Lorem ipsum dolor sit amet

 

Read this newsletter in your browser

 

UTÖKADE HEMBESÖK GÖTEBORG

MAJ 2018

Samordnas av Närhälsans Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa i samarbete med Central Barnhälsovård Göteborg och Södra Bohuslän och Jämlikt Göteborg

 

Detta alldeles första nyhetsbrev kring Utökade hembesök Göteborg är tänkt att ge berörda verksamheter information om hur det går i implementeringen av arbetssättet. Just nu befinner vi oss i en fas där det handlar om förarbete dvs att rigga för att på sikt kunna sätta igång med bla utbildning, handledning och utvärdering. Vi vet att det i dagsläget finns många frågetecken och att det kan kännas frustrerande att inte ha svar på alla frågor. Vår ambition är därför att i takt med att vi får fler svar också löpande kan hålla er underrättade. Sprid därför detta nyhetsbrev inom era verksamheter till medarbetare och andra som berörs.

Tidplan

tIDPLAN uTÖKADE HEMBESÖK gÖTEBORG

Läs mer om forskning inom utökade hembesök

Det finns en hel del att läsa kring forskning och utvärdering gällande hembesök. Tryck på knappen nedan och du kan se lite olika artiklar och rapporter.

WHO Nurturing care
Kvalitativ studie hembesökens innehåll
Studie Växjö
Slutrapport Rinkebymodellen
 

INFORMATION OM UTBILDNING

Arbetet med att ta fram utbildning och utbildningsmaterial för Utökade hembesök samordnas av Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa i samarbete med Kunskapscentrum för jämlik vård och Central Barnhälsovård. Alla processtödjare inom BVC och IFO kommer bjudas in till dialog kring erfarenheter och tankar som finns ute i verksamheterna.

Hör av dig till utvecklingsledare Sara Östnäs, på Utvecklingscentrum, om du har frågor kring detta område: sara.w.ostnas@vgregion.se, 0705-681390

 

HALVDAG 7 JUNI Operativa arbetsgrupperna

I de berörda stadsdelar som är först ut att införa Utökade hembesök har Operativa arbetsgrupper bildats. I dessa grupper finns koordinatorn för Familjecentrerat arbetssätt, verksamhetschefer/enhetschefer för BVC och IFO samt processtödjare från BVC och IFO. Denna grupp kommer att ansvara för implementeringen av Utökade hembesök i respektive stadsdel. Det är koordinatorerna som är sammankallande i dessa grupper.

Torsdag fm 7 juni träffas dessa arbetsgrupper för fortsatt planering och gemensamt arbete inför uppstart. Utvecklingscentrum, CBHV och Jämlikt Göteborg står för innehållet denna förmiddag. Inbjudan till berörda har gått ut.

 

 

 

iNFORMATION OM EKONOMI

IFO: Beslut är fattade sedan nov 2017 av Jämlikt Gbg om finansiering av socialtjänstens medverkan i utökade hembesök. Under 2018 finansieras stadsdelarna från Jämlikt Göteborg. Medlen kan börja att användas redan nu under planeringstiden. Under 2019 då hembesöksprogrammet är igång kommer finansiering att utgå dels utifrån beräknat antal barn samt en samordnande funktion, socionom, på 20 procent i varje stadsdel.

Har ni frågor kontakta Anita Nilsson, processledare Jämlikt Göteborg, anita.nilsson@orgryteharlanda.goteborg.se; 0702-320019.

VGR: Det är i dagsläget fortfarande oklart hur pengarna som är avsatta för verksamheterna inom VGR ska hanteras. Det är inget som Utvecklingscentrum eller CBHV har haft möjlighet att påverka. Frågan ligger hos koncernkontoret då medlen behöver hanteras objektivt och konkurrensneutralt.

Har ni frågor eller synpunkter på detta hör av er till Maja Berndes, Primärvårdschef BUHS, maja.berndes@vgregion.se; 0730-721888.

 

 

 

 
 

INFORMATION OM UTVÄRDERING

Arbetet är i full gång med att jobba fram fokusområden för utvärdering av Utökade hembesök Göteborg. Möten har hållits med Karolinska Institutet, verksamhetsutvecklare inom IFO, representant från CBHV, FoU-enheterna inom både VGR och Göteborgs Stad samt Socialresursförvaltning. Dessa möten och kontakter kommer bidra till att bilden över vad som ska utvärderas håller på att ta form.

Har du idéer, tankar eller frågor kring detta område, ta då kontakt med Julie Lundgren, utvecklingsledare på Utvecklingscentrum, julie.lundgren@vgregion.se, 0722-32 72 29

 

 

 

 

 

 

 
 
 

Närhälsans utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa

Kungsgatan 12, 6 vån
 

Tel: 0705-595440
asa.wallentin@vgregion.se

Click here to unsubscribe from this newsletter

Do not click this link

Skickat med Paloma