Nyhetsbrev till näringslivet i Kungälv

Nummer 1 2021. Läs webbversion av nyhetsbrevet. Prenumerera. Sluta prenumerera. Tipsa en vän.

Jessica Waller, Miguel Odhner och Joacim Carlson med strategin i handen.
 

Lämna synpunkter på näringslivsstrategin

Näringsliv, politiker och kommunens tjänstemän har arbetat för att ta fram en gemensam näringslivsstrategi, under ledning av Västsvenska Handelskammaren. Målet är att bli en ledande näringslivskommun i Sverige. Syftet med näringslivsstrategin är att underlätta åtgärder för att främja näringslivsutvecklingen i Kungälv genom en enad inriktning och samsyn i näringslivspolitiken.

Innan näringslivsstrategin ska beslutas är det öppet för alla att lämna synpunkter på den. Välkommen med dina synpunkter! Här hittar du näringslivsstrategin

Frisör som klipper en kund
 

Omsättningsstöd till näringsidkare

Driver du enskild firma och har drabbats ekonomiskt av coronapandemin? Nu finns ett nytt statligt stöd att söka. Näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd. Stödet ger ersättning för förlorade intäkter under fem månader, från mars till juli i år. Stödet är 75 procent av det man tappat i omsättning jämfört med samma period 2019. Varje företag kan få maximalt 120 000 kronor i ersättning. Enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av den pågående pandemin kan söka omsättningsstödet.

En förutsättning är bland annat att den enskilde näringsidkaren har haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år, att omsättningstappet beror på effekterna av pandemin och att den sökande inte varit berättigad till arbetslöshetsersättning.

Läs vidare på Länsstyrelsens webbplats

En kvinna och ett barn på en äng med blommor
 

Stärka affärs- och produktutveckling i företag inom destinationer

Tillväxtverket har fått i uppdrag av regeringen att under det kommande året göra insatser för att främja besöksnäringens omställning och utveckling. Inom ramen för uppdraget initieras en insats för företagens affärs- och produktutveckling samt en insats som ska främja hållbara platser.

Utlysning Stärka affärs- och produktutveckling i företag inom destinationer
Utlysning Hållbar platsutveckling
Barn och ungdomar i en trappa
 

Ny pandemilag - föreskrifter och tillsyn

Riksdagen har beslutat om den nya pandemilagen som började gälla den 10 januari 2021. Enligt den kan regeringen och myndigheter införa begränsningar för verksamheter avseende:

allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
platser för fritids- eller kulturverksamhet
handelsplatser
kollektivtrafik och inrikes flygtrafik
användning eller upplåtelse av platser för privata sammankomster.

Folkhälsomyndigheten har beslutat föreskrifter som ansluter till pandemilagen. Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser. Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande.

Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt. Detta har tidigare varit en rekommendation som många har följt, men nu blir det skarpa regler som kan tillsynas.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter

Länsstyrelsen ansvarar för tillsyn av den tillfällig covid-19-lagen. På deras webbplats finns information om lagen och aktuella begränsningar.

Information om Länsstyrelsens tillsyn

Kungälv på tredje plats för entreprenader i Västra Götaland

Det finns stora skillnader mellan Västra Götalands kommuner när det gäller hur stor andel av den kommunala verksamheten som köps in från företag, föreningar och stiftelser. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv med statistik från SCB. Kungälv ligger på tredje plats bland kommunerna i Västra Götaland. Läs vidare på Svenskt Näringslivs webbplats

Vill du starta företag? Nyföretagarcentrum kan hjälpa dig

Torsdag den 28 januari, heldag med individuella rådgivningar IRL Gymnasiegatan 4 kl 10-18

Torsdag den 11 februari Digitalt Startmöte 17:00-19:00. Vi går igenom det mesta du behöver tänka på inför din företagsstart; Din idé, Affärsplan, Budgetering, Finansiering, Företagsformer, Alternativ till företagsregistrering, Moms, Ekonomi, Försäkringar, Lagstiftning, Pension. Det finns tid för enskilda frågor som är av intresse för hela gruppen.

Torsdag den 18 februari , heldag med individuella rådgivningar IRL Gymnasiegatan 10-18

Boka via www.nyforetagarcentrum.se/kungalv/

GE Bäst Services och Vikingagrillen till Samhällskontraktet

Två nya aktörer har anslutit sig till Kungälvs arbete med samhällskontraktet under januari – GE Bäst Services och Vikingagrillen. De har sällskap med över 80 andra aktörer som arbetar tillsammans för att öka innanförskapet i Kungälv. Båda företagen har ett långvarigt samarbete med arbetsmarknadsenheten i kommunen och tar emot personer som behöver komma ut i arbetslivet.

Läs vidare på kommunens webbplats

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Prenumerera genom att klicka på knappen och fyll i din e-postadress.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet om näringsliv
 
Logotyp Kungälvs platsvarumärke

Det här är ett nyhetsbrev från Kungälvs kommun. Har du tips och idéer till nästa nyhetsbrev är du välkommen att höra av dig till oss. Så hanterar Kungälvs kommun personuppgifter.

Facebook Instagram LinkedIn
Do not click this link

Skickat med Paloma