Juli 2020

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Forskning

Uppsala universitet bäst i Norden i fysik

Uppsala universitet hamnar på plats 45 i världen inom ämnesområdet fysik i 2020 års Shanghairankning Global Ranking of Academic Subjects. Uppsala universitet är med sin placering bäst i Norden inom fysikområdet. Global Ranking of Academic Subjects, GRAS, presenterades den 29 juni 2020 och rankar fler än 4 000 universitet inom 54 ämnesområden.

Läs mer om ämnesrankningen i fysik 2020
Läs mer om Shanghairankningen 2020

 
Radikal molekyl genomskådad

Ludvig Kjellsson och Jan-Erik Rubensson, molekyl- och kondenserade materiens fysik, har i ett internationellt samarbete lyckats mäta elektronövergångar i OH-radikaler med hjälp av resonant inelastisk röntgenspridning med frielektronlasern Linac Coherent Light Source (LCLS) i Stanford.

Artikeln publicerades i Physical Review Letters den 12 juni 2020

 
Ny form av magnetisk ordning upptäckt i grundämnet neodym

Anders Bergman, Diana Iuşan, Lars Nordström och Olle Eriksson, materialteori har visat att neodym uppvisar en hittills okänd form av magnetisk ordning, uppbyggd av en blandning av magnetiska spiraler.

– Neodyms magnetism har varit omdiskuterad under lång tid. Våra resultat visar också att det välstuderade beteendet hos spinnglas kan uppkomma även i material som inte är oordnade, vilket man tidigare trott, säger Anders Bergman.

Artikeln publicerades i Science den 29 maj 2020

 
Ny metod ger mer precis information om enkla molekyler

I ett internationellt samarbete med bland annat kemi-Ångström har Ludvig Kjellsson, Hans Ågren och Jan-Erik Rubensson, molekyl- och kondenserade materiens fysik, använt röntgenabsorption på joniserade kvävemolekyler för att demonstrera en ny metod.

Artikeln publicerades i Physical Review Letters den 20 maj 2020

 
Superteleskop visar galaktisk kamp

Med superteleskopet ALMA har astronomer lyckats avbilda sammandrabbningen mellan en av Vintergatans mindre stjärnor och en röd jätte. Bild: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Olofsson et al. Acknowledgement: Robert Cumming

Sofia Ramstedt och Lam Doan, astronomi och rymdfysik, har i ett internationellt samarbete med hjälp av superteleskopet ALMA lyckats avbilda vad som närmast kan beskrivas som en dragkamp mellan två stjärnor i stjärnsystemet HD101584.

– Vi har i fyra årtionden fångat upp energisignaler som indikerar att något pågår i det aktuella område vi bedömer ligga cirka tretusen ljusår bort. Med hjälp av ny teknologi kan vi äntligen dokumentera förloppet i bild, och det material vi nu har tillgång till håller mycket hög kvalitet, säger Sofia Ramstedt.

Artikeln publicerades i Astronomy & Astrophysics den 25 mars 2020

 
Ovanlig typ av supraledning upptäckt

Det supraledande gapet Δ avbildat på elektronernas energiband E(k) med vektor k i det reciproka rummet. Elektronerna kan röra sig inom energibanden nära Fermikanten som ligger vid energi noll. Beräkningar visar att det supraledande gapet – gapets storlek indikeras med olika färger – är störst utanför energibanden vid Fermikanten. Bild: Fabian Schrodi.

Fabian Schrodi, Alex Aperis och Peter Oppeneer, materialteori, har utvecklat en ny teori som förutspår en ovanlig typ av supraledning i vridna dubbellager av grafen. Den nya teorin visar att supraledande Cooperpar bildas med ovanliga energier som ligger utanför Fermikanten, vilket inte är möjligt enligt Bardeen-Cooper-Schrieffer-teorin (BCS). Den nya teorin har tagits fram genom detaljerade beräkningar med Uppsala Superconductivity code (UppSC), som har utvecklats av forskargruppen.

Forskningen publicerades i Physical Review Research den 17 mars 2020

 
Oväntad typ av energiöverföring från joner till material

Den geometriska fördelningen av jonernas energiöverföring till kristallen. Figuren visar toppar och dalar beroende på jonernas banor. Motsvarande figur enligt tidigare teorier skulle istället sakna struktur. Bild: Radek Holenak.

Svenja Lohmann och Daniel Primetzhofer, tillämpad kärnfysik, har genom att bestråla kiselkristaller med jonstrålar kunnat beskriva hur joner kan växelverka med elektroner i olika material på ett sätt som leder till överföring av oväntat stora mängder energi.

- Vi mätte såväl energi som riktning på de partiklar som lämnade kristallen på andra sidan, säger Svenja Lohmann, doktorand vid institutionen för fysik och astronomi.

Artikeln publicerades i Physical Review Letters den 2 mars 2020

 
Magnetisk vätebaserad supraledare upptäckt

I ett internationellt samarbete har Alex Aperis och Peter Oppeneer, materialteori, kunnat visa att superhydrider bestående av väteatomer och jordartsmetallen neodym är såväl magnetiska som supraledande, och kan vara en ovanlig typ av supraledare.

- Vår forskning visar särskilt att det mycket väl kan finnas nya spännande kombinationer av magnetism och supraledning som öppnar upp för etablering av exotiska materialfaser som hittills har varit okända inom fasta tillståndets fysik, säger Alex Aperis.

Artikeln publicerades i Journal of the American Chemical Society den 22 januari 2020

 
Spinntillstånd kan förflyttas snabbare än förväntat

Yaroslav Kvashnin, Erna Delzceg och Olle Eriksson, materialteori, har i ett internationellt samarbete kunnat visa att spinntillstånd kan förflyttas mellan atomer mycket snabbare än förväntat. Forskarna vid Uppsala universitet bidrog till studien med kvantmekaniska beräkningar och konceptuella begrepp som förklarar uppmätta experimentella resultat.

Artikeln publicerades i Science Advances den 17 januari 2020

 
Ny metod att simulera vibrationsspektroskopi hos atomer

Paul Zeiger och Ján Rusz, materialteori, har utvecklat en ny teoretisk metod för att beskriva atomers vibrationsspektroskopi för fasta ämnen.

- Vibrationsspektroskopi med en upplösning på atomnivå gör det möjligt att studera lokala variationer i vibrationerna, som påverkar bland annat värmetransport eller ytkemiska reaktioner i materialet, säger Ján Rusz.

Artikeln publicerades i Physical Review Letters den 13 januari 2020

 
Jonisation av vatten; en ultrasnabb historia om hur radikaler bildas

Röntgenstrålning fångar den ultrasnabba protonöverföringsreaktionen i joniserat vatten och ger upphov till hydroxylradikalen (OH) och hydroniumjonen (H3O+). Bild: Argonne National Laboratory.

Ludvig Kjellsson och Jan-Erik Rubensson, molekyl- och kondenserade materiens fysik, har i ett internationellt samarbete med hjälp av mätningar vid frielektronlasern LCLS i Stanford kunnat studera protonöverföringsreaktionen som ger upphov till att OH-radikaler bildas vid jonisation i vatten.

Artikeln publicerades i Science den 10 januari 2020

 

Forskningsanslag

Vetenskapsrådets Network Grant for International Researcher Exchange Brazil-Sweden (SPRINT) 

Vetenskapsrådet fattade den 26 maj 2020 beslut om finansiering för Network grant for international researcher exchange Brazil-Sweden (SPRINT) för forskningssamarbete Brasilien-Sverige. Olle Eriksson, materialteori, tilldelas 75 000 SEK för projektet Teoretiska studier av funktionella material för energilaring: elektrokemiska gränsytor och avancerad spektroskopi under 2020.

Läs mer om Vetenskapsrådets Network Grant for International Researcher Exchange Brazil-Sweden (SPRINT)

Olle Eriksson.
Foto: Mikael Wallerstedt.

 
ERC Advanced Grant

Europeiska forskningsrådet, ERC, fattade den 31 mars 2020 beslut om ERC Advanced Grant, som är en del av forsknings- och innovationsprogrammet Horizon 2020. Susanne Höfner, astronomi och rymdfysik, tilldelas 2 456 383 euro (cirka 27 miljoner kronor) till projektet EXWINGS (EXplaining the WINds of cool Giant and Supergiant stars with global 3D models).

Läs mer om ERC Advanced Grant

Susanne Höfner.
Foto: Mikael Wallerstedt.

 
Vetenskapsrådets Röntgen-Ångström Cluster 2020

Vetenskapsrådet fattade den 9 mars 2020 beslut om projektbidrag inom Röntgen-Ångström Cluster 2020.Philippe Wernet, molekyl- och kondenserade materiens fysik, tilldelas 7 452 400 SEK för projektet Mjukröntgenspektroskopi för ultra-utspädda in-operandi katalysatorer: Medels maskininlärning för spektrometerutveckling för perioden 2020-2023.

Läs mer om Vetenskapsrådets bidrag inom Röntgen-Ångström Cluster​ 2020

Philippe Wernet
Foto: Camilla Thulin.

 
Projektbidrag Joint China - Sweden Mobility

STINT och Vetenskapsrådet fattade den 26 februari 2020 beslut om stöd till forskningssamarbeten mellan kinesiska och svenska universitet inom STINTs forskningsprogram Joint China-Sweden Mobility. Ján Rusz, materialteori, tilldelas
390 000 SEK för projektet Atomic resolution electron magnetic circular dichroism by aberration-corrected transmission electron microscop för perioden 2020–2023.

Läs mer om Joint China-Sweden Mobility

Ján Rusz.
Foto: Camilla Thulin.

 

Infrastruktur

Super ADAM tillgänglig för användare på distans

På grund av coronapandemin tillåts inga användare vistas vid Institut Laue-Langevin, ILL, men Super ADAM reflektometern kommer istället att vara tillgänglig på distans för svenska användare. Super ADAM-reflektometern, vid ILL i Grenoble i Frankrike, är en svensk infrastruktur som drivs med stöd från Vetenskapsrådet.

Läs mer om Super ADAM

 
Universitetet satsar 80 miljoner på teknikmiljö för avancerad forskningsutrustning

Uppsala universitet gör en stor långsiktig satsning för att FREIA-laboratoriet ska bli en varaktig nationell teknikmiljö som kan fortsätta utveckla acceleratorer och instrumentering för de stora internationella forskningsinfrastrukturerna. En del i satsningen är rekryteringen av professor Hermann Dürr från Stanford som i sin forskning fokuserar på utveckling av metoder och instrument som utnyttjar mycket korta pulser från bland annat moderna så kallade röntgenlaserkällor.

Se en film om FREIA-laboratoriet

 

Priser och utmärkelser

Ali Al-Adili tilldelad UTN:s pedagogiska pris

Ali Al-Adili, tillämpad kärnfysik, tilldelades den 29 februari 2020 UTN:s pedagogiska pris 2019. Studenter vid Uppsala universitet nominerar lärare till priset och UTN, Uppsala teknolog- och naturvetarkår, utser därefter pristagaren.

- Jag är oerhört hedrad av studenternas omdömen och känner mig motiverad att utvecklas pedagogiskt. Undervisning är en fröjd när man har intresserade och uppskattande studenter. Tack UTN och alla fina studenter som tagit sig tid att rösta!, säger Ali Al-Adili.
 

Ali Al-Adili.
Foto: David Naylor.

 
Oscar Grånäs tilldelad Lindbomska belöningen

Oscar Grånäs, materialteori, tilldelades den 15 januari 2020 Lindbomska belöningen på 10 000 SEK av Kungl. Vetenskapsakademien ”för bidrag inom elektronstrukturteori, korrelerande elektronsystem och elektrondynamik i fysikaliska, kemiska och biologiska system”.

– Det är naturligtvis jättekul att få ett erkännande från Kungliga Vetenskapsakademien. Framförallt känns det bra att dom belönar arbete med grundläggande metodutveckling. I mitt fall handlar det om utveckling av metoder som har ett brett tillämpningsområde, och i enlighet med motiveringen kan det användas för att beskriva dynamiska förlopp inom fasta material såväl som små biologiska system, säger Oscar Grånäs.

Oscar Grånäs.
Foto: Camilla Thulin.

Läs mer om Lindbomska belöningen

 
Martin Sahlén tilldelad Filéns legat

Martin Sahlén, astronomi och rymdfysik, tilldelades den 12 december 2019 Filéns legat. Stipendiet är på 100 000 kr per år under tre år.

- Under de kommande tre åren ska jag vidareutveckla min forskning om galaxer, stjärnbildning, mörk materia och mörk energi bland annat inom teleskopprojekten 4MOST, Euclid och Square Kilometre Array, säger Martin Sahlén.

Läs mer om stipendier vid Uppsala universitet

Martin Sahlén.
Foto: Camilla Thulin

 
Erik Zackrisson antagen som excellent lärare

Erik Zackrisson antogs den 11 december 2019 som excellent lärare.

- Det är förstår väldigt roligt att få sin pedagogiska kompetens bekräftad på detta sätt. I mitt fall är till stor del fakultetens TUFF-anslag för pedagogiskt utvecklingsarbete som gjort att jag kunnat meritera mig nog för att bli antagen som excellent lärare. Själv har jag lett flera TUFF-projekt de senaste åren för att förnya astronomiundervisningen med hjälp av bland annat virtual reality och spelbaserat lärande. TUFF-anslagen är en fantastisk resurs för att få tid över till att testa nya undervisningsidéer - en resurs som alltför få utnyttjar, säger Erik Zackrisson.

Erik Zackrisson.
Foto: Christian Binggeli.

Läs mer om excellent lärare
Läs mer om TUFF-anslag

 

Forskarutbildning

Disputationer

Under vårterminen 2020 har sex doktorander disputerat vid institutionen för fysik och astronomi.

Elisabetta Perotti, kärnfysik, 12 juni 2020
Electromagnetic and Spin Properties of Hyperons

Svenja Lohmann, tillämpad kärnfysik, 12 juni 2020
Beyond scattering – what more can be learned from pulsed keV ion beams?

Rabab Naqvi, materialteori, 11 juni 2020
Atomistic Modelling of Low Dimensional Materials for Energy Harvesting and Gas Sensing Applications

Alexis Lavail, astronomi och rymdfysik, 26 maj 2020
Magnetic fields of cool stars from near-infrared spectropolarimetry

Walter Ikegami Andersson, kärnfysik, 28 februari 2020
Exploring the Merits and Challenges of Hyperon Physics: with PANDA at FAIR

Giane Damas, materialteori, 31 januari 2020
Atomic Scale Modelling in Photoelectrocatalysis: Towards the Development of Efficient Materials for Solar Fuel Production

 

Utbildning

Utbildningar öppna för sen anmälan

Den 15 juli öppnade ett antal utbildningar inför höstterminen 2020 upp för sen anmälan på www.antagning.se, däribland:

Tekniskt-naturvetenskapligt basår
Högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik
Kandidatprogram i fysik
Masterprogram i fysik

 
Kandidatprogrammet i fysik ett av de mest populära programmen

Enligt antagningsstatistik för urval 1 från Universitets- och högskolerådet, UHR, är Kandidatprogrammet i fysik det fjärde mest populära programmet i urvalsgruppen Högskoleprovet, med ett lägsta meritvärde på 1,45.

Läs mer om antagningsstatistik för höstterminen 2020

 
Extrainsatta sommarkurser

Med anledning av coronapandemin satsade regeringen även extra resurser för nya sommarkurser som gick att söka från och med den 8 maj. Vid institutionen för fysik och astronomi ges utöver de ordinarie sommarkurserna 2020 även de nyinsatta kurserna medicinsk fysik och introduktion till kärnkraft med 142 respektive 56 registrerade studenter.

 
Antagning till masterprogram i fysik

Inför höstterminen 2020 har i nuläget ca 120 studenter har antagits till masterprogrammet i fysik. Av dessa är ca 90 internationella och 30 nationella studenter. Det är en ökning gentemot 2019, framförallt bland internationella sökanden. Dessa siffror förändras mycket fram till kursstart och endast en bråkdel brukar slutligen registrera sig på programmet varje år.

- Med tanke på coronapandemin känns det extra spännande att se hur många studenter som registrerar sig i augusti, på plats eller på distans, säger Andreas Korn, samordnare for masterprogrammet i fysik.

 
Storsatsning på tekniskt-naturvetenskapligt basår

Med anledning av coronapandemin satsar regeringen extra resurser på nya utbildningsplatser inom bland annat tekniskt-naturvetenskapligt basår. Satsningen, som kommer att göras under ett par år framöver, innebär bland annat ytterligare 90 helårsstudenter för 2020 och 175 helårsstudenter för 2021 på basåret vid Uppsala universitet. Därmed kommer det inför höstterminen 2020 finns 350 platser för basårsstudenter. Studenterna som läst basåret har sedan platsgaranti på teknisk-naturvetenskapliga utbildningar vilket i sin tur innebär en långsiktig utbyggnad av dessa utbildningar.

Läs mer om regeringens extra satsningar på basår
Läs mer om Tekniskt-naturvetenskapligt basår

 
Laborationer på distans

Under våren 2020 har Matthias Weiszflog, tillämpad kärnfysik, och Inga Goetz, materialfysik, hållt i laborationer med studenter på distans. Studenterna har genom instruktioner till lärarna styrt vad lärarna har gjort i labbet.

Se en video med onlinelaboration i termodynamik med Mattias Weiszflog och Inga Goetz

 
Distansundervisning under vårterminen

I och med coronapandemin har det skett en omfattande omställningen till distansundervisning under vårterminen 2020. På Medarbetarportalen finns gruppytan Teaching online där lärare vid institutionen kan ställa frågor och dela med sig av tips kring onlineundervisning.

I Zoomintervjun Några röster om onlineundervisning delar Lisa Freyhult, teoretisk fysik, med sig av sina erfarenheter om onlineundervisning och i Zoomintervjun Att ställa om till distansundervisning delar Barbara Brena, materialteori, Olle Björneholm, molekyl- och kondenserade materiens fysik, och Carl Caleman, molekyl- och kondenserade materiens fysik med sig av sina.

 

Pedagogisk utveckling

Beviljade TUFF-anslag 2020

Fem projekt med huvudsökande och ett projekt med medsökande från institutionen för fysik och astronomi har tilldelats TUFF-medel för pedagogiska utvecklingsprojekt inom teknisk-naturvetenskapliga fakulteten för utbildning på grund- och avancerad nivå för 2020.

Projekttitel: Kursövergripande problemlösning som integrerar analytiska och numeriska lösningsmetoder
Huvudsökande: Ken Mattsson, institutionen för informationsteknologi
Medsökande: Magdalena Larfors, avdelningen för teoretisk fysik

Projekttitel: Konceptkartor om stjärnors liv och död
Huvudsökande: Sofia Ramstedt, avdelningen för astronomi och rymdfysik
Medsökande: Sara Bladh, avdelningen för astronomi och rymdfysik

Projekttitel: The cosmic trail -- learning astronomy by walking
Huvudsökande: Anton Vikaeus, avdelningen för astronomi och rymdfysik
Medsökande: Erik Zackrisson, Christian Binggeli och Kjell Olofsson, avdelningen för astronomi och rymdfysik

Projekttitel: Flipping the Physics Classroom II
Huvudsökande: Marco Chiodaroli, avdelningen för teoretisk fysik
Medsökande: Ali Al-Adili, Erik Andersson Sundén, Agnese Bissi, Rikard Enberg, Lisa Freyhult, Virginia Grande, Sophie Grape, Cecilia Gustavsson, Katerina Günter, Magdalena Larfors, Susanne Mirbt, Li Pöder Balkeståhl, Arne Sahlberg, Karin Schönning, Andreas Solders, Diego Tarrio, Erik Zackrisson, avdelningarna för astronomi och rymdfysik, högenergifysik, kärnfysik, materialteori, teoretisk fysik och tillämpad kärnfysik samt institutionen för informationsteknologi

Projekttitel: Best practices for teaching physics with computations as a basis for understanding
Huvudsökande: Anders Bergman, avdelningen för materialteori
Medsökande: Michael Papenbrock, avdelningen för kärnfysik

Projekttitel: Integrating Statistics, Data Science and Machine Learning in Physics and Engineering Education
Huvudsökande: Martin Sahlén, avdelningen för astronomi och rymdfysik
Medsökande: Patrik Adlarson, Alvin Gavel, Ulrike Heiter och Natasa Sladoje, avdelningarna för astronomi och rymdfysik och kärnfysik samt institutionen för informationsteknologi

Läs mer om beviljade projekt för 2020

 
Sök TUFF-medel för 2021

Ansökan för medel för pedagogiska utvecklingsprojekt 2021 kan sökas från Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens universitetspedagogiska förnyelsefond, TUFF, fram till den 8 september 2020.

Läs mer om TUFF-medel för 2021

 
Sofia Ramstedt tilldelad Grants for Teaching Sabbaticals

Sofia Ramsted, astronomi och rymdfysik, tilldelades den 30 juni STINT:s Grants for teaching Sabbaticals 2020. Programmet Grants for Teaching Sabbaticals har som syfte att utveckla svensk högre utbildning genom att ge svenska forskare och lärare möjlighet till internationella erfarenheter för att utveckla sin undervisning och skapa nya nätverk under mellan 2 och 5 månaders tid.

Läs mer om Grants for Teaching Sabbaticals

 

Samverkan

Webbinarier

Under vårterminen 2020 har institutionen för fysik och astronomi arrangerat en webbinarieserie via Zoom. Webbinarierna har bestått av sex öppna populärvetenskapliga föreläsningar och evenemang riktade till en intresserad allmänhet för att lyfta institutionens forskning och utbildning. Runt 1000 personer har deltagit under webbinarierna under våren.

12/5 Allt du behöver veta om svarta hål
Ulf Danielsson, teoretisk fysik
Frågor och svar från webbinariet Allt du behöver veta om svarta hål

19/5 Röda jättestjärnors turbulenta liv
Susanne Höfner, astronomi och rymdfysik

26/5 Medicinsk fysik
Gunnar Karl Pálsson, materialfysik

2/6 Atomkärnor – kraft och energi
Cecilia Gustavsson, tillämpad kärnfysik

9/6 Fråga en forskare om fysik och astronomi
Rebecca Lodin, teoretisk fysik
Bengt Edvardsson, astronomi och rymdfysik
Andreas Lindblad, molekyl- och kondenserade materiens fysik
Experimentdemonstrationer Iskallare med salt och Cymbal från Fråga en forskare

