Nyhetsbrev November 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • November • 2023

 

Foto: Ann-Sophie Qvarnström/ CC BY-SA 2.0 Deed

Mörkaste november har lagt sig över landet…

…och också över världen, känns det som. Det är mycket som är tungt och mörkt nu, och då pratar vi inte enbart om bristen på dagsljus. Men det finns också mycket gott att glädjas åt i vårt hörn av världen – inte minst i Marina nätverket för vattenpedagogiks lilla värld. Vi har en spännande nationell konferens att blicka fram emot och vi har en härlig träff i Kristianstad Vattenrike att blicka tillbaka på. Nätverket är även med och arrangerar en workshop om Blue Schools på en stor konferens i Göteborg, bland mycket annat.

Omfamna mörkret och var rädda om varandra!

• PÅ GÅNG I NÄTVERKET •

 

Att sprida ringar på vatten 2023, 14 december, kl. 12:30–16:00

Välkommen till årets nationella konferens i vattenpedagogik, som i år blir digital. Vi kommer att ta tag i alla vatten – från det lilla till det stora, från källa till hav, från mikro till makro. Följ med oss in i näringsvävarnas härligt trassliga och samtidigt otroligt logiska värld. Hör forskare berätta om intressant fakta och delta i pedagogiska övningar. Hur gör vi något komplext begripligt? Har du egna erfarenheter och tips om hur vi kan jobba pedagogiskt med att gestalta näringsvävar i söta och salta vattens ekosystem? Hör av dig till oss så får vi med det i programmet!

Läs mer och anmäl dig här!

 

Foto: Karin Magntorn

Sammanfattning: Äventyr i Kristianstad Vattenrike 3–4 oktober

I början av oktober träffades vi ett helt gäng glada vattenfantaster för att lära oss mer om pedagogik i sött och salt. Ni som inte hade möjlighet att vara med kan ta del av en rik dokumentation. Ni som var med kan återvända till minnet av några härliga dagar.

Ja, ta mig till dokumentationen!

 
Skärmbild av konferenswebb
 

Blue Schools på Blue Mission Banos, 14–16 november

I veckan äger en stor internationell havskonferens rum i Göteborg. Marina nätverket är på plats och håller i en workshop tillsammans med EU:s Blue School-sekretariat. Fokus för workshoppen är hur Blue Schools-projekt kan tas fram och utvecklas, samt hur vi kan få fler Blue Schools runt Västerhavet och Östersjön.

Läs mer om konferensen här!

 

• ANNAT PEDAGOGISKT PÅ GÅNG •

 

Elever för Östersjön

Stiftelsen Baltic Waters arrangerar en stipendietävling för elever i årskurs 7–9. Eleverna ska enas om vilken den största miljöutmaningen för Östersjön är och föreslå lämpliga lösningar. Två bidrag kan vinna fina priser!

Lär mer och anmäl din klass här!

 
 
 

 

Skolklass efterlyses!

 

Stockholms universitets Östersjöcentrum söker en testklass från gymnasiet (utanför Stockholmsområdet) till ett nyskapade spel om övergödning där eleverna ska rädda en havsvik.

Intresserade kan höra av sig direkt till Michaela Lundell på Östersjöcentrum.

 

 

• FILMTIPS •

 

Filmtips: Rovfisket i Atlanten

Ny fransk dokumentär om vattnet utanför Västafrika, som varit ett av de fiskrikaste i världen. Denna rikedom har utnyttjats först av européerna, sedan Kina, Ryssland och Turkiet. Havet utarmas och detta hotar en hel afrikansk region. Något som alla bör känna till.

Se filmen här på SVTPlay!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.
 
 

Filmtips: Uppvärmda hav

På UR-play finns en engelskspråkig dokumentär om hur ett förändrat klimat påverkar och kan komma påverka våra hav. Det är inte en särskilt positiv bild som visas upp så dialogen efteråt är viktig.
Se filmen här!

 

Filmtips: Fiskarnas rike

Fiskarnas rike är tillbaka! Filmserien sändes i SVT 2021 och fick då mycket uppmärksamhet. På SVTPlay finns nu åter möjlighet att följa med på en resan i fiskens tecken, genom svenska älvar och sjöar och långt ner i havets djup.

Se filmserien här på SVTPlay!

 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.
 

•   FAKTA OCH FORSKNING •

 

Projekt Clime Marine

Spännande projekt i gränslandet mellan pedagogik och forskning, om klimatarbete och verksamheter som påverkar havet. SMHI jobbar aktivt med att nå och involvera unga i hur vi tar hand om havet i ett föränderligt klimat. Projektet heter Clime Marine och har bland annat resulterat i en vetenskaplig artikel som granskats av barn och ungdomar, och som publicerats på vetenskapssajten Frontiers for Young Minds.

Läs mer om projektet Clime Marine!

Ta mig till vetenskapsplattformen Frontiers for Young Minds!

 

•  BLUE SCHOOLS •

Blue Schools – en möjlighet till internationell samverkan och finansiering

Några skolor i vårt nätverk är nu certifierade som Blue Schools, EU-kommissionens initiativ för att öka havsmedvetenheten i skolan. Är du också nyfiken på detta? Arbetar du på en skola och har eller vill ha idéer för att jobba mer integrerat med havsfrågor? Läs mer på vår hemsida och tveka inte att kontakta oss så kan vi bistå i tankar kring lämpliga projekt så kan din skola också bli blå. Sista anmsökningsdag är den 10 december!

Läs mer om Blue Schools!

 

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma