Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Medlemsbrev 11 2020

 

På vår hemsida direktsändes härom veckan det första Måndagsföredraget, där professor emeritus Lars-Gunnar Andersson gav oss en inblick i göteborgskans egen grammatik. Det uppskattade föredraget är ytterligare några dagar tillgängligt via vår hemsida. I skrivande stund har vårt andra Måndagsföredrag nyligen direktsänts. Där berättade professor emeritus Gudrun Nyberg, som tidigare aviserats, om sin stora bokserie Hundra år i Göteborg. Nedan presenteras ytterligare en räcka Måndagsföredrag, som direktsänds de kommande månaderna.

Volontärfotograf: Karin Rådesjö

SiG73 Måndag 21 september kl. 13.00
Neurovetenskap möter humaniora, pedagogik och kulturella aktiviteter - − ett framväxande forskningsområde
Det har länge stått klart att musik, konst och dans samt utövandet av dessa konstformer har stor betydelse för utveckling av såväl socialt samspel, kreativitet och motivation som kognition och inlärning. Detta gäller både unga och gamla.
Med förbättrade vetenskapliga metoder lär vi oss allt mera om samspelet mellan kulturaktiviteter och hjärnans plasticitet/formbarhet − betydelsefullt för hälsa, välbefinnande och livslångt lärande. Sammanställningar av relevanta studier har gjorts av såväl brittiska parlamentet som WHO, och en rad satsningar görs världen över, bl.a. av NIH (National Institute of Health, USA) för att utveckla detta nya kunskapsområde.

Gunnar Bjursell är professor em. och koordinator för programmet Kultur och Hjärna vid Karolinska Institutet.
Värd: Ulla Berglindh

SiG74 Måndag 5 oktober kl 13.00-14.00
Att vara ett träd
Träd är levande varelser som betyder mycket både för såväl för vår egen hälsa och livskvalitet som för andra organismer i ekosystemen. Om man inte har rätt ”glasögon" kan man lätt uppfatta dem som en del av en kuliss i omgivningen. Det finns emellertid mycket att lära och fascineras över om hur de lever, om deras olika anpassningar, om deras historia och deras nutida situation.

Åslög Dahl tar i föredraget upp en del av detta. Hon är fil.dr i botanik och anställd som forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet. Hon undervisar bl.a. i ekologi men hennes forskning rör sig mest kring pollen, pollinationsbiologi och allergier.
Värd: Gunilla Mattsson

SiG75 Måndag 12 oktober kl 13.00-14.00
Glimtar ur Göteborgs vilda flora
Ämnet Göteborgs vilda flora har behandlats i föreläsarens bok Botaniska utflykter i Göteborg med omnejd och denna bok utgör också utgångspunkt för innehållet i föredraget. Bokens utflykter går till 35 mer eller mindre kända platser och deras flora, till exempel Götaplatsen, Gunnebo slottspark och Västerledens vägkanter.

Föredragshållaren, Ingemar Jonasson, är pensionerad högstadielärare och har varit växtintresserad ända sedan han som nioåring samlade medicinalväxter i Kungsladugård. Under senare år har han deltagit bl.a. i arbetet med bokverket Bohusläns flora.
Värd: Gunilla Mattsson

Boka in dagar och tider angivna ovan.

Vi återkommer med kompletterande information om nedanstående Måndagsföredrag i nästa medlemsbrev.

19.10 Susanna Hellsing. Lennart Hellsing och cirkeln.
Värd: Ulla Berglindh

16.11 Hamid Zafar. Hur man får en skola på fötter
och vänder en utveckling

Värd: Hain Rebas

7.12 Lars Lönnroth. Geijerarvet
− en släkthistoria om dikt och galenskap.

Värd: Elsa Rosenblad

Här kommer en instruktion avseende det du skall göra för att kunna ta del av de direktsända Måndagsföredragen:

Adressen är https://www.folkuniversitetet.se/sig
Väl på vår hemsida klickar du på rubriken Måndagsföredrag.

1. Använd gärna fast internetuppkoppling via nätverkskabel om det går, annars sitt så nära ditt trådlösa nätverk/din router som möjligt.

2. Skulle bilden frysa, ladda om sidan i din webbläsare (genom att klicka på pilen som är i en cirkel till vänster eller höger om adressfältet på webbläsaren).

3. För bästa ljudupplevelse rekommenderas hörlurar eller hörsnäckor.

4. Sändningen kommer alltid att starta 10 min. före utsatt föreläsningstid och detta i syfte att testa ljud och bild. Du kommer under dessa 10 min. att se en bild som snurrar med SiGs logotyp samt höra musik.

5. I chattfönstret kan du ställa tekniska frågor till teknikern om du har problem med ljudet och eller bilden.

6. Du kan också skriva frågor till föreläsaren i samma chattfönster.

Avgränsat försök med cirkelundervisning på distans
Du får fram bilagan om studiecirklar hösten 2020 genom att
klicka på rutan.

Cirklar hösten 2020

Meddela oss din mailadress
I förra medlemsbrevet uppmanade vi dig som får medlemsbrev och annat från oss på SiG i brevlådan att, om du har mailadress, skicka information om detta till oss på adress sig@folkuniversitetet.se.

Det var några som hörsammade detta och vi är nu nere på 100 medlemmar, vilka får försändelser från oss som ordinära postbrev. Vi kommer återkommande att upprepa denna uppmaning, då mailkommunikation är så oändligt mycket smidigare för både dig och oss, sparar så mycket pengar och är väsentligt mycket mer skonsam för miljön.

Gotlandsresa våren 2021
Den minnesgode vet att vi våren 2020 planerade en resa till Gotland. Densamma var fullbokad och alla detaljer avseende resans genomförande var i stort sett på plats. Covid-19-spridningen satte p för denna av många efterlängtade resa. Skam den som ger sig vi lämnar ordet till professor emeritus Hain Rebas:

”GOTLAND, våren 2021
Av kända skäl ställdes ju förra vårens resa in. Minst 50 pers var vi, som snällt fick stanna hemma.

Men lugn, bara lugn, kära vänner, GOTLAND LEVER, med sin sol, sin höga himmel, alla sina lindarängar, fornminnen över hela ön, orkidéer och − Visby!

SiG planerar en omstart till våren, med i stort sett samma kvalificerade program och eminenta guider som vi skulle ha haft i våras.
Preliminär tid: 25−28 maj 2021.
Preliminärt pris: inkl. buss/båtresa, div. måltider, guideavgifter, plats i dubbelrum − 5600 kr.
Reseledare och administratör, som 2020: Univ. lektor Ulla Berglindh, prof. Hain Rebas, och Roger Palmqvist, vice ordf. SiG.

Planera in, håll ögonen öppna. Kompletterande och bindande information om program och anmälan följer efter hand. Och – hjärtligt välkommen – igen!”

Titta då och då i din skräpkorg
Det har visat sig att några medlemmar återfinner mailförsändelser från oss i skräpkorgen. Kika gärna i denna ibland, så att du inte missar information från oss. Ett tips kan också vara att ställa in det s.k. spamfiltret.

Om oss
I en del av de dialoger vi haft med medlemmar sedan coronapandemin bröt ut visar det sig att kunskapen om SiG är grund, att medlemmar inte känner till att SiG är en ideell förening och därtill har dimmiga begrepp om SiGs bärande idé.
Av det skälet har vi tagit fram en ny kort text som på ett tydligare sätt presenterar SiG. Texten finns på vår hemsida https://www.folkuniversitetet.se/sig under rubriken ”Om Senioruniversitetet”.

 

Med vänlig hälsning
Börje Rådesjö Ordförande
Roger Palmqvist Vice ordförande


Information om Föreningen Senioruniversitetets i Göteborg behandling av personuppgifter: Uppgifter om medlemmarna lagras hos föreningen; namn, adress, e-mailadress och telefonnummer. Uppgifterna används vid kommunikation med medlemmarna, såsom vid informationsutskick och inbjudningar till möten, samt för uppföljning av medlemmarnas skyldigheter enligt föreningens stadgar, exempelvis betalning av medlems- och mötesavgifter. För information om eller synpunkter på föreningens behandling av personuppgifterna vänligen kontakta föreningen per e-mail till sig@folkuniversitetet.se. Medlem som vill begära att föreningen tar bort eller rättar uppgifter som är felaktiga eller ofullständiga kan göra detta till ovan angiven e-mailadress eller genom brev till föreningen på adress Senioruniversitetet i Göteborg Box 2542, 403 17 Göteborg.

Kontakt

E-mail: sig@folkuniversitetet.se
Norra Allégatan 7 - 403 17 Göteborg

www.folkuniversitetet.se/sig

Om du inte vill ha mail från oss. Avregistera dig på denna länken Avregistering.

Do not click this link

Skickat med Paloma