16/6 Symmetrier i naturen med Rikard Enberg, högenergifysik
Frågor och svar från Symmetrier i naturen

Läs mer om webbinarierna

 
Erik Zackrisson tilldelas medel inom AI4Research

Erik Zackrisson, astronomi och rymdfysik, har tillsammans med åtta andra forskare vid Uppsala universitet tilldelats medel för en sabbatsperiod inom det universitetsövergripande projektet AI4Research. AI4Research är ett femårigt projekt som har som uppdrag att förstärka, förnya och vidareutveckla forskningen inom artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML). Forskarna inom projektet kommer att skapa samarbetsytor, bygga nätverk och sprida idéer kring forskning och undervisning inom AI och ML och kommer delar av sin arbetstid förlagd till en gemensam arbetsplats på Uppsala universitetsbibliotek Carolina Rediviva parallellt med sin ordinarie verksamhet vid sina respektive institutioner.

Läs mer om AI4Research

 
Ny bok av Erik B. Karlsson och Eric Stempels

Den 25 mars 2020 gavs boken Nils Celsius, kyrkan och naturvetenskapen ut, som har skrivits av Erik B. Karlsson, materialfysik, och Eric Stempels, astronomi och rymdfysik.

Boken är en populärvetenskaplig översättning från latin till svenska av Nils Celsius avhandling Astronomins grundläggande principer från 1679. I boken sätts avhandlingen i ett vetenskapshistoriskt och filosofiskt sammanhang, och vävs samman med en biografisk skildring av Nils Celsius liv och samtid.

Bild: Fri Tanke

 
Ny bok av Ulf Danielsson

I boken ”Världen själv”, som gavs ut den 19 mars 2020, beskriver Ulf Danielsson, teoretisk fysik, skillnaden mellan forskarnas ofullständiga modeller av verkligheten och verkligheten själv.

– Jag skrev ”Världen själv” bland annat som en reaktion på populärkulturens framställning av vad fysiken lär oss, säger Ulf Danielsson.

Ulf Danielsson.
Foto: Mikael Wallerstedt

 
Utställning Time Observatory - The Measure of Change

Den 26 juni 2020 invigdes utställningen Alvaro Campo - Time Observatory (Del 1), The measure of change, på Uppsala konstmuseum, som handlar om klocktid, soltid och förändring. Utställningen som har skapats av Alvaro Campo har vuxit fram utifrån samtal med bland annat Eric Stempels, astronomi och rymdfysik, och andra forskare inom filosofi, biologi och klimatomställning, kring vad tid är och hur vi kan förstå oss själva utifrån naturens processer. I anslutning till utställningen har det också gjorts ett antal filmer där forskarna lyfter fram olika föreställningar om tid.

Se filmen med Eric Stempels
Läs mer om utställningen Alvaro Campo - Time Observatory (Del 1)

 
SciFest 2020

SciFest ägde rum den 5-7 mars 2020 i Fyrishovs multihallar, där torsdagen och fredagen var öppna för skolan och lördag för allmänheten.

Institutionen för fysik och astronomi deltog med ett flertal populärvetenskapliga aktiviteter som hölls av forskare, doktorander och studenter. Bland annat demonstrerade Patrik Adlarsson, kärnfysik och Rebeca Gonzalez Suarez, högenergifysik, gravitationsvågor.
 

Foto: Camilla Thulin

 

På nya poster

Sektionsdekan fysik

Gabriella Andersson är sedan den 1 juli 2020 ny sektionsdekan i fysik. Hon efterträder Jan-Erik Rubensson.

Ställföreträdande prefekt

Lisa Freyhult är sedan den 11 juni 2020 ny ställföreträdande prefekt. Hon efterträder Gabriella Andersson.

Avdelningsföreståndare materialfysik

Gabriella Andersson är sedan den 1 april 2020 ny avdelningsföreståndare för materialfysik. Hon efterträder Björgvin Hjörvarsson.

 

Befordringar

Professorer

Karin Schönning, kärnfysik, befordrades den 1 april 2020 till professor.

Max Wolff, materialfysik, befordrades den 1 maj 2020 till professor.

Universitetslektorer

Maria Hahlin är sedan den 1 juni 2020 universititetslektor på 30% vid avdelningen för molekyl- och kondenserade materiens fysik.

Nicusor Timneanu är sedan den 1 juni universitetslektor på 25% vid avdelningen för molekyl- och kondenserade materiens fysik.

Andreas Lindblad är sedan den 28 april 2020 universitetslektor vid avdelningen för molekyl- och kondenserade materiens fysik.

