Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Medlemsbrev 14 2020

 

Nu skriver vi årets sista medlemsbrev. Detta år, vilket blev som inget annat i mannaminne. Den 16 mars gick ridån ner för många aktiviteter i Sverige, så också för oss på SiG. Vi har efter bästa förmåga försökt att hålla viss verksamhet vid liv genom att vi webbsänt en serie Måndagsföredrag och genomfört en handfull cirklar med distans- undervisning. SiG är, som vi konstaterat tidigare, genuint illa uppbyggt för en pandemi, då i stort sett alla som är involverade i verksamheten tillhör riskgruppen. Också våren kommer att gå i försiktighetens tecken och vi följer FHMs råd och direktiv. Som du kan läsa nedan är dock vår förhoppning att du skall stanna kvar som medlem, att vi skall kunna leverera ytterligare en serie Måndagsföredrag av yppersta klass, att vi skall få igång än fler cirklar och att vi kanske kan genomföra studiebesök och möjligen också den efterlängtade Gotlandsresan när det ljusnar både bildligt och bokstavligt.

Vi får hålla ut tillsammans. Om bara några dagar är vintersolståndet ett faktum och då vänder det mot ljusare tider. Sedan kommer våren med sol, grönska, fågelsång och vaccin.

Volontärfotograf: Karin Rådesjö – Vassruggar vid sjön Anten

Direktsända Måndagsföredrag via vår hemsida
Programgruppen har under Ulla Berglindhs ledning gjort ett storartat arbete och kan inför våren presentera ett imponerande program för vårens Måndagsföredrag, som kommer att direktsändas via SiGs webbplats.
Du når dem genom att gå in på vår hemsida https://www.folkuniversitetet.se/sig, där du klickar på Måndagsföredrag.

Där finner du också en teknisk beskrivning av hur du får bäst behållning av föredragen.

Måndag 18 januari kl. 13
Att vara stadsarkitekt i Göteborg i omvandlingens tid –Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg.
Värd: Ulla Berglindh

Måndag 1 februari kl. 13
Röda Nejlikan från Hjärtum – Ingrid Thörnqvist, mångårig utrikeskorrespondent i Tyskland och Östeuropa för SVT:s räkning.
Värd: Ulla Berglindh

Måndag 15 februari kl. 13
Virologi i coronatider – Tomas Bergström, professor i klinisk virologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Värd: Johan Lindberg

Måndag 8 mars kl. 13
Demokratin och sanningen – Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien.
Värd: Renée Danielsson

Måndag 29 mars kl. 13
Den grävande journalistikens villkor och möjligheter – Janne Josefsson, journalist, författare och TV-programledare.
Värd: Hain Rebas

Måndag 12 april kl. 13
Proteiner - ett spel på liv och död ... och lite om jämställdhet också – Pernilla Wittung Stafshede, professor vid institutionen för biologi och bioteknik vid Chalmers tekniska högskola.
Värd: Gunilla Mattsson

Måndag 26 april kl. 13
Gustaf III som författare – Horace Engdahl, litteraturvetare och ledamot i Svenska Akademien.
Värd: Marianne Molander Beyer

På vår hemsida under fliken Måndagsföredrag kan du alltid gå in och återse vissa av de föredrag som har genomförts i höst. Att inte alla återfinns där har med upphovsrätt att göra.

Gwyneth Olofsson – ny cirkelledare i engelska
Vi har glädjen att presentera en ny cirkelledare i engelska.
Gwyneth Olofsson har en magisterexamen i engelska från University of Newcastle-upon-Tyne i England, en doktorsexamen i didaktik och har undervisat i engelska. Efter att ha arbetat i England och Singapore kom hon till Göteborg för att undervisa i två år – och hon är fortfarande här 30 år senare. Varmt välkommen, Gwyneth!

Cirkelundervisning på distans också våren 2021
Trots pandemin kan vi ändå erbjuda några cirklar på distans våren 2021:
- Brasiliansk portugisiska, Margareta Torquato Lundgren
- Franska, Christina Rosén
- Franska, Iah Hansén
- Nederländska, Mona Arfs - Italienska, Maria Sjögren
- Spanska, Rogelio Dávila Medina
- Engelska, Gwyneth Olofsson
- Spanska, Fernando Lorca
- Klassiskt och nytt i världslitteraturen, Ulla Gabrielsson
- Den romantiska perioden, Fernando Lorca
- Opera, Fernando Lorca - Den moderna opera, Fernando Lorca
- Nils Ferlins liv och verk, Fernando Lorca

Komplett information om cirklarna presenteras på hemsidan den 15 januari, då du också kan anmäla intresse att delta. Du som inte har e-post kommer att få ett separat utskick med information om vårens cirklar samt anmälningsblankett.

ZOOM-kurser på nätet
För dig som vill fördjupa dig i ZOOM-eriets ädla konst finns några gratislänkar att ta del av:

https://support.zoom.us/hc/en-us/sections/201740096-Training

https://blog.liu.se/itimhvartattveta/2019/04/04/kom-igang-med-zoom-grunderna/

https://www.bilda.nu/arr/1076753/kom-igang-med-motesverktyget-zoom-419032

Studiebesök inplanerade
När våren är som vackrast hoppas vi kunna genomföra en serie studiebesök och till detta återkommer vi i början av nästa år. Stadsvandringar i Göteborg står på programmet, besök i Jonsered, i Mölndals Kvarnby och på Aeroseum likaså.

Nya datum för Gotlandsresan
Den från i våras uppskjutna studieresan till Gotland är nu planerad att äga rum den 25 till 28 maj. Givet att pandemi-restriktioner i maj 2021 är ett minne blott genomförs resan under ledning av professor emeritus Hain Rebas. Mer information om innehåll, anmälningsförfarande och annat lämnar vi i kommande medlemsbrev.

Det är i nöden som vännen prövas!
Just denna notis har vi upprepat några gånger tidigare. Om det är något upprop som vi inte skäms för att återkomma med så är det just detta. Inbjud gärna dina nära, kära, grannar och arbetskollegor med flera till medlemskap i Senior-universitetet. Vi kan inte tänka oss en bättre julklapp än tillgång till lärande och gemenskap inom ramen för SiGs verksamhet. Den må gå på sparlåga just nu, men snart är SiG åter på banan. Vår förening är just nu i utsatt läge på grund av pandemin, vilken slår extra hårt mot verksamheter av vår natur.
Det är nu vi behöver stöd och en känsla av framåtrörelse. Årsmötet fastställde den årliga medlemsavgiften till 250 kr. Detta kan ses som ett golv. Känner du att du vill stötta SiG på en högre nivå går det givetvis alldeles utmärkt. I detta avseende kan vi konstatera att SiG saknar tak.

Om man anmäler sig som medlem efter 1 november i år registreras man som medlem. Ingen avgift betalas för år 2020 och faktura för 2021 kommer något senare.

Här är länken till vår startsida, där man kan söka information om vad vi har att erbjuda: https://www.folkuniversitetet.se/sig

Skicka gärna detta medlemsbrev vidare till dem i din närhet, vilka du tror kan vara intresserade av SiGs utbud och ett medlemskap, och/eller överlämna bifogad inbjudan med inbetalningstalong.

Lärande länkar
För en tid sedan återfann du i medlemsbrevet tips på länkar som kanske kan locka till besök. Vi repriserar dessa och lägger avslutningsvis till ytterligare några stycken. Samtliga länktips finns på vår hemsida.

Har du tips på webbplatser, där lärande och inspiration står i centrum, så mejla oss gärna. Då tar vi med dessa förslag på länkar i nästa medlemsbrev. Vår adress är sig@folkuniversitetet.se

Folkuniversitetet och Göteborgs universitet i samverkan https://www.folkuniversitetet.se/om-folkuniversitetet/var-profil/vetenskap-for-alla/after-work-online/

Universeum
https://www.universeum.se

Göteborgs Symfoniker
https://www.gso.se/gsoplay/

Utbildningsradion
https://urplay.se/

Filmarkivet
https://www.filmarkivet.se/

Kunskapskanalen
https://kunskapskanalen.se/

Svenska slott
https://slottsguiden.info/slottsverige.asp

Centrum för Kultur, Kognition & Hälsa
http://www.kulturellahjarnan.se/sv/hem/

Bokbörsen
https://www.bokborsen.se
– via denna sida kan du beställa böcker från många av landets antikvariat

Lohrs bokhandel
https://pocketmedmera.se/
– som medlem i SiG har du 10 % rabatt på Lohrs bokhandel

Vassilis Bolonassos
Vassilis Bolonassos - Alltid i en podcast – en julmusikkalender

​​​​​​​Med vänlig hälsning och tillönskan om en riktigt
God Jul och ett Gott Nytt År.

Med vänlig hälsning
Börje Rådesjö Ordförande
Roger Palmqvist Vice ordförande


Information om Föreningen Senioruniversitetets i Göteborg behandling av personuppgifter: Uppgifter om medlemmarna lagras hos föreningen; namn, adress, e-mailadress och telefonnummer. Uppgifterna används vid kommunikation med medlemmarna, såsom vid informationsutskick och inbjudningar till möten, samt för uppföljning av medlemmarnas skyldigheter enligt föreningens stadgar, exempelvis betalning av medlems- och mötesavgifter. För information om eller synpunkter på föreningens behandling av personuppgifterna vänligen kontakta föreningen per e-mail till sig@folkuniversitetet.se. Medlem som vill begära att föreningen tar bort eller rättar uppgifter som är felaktiga eller ofullständiga kan göra detta till ovan angiven e-mailadress eller genom brev till föreningen på adress Senioruniversitetet i Göteborg Box 2542, 403 17 Göteborg.

Kontakt

E-mail: sig@folkuniversitetet.se
Norra Allégatan 7 - 403 17 Göteborg

www.folkuniversitetet.se/sig

Om du inte vill ha mail från oss. Avregistera dig på denna länken Avregistering.

Do not click this link

Skickat med Paloma