Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

 

Nyhetsbrev nr 7/2020

 

Senioruniversitetet i Göteborg är temporärt stängt

I mitten av vecka 12 fick du besked om att SiG dessvärre tvingats pausa all program-verksamhet tills vidare. Detta är givetvis beklagligt, men dessvärre helt nödvändigt. Medlemmarnas, cirkelledarnas, Programgruppens ledamöters och våra administrativa volontärers hälsa går självfallet före allt annat. Merparten av alla som är engagerade i SiG tillhör dessutom riskgruppen.

När verksamheten kan starta igen är just nu oklart, men planeringen inför hösten pågår för fullt. Våra cirkelledare har bjudits in att komma med sina förslag till cirklar, Programgruppen har ett digert program att erbjuda, vilket du kan läsa om nedan och vi söker därutöver fler cirkelledare som kan bidra till att bredda vårt utbud ytterligare. Också om detta kan du läsa nedan. Det är nu helt centralt att vi sätter tilltro till framtiden, har upplevelser och möten att se framemot och jag tror och hoppas att SiG kan spela en viss roll i detta sammanhang. Om vi nu inte lyckas få igång programverksamheten i vår, så kan vi i alla fall tillsammans utbrista:
Väl mött höstterminen 2020!

 

Programgruppens planering inför hösten 2020
Programgruppen är just nu inne i en intensiv fas och ett mycket fint program håller på att ta form. Ambitionen är att erbjuda ett mer omfattande utbud än det gängse genom att de Måndagsföredrag vilka dessvärre ställts in i vår genomförs i höst. Som du kan se av nedanstående preliminära sammanställning, så finns det mycket att se framemot efter sommaren och jag tror mig veta att ytterligare kan tillkomma.
Preliminärboka gärna begivenheterna, så återkommer vi dels i
medlemsbrev med ytterligare information, dels i vår programkatalog, där arbetet med höstens utgåva just startat.

Måndagsföredrag
31.8 Lars-Gunnar Andersson. Göteborgskans egen grammatik.
Värd: Ulla Berglindh
14.9 Gudrun Nyberg. Ett sekel i stan - om bokserien Hundra år i Göteborg. Värd: Wanda Klintberg
21.9 Gunnar Bjursell. Neurovetenskap möter humaniora, ped. och kulturella aktiviteter. Värd: Ulla Berglindh
5.10 Aslög Dahl. Att vara ett träd. Om trädens liv, historia och nutida situation. Värd: Gunilla Mattsson
12.10 Ingemar Jonasson. Glimtar ur Göteborgs vilda flora.
Värd: Gunilla Mattsson
19.10 Susanna Hellsing. Lennart Hellsing och cirkeln. Värd: Ulla Berglindh
2.11 Bengt Nordström. De fyras gäng - om Google och IT i samhället.
Värd: Elsa Rosenblad
16.11 Hamid Zafar. Hur man får en skola på fötter och vänder en utveckling Värd: Hain Rebas
7.12 Lars Lönnroth. Geijerarvet - en släkthistoria om dikt och galenskap. Värd: Elsa Rosenblad

Studiebesök
15.9 och 16.9 Kvarnbyn i Mölndal. Värd: Renée Danielsson
22.9 och 23.9 Bruksorten Jonsered. Värd: Renée Danielsson
29.9 och 1.10 Pether Ribbefors. Redarvillorna - Lorensbergs villastad.
Värd: Marianne Molander Beyer
8.10 Ljusvandring med kafébesök i Alingsås.
Värdar: Renée Danielsson och Gunilla Mattsson
15.10 Aeroseum och Bergets historia Värd: Elsa Rosenblad
3.11 Mölndals Stadsmuseum – Guide: Malin Broby. Värd Gunilla Mattsson

Våra cirkelledare
I medlemsbrevet december 2019 startade vi en presentationsrunda av våra mycket uppskattade cirkelledare, vilken fortsätter nedan.
Den här gången är det Rogelios tur att presentera sig:

Rogelio Dávila Medina
Jag läste Ekonomi i Mexicos Universitet och blev utexaminerad där.
I Sverige har jag arbetat som brandsoldat och väktare flera år.
Samtidigt har jag läst flera svenska kurser på gymnasium.
På Göteborg Universitet läste jag latin, filosofi och retorik.
På Chalmers läste jag Matematik och Fysik.
På katolska kyrkan läste jag filosofi och teologi.
Och sedan ca 17 år har jag varit cirkelledare på Göteborg Senior Universitet (Spanska)

Rekrytering av cirkelledare
Just nu försöker vi på olika sätt att hitta lärare som kanske närmar sig pension eller är pensionärer och som skulle tycka det var intressant och givande att undervisa på SiG.
Är du själv lärare och intresserad av att leda cirklar hos oss eller kanske finns det någon i din vänkrets, en granne eller en släkting som du bedömer skulle kunna vara intresserad och som du tror skulle lämpa sig för cirkelledaruppgiften är det utmärkt om du hör av dig till Sten Janson, vår sekreterare, sten.janson@gmail.com

OBS!!! – Meddela oss din mailadress
Får du vanliga postbrev från oss trots att du har en mailadress är det mycket fint om du kan meddela oss denna. Genom att kunna mailbefordra så mycket som möjligt gör vi en miljöinsats och sparar pengar, som i stället kan användas i programverksamheten. Utöver detta är också mailkommunikation ett sätt att underlätta SiGs administrativa arbete.
Meddelande om din mailadress kan göras på vår motsvarande adress:
gsu.gbg@folkuniversitetet.se

Årsmöte 2020
I det meddelande du fick i mitten av vecka 12 meddelade vi vid sidan av att programmet pausas också att årsmötet 2020 flyttas fram. I skrivande stund är det högst oklart när detta skulle kunna komma att äga rum. Ambitionen är fortfarande försöka hålla årsmötet innan sommaren gör sitt intåg. Vi håller våra medlemmar fortlöpande informerade både om detta och om när vi tror oss kunna starta cirklar och annat lärandeutbud igen.

Litteraturtips för dig som vill läsa – ”I skuggan av Nathan”
Den 9 mars gästade Omi Söderblom, författare och hovrättsdomare, men också barnbarnsbarn till den beundrade ärkebiskopen och nobelpristagaren Nathan Söderblom oss i Adventkyrkan. Vid ett välbesökt Måndagsföredrag berättade hon om sin senaste bok ”I skuggan av Nathan”. Boken finns att köpa som pocket eller inbunden via Bokus eller Adlibris. Om man hellre vill lyssna till den fascinerande berättelsen, så kan man ta del av den på Storytel.

Gotland och Visby om våren 2021
Vi ger inte upp hoppet om ännu en vår. Vi fick ställa in årets planerade resa, där vår gotlandsfarare Hain Rebas inte sparat någon möda att få till speciella upplevelser för oss.
Nu lyfter SiG blicken, ser framåt och planerar för en ny resa med motsvarande upplägg den 25−28 maj 2021.

Köpenhamnsresan
Vi planerar en studieresa i arkitektur till Köpenhamn 17-19 september och hoppas att vi då är tillbaka i normala banor. Resan guidas av prof. em. Claes Caldenby och vänder sig i första hand till deltagare i de tre senaste terminernas arkitekturföreläsningsserie.
En inbjudan kommer först att gå ut till dessa deltagare. Skulle därefter lediga platser finnas kommer givetvis resan att erbjudas också övriga medlemmar. Vi återkommer så snart planeringen kommit lite längre.

Ny hemsida
Vår hemsida har nu uppdaterats, vilket vi är mycket stolta och glada över.
Besök oss gärna på: https://www.folkuniversitetet.se/om-folkuniversitetet/samarbeten/senioruniversitet/senioruniversitetet-i-goteborg/

Kontoret är stängt
Med svenska myndigheters direktiv och restriktioner relaterade till den pågående pandemin, så håller vi fr.om. den 30 mars och tills vidare kontoret stängt.
Vi återkommer naturligtvis direkt när ändrade förhållanden råder.
Det allra säkraste sättet att just nu kommunicera med oss är att maila:
gsu.gbg@folkuniversitetet.se

Med vänlig hälsning

Börje Rådesjö
Styrelseordförande

 

Information om Föreningen Senioruniversitetets i Göteborg behandling av personuppgifter: Uppgifter om medlemmarna lagras hos föreningen; namn, adress, e-mailadress och telefonnummer. Uppgifterna används vid kommunikation med medlemmarna, såsom vid informationsutskick och inbjudningar till möten, samt för uppföljning av medlemmarnas skyldigheter enligt föreningens stadgar, exempelvis betalning av medlems- och mötesavgifter. För information om eller synpunkter på föreningens behandling av personuppgifterna vänligen kontakta föreningen per e-mail till gsu.gbg@folkuniversitetet.se. Medlem som vill begära att föreningen tar bort eller rättar uppgifter som är felaktiga eller ofullständiga kan göra detta till ovan angiven e-mailadress eller genom brev till föreningen på adress Senioruniversitetet i Göteborg Box 2542, 403 17 Göteborg.

Kontakt

E-mail: gsu.gbg@folkuniversitetet.se
Norra Allégatan 7 - 403 17 Göteborg

www.folkuniversitetet.se/gsu

Om du inte vill ha mail från oss. Avregistera dig på denna länken Avregistering.

Do not click this link

Skickat med Paloma