 

Nyanställda

1:e Forskningsingenjör

Robert Stefanuik, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 1 januari 2020

Biträdande universitetslektor

Christian Glaser, högenergifysik, 1 maj 2020

Doktorander

Jonas Steentoft, licentiatdoktorand högenergifysik,1 juli 2020
Jana Tamara Rieger, kärnfysik, 1 juli 2020
Nora Valtonen-Manttila, högenergifysik, 1 april 2020
Anoor Aldoumani, industridoktorand, FREIA, 1 mars 2020
Christina Dimitriadi, högenergifysik, 1 mars 2020
Jila Shams-Latifi, jonfysik, 17 februari 2020

Forskare

Fariborz Parhizgar, materialteori, 1 maj 2020
Gabriel Man, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 16 april 2020
Kristoffer Björnsson, materialteori, 1 april 2020
Alexey Klechikov, materialfysik, 1 april 2020
Ye Zou, FREIA, 12 mars 2020
Jaganandha Panda, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 5 mars 2020
John Airey, fysikens didaktik, 1 februari 2020
Dibya Phuyal, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 1 februari 2020
Tuan Tran, jonfysik, 18 januari 2020
Sara Bladh, astronomi och rymdfysik, 1 januari 2020
Jon Grumer, astronomi och rymdfysik, 1 januari 2020
Merlin Pohlit, materialfysik, 1 januari 2020
Isaak Unger, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 24 december 2019

Forskningsingenjörer

Alexander Dorné, tillämpad kärnfysik, 4 mars 2020
Miguel Campos, FREIA, 2 mars 2020
Stefan Book, The Svedberg-laboratoriet, 1 januari 2020

Instrumentmakare

Jonas Steentoft, Ångström verkstad, 1 mars 2020

Postdoktorer

Ankur Sharma, högenerifysik, 1 juni 2020
Markus Preston, tillämpad kärnfysik, 18 maj 2020
Soham Mukherjee, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 19 april 2020
Max Guillen, teoretisk fysik, 1 mars 2020
Vishal Shokeen, FREIA, 10 februari 2020
Wei Li, postdoktor, 1 februari 2020
Xiaocui Wang, FREIA, 1 februari 2020

Projektassistent

Johannes Eriksson, The Svedberg-laboratoriet, 1 december 2019

 

Administration

Facken söker skyddsombud

Institutionen för fysik och astronomi saknar i nuläget skyddsombud och det skulle facken gärna se ändras för att gemensamt med institutionen göra arbetsmiljön till den bästa möjliga. Som skyddsombud bevakar man arbetsmiljön och samarbetar med både fack och prefekt för att ständigt förbättra den. Skyddombud, som behöver vara fackligt anslutna, väljs av medarbetarna på institutionen och utses sedan av sitt fackförbund. Frågor kan ställas till förbunden vid Uppsala universitet: saco@uadm.uu.se, TCO@uadm.uu.se eller seko@uadm.uu.se.

 
Nya Ångström

Stora delar av institutionen för fysik och astronomi kommer under hösten att flytta in i hus 9 i Nya Ångström. Invigning av hus 9 kommer att äga rum den 9 september kl. 9.00.

Läs mer om bygginformation för Nya Ångström

 
Uppdatering IFA Styr & led

Projektet IFA Styr & led, som inleddes under våren 2019 avslutades i mars månad 2020. En slutrapport har lämnts över av projektet till institutionsstyrelsen.

Frågor om projektet kan skickas till styrelse@physics.uu.se.

Bakgrundsmaterial om projektet

 
Coronainformation

Coronarelaterad information finns samlat på de universitetsgemensamma Coronaviruset - covid-19-sidorna på Medarbetarportalen.

 
Mötesanteckningar från avdelningsföreståndarmöten

Mötesanteckningar från avdelningsföreståndarmöten på måndagar med prefekt, dekan och institutionens representant i forskningsberedningen läggs upp i forumet avdelningsföreståndarmöten på Medarbetarportalen. Översättningar av mötesanteckningarna till engelska läggs upp som en kommentar till anteckningarna. Genom att prenumerera på forumtråden får man ett mail varje gång ett nytt inlägg publiceras.

 

Lediga tjänster

Forskningsingenjör
Sista ansökningsdag 20 juli 2020

Doktorandtjänst i fysik
Sista ansökningsdag 10 augusti 2020

Forskningsingenjör till The Svedberg-laboratoriet
Sista ansökningsdag 17 augusti 2020

Ingenjör till The Svedberg-laboratoriet
Sista ansökningsdag 17 augusti 2020

 

Omnämnt i media

Forskning & Framsteg: Planet 9 kan skriva om solsystemets historia
Med Hans Rickman, astronomi och rymdfysik, (2020-06-18)

Vetenskapsradion: Magnetisk upptäckt i grundämne
Med Anders Bergman, materialteori ​(2020-06-04)

Elektroniktidningen: Uppsala har hittat en ny sorts magnetism
Med Anders Bergman och Diana Iuşan, materialteori ​(2020-06-02)

Forskning & Framsteg: Möt universums spökpartiklar - neutrinerna
Med Olga Botner, högenergifysik (2020-05-21)

SVT Nyheter: Nu kan vi höra stjärnornas basstämmor
Med Oleg Kochukhov, astronomi och rymdfysik (2020-05-16)

Forskning & Framsteg: Snabbare kvantberäkningar med fluffiga joner
Med Erik Sjöqvist, materialteori (2020-04-21)

SVT Nyheter: Här tillverkas kärnvapen-säker ny kärnkraft
Med Sophie Grape, tillämpad kärnfysik (2020-04-06)

Populär Astronomi: Proxima Centauri b – beboelig eller inte?
Med Nikolai Piskunov, astronomi och rymdfysik (2020-04-01)

SVT Nyheter: Ovanlig vit dvärgstjärna upptäckt
Med Ulrike Heiter, astronomi och rymdfysik (2020-03-07)

Vetenskapsradion På djupet: Svensk kärnkraft - Nödvändig i framtiden?
Med Ane Håkansson, tillämpad kärnfysik (2020-02-24)

Populär Astronomi: Hur mår egentligen Betelgeuse?
Med Bernd Freytag, astronomi och rymdfysik (2020-02-19)

unionen.se: Vattenfall stöder utbildning av nya kärnkraftstekniker
Med Michael Österlund, tillämpad kärnfysik (2020-02-12)

Astronomy Magazine: Remnants of a stellar fight form cosmic art
Med Sofia Ramstedt, astronomi och rymdfysik (2020-02-05)

CBS News: Incredible image captures violent fight between 2 stars
Med Sofia Ramstedt, astronomi och rymdfysik (2020-02-05)

Tech Explorist: ALMA catches beautiful outcome of stellar fight
Med Sofia Ramstedt, astronomi och rymdfysik (2020-02-05)

Land: 5 fascinerande fakta om månen
Med Bengt Edvardsson, astronomi och rymdfysik (2020-02-05)

Dagens Nyheter: Supernova kan lysa upp jorden i veckor – starkare än månen
Med Susanne Höfner, astronomi och rymdfysik (2020-01-10)

The New York Times: Waiting for Betelgeuse to Explode
Med Bernd Freytag, Susanne Höfner och Sofie Liljegren, astronomi och rymdfysik (2020-01-09)

Populär Astronomi: Stjärnans jättedykning: så följer du Betelgeuse-dramat på himlen
Med Bernd Freytag, astronomi och rymdfysik (2019-12-31)

Vetandets värld, SR: Stjärnskådning vid solförmörkelse gav Einstein rätt
Med Ulf Danielsson, teoretisk fysik (2019-12-30)

 

Kalendarium

Juni 2020

26 juni – 16 augusti, kl. 16.00
Utställning: Alvaro Campo - Time Observatory (Del 1)

22 juni – 31 juli
Repetitionskurser i fysik 2020

Augusti 2020

19 augusti
Utbildning: Upprop Tekniskt-naturvetenskapligt basår

24 augusti
Upprop: Kandidatprogrammet i fysik och ämneslärarprogrammet i fysik och matematik

24 augusti
Utbildning: Kursstart Tekniskt-naturvetenskapligt basår

24 augusti
Möte för naturvetenskapliga utbildningsnämnden, NUN

24 augusti
Möte för tekniska utbildningsnämnden, TUN

26 augusti
Möte för forskarutbildningsnämnden, FUN

27 augusti
Sammanträde för teknats utbildningsberedning

28 august
Disputation Fredrik Johansson: Core-hole Clock Spectroscopy Using Hard X-rays: Exciting States in Condensed Matter

September 2020

3 september
Half-time PhD seminar Thomas Mathisen

 

FORTSATT TREVLIG SOMMAR

TILLÖNSKAS ALLA MEDARBETARE

 

Har du tips till kommande nyhetsbrev? Skicka ett mail till nyhetsbrev@physics.uu.se.

 

Detta nyhetsbrev publiceras av institutionen för fysik och astronomi och skickas till alla anställda.
Redaktion: Camilla Thulin och Johan Wall
e-post: nyhetsbrev@physics.uu.se
www.physics.uu.se

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma