Nyhetsbrev Juni 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • Juni • 2023

 

Foto: Per Bengtson

Summertime and the living is easy…
Äntligen är det dags att ta på badrocken och börja söka sig ut i den sköna ledigheten, det varma vattnet och den spännande tångskogen. Fast helt lediga behöver ni ju inte vara. Kika på det som händer runtom i Sverige i sommar som har kunskapen om havet i fokus. Det är mycket på gång – det är Västerhavsveckan, Östersjödagen och en rad andra sommaraktiviteter, betydligt fler än vi får plats med här. Inom nätverket planeras en träff i september och vi hälsar nya Blue schools välkomna. Det får dock förhoppningsvis presentera sig själva lite längre fram.

Missa inte heller att ta del av det nya numret av tidskriften Havsutsikt som berättar om aktuell marin forskning och sajten Sveriges vattenmiljö som bjuder på aktuella beskrivningar av miljötillståndet i våra vatten.

Glad midsommar och härlig sommar!

• PÅ GÅNG I NÄTVERKET •

Foto: Shutterstock

Nätverksträff: Vårt hav i ett varmare klimat,
14 september kl. 14.00–16.00

Vad händer i havet när klimatet förändras? Vad betyder ett varmare hav för allt och alla som lever där, vad betyder den högre halten koldioxid som tas upp i havsvatten och sediment? Havet har möjighet att absorbera stora mängder koldioxid från atmosfären, men vad får det för konsekvenser?

Välkommen till en digital nätverksträff där vi möter klimatforskaren och experten Jonathan Havenhand, Göteborgs universitet.

Har du erfarenhet av att arbeta pedagogiskt med frågor som rör havet och klimatet? Vill du dela med dig av dina erfarenheter under träffen? Hör av dig till oss.

Mer info om anmälan kommer i augusti!

 
 

Välkomna alla nya Blue Schools!

Vi kan stolt meddela att några nätverksmedlemmar inom skolans värld nu kommer att certifieras som Blue Schools, EU-kommissionens initiativ för att öka havsmedvetenheten i skolan. Arbetar du på en skola och har eller vill ha idéer för att jobba mer integrerat med havsfrågor? Läs mer på vår hemsida och tveka inte att kontakta oss så kan vi bistå i tankar kring lämpliga projekt så kan din skola också bli blå. Läs mer om Blue Schools!

 

• ANNAT PÅ GÅNG •

 

Foto: Martin Larsvik

Sommar på Tjärnölaboratoriet!

Ni som befinner i er i trakterna av Strömstad i sommar, missa inte ett besök på Tjärnölaboratoriet. Här anordnas bland annat Barnens sommarlabb för de yngsta, utfärder med forskningsfartyg och populärvetenskapliga föreläsningar. Besökare kan även följa forskare under en djuphavsexpedition utanför Alaska, USA när färska filmklipp från livet på flera tusen meters djup visas på en bildskärm. Kanske upptäcks arter som ingen sett förut!

Läs mer om aktiviteterna på Tjärnö!

 
 

 

Naturum Öresund

i Malmö bjuder på flera sommaraktiviteter, bland annat guidad visning av havslabbet.

Spana kalendariet här!

 

Missa inte Västerhavsveckan om du är i trakten, 5–13 augusti! Det är en temavecka för havet med aktiviteter för alla åldrar längs hela västkusten. Det vankas en rad aktiviteter i hamnarna med experiment, akvarier, föredrag m.m. Toppsegelskonaren Kvartsita besöker Göteborg, Hönö, Marstrand, Rönnäng, Mollösund, Lysekil, Hunnebostrand och Fjällbacka under sin turné och ombord vankas utställningar m.m. Läs mer om Västerhavsveckan här!

 

Fira Östersjödagen 31 augusti på Baltic Sea Science Center, Skansen

Hur väcker vi och stöttar ungdomars engagemang kring havs- och miljöfrågor? Det är temat för firandet av årets Östersjödag på Skansen. Välkommen till ett event för verksamma inom skolans värld. Möt bland andra Kata Nylén, klimatpsykolog samt äventryraren och inspiratören Oskar Kihlborg. Läs mer och anmäl dig här!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.

Foto: Mats Westerbom/Welmu

 

•    FAKTA OCH FORSKNING •

Bild som visar filmklipp från film om tumlare.
 

Nytt nummer av Havsutsikt!

Lagom till hängmattan kommer ett rykande färskt nummer av tidskriften Havsutsikt. Läs om fiskarnas sexliv, varför gäddan behöver hjälp och hur vi har det med måsarna i stan egentligen, och mycket mer. Du hittar den digitalt här. Det går också fint att prenumerera kostnadsfritt på papperstidningen. Anmäl intresse här!

 

 

Nyfiken på tillståndet i havet?

Är du nyfiken på hur det står till med miljön i våra svenska havsområden? Och sjöarna och vattendragen? På sajten Sveriges vattenmiljö finns ny data från miljöövervakningen publicerad. Forskare och andra experter beskriver hur våra vatten mår och data med över 160 olika mätvariabler presenteras.

Spana in Sveriges vattenmiljö här!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.
 

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

• FAKTA OCH FORSKNING •

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma