever och det går att välja mellan teman som klimat, minskad biologisk mångfald, kemiska föroreningar eller plast i haven. De genomförs antingen digitalt eller på plats för skolor i Västsverige.

Ja, jag vill gärna boka en lektion!

 
 

Snart dags för Vetenskapsfestivalen!

Den 17-28 april är det dags för Vetenskapsfestivalen, en mötesplats för kunskap, inspiration och nya perspektiv. Under festivalen presenteras vetenskap på kreativa och oväntade sätt, både på plats i Göteborg och digitalt. Programmet riktar sig till både privatpersoner, skolklasser och lärare som vill fortbilda sig. Det finns många aktiviteter med havs- eller vattentema. En del av dem kräver bokning, så glöm inte anmäla dig eller din klass i god tid.

Läs mer om Vetenskapsfestivalen!
Sökning med ”havet” som tema här!

 

• FORSKNING OCH FAKTA OM SJÖGRÄS •

Seagrass Awareness Day – Sjögräsets dag

Nu under mars fortsätter vi att fira de viktiga sjögräsen. Den 1 mars har ju utsetts till sjögräsens egen dag av FN, något vi lyft lite extra i nätverkets facebook-grupp, med länkar till forskning och fakta.

Läs mer om Sjögräsets dag här!
Titta på en fin film om sjögräsets förmåga att lagra in koldioxid här!
Läs om medborgarforskningsprojektet SeagrassSpotter!
Spana in svensk forskning om sjögräs inom programmet Zorro!
Läs en artikel om ålgräsängar här!

 

 

Foto: Per Olav Moksnes

 

• MEDBORGARFORSKNING •

Var med i Tångskogsjakten!

Tångskogsjakten är utsett till 2023 års projekt i Forskarhjälpen. Det handlar om att ta reda på hur Östersjön förändras och påverkas av klimatförändringen genom att undersöka blåstången och dess ekosystem. I Tångskogsjakten behöver forskarna hjälp från högstadieelever att samla in ny kunskap om Östersjöns blåstångskogar, om djuren som lever där och vad som växer på tången. Projektet startar den 2 maj och riktar sig främst till skolor som kan ta sig till Östersjön för datainsamling, eller som kan få en vänskola att samla några extra tångruskor och skicka över.

Ta mig till Tångskogsjakten!

 

Foto: Nicklas Wijkmark/Azote

 

Foto: Nils Kautsky

 

Mer medborgarforskning
om blåstång

Snart drar medborgarforskningsprojektet Algforskarsommar igång för tredje året i rad. Projektet söker just nu efter så många entusiaster som möjligt som redan strax efter vårdagjämningen den 20 mars, kan tänka sig att ta sig till en strand i Östersjön där det växer blåstång, plocka några grenar från olika blåstångsplantor, undersöka dem och skicka in resultaten. Den som är med bidrar till bättre kunskap om de kustnära algbältena i Östersjön, när blåstången förökar sig och vad som händer med djurlivet i en tångruska.

Läs mer om Algforskarsommar!

• MER FAKTA OCH FORSKNING •

Ätbara tångsorter och alger

För dig som är intresserad av att smaka på tång och alger har forskningsprojektet Scary Seafood tagit fram matnyttiga faktablad om ätbara tång- och algsorter. Faktabladen beskriver vilka arter som lämpar sig som mat, om hur de kan plockas hållbart, och hur de ska förvaras och tillagas på bästa sätt.

Spännande, ta mig till sajten!

 

Foto: Susanne Liljenström

 

Foto: Maria Lewander

 

Lär dig mer om tång och alger

Spana in dokumentationen från förra årets tångträff. Och glöm inte att lyssna på Algpodden där flitiga forskarna Angela Wulff och Ellen Schagerström fortsätter att folkbilda om sina favoritorganismer!

Ta mig till Tångträffen!
Lyssna på Algpodden!
 

Räddar Sveriges sista korallrev

Visste du att det finns korallrev i Sverige där artrikedomen är lika stor som vid tropiska korallrev? Korallrev har tidigare funnits på sex platser i Kosterfjorden, men numera finns levande koraller kvar bara på två av dessa. Läs om hur forskare på Tjärnö marina forskningsstation vid Göteborgs universitet arbetar för att rädda Sveriges sista rev med ögonkoraller i projektet Life Lophelia.

Läs reportaget här!

 
 
Bild som visar späckhuggare och isflak.
 

Intresserad av valar och delfiner?

Då finns det en svensk sajt för dig att spana in. Sidan drivs av engagerade marinbiologer som har en passion för marina däggdjur och den riktar sig till allmänheten. Sidan sammanfattar aktuell forskning och fakta på ett lättförståeligt vis och tar också upp hoten mot valar och delfiner.

Ta mig till sajten!

 

Fin film om tumlare

Tumlaren – Sveriges enda naturliga val och en av de minsta valarterna i världen – finns bland annat utanför Kullaberg i Skåne. Vid Lunds universitet bedrivs forskning för att ta reda på mer om denna skygga lilla valart. Vill du också lära dig mer om tumlaren ska du titta på denna fina kortfilm som Deep Rea Reporter tagit fram.

Ja, jag vill se tumlare på film!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.
 

Ny havsmask upptäckt

Får vi presentera den nyupptäckta havsborstmasken Eulalia feliciae. Den lever sitt liv i Medelhavet, men har nära släktingar på svenska västkusten. Kanske har ni redan hört nyheten om studenten Felicia Ulltin som fick en art uppkallad efter sig? Men den är så trevlig att den tål att berättas igen.

Läs artikeln här!

 

Foto: Arne Nygren

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.

Foto: Brian Yurasits/Unsplash

 

Ny rapport om marint skräp

I januari släppte EU:s miljömyndighet EEA en ny rapport som beskriver strömmarna av marint skräp och hur vi kan ta rätt beslut för att hindra att skräpet når vattendrag, sjöar och hav.

Ta mig till rapporten!

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma