Utökade hembesök Göteborg - Nyhetsbrev 3

 

Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att öppna i en webbläsare.

UTÖKADE HEMBESÖK GÖTEBORG

oktober 2018

 

Samordnas av Närhälsans Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa i samarbete med Central Barnhälsovård Göteborg och Södra Bohuslän och Jämlikt Göteborg

 

Nu närmar sig dagen för de första hembesöken. Tack till alla som var med på inspirationsdagen den 3 oktober – det känns roligt att ni är så entusiastiska! Nu väntar utbildningsdagar och planering på de olika platser som ska erbjuda de utökade hembesöken. Tänk på att du alltid kan höra av dig om du har frågor. Lycka till!

Med önskan om en fortsatt trevlig höst!

 

Hallå där...

Anja Boccara, processtödjare vid BVC Opaltorget som är först ut med de utökade hembesöken.

Hur går förberedelserna inför starten i november?
– Jag kommer precis från att ha suttit och planerat med min socionomkollega. Det ser ut att gå bra. Vi har en skiss på hur besöken ska gå till väga. Vi tänker träna på att ge varandra plats när vi är två olika professioner som genomför besöken tillsammans.

 

Är det samarbetet mellan barnhälsovården och kommunens individ- och familjeomsorg som är den stora utmaningen?
Vi tror att det kommer att gå bra eftersom vi redan har jobbat i grupper med personal från resursenheten. Det gäller att tänka på vad jag från BVC kan bidra mest med och vad det är som min kollega har bättre kompetens kring. Att vi bjuder in varandra under samtalen med föräldrarna.

Det låter som att ni är väldigt positiva.
– Ja, så är det. En del kanske tycker att ”vad ska det här vara bra för då?” men arbetet ger så mycket mer i hemmet. Här kan vi prata ännu mer om det som föräldrarna vill prata om, till exempel hur de kan kommunicera med sitt barn på bästa sätt. Det blir inte bara information.

Vad tyckte du om inspirationsdagen den 3 oktober?
– Den gav jättemycket. Vi fick mer fördjupning och känner oss trygga inför starten. Flera av oss hade hört en del av informationen tidigare, men de som inte varit med tidigare sade: ”Just det, det är så här det blir!”

När börjar ni?
– Vi har en utbildningsdag den 21 november och startar efter den.

Och Hallå där...

Kerstin Gunnarsson, processtödjare vid IFO Västra Göteborg som är först ut med de utökade hembesöken.

Är läget under kontroll inför starten i november?
– Ja, det tycker jag absolut. Nu har vi väntat in att informationsmaterialet ska bli klart så att vi kan börja ge det till barnmorskor och andra som möter föräldrarna innan barnet kommer.

Vad förväntar ni er för effekter av de utökade hembesöken?
– Vi kommer att kunna nå familjer som vi kanske inte annars hade nått utifrån socialtjänstens roll, och vi kommer att nå dem i ett tidigt skede. På sikt tror jag att vi till exempel kan få se en ökad närvaro i förskolan. På det här sättet kan vi ge föräldrarna möjlighet att lyfta frågor som de själva möter utifrån sin roll. Vår förhoppning är också att vi ska kunna få med papporna ännu mer än tidigare, bland annat genom att erbjuda tider som passar bra.

Hur ser ni på att börja arbeta tillsammans med barnhälsovården på det här nya sättet?
– Det kommer att bli jättespännande. Vi kommer framför allt att komplettera varandra, men också lära av varandra. Det gör att det blir bättre för de familjer vi möter.

Vilken är den största utmaningen inför att hembesöken drar igång?
– Logistiken. Att få till de tider som fungerar bäst. Barn föds inte efter beställning utan det gäller att ha en beredskap. Vi arbetar med det när vi träffar BVC-personalen och ska inom kort ha ett möte med Patric Bengtsson från Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa för att gå igenom hur vi arbetar med gemensamma kalendrar.

 

träffar med info om utvärdering

Julie Lundgren från Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa och Nina Åkesson från Jämlikt Göteborg kommer gärna ut och träffar processtödjare, koordinatorer och fler ni ser som berörda under november och december. Syftet är att gå igenom en plan för uppföljning och utvärdering och samtala om befintligt material och vem som gör vad.

Det är också ett tillfälle för dialog om era lokala behov av uppföljning och utvärdering. Vi är gärna med under 30–45 minuter på ett av era möten.

Koordinatorer kan höra av sig till nina.akeson@orgryteharlanda.goteborg.se och föreslå en tid under november eller december. Tack på förhand!

Information och material på en plats

Du har väl inte missat webbplatsen narhalsan.se/hembesok? Där samlar vi material och information som du som arbetar med utökade hembesök kan behöva. I dagsläget kan du gå dit för att hämta:

Text och bild att lägga på din lokala webbsida (Klicka här för att ladda ner direkt)
Broschyr och affisch med information till föräldrar (Ladda ner broschyr direkt här och affisch här)
Vägledning/rapport från Rinkebys hembesöksprogram (Klicka här för att ladda ner direkt)
Den information om uppstarten som presenterades på uppstarts- och inspirationsdagen den 3 oktober (Klicka här för att ladda ner direkt)


Materialet för föräldrar håller på att översättas till sju språk: Arabiska, engelska, somaliska, dari, persiska, BKS och sorani. Senast den 2 november finns de olika versionerna tillgängliga på webbplatsen.

Saknar du något på webbplatsen? Maila Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa så får du hjälp att få den information du söker.

 

nu finns det tryckt informationsmaterial

Broschyr och affisch som riktar sig till föräldrar finns i tryckt form och kommer att skickas ut i god tid innan de utökade hembesöken startar.

hur få tidsbokningen att fungera?

Utbildnings- och handledningsgruppen från Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa kommer framöver att träffa teamen som ska arbeta med de utökade hembesöken. Vid de här tillfällena går ni tillsammans igenom tidsbokning, kommande handledning och andra teambuildande samtalsämnen.

Tiderna bokas av processtödjarna i varje team genom att kontakta Ann Jansson eller Sara Östnäs:
ann.e.jansson@vgregion.se
sara.w.ostnas@vgregion.se

 

stöd för den som hänvisar föräldrar

De som berättar om de utökade hembesöken i ett första läge är personal på barnmorskemottagningar, familjecentraler, öppna förskolor och andra verksamheter. De har en viktig roll för att lansera de utökade hembesöken, fånga upp föräldrarnas frågor och samverka med de aktörer som genomför hembesöken.

För att stödja de här medarbetarna finns nu sammanställd information om vad satsningen innebär, vilka föräldrar som ingår i målgruppen, vart de vänder sig med frågor och vad de gör när de möter föräldrarna.

Dokumentet finns på webbplatsen www.narhalsan.se/hembesok. Klicka här för att ladda ner det direkt.

Hembesöken syftar till att främja goda uppväxtvillkor genom att ge varje barn möjlighet till en bra start i livet, med utgångspunkt i det familjecentrerade arbetssättet. Med barnets bästa i fokus och med öppenhet för familjens kultur och kompetens syftar hembesöken till att stärka föräldrars tillit till den egna förmågan, öka familjens delaktighet i samhället, samt att tidigt upptäcka familjer med behov av extra stöd, och kunna erbjuda det.

 
 

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa

Kungsgatan 12, 6 vån
 

Tel: 0705-595440
utvecklingscentrum.narhalsan@vgregion.se

Click here to unsubscribe from this newsletter

Do not click this link

Skickat med Paloma