Juni 2019

Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Forskning

Magnetiseringsvågor i artificiella magnetiska jätteatomer

Agne Ciuciulkaite, materialfysik, har studerat hur den kollektiva magnetiseringsdynamiken på nanostora magnetiska järn-palladiumdiskar arrangerade i ett kvadratisk gitter påverkas när temperaturen och riktningen på ett yttre magnetiskt fält ändras.

 

Bild: Agne Ciuciulkaite

Upptäckten är ett steg på vägen i förståelsen för att kunna använda sig av magnoniska material istället för halvledarmaterial i framtida teknikutveckling för till exempel smartphones och datorer.

Artikeln publicerades i Physical Review B den 14 maj 2019

 
Ny metod att studera materia och antimateria i universum

Illustration av hur materia-antimateriaparet ΛΛ ̅ bildas vid en elektron-positron-kollision. Bild: Piotr Kupsc.

Forskare vid avdelningen för kärnfysik har utvecklat en ny metod som skulle kunna göra det möjligt att studera eventuella skillnader som kan finnas mellan materia och antimateria i universum och har även kunnat visa att metoden fungerar.

Artikeln presenterades i Nature Physics den 6 maj 2019

Läs mer om forskningen i Forskning & Framsteg

Läs ett forskarporträtt med Karin Schönning som forskar inom området

 
Ultrasnabb övergång till ny metastabil kristallfas upptäckt

Peter Oppeneer har tillsammans med forskare från USA och Tyskland visat att en helt ny strukturell fas uppstår i kvantmaterialet tantaldiselen genom excitation med ultrakorta laserpulser.

Artikeln publicerades i Science Advances den 1 mars 2019

 
Nytt partikelvärldsrekord nyckel till universums mysterier?

Ett tiotal Uppsalaforskare har i ett internationellt samarbete för första gången lyckats samla in 10 miljarder så kallade J/ψ-partiklar. Dessa kan ge ledtrådar om hur den starka växelverkan, som ger upphov till merparten av universums synliga massa, fungerar och är en förutsättning för de komplexa partikelsystem som krävs för att liv ska uppstå.

Pressmeddelande från BESIII om rekordinsamlingen

 
Ultrasnabb rotation av molekyler med röntgenstrålning

Ultrasnabb rotation av CO-molekylen som inträffar när en fotoelektron med hög energi avges. Bild: Maria Novella Piancastelli.

Maria Novella Piancastelli och Hans Ågren, molekyl- och kondenserade materiens fysik har i ett internationellt samarbete studerat hur snabbt kolmonoxidmolekylen roterar när den bestrålas med röntgenljus.

Artikeln publicerades i PNAS den 7 februari 2019

 

Forskningsanslag

Nikolai Piskunov utsedd till Wallenberg Scholar

Nikolai Piskunov, astronomi och rymdfysik, utsågs den 25 mars 2019 till Wallenberg Scholar av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Nikolai Piskunov tilldelas 18 miljoner kronor under fem år för ett projekt där han kommer att söka efter molekyler nödvändiga för liv och planetsystem lika vårt eget.

Läs mer om Nikolai Piskunovs forskning

 

Priser och utmärkelser

Utdelning av "För nit och redlighet i rikets tjänst"

2019 års mottagare av av utmärkelsen "För nit och redlighet i rikets tjänst". Foto: Mikael Wallerstedt.

Fredagen den 17 maj delades utmärkelsen "För nit och redlighet i rikets tjänst", NOR, ut i Universitetshuset. Fem medarbetare vid fysiska sektionen tilldelades utmärkelsen.

Olle Eriksson, professor i teoretisk magnetism
Marja Fahlander, seniorrådgivare vid institutionen för fysik och astronomi
Pierre Fredriksson, verkstadsingenjör vid institutionen för fysik och astronomi
Carl-Johan Fridén, förste forskningsingenjör vid tandemlaboratoriet
Johan Nyberg, professor i fysik

 

 
Tord Johansson tilldelades Gustaf Adolfsmedaljen i guld

Tord Johansson, kärnfysik, tilldelades den 17 maj Gustaf Adolfsmedaljen i guld. Han tilldelades medaljen med motiveringen:

"Professor Tord Johansson belönades för sin forskning inom kärnfysik och för sina omfattande och långvariga ledningsuppdrag inom universitetet, bland annat som prefekt och sektionsdekanus, samt sina insatser i ledningen för flera stora nationella och internationella forskningssamarbeten."

 
Pablo Maldonado tilldelades Lilla Gustafssonpriset

Pablo Maldonado, materialteori, tilldelades den 3 maj 2019 Lilla Gustafssonpriset i teknisk fysik på Nationalmuseum i Stockholm. Pablo Maldonados forskning täcker ett brett spann av frågor inom materialvetenskap och fasta tillståndets fysik, till exempel teori för ultrasnabb magnetism, mång-kroppars atomfysik, supraledning och topologiska system.

 

Högtider

Doktorspromotion

Fredagen den 24 maj ägde 2019 års vårpromotion rum i Universitetshuset. Vid institutionen för fysik och astronomi promoverades 13 doktorer.

Astronomi och rymdfysik

Sofie Liljegren
Sara Lindgren

Kärnfysik

Joachim Pettersson

Materialteori

Jonathan Chico
Henning Hammar
Ritwik Mondal
Vivekanand Shukla
Jakob Spiegelberg

Molekyl- och kondenserade materiens fysik

Dibya Phuyal

Observationell astrofysik

Thomas Nordlander

Rymd- och plasmafysik

Andreas Johlander

Teoretisk fysik

Erik Widén

Tillämpad kärnfysik

Vasudha Verma

Utbildning

Nya utbildningsprogram

Under höstterminen 2020 startar åtta nya utbildningsprogram vid Uppsala universitet med omkring 250 nya utbildningsplatser. Ett av programmen är inom additiv tillverkning (3D-printing) och involverar flera institutioner vid Uppsala universitet; teknikvetenskaper, kemi och fysik och astronomi samt representanter för svensk industri. Samtliga utbildningsprogram som startar under 2020 är:

Civilingenjörsprogram i industriell ekonomi, 300 hp
Högskoleingenjörsprogram i industriell utveckling, 180 hp
Masterprogram i additiv tillverkning, 120 hp
Masterprogram i bildanalys och maskininlärning, 120 hp
Masterprogram i dataanalys, 120 hp
Masterprogram i industriell analys, 120 hp
Masterprogram i materialteknik, 120 hp
Masterprogram i vattenteknik, 120 hp
 
Ny utbildning i kärnkraftteknik

Under höstterminen 2019 startar programmet Högskoleingenjör i kärnkraftteknik vid Uppsala universitet.

– Det här stödet betyder att Uppsala universitet och svensk industri i samarbete skapar förutsättningar för det stora behov av högskoleingenjörer som en säker och effektiv kärnkraftsdrift behöver även i framtiden. Med det kompetensstöd som också finns med i bilden kan vi från akademins sida se till att utbildningen ligger i forskningens absoluta framkant, säger Ane Håkansson, tillämpad kärnfysik.

Läs mer om Högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik.

 
Sommarkurser i fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi ger 2019 de tre sommarkurserna Fysik i vardagen för lärare, Orienteringskurs i astronomi och Universums byggnad.

Kursen Universums byggnad har getts varje sommar sedan 1994 med mellan 60 och 80 studenter per tillfälle. Kjell Olofsson, astronomi och rymdfysik, har undervisat på kursen ända sedan starten för 25 år sedan.

- Kursen lockar såväl unga som gamla studenter från alla vetenskapsområden eftersom jag ger den på ”lämplig nivå” om vad vi anser är vår förståelse av universum, säger Kjell Olofsson.

