Nyhetsbrev December 2023

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • December • 2023

 

Foto: "Tallriksis" av Kenneth Mankoff/imaggeo.egu.eu/ CC BY-SA 3.0 Deed

Snart är det jul igen!

Vi hoppas givetvis att ni får en härlig sådan. Kanske tar ni en promenad vid havet, kanske lutar ni er tillbaka och läser något litet nyhetsbrev? Vi serverar som vanligt lite blandat kring de senaste aktiviteterna inom Marina nätverket för vattepedagogik, samt en del tips om vårt arbete med Blue schools, kunskapskällor som Sjömatens julkalender och nytt pedagogiskt material. Missa inte heller Poddpoolen 2023! Den uppstod ju för två år sedan och får regelbundet tillskott av nya poddar som väntar på lyssnare. Så med den och detta nyhetsbrev önskar vi er riktigt härliga helger och på återseende 2024.

God Jul & Gott Nytt År!

PS. Bilden visar så kallad "tallriksis", ett fenomen som kan uppstå på vintern när vattnet rör sig så mycket att det inte hinner bildas någon ishinna på ytan. Istället fryser det till enskilda iskristaller som i sin tur fryser samman till plattor och därefter nöts mot varandra till "tallrikar”.

• FRÅN NÄTVERKET •

Illustration: Ida Wendt

Sammanfattning: Att sprida ringar på vatten 2023

Den 14 december hölls vår digitala konferens tillsammans med SLU Centrum för naturvägledning. Ni som inte kunde delta får här chansen till en ordentlig recap med inspelade föredrag. Ni som var med kan fräscha upp minnet inför julen. Kanske går det att göra någon intressant koppling till våra egna näringsvävar kring julbordet, vem vet?

Ja, ta mig till sammanfattningen!

 

Illustration: Maria Richter Simsek

Sammanfattning: Marina nätverket på Blue Misson Banos

Den 14–16 november hölls den internationella havskonferensen Blue Mission Banos i Göteborg. Här presenterade vi i Marina nätverket vår verksamhet under en workshop arrangerad tillsammans med Emsea/Blue schools sekretariat. Workshoppen fokuserade på hur Blue Schools-projekt kan skapas och utvecklas. Deltog som coacher gjorde också fantastiska lärare från vårt nätverk! Vi även en presentation av Strömstad gymnasiums fina arbete som Blue school.

Under en eftermiddag arrangerade vi också olika aktiviteter riktade till allmänheten på Universeum – de fick teckna sina favoritdjur från havet, smaka på sockertång och träffa marina forskare.

Ja, ta mig till dokumentationen!

 

•  BLUE SCHOOLS •

Blue Schools – en möjlighet till internationell samverkan och finansiering

Arbetet för fler svenska Blue schools under 2023 har givit resultat. I början av året var det en, nu är det fyra skolor i det Marina nätverket som är certifierade som Blue Schools, EU-kommissionens initiativ för att öka havsmedvetenheten i skolan. Är du också nyfiken på detta? Arbetar du på en skola och har eller vill ha idéer för att jobba mer integrerat med havsfrågor? Läs mer på vår hemsida och tveka inte att kontakta oss så kan vi bistå i tankar kring lämpliga projekt så kan din skola också bli blå. Nu lanseras ett antal möjligheter till finansiering av projekt i redan certifierade, men även blivande Blue schools. Läs mer om detta på vår särskilda sida för Blue schools.

Ta mig till Blue schools-sidan!

 
 

Ingen riktig jul utan Poddpool!

Ja, även i år behöver era öron säkert pausa från Mariah C:s höga C, Anders F Rönnbloms jultjat och alla tända tusen juleljus. Låt istället en podd om havet få din uppmärksamhet. Bland årets nyheter finns till exempel Deep Marine Scenes med korta berättelser om havets invånare, SMHI:s Havet i förändring och World Ocean Radio. Till Poddpoolen!

 

• ANNAT PEDAGOGISKT PÅ GÅNG •

 

I grevens tid kommer här ett roligt tips om Sjömatens adventskalender. Bakom varje lucka finns små korta filmer eller berättelser om mat från havet. Fokuset ligger på hållbart fiskad fisk och skaldjur samt olika sorters sjömat som odlats under ytan. Bakom kalendern finns Sjömatsfrämjandet, Landsbygdsnätverket och Hushållningssällskapet.

Spana in julkalendern här!

 

Nytt nummer av Havsutsikt!

 

Lagom till jul kommer tidskriften Havsutsikt med ett rykande färskt nummer. Här skriver marina forskare om sina favoritupptäckter. Hur skapar fiskar kontakt under ytan? Kan de flörta med hjälp av färggranna ögon? Kan kräftor känna smärta? Kommer stillahavsostronen att invadera Östersjön, och när i så fall? Ta del av kunskap om detta och mycket annat i den digitala versionen eller anmäl dig som prenumerant på papperstidningen!

Läs den digitala versionen här!

Anmäl dig som prenumerant här!

 
 
Bild som visar filmklipp från film om tumlare.
 

Favorit i repris och andra jultips från Göteborgs universitet!

Att vara eller inte vara ansjovis – eller något annat? Göteborgs universitet redde ut begreppen redan för två år sedan, men informationen är förstås fortfarande aktuell. Ta del av detta och andra "jultips" här.

 

Fiskaren i skolan


Fiskaren i skolan är en kunskapssatsning med pedagogiskt material för grundskolans åk 4 till 9. Syftet är att öka kunskapen om svenskt yrkesfiske och om fiskens väg från båt till bord. Bakom satsningen ligger Hushållningssällskapet Västra. Kolla in materialet här!

 
 

Lektionsbanken om Östersjön

Längtar du efter ett riktigt fint pedagogiskt material om Östersjöns speciella förhållanden? Nu finns det! Stockholms universitets Östersjöcentrum ligger bakom satsningen "Lektionsbanken för Östersjön", som vi också fått ta del av tips om under några av våra nätverksträffar. Nu finns en betaversion av det digitala materialet att kika på.

Ta mig direkt till lektionsbanken!

Mer pedagogiskt för skolelever och andra hos Östersjöcentrum!

 

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 
 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma