Centrum för hav och samhälle, december 2023
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alger kan ersätta sojabönor som proteinkälla
|
Alger odlade i Sverige har potential att bli en viktig ingrediens i framtida livsmedel. En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att proteinhalten i algen havssallat kan höjas till samma nivå som sojabönor.
Läs mer
|
|
|
|
Många fynd av brännande havssnöre i Bohuslän
|
Vinterbadare varnas för det trassliga havssnöret som även har orsakat stora problem i laxodlingar. Det upp till 30 meter långa, brännande nässeldjuret har väckt stor uppmärksamhet efter att Christin Appelqvist, marinbiolog på Tjärnö marina laboratorium, stötte på arten vid en brygga. Sedan dess har många fynd rapporterats in från allmänheten. Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
|
Fotografier ger perspektiv på klimatförändringar
Fotografiska metoder, visualisering, storytelling och klimatförändringar i arktisk miljö. Allt detta innehåller forskningsprojektet Extended Rephotography: immersive visualization of climate change. Projektledaren Tyrone Martinsson ska nu ta resultaten till nästa nivå. Läs mer
|
|
|
Otaliga giftiga kemikalier i återvunnen plast
När forskare undersökte pellets från återvunnen plast som samlats in i 13 länder fann de hundratals giftiga kemikalier, inklusive bekämpningsmedel och läkemedel. Resultaten publiceras i en studie ledd av forskare vid Göteborgs universitet.
Läs mer
|
|
|
|
Marina studenter vann pris för bästa masterarbeten
|
Två studenter från Institutionen för marina vetenskaper har belönats med Svenska havsforskningsföreningens Dyrssenpris 2023: Maru Bernal för sitt arbete om genetisk mångfald i ålgräsängar och Wilma Ljungberg för sin undersökning om hur kol som frigörs från smältande glaciärer påverkar havet. Läs mer
|
|
Maru Bernal. Foto: Stefanie Ries
|
|
|
|
|
|
|
Elva havsrelaterade projekt får forskningsbidrag
Dolt arbete hos kvinnliga sjömän, knubbsälars roll i den marina födoväven och ökad produktion av algen havssallat. Det är tre exempel på forskningsprojekt vid Göteborgs universitet som delar på 37 miljoner kronor från Formas och Vetenskapsrådet. Läs mer
|
|
|
Tång odlas i hamnbadet i centrala Göteborg
Först den marina kolonilotten Flytevi och nu en odling i en av saltvattenbassängerna i Frihamnen. De första tångskotten, med skördetid i vår, är satta i hamnbadet – detta för att öka kunskapen om havets resurser. Läs mer
|
|
|
|
Hon får pris för uppsats om hållbar utveckling
Tidigare entreprenörskapsstudenten Ruvini De Silva undersökte hur man kan kombinera hållbar utveckling med cirkulärt värdeskapande i den svenska skaldjursindustrin. Nu tilldelas hon Göteborgs universitets hållbarhetspris för studentuppsatser för sin insats. Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nordic SeaFood Summit 2024
En mötesplats för sjömatsbranschens samtliga aktörer – från fiskare och odlare till grossister, handel, restaurang, forskare, beslutsfattare och myndigheter.
Tid och plats: 24-25 januari, Eriksbergshallen i Göteborg
Arrangör: Finnvacum, Innovatum Science Park, Västkustfiskarna
Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
|
Marin företagsmässa på Tjärnö
Missa inte den marina företagsmässan, där du kan lära dig om ekologisk hållbarhet inom fiske och vattenbruk samt träffa forskare och havsföretagare!
Tid och plats: 09.00-16.30, Tjärnö marina laboratorium
Arrangör: Göteborgs universitet, Strömstad och Tanums kommun m.fl
Läs mer
|
|
|
|
|
|
|
Stor bredd på universitetets havsforskning
Hundratals forskare vid Göteborgs universitet ägnar sig åt havet på ett eller annat sätt. Men vad gör de mer specifikt? I en intervju ger marinkemisten Martin Hassellöv en sammanfattning av det marina forskningsområdet, som får allt större betydelse i samhället. Läs mer
|
|
Martin Hassellöv. Foto: Malin Arnesson
|
|
|
|
|
|
|
Nytt poddavsnitt om framtidens miljöövervakning
|
I podden Under havsytan hör du marinbiologerna Marcus Stenegren, som jobbar på Informationscentralen för Västerhavet, och Lina Rasmusson, forskare vid Göteborgs universitet. Avsnitt 19, "Framtidens miljöövervakning är här", handlar om hur den senaste tekniken kan användas i miljöövervakningens tjänst och vad som kan komma i framtiden. Leon Green, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap gästar avsnittet. Lyssna här!
|
|
|
|
|
|
|
|
Kristoffer Stedt, Institutionen för marina vetenskaper
|
Niklas Warwas, Institutionen för biologi och miljövetenskap
|
|
|
|
|
|
|
|