 
Carl-Johan Fridén ny kurslaboratorieansvarig

Sedan den 27 maj 2019 är Carl-Johan Fridén ny kurslaboratorieansvarig vid institutionen. Han kommer att ta hand om all utrustning på kurslabben samt utveckla utrustning till dessa och till lärardemonstrationer. Carl-Johan Fridén har arbetat som forskningsingenjör inom den acceleratorbaserade forskningen vid Uppsala universitet i nästan 32 år, först vid The Svedberglaboratoriet fram till 2013 och därefter vid Tandemlaboratoriet.

Carl-Johan Fridén. Foto: Camilla Thulin.

- Det blir intressant att tillsammans med kursansvariga ta fram ny utrustning för både laborationer och lärardemonstrationer. Det blir även trevligt att lära känna ännu fler medarbetare här på Ångström, säger Carl-Johan Fridén.

Carl-Johan Fridén efterträder Filip Heijkenskjöld som har gått i pension efter att ha arbetat vid institutionen sedan 1983.

 
Samarbete om beräkningsfysik

U4-nätverksmöte. Foto: Camilla Thulin.

Den 19 juni hölls ett möte på Ångströmlaboratoriet inom U4-nätverket, som är ett samarbetsprojekt inom utbildning och forskning som sker mellan Ghent University i Belgien, University of Groningen i Nederländerna, University of Göttingen i Tyskland och Uppsala universitet.

Mötet var en del av ett gemensamt initiativ för att få ett tydligare inslag av beräkningsfysik i kandidatprogrammen i fysik för att stärka dessa program. Inom projektet vill man nu involvera fler personer från institutionen i arbetet. De som är intresserade av initiativet eller vill hålla sig informerade är välkomna att kontakta Anders Bergman på avdelningen för materialteori på anders.bergman@physics.uu.se.

 
Exjobbspresentationer 

Exjobbspresentationer VT19. Foto: Camilla Thulin.

Den 27 och 29 maj 2019 presenterade studenter på kandidatprogrammet i fysik och på ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan sina projektarbeten i Häggsalen och i en posterutställning utanför salen.

 
Musikens fysik

Under vårterminen 2019 har kursen Musikens fysik getts som en kurs vid institutionen för fysik och astronomi för ca 20 studenter med varierad utbildningsbakgrund.

– Vissa har läst fysik eller matematik innan medan andra är från det musikvetenskapliga hållet. Att närma sig fysiken från musikhållet tror vi är en attraktiv ingång för särskilt de studenter som inte har någon bakgrund i fysik och som aldrig sett sig själva som möjliga fysiker, säger Cecilia Gustavsson som tillsammans med Matthias Weiszflog undervisat på kursen.

Läs mer om kursen Musikens fysik

 

Samverkan

 
Föreläsning Cosmos and Mathematics

Den 1-5 juli 2019 äger konferensen String Math 2019 rum i Universitetshuset. I anslutning till konferensen, den 6 juli, ges den populärvetenskapliga föreläsningen "Cosmos and Mathematics". Föreläsningen ges av två av de inom området mest framstående forskarna och populärvetenskapliga talarna i världen, som ger sin syn på matematikens roll i utforskandet av universum.

Bokning av fribiljetter till föreläsningen

 
SciFest 2019

Den 7-9 mars ägde 2019 års vetenskapsfestival SciFest rum på Fyrishov i Uppsala.

Institutionen för fysik och astronomi bidrog med programaktiviteterna "Upplev rymden i Virtual Reality", "Kul med Ljus", "En strålande upplevelse", "Professor Vakuum" och "Fysikerna på fortet". Ett flertal forskare, lärare, doktorander och studenter var engagerade i såväl förberedelsearbetet samt var på plats under de tre dagarna.

Totalt besökte 8 600 personer SciFest, varav 3 900 skolelever under torsdagen och fredagen.

Under 2020 äger SciFest rum den 5-7 mars.

Jenny Regina och Adeel Akram demonstrerar hur dimkammaren fungerar. Foto: Peter Andersson.

 
SciCruise 2019

Den 16-17 april hölls vetenskapskryssningen SciCruise ombord på fartyget Viking Grace för andra året i rad. Ett flertal forskare från institutionen för fysik och astronomi höll i aktiviteter för närmare 850 deltagare från både Finland och Sverige.

– Det roligaste hittills var när vi stoppade in marshmallows i ett rör hos Professor Vacuum, det var så kul att se hur de reagerade när luften pumpades ut. Först blev de stora och sen små, berättade en av deltagarna på SciCruise.

 
Resultat från massexperimentet Strålande jord

Under hösten 2018 samlade högstadieklasser från hela Sverige in svamp, jord- och spillningsprov för att forskare vid Uppsala universitet och SLU skulle kunna kartlägga halterna radioaktivt cesium efter Tjernobyl-olyckan 1986. Resultaten är nu klara och resultaten har rapporterats till eleverna.

Forskarna har bland annat tagit fram ett så kallat svampmackeindex, där de jämför hur mycket svensk svamp en person måste äta på ett år för att komma upp i lika mycket som den naturliga bakgrundsstrålningen man utsätts för i Sverige.

– Då visar det sig att man måste äta mer än hundra kilo svamp av det mest aktiva svampprovet under ett år, för att få i sig samma stråldoser som man naturligt får från radioaktiva ämnen i mark och berggrund under samma tid.

Massexperimentet Strålande jord

Svampmackekarta Strålande jord

Cecilia Gustavsson. Foto: Camilla Thulin.

 
Ångströmföreläsningen 2019

Den 27 maj hölls 2019 års Ångströmföreläsning av Dr. Anthony G.A. Brown från Leiden Observatory i Siegbahnsalen.

Titeln på föreläsningen var The Gaia mission: Overview and highlights from the second data release.

I anslutning till att Ångströmföreläsningen firade 20 år togs en jubileumsskrift fram av Erik B. Karlsson 2018.

Dr. Anthony G.A. Brown Foto: Camilla Thulin.

 
Institutionskollokvier

Under vårterminen 2019 har det hållits ett stort antal institutionskollokvier för alla medarbetare vid institutionen. Kollokvierna har även varit öppna för allmänheten.

14 juni, Physical actions in galaxies on the cosmic evolution, Masataka Fukugita, Tokyo Univ. & Princeton

12 juni, Spin-Orbit Technologies: From Magnetic Memory to Terahertz Generation, Hyunsoo Yang, National University of Singapore

9 maj, Future Colliders: Overview of the Compact Linear Collider Study at CERN, Andrea Latina, CERN senior physicist and Deputy Project

3 maj, Driving the Future with High Intensity Proton Driver, J-PARCProf. Naohito Saito, Director of Japan Proton Accelerator Research Complex (J-PARC), Ibaraki, Japan

3 maj, Present and future of the Japanese long baseline neutrino program, Prof. Takashi Kobayashi, Institute of Particle and Nuclear Studies (KEK), Tsukuba, Japan

23 april, Science Driven Requirements for Seeded Soft-X-ray Free Electron Lasers, Fulvio Parmigiani

28 mars, Maxwell’s displacement current governed triboelectric nanogenerator for self-powered systems and blue energy, Zhong Lin Wang

19 mars, Topological Spin Dynamics for GreenIT, Mathias Kläui, Johannes Gutenberg Universität, Mainz

19 februari, Understanding how sunlight powers the world - The role of x-ray science, Philippe Wernet

 

På nya poster

Docenter

Marek Jacewicz, docent i fysik, 4 juni 2019
Jan Rusz, docent i fysik, 4 juni 2019
Andreas Sol­ders, docent i fysik, 4 juni 2019
Venkata Kamalakar Mutta, docent i fysik, 1 maj 2019
Vitaliy Goryashko, docent i fysik, 1 maj 2019
Martin Sahlén, docent inom astronomi med inriktning mot astrofysik, 12 mars 2019

Doktorander

Maor Ben-Shahar, doktorand, teoretisk fysik, 10 juni 2019
Paul Zeiger, doktorand, materialteori, 1 februari 2019
Vaibhav Mishra, doktorand, tillämpad kärnfysik, 2 januari 2019

Forskare

Peter Sahlén, forskare, FREIA, 15 juni 2019
Christopher Triola, forskare, materialteori, 1 juni 2019
Mahmoud Alhafiez, forskare, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 15 maj 2019
Olga Vekilova, forskare, materialteori, 1 maj 2019
Dmitry Yudin, forskare, materialteori, 1 maj 2019
Mauricio Sortica, forskare, jonfysik, 16 april 2019
Zsolt Elter, forskare, tillämpad kärnfysik, 12 februari 2019
Dibya Phuyal, forskare, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 1 februari 2019
Konstantin Simonov, forskare, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 1 februari 2019
Tanumoy Mandal, forskare, högenergifysik, 1 februari 2019
Richard Rowan-Robinson, forskare, materialfysik, 1 januari 2019
Akira Miyazaki, forskare, FREIA, 1 januari 2019

Forskningsingenjörer

Alexander Dorné, forskningsingenjör, tillämpad kärnfysik, 1 februari 2019
Adam Engberg, forskningsingenjör, materialfysik, 1 februari 2019
Robert Stefanuik, 1:e forskningsingenjör, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 1 januari 2019

Ingenjörer

Ruta Plakane, ingenjör, Tandemlaboratoriet, 4 februari 2019

Laboratorieansvarig

Carl-Johan Fridén, laboratorieansvarig, 1 februari 2019

Postdoktorer

Zhaojun Li, postdoktor, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 15 maj 2019
Petter Ström, postdoktor, jonfysik, 8 april 2019
Pothala Rajasekhar, postdoktor, materialfysik, 15 februari 2019
Thomas Köhler, postdoktor, materialteori, 1 februari 2019

Professorer

Marco Cecconello, professor, tillämpad kärnfysik, 1 maj 2019
Philippe Wernet, professor, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 1 februari 2019

Tekniker

Sven Eliasson, tekniker, TSL, 1 januari 2019

Universitetslektorer

Carl Caleman, universitetslektor, molekyl- och kondenserade materiens fysik, 23 april 2019
Dmytro Volin, universitetslektor, teoretisk fysik, 1 mars 2019
Elin Bergeås Kuutman, universitetslektor, högenergifysik, 1 februari 2019
Erik Zackrisson, universitetslektor, astronomi och rymdfysik, 1 februari 2019
Oliver Schlotterer, universitetslektor, teoretisk fysik, 1 januari 2019

 

Lediga tjänster

Instrumentmakare
Sista ansökningsdag 26 juli 2019

1:e Instrumentmakare
Sista ansökningsdag 26 juli 2019

Professor i fysikens didaktik
Sista ansökningsdag 1 september 2019

 

Omnämnt i media

SVT Nyheter Uppsala: Här finns ett udda jobb på hög höjd – i svinkyla
Med Allan Hallgren, högenergifysik (2019-06-04)

Upsala Nya Tidning: Drömjobbet för den som vill ta det kallt
Med Allan Hallgren, högenergifysik (2019-06-04)

Forskning & Framsteg: Nytt spår i antimateriamysteriet
Med Karin Schönning, kärnfysik (2019-05-22)

Sveriges Radio Vetenskapsradion: 100 år sedan Einsteins teorier bekräftades
Med Ulf Danielsson, teoretisk fysik (2019-05-16)

SVT Nyheter: Så togs världens första bild av ett svart hål
Med Ulf Danielsson, teoretisk fysik (2019-04-28)

SVT2, Vetenskapens värld: Einsteins efterföljare
Med Annica Black-Schaffer, materialteori (2019-04-15)

SVT Nyheter: Forskare om kvantdatorer: De är inte dubbelt så bra det är en helt ny dimension
Med Annica Black-Schaffer, materialteori (2019-04-14)

Forskning & Framsteg: 5 kvantmaterial som du måste ha koll på
Med Olle Eriksson och Annica Black-Schaffer, materialteori (2019-04-11)

Aftonbladet: Forskarna: "Viktigt bevis för svarta hål"
Med Bengt Gustafsson, astronomi och rymdfysik (2019-04-10)

Borås Tidning: Svarta hål: Öppnar upp för ny forskning
Med Bengt Gustafsson, astronomi och rymdfysik (2019-04-10)

Sveriges Radio: Idag presenteras bild på svart hål
Med Bengt Gustafsson, astronomi och rymdfysik (2019-04-10)

Aftonbladet: Svarta hålet: "En av de tio största upptäckterna"
Med Bengt Gustafsson, astronomi och rymdfysik (2019-04-10)

Studio Ett, Sveriges Radio: Är kärnkraften på väg tillbaka?
Med Ane Håkansson, tillämpad kärnfysik (2019-04-04)

NyTeknik: Ny utbildning i kärnkraftteknik: ”En framtidsbransch”
Med Michael Österlund och Ane Håkansson, tillämpad kärnfysik (2019-04-02)

Aftonbladet: Mysteriet med eldkloten löst
Med Erik Stempels, astronomi och rymdfysik (2019-03-21)

SVT Nyheter: Sci-fest i Uppsala: ”Vi vill visa att det är viktigt med vetenskap”
Med Katarina Garpenstrand, projektledare för SciFest (2019-03-08)

Vetandets värld, P1: De satsar på kärnkraft för klimatets skull
Med studenterna Emma Ekberg Berry, Egil Schultz och Joakim Nyman (2019-03-04)

Populär Astronomi: Sveriges astronomer planerar framtidens upptäckter med extremt stora teleskopet ELT
Med Erik Zackrisson, astronomi och rymdfysik (2019-02-19)

Avesta Tidning Premium: Stort intresse för Big Bang, neutriner och Garpenbergs framtid: "Värre än Google i Horndal"
Med Tord Ekelöf, FREIA (2019-02-16)

Östra Småland: Nyväckt intresse för kärnkraft
Med Ane Håkansson, tillämpad kärnfysik (2019-02-09)

Forskning & Framsteg: Sökandet efter supersymmetri
Med Tord Ekelöf, FREIA (2019-02-07)

Hallands Nyheter Plus: Ringhals stöder kärnkraftsutbildning
Med Ane Håkansson, tillämpad kärnfysik (2019-02-07)

Jönköpings-Posten: Huskvarnaforskaren bidrar med kunskap om chockvågor
Med Andreas Johlander, astronomi och rymdfysik (2019-02-01)

SVT Nyheter: Ingenjör i kärnkraft – ny utbildning vid Uppsala universitet
Med Ane Håkansson, tillämpad kärnfysik (2019-01-25)

Energinyheter: Kompetens tros bli en stor utmaning för kärnkraftsindustrin
Med Michael Österlund, tillämpad kärnfysik (2019-01-25)

Morgon i P4 Uppland
Med Erik Stempels, astronomi och rymdfysik (2019-01-21)

SVT Nyheter Uppsala: Supermånen fångad av länsborna - här är era bilder
Med Erik Stempels, astronomi och rymdfysik (2019-01-21)

SVT Nyheter Uppsala: Dags för superblodmåne - ett ovanligt och effektfullt himlafenomen
Med Erik Stempels, astronomi och rymdfysik (2019-01-19)

Sveriges Radio Vetenskapsradion: Extra dimension löser mörk energi-gåtan
Med Ulf Danielsson, teoretisk fysik (2019-01-04)

 

Augusti 2019

21 augusti
Möte för forskarutbildningsnämnden, FUN

23 augusti
Möte för naturvetenskapliga utbildningsnämnden, NUN

26 augusti
Möte för tekniska utbildningsnämnden, TUN

28 augusti
Sammanträde för utbildningsberedningen

September 2019

2 september
Möte i beredningsgruppen

11 september
Institutionsstyrelse

 

Har du tips till kommande nyhetsbrev? Skicka ett mail till nyhetsbrev@physics.uu.se.

 

Detta nyhetsbrev publiceras av institutionen för fysik och astronomi och skickas till alla anställda.
Redaktion: Camilla Thulin och Johan Wall
e-post: nyhetsbrev@physics.uu.se
www.physics.uu.se

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma