Apr- 20. 3041 prenumeranter. Saknas bilder? Klicka här.

Vidarebefordra. Avprenumerera. Prenumerera och läsa tidigare nummer

Redaktören lämnar

Efter att ha ansvarat för kommunens miljönyhetsbrev i 20 år lämnar nu redaktören TorBjörn Nilsson Kungälv för nya äventyr.

Tack alla läsare för att ni följt Kungälvs miljöarbete och miljöutveckling via detta nyhetsbrev, som även informerat om det globala miljöläget. Tack även för alla intressanta kommentarer och frågor som ni skickat.

Miljönyhetsbrevet har varit ett viktigt forum för dialog och information om miljöfrågor. Förhoppningsvis kan det fortsätta i någon form framöver, när en efterträdare till de två miljöstrateger som slutat är på plats.

 

Bokslut för miljön

I april godkändes en sammanställning av miljöarbetet för perioden 2016-2019 i kommunstyrelsen. Dokumentet är kopplat till det miljöpolitiska program som gällt under perioden, och som haft följande politiskt prioriterade mål:

Bidra till hållbara och klimateffektiva resor
Främja energieffektivisering och förnybara energikällor
Värna det öppna landskapet och ett hållbart brukande av mark och hav
Utveckla naturvård och friluftsliv för en attraktiv kommun
Utveckla kommunens systematiska miljöarbete

 


Läs hela uppföljningen här

Pengar till miljöarbete

Den 24 april godkände länsstyrelsen årets LONA-ansökningar.

För Kungälvs del blev utfallet 200 000 kronor i bidrag till två projekt i Nordtag. Ett för att utveckla vandringslederna i området och ett för att iordningsställa Nordtag våtmark - en plats för lärande och rekreation.

En satsning på det strategiska miljöarbetet kan ge en hel del intäkter. Under våren har även 40 000 kronor till årets fiskevårdsarbete och 850 000 kronor strandstädningsbidrag beviljats.

I slutet av april kom beskedet från Havs- och vattenmyndigheten att 8 Fjordar beviljats 1,2 miljoner i bidrag för att plocka upp överblivna fiskeredskap i havet.

 

Aktiv förvaltare

Västkuststiftelsen ansvarar för skötsel av statliga naturreservat i länet. I Kungälv finns 21 stycken. (Plus det kommunala naturreservatet Fontin).

En intervju med Lars Jacobsson på Västkuststiftelsen visar vilket omfattande arbete som läggs ner för att tillgängliggöra reservaten och att utveckla naturvärdena.

Hösten 2018 antogs en statsbudget med kraftiga neddragningar, men i ändrings-budgeten tillfördes medel så att detta viktiga arbete kunde fortsätta på en rimlig nivå.


Betesdjur, vandringsleder och information

 

Nytt reservat på G

Kommunstyrelsen godkände i april en remiss från länsstyrelsen om att skapa ett nytt naturreservat i Marstrands skärgärd.

Beslut väntas hösten 2020.Total areal på det föreslagna reservatet är 6838 ha (varav 6566 ha marint vatten och 272 ha land).

I och med beslutet kommer en hel del statliga medel att satsas på att utveckla området. Det blir en hel del åtgärder för friluftslivet och dessutom kommer kommer skötsel att ske med bete eller slåtter på 14 öar för att bevara och utveckla den värdefulla floran.


Förslaget redovisas här

 

Före och efter

Kungälvs kommun har nu slutrapporterat projektet Skyddsvärda träd, som erhållit 137 000 kronor i LONA-bidrag från länsstyrelsen.

I Munkegärde och Diseröd har röjning skett i skogsområden med stora ekar. Vid alltför tät igenväxning kan dessa träd i värsta fall dö. Förutom röjning har informationsskyltar satts upp och i Munkegärde har en mindre stig anlagts genom området.

På hemsidan ligger nu flera exempel på hur det såg ut innan åtgärder jämfört med efter åtgärderna.

 

Välkommen att besöka ekarna

 

Årlig tradition

Som vanligt städar idrottsungdomar och deras föräldrar vår kustlinje denna tid på året. I kommunens samarbete med Städa Sverige är det i år 36 föreningar/lag som städar. Totalt är det närmare 1000 personer som deltar.

De städar nästan hela kommunens kustlinje dit man kommer utan båt. Fem föreningar har egna båtar och städar öar.


Dessa föreningar deltar

 

Namntävling avgjord

I början av året utlystes en namntävling för att döpa kommunens nya strandstädarbåt.

129 förslag inkom. Juryns fyra personer valde ut fem namn till slutomröstning och där blev det storseger för det vinnande namnet.

- Jag är jättenöjd med namnet, säger Henrik Banås Blixth som är verksamhetsledare för strandstädningen. Nu får båten ett kort och koncist namn som är synonymt med vår verksamhet.


... och namnet kan läsas här

 

Fiskevårdsplan klar

Kungälv har sedan länge jobbat med att inventera vattendrag och genomföra insatser som gynnar havsöringen.

Nu finns samlad information rörande detta framtaget i en ”Fiskevårdsplan för havsöring i Kungälvs kommun”. 28 vattendrag som inventerats beskrivs, i 19 av dessa vandrar havsöring upp från havet för att fortplanta sig. Fler vattendrag har potential.

I dokumentet och kompletterande GIS-kartor beskrivs vandringshinder, var öring konstaterats samt lek-. och uppväxtområden. Förslag ges även om fortsatta åtgärder i kommunens fiskevårdsarbete.


Kungälv - kommun rik på öring

 

Nyhetsbrevet: Nyheter, tips och goda exempel i arbetet med att göra Kungälv mer hållbart. Synpunkter eller frågor? Svara på mailet.

Vi värnar om din integritet i enlighet med dataskyddsförordningen GDPR. Så länge du är prenumerant lagrar vi din e-postadress. Vill du avregistrera dig så gör du det i länk överst i brevet. Trevlig läsning!

Do not click this link

Skickat med Paloma