Nyhetsbrev September 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • September • 2023

 

För ett par veckor sedan blommade marelden (Noctiluca scintillans) vid Tjörn. Foto: Daniel Ulveskär

September är här och också hösten…

…eller är den? Efter en bitvis tveksam sommar känns det som om sommaren gjort en liten comeback. Härligt! Kanske blir det till och med ett bad i helgen?

Nåväl, det är ju ändå officiellt höst och dags för en ny termin i Marina nätverket för vattenpedagogik. Vi har nyss haft en digital träff om Vår värld i ett varmare klimat och idag är det sista anmälningsdag till vår nätverksträff med studiebesök och äventyr i Kristianstad Vattenrike. Missa inte den!

Och så vankas det Forskarfredag snart och som vanligt massa tips om om hur vi kommunicerar mer och bättre om havet.

Ha en fin helg!

• PÅ GÅNG I NÄTVERKET •

 

Äventyr i Kristianstad Vattenrike 3–4 oktober!

 

Det bli praktisk vattenpedagogik i alla dess former – sött som salt och chans att dela kunskaper och erfarenheter med varandra.

Vi utforskar naturum Vattenrikets utställning, deras pedagogiska verksamhet samt besöker vattenriket ute i landskapet. Det blir även en spännande digital inspirationsföreläsning om marin biomimikry med forskaren och författaren Fredrik Moberg. Vi får också ta del av nytt pedagogiskt material och övningar om Östersjön m.m. Missa inte detta tillfälle att träffas!

Sista anmälningsdag idag 22 september!

 

Foto: Unsplash

 

Vårt hav i ett varmare klimat

Förra veckans digitala nätverksträff Vårt hav i ett varmare klimat finns nu dokumenterad. Så om du missade den kan du nu ta del av dokumentationen i efterhand.

Ja, ta mig till dokumentationen!

 

 

Möt Bo Landin, 5 okt. kl. 16

Vårt systernätverk på sötvattensidan ordnar en digital träff med den välkände miljöjournalisten Bo Landin. Missa inte denna möjlighet att höra om hur han tänker kring kommunikation och engagemang.

Läs mer och anmäl dig här!

 
 

Att sprida ringar på vatten 2023 blir en digital konferens när det börjar lacka mot jul. Mer information kommer längre fram!

 

• ANNAT PÅ GÅNG •

 

Forskarfredag!

Nästa vecka är det Forskarfredag. Evenemanget har vuxit och sträcker sig nu över en hel vecka, 25–28 september. I år är temat: Människan, hälsan och vattnet. Passar ju alla oss om arbetar med hav och vatten perfekt.

Missa inte att ta del något av de fina arrangemangen, varav en del också är digitala. Ja, ta mig till Forskarfredag!

 

Alger i klassrummet

Nu är det dags att ansöka till denna populära kurs som ges på distans vid Göteborgs universitet. Lär dig mer om alger och om hur du kan lära ut vidare om dessa spännande organismer. Det blir förstås en massa algfakta, hur de anpassar de sig till skiftande förhållanden, vilka alger man kan äta och odla hållbart m.m.

Läs mer och anmäl dig här före 15 oktober!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.

Foto: Ann-Sophie Qvarnström/CC BY-SA 2.0

 

•    TIPS PEDAGOGISKT MATERIAL •

 

 

Ekosystemtjänster?

Vad är det egentligen och hur förklarar man det på ett pedagogiskt vis?

Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram ett gäng fina illustrationer som reder ut begreppen.

Du kan ladda hem dem här!

 

VI ÄLSKAR HAVET…

…är ett pedagogiskt läromedel med fokus på havet och speciellt Östersjön. Det består av korta filmer och boken Havet är din bästa kompis. Materialet vänder sig till barn i åldern 6–9 år och har tagits fram av Stiftelsen Voice of the Ocean i samarbete med Lasse Åberg.

Spana in materialet här!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.

Illustrationer: Lasse Åberg

 
 

Baltic Sea Science Center

…har en riktigt trevlig hemsida.

Fokus är förstås Östersjön och de utmaningar som finns där. Läs och inspireras bland annat av BSSC:s pedagogiska skolprogram, sajten Vårt varmare hav, små korta filmer, samt en podd med intervjuer med havsforskare som skolelever producerat.

Kolla in sidan här!

 

•    FAKTA OCH FORSKNING •

Illustration: Danny Pimentel

Digital teknik under ytan

Att VR och AR är heta teman minns alla som var med på förra årets nationella konferens. Nu finns ett nytt internationellt nätverk som undersöker hur digital teknik kan bidra till större engagemang för havsmiljön.

I projektet kommer pedagogikforskaren och marinbiologen Géraldine Fauville, Göteborgs universitet tillsammans med kollegor i USA kartlägga virtuella upplevelser med havet som tema.

Läs mer om projektet här!

 

Algpodden är tillbaka!

Lyssna på senaste avsnittet av populära Algpodden som nu är inne på sin tredje säsong. Passa på att ta igen avsnitt du missat. En kvarts lyssning i taget och du blir så mycket klokare – mikroalger, rödalger, snöalger. Här finns det mesta och även tips om hur du kan använda alger i pedagogisk verksamhet.

Jaa, jag vill höra om algernas förunderliga värld!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.
 

•  BLUE SCHOOLS •

Blue Schools – en möjlighet till internationell samverkan och finansiering

Några skolor i vårt nätverk är nu certifierade som Blue Schools, EU-kommissionens initiativ för att öka havsmedvetenheten i skolan. Är du också nyfiken på detta? Arbetar du på en skola och har eller vill ha idéer för att jobba mer integrerat med havsfrågor? Läs mer på vår hemsida och tveka inte att kontakta oss så kan vi bistå i tankar kring lämpliga projekt så kan din skola också bli blå. Läs mer om Blue Schools!

 

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma