Nyhetsbrev Maj 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • Maj • 2023

 

Foto: Piotr Wawrzyniuk/Shutterstock

Sköna maj är här och bjuder på massa intressanta saker för alla er som är intresserade av marin pedagogik och havsmedvetenhet. I detta nyhetsbrev berättar vi kort om enkäten vi genomförde i mars, hur skolor kan bli med i det fina nätverket Blue Schools, om nationella och internationella aktiviteter som Världshavsdagen och European Maritime Day! Och så en söt film om Öresund, en kurs i Norge och lite till!

Trevlig läsning och helg!

• PÅ GÅNG I NÄTVERKET •

Bli en Blue School!

EU-kommissionen har skapat initiativet Blue Schools för att öka havsmedvetenheten i skolan och för att engagera lärare och elever i havsfrågor. Skolor på alla nivåer, från förskola till gymnasium, kan ansöka om att bli en Blue School. Det finns många fördelar med samarbetet – till exempel att skolans arbete med havsfrågor blir en del i ett större sammanhang och att det ger många fina kontakter med skolor i Europa. Ansökningsperioden för våren är öppen till och med 15 maj. Läs mer på vår nya sida om Blue Schools!

Foto: Shutterstock

Vattennätverken – vi har ett resultat!

Tack alla ni över hundra nätverksmedlemmar som tog er tid att svara på enkäten som vi skickade ut tidigare i våras. Syftet med den var att få ännu bättre vetskap om vad ni vill att vi som samordnar nätverken ska fokusera på.

Resultatet visar att ni verkar mycket nöjda med verksamheten och gärna ser att vi fortsätter med digitala nätverksträffar om kunskapshöjande ämnen, bidrar till studiebesök, faciliterar och uppmuntrar samarbeten, arrangerar gemensamma aktiviteter, internationella utblickar m.m.

Att ni är nöjda gör oss förstås jätteglada, men allt kan alltid bli bättre. Så vi kommer systematiskt att titta på alla förslag vi fått och försöka göra så mycket verkstad vi kan av dem! Och det är också ni som är verksamheten, som ställer upp och delar med er av er kunskap, stort tack för det!

Många av er fick reda på nätverket genom en vän eller kollega. Så fortsätt gärna att tipsa om att vi finns! Nya medlemmar välkomnas här!

 

Studiebesök

Utifrån vår enkät verkar intresset för studiebesök vara stort. Vi har tidigare gått ut och efterlyst verksamheter som är lämpliga för detta. Vår tanke är att på hemsidan presentera alla som tar emot studiebesök med uppgifter om pedagogisk inriktning, kapacitet, lämpliga besökstider, eventuell kostnad och kontaktuppgifter. Vi planerar även ett riktat utskick till de medlemmar som vi vet har utåtriktade verksamheter, men kanske missar vi någon? Hör gärna av er. Mejla här!

Vi hoppas att detta ska hjälpa er att upptäcka varandra och börja ta kontakt!

 

Foto: Maria Lewander

• ANNAT PÅ GÅNG •

 

Foto: Mohamed Nohassi/Unsplash

Fira Världshavsdagen!

Den 8 juni har av FN utsetts till havets egen dag. Då uppmärksammas havens ekosystem och utmaningarna för havet över hela världen. I år är det ett särskilt fokus på att skydda känsliga havsområden från människans påverkan.

Var med och fira ni också! Planera ett event och berätta det – det kan vara stort eller smått. Kanske har ni en beskrivning på en hemsida eller liknande? Maila till oss så kan vi samla alla fina initiativ på Marina nätverkets sida. Är ni med i vår Facebook-grupp så se till att publicera där också. Heja havet!

PS. Själva Världshavsdagen är den 8 juni, men har ni något planerat i veckorna därikring så fungerar det också.

Läs mer om World Ocean Day där ni också kan rapportera ert firande. Ja, jag vill läsa mer!

World Ocean Day på FN:s hemsida.

 

• FAKTA OCH FORSKNING •

Skyddat hav i Öresund

Öresund är ett av våra mest trafikerade farvatten. Men här finns också två marina reservat. Följ med på en liten pedagogisk resa om hur 10 år av skydd gynnat den biologiska mångfalden i havet.

Ja, jag är nyfiken på Öresund!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.
 
 

 

Skydd av New Englands kelpskogar nödvändigt

Intressant artikel om varför det är nödvändigt att skydda vissa havsområden innan det är för sent. Torskbeståndets kollaps utanför New Englands kust är ett välkänt exempel. Låt det inte bli fler. Läs artikeln här!

•  MER INTERNATIONELLT •

Sommarskola om marin nedskräpning, 4-9 september

Nautios sommarskola, vänder sig framför allt till unga forskare och marintekniker som vill utveckla sina kunskaper om marint skräp. Kursen hålls i Norge och det bli blir föreläsningar, diskussioner, praktiska provtagningar samt tolkning av data. Sista anmälningsdag 20 maj. Läs mer här!

 
 
 

European Maritime Day (EMD) är ett årligt tvådagarsevenemang i Brest, Frankrike. EMD är ett tillfälle för alla som arbetar inom den maritima sektorn att träffas, nätverka, diskutera och planera arbete kopplat till havsfrågor och hållbar blå ekonomi.
Intresserad av att delta? Sista anmälningsdag 19 maj. Det går att delta digitalt i delar av programmet. Läs mer och anmäl dig här!

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma