Nyhetsbrev Mars 2024

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Marina nätverket 
för vattenpedagogik 

 

Nyhetsbrev • Mars • 2024

 

Foto: Christian Lindsten/Shutterstock

Visst gör det ont när isen smälter...

…eller nej, det gör det ju inte alls! Klart att det är synd att inte kunna åka långfärdsskridskor för de som ägnar sig åt det, men nu längar vi till öppna hav och vatten. Att få uppleva och fortsätta våra berättelser om det som finns där under ytan. Välkommen till vårens första nyhetsbrev från Marina nätverket för vattenpedagogik där vi ser fram emot en rad spännande händelser och snart kommer även en inbjudan till årets första träff. Under tiden vill vi tipsa om allt bra som händer bland våra nätverksmedlemmar och på annat håll. För det är mycket. Så spana in tipsen nedan! Och Seagrass Awarness Month pågår fortfarande....

Vårliga hälsningar! Maria & Tina

Foto: Project Seagrass

Seagrass Awareness Month

Den 1 mars är utnämd av FN till sjögräsets egen dag, men hela mars månad firar vi sjögräset lite extra. Här i Norden är det framför allt ålgräset som vi träffar på under ytan, men även skruvnating och andra växter med sitt ursprung i sötvatten. Alla som varit vid Medelhavet har säkert stött på de bruna golfbollsstora "hårbollarna" på stranden. De kommer från det sjögräs som Linné kallade för neptunigräs (Posidonia oceanica). Ni som är nyfikna på denna växt kan läsa mer på sista länken nedan.

Läs om sjögräs på eminenta Tångbloggen!

Läs mer om Project Seagrass!

Läs mer om Neptunigräset!

 

•  BLUE SCHOOLS •

Projekt Blue Schools – en möjlighet till internationell samverkan och finansiering!

Blue schools är EU-kommissionens initiativ för att öka havsmedvetenheten i skolan. Är du också nyfiken på detta? Arbetar du på en skola och har eller vill ha idéer för att arbeta mer integrerat med havsfrågor? Läs mer på vår hemsida och tveka inte att kontakta oss. Vi kan bistå i tankar kring lämpliga projekt för att även din skola ska bli blå. Vi kommer att hålla en träff riktad till alla intresserade, så håll utkik efter inbjudan i vår. Ett antal möjligheter till finansiering av projekt i redan certifierade, men även blivande Blue schools har lanserats.

Ta mig till Blue schools-sidan!

 
 

Projekt Blue LightS!

Under 2024 startar projekt Blue LightS med syftet att öka havsmedvetenheten – kunskapen och engagemanget för hav och vatten – genom en satsning mot skolor i Europa. Havsmiljöinstitutets Marina nätverk för vattenpedagogik ingår som en part i detta spännande arbete där landets alla skolor "från källa till hav" blir en viktig del.

Läs mer om projekt Blue LightS här!

 

• FRÅN NÄTVERKENS MEDLEMMAR •

 

Foto: Johan Lindell/Upplandsstiftelsen

 

Världsvattendagen 22 mars!

Fira Världsvattendagen tillsammans med vårt limniska systernätverk – SLU Centrum för naturvägledning som bjuder in till en förmiddag kring hur vi bäst kan bidra till fred för framtidens generationer genom att hushålla med vattenresurserna idag. Vad har vi lärt oss av dåtiden, vad kan vi ta med oss i framtiden?

Läs mer och anmäl dig här direkt!

 

Ungas röst för Östersjön!

2024 startar Marint kunskapcentrum Malmö och Baltic Sea Science Center/Skansen tillsammans ett projektet riktat till åldersgruppen 18–25 år. Är du själv målgruppen eller känner någon som är det? Tipsa eller anmäl dig direkt till detta spännande projekt som ger kunskap om livet under ytan och kraft att påverka för en bättre havsmiljö.

Läs mer och anmäl dig här senast 27 mars!

 

Foto: BSSC

 

Seminarie: Lektionsbanken om Östersjön, 8 april

Nu är den live på riktigt, den mycket välgjorda "Lektionsbanken om Östersjön" som utvecklats av en våra nätverksmedlemmar på Stockholms unversitets Östersjöcentrum och Baltic Sea Science Centre. Några av er har redan stiftat bekantskap med materialet, men ni som ännu inte har gjort det kan anmäla er till en seminarieserie som genomförs i samverkan med Nationellt resurscentrum för biologiundervisning. Seminarierna lyfter materialet tillsammans med en forskarföreläsning. Den första träffen har ägt rum, men den 8 april är det dags för nästa. Materialet riktar sig till högstadie- och gymnasieelever, men kan användas betydligt bredare än så! Så in och anmäl dig!

Ja, jag vill anmäla mig till nästa seminarium!

Jag är så nyfiken, ta mig direkt till lektionsbanken!

 

Välkommen till Vetenskapsfestivalen!

Den 15–26 april är det åter dags för Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Det finns ett gediget delvis digitalt program att ta del av, riktat till skolklasser och andra. Sök på "hav" så filtreras en rad intressanta programpunkter upp, till exempel föreläsningar om havsmonster. Dessutom finns möjligheten att prova på VR-upplevelser under ytan.

Ja, jag vill botanisera i Vetenskapsfestivalens utbud!

Ta mig direkt till skolprogrammet!

Ja, jag vill simma med valar i VR!

 

Foto: Per Sonnvik/CNV

 

Vad händer under ytan på vintern? 18 april

Livet under ytan pågår, även om isen ligger tjock. Hur upptäcker vi och visar det på ett pedagogiskt sätt? Välkommen till det här webinariet som vårt limniska systernätverk ordnar och som undersöker och visar allt intressant som händer i vattnet vintertid.

Läs mer och anmäl dig här!

 

Ål + halm = sant? Workshop om medborgarforskning 29 maj

Forskare från Nordirland och Skottland har utvecklat en metod för att inventera ål genom att placera ut ”halmnystan” i vattendrag. Det har visat sig att små-ålar gärna gömmer sig i halmen, vilket kan vara ett bra sätt att få reda på om det finns ål i ett vatten. Man fiskar helt enkelt upp nystanet och kollar. Metoden har stor potential att användas inom medborgarforskning. Visst låter det spännande? Anmäl dig då till denna workshop.

Läs mer och anmäl dig här!

 

Pedagogiskt material: 5 dilemman och 1 case!

WWV Sverige presenterade i början av året ett nytt pedagogiskt material om hav och vatten. Det är väldigt snyggt och innovativt presenterat, inklusive tips om åtta kommunikativa dygder som kan vara bra att ha med sig på resan mot mer kunskap och engagemang.

Ja, ta mig till materialet!

 

• FILMTIPS •

 

 

Filmtips: Planet Earth Hav!

Nyfiken på tångulken, havsängeln och deras kompisar under ytan? Nya avsnitt av Planet Earth är som vanligt otroligt vackert filmat, fantastifullt ljudsatt och berättat. En mysstund framför TV:n utlovas, men också en del allvar.

Ja, en mysstund, tack!

 

Makten över havet!

Fisken försvinner från Europas hav. Torskbeståndet i Östersjön har kollapsat och i EU:s del av Medelhavet är nästan alla arter överfiskade. Hur har det blivit så här och hur kommer det sig att EU:s fiskekvoter är större än vad lagstiftningen slagit fast?
Se filmen av Deep Sea Reporter på SVT Play!

 
 

•  TIPS FRÅN OSS •

Tips- och länklistan växer!

Vår länklista med tips om material för ökad havsmedvetenhet, pedagogiska övningar, föreläsningar är i ständig tillväxt. Saknar du något på listan – hör av dig!

Ta mig till tipslistan!

 
 

Nätverkens facebookgrupp!

Du som har facebook, gå gärna med i vår grupp: Nätverk för vattenpedagogik. Här delar vi tips och tankar med varandra.

Ta mig till gruppen!

Illustration: Ida Wendt

 

Tipsa oss!

Har du förslag på vad vi borde ta med i nyhetsbrevet hör av dig till oss. Vi presenterar gärna era marinpedagogiska idéer och verksamheter.

 

Vi på den marina sidan

Nätverken för vattenpedagogik är till för alla som på något sätt arbetar för att öka kunskap om våra vatten och hav. Den marina delen av nätverket samordnas av Havsmiljöinstitutet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Är du eller någon du känner ännu inte med i nätverket men vill vara det? På Havsmiljöinstitutets webb kan du anmäla ditt intresse, eller ta kontakt med någon av oss som samordnar nätverket:

 

Maria B. Lewander

Systemekolog och vetenskapskommunikatör.
Arbetar som projektledare och kommunikatör vid Havsmiljöinstitutet.

maria.lewander@havsmiljoinstitutet.se

 

Tina Johansen Lilja

Marinbiolog och vetenskapsjournalist.
Arbetar som kommunikationssamordnare vid Havsmiljöinstitutet.

tina.johansen@havsmiljoinstitutet.se

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

 

Om du inte vill ha våra nyhetsbrev i fortsättningen, klicka här för att avprenumerera.

Om du varken vill ha nyhetsbrev eller vara medlem i nätverket för marin pedagogik kontakta någon av samordnarna.

Do not click this link

Skickat med Paloma