Utvecklingscentrum Nyhetsbrev juni 2022

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa

 

Läs på webben


Nyhetsbrev

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa

Juni 2022

 

Reflektionens betydelse i familjearbete och Family Check-up

 

Jennie Ryding:s forskning om reflektionens betydelse i socialt arbete och Family Check-up har nyligen sammanställts i en reportagefilm. På gårdagens nätverkskonferens för Family Check-up premiärvisades filmen. Deltagarna och Jennie pratade tillsammans om hur resultaten kan komma till användning i den kliniska vardagen med familjearbete. Klicka på bilden för att se filmen.

 
 
 

 

Intervju med Rebecka Hultberg, Sociala stödteamet, socialtjänsten Tranemo kommun

 

I Tranemo kommun har ni valt att implementera FCU på Sociala stödteamet inom socialtjänsten. Hur tycker du att det är att arbeta med FCU?

Det är jättekul att arbeta med FCU. Det är mycket lärorikt både i mitt arbete men också privat för mig som förälder. Jag ser att FCU är givande för familjerna jag möter. Jag märker att föräldrarna får insikter och klarheter och att det blir ett växande för familjerna. De får syn på saker som de gör som blir bra, man växer inte när man känner sig nedtryckt. Det är fint att få vara en del av det arbetet. Det är imponerande av föräldrarna att de ger oss förtroendet.

 

Du medverkade på nätverksdagen för FCU. Vad har du burit med dig från den dagen?

Gemenskapen. Att känna att man är en del av något större. Det var värdefullt för mig att få dela erfarenheter och funderingar med andra. Det var intressant med föreläsningarna och jag bär med mig Jennie Rydings forskning om reflektionens betydelse. Det är enormt viktigt att reflektera över det arbete vi gör och att vi tar med oss detta vidare i familjearbetet. Och att man hjälper föräldrarna att reflektera över hur det är att vara förälder och reflektera över hur man utvecklas som förälder. Hela feedbacksessionen i FCU är ju reflektionsfrämjande. Man hjälper föräldern att reflektera över varför man hamnar i olika situationer med sitt barn och att man som behandlare är nyfiken på detta och hjälper föräldrarna att reflektera.

Efter sommaren kommer fler av dina kollegor att arbeta med FCU. Vad tänker du om det?

Längtar efter att få vara i ett sammanhang där man kan prata mer om FCU-arbetet i vardagen. Det är viktigt att man hjälps åt kollegialt som ett komplement till handledningen. Att få prata igenom efteråt hur det gått med samtalet med familjerna med någon som är med i arbetet med FCU är givande – den kollegiala reflektionen.

TACK REBECKA FÖR ATT DU DELADE MED DIG!

 

 
 

 

PALS i Mölndals stad

 

Sedan november 2020 ger Utvecklingscentrum implementeringsstöd till Mölndals stad för att införa skolmodellen PALS på ett antal grundskolor i kommunen. I mars skrevs en artikel i Pedagog Mölndal om hur arbetet med PALS går på Brattås/Östergårdsskolan. PALS-instruktör Tina Rosenqvist och hennes kollega Mahroo Khousravi intervjus i artikeln.

pedagog mölndal - studiero och goda relationer med PALS
 

Pilotprojekt inom Regionhälsan riktat till barn med funktionell buksmärta

 

Utvecklingscentrum samarbetar med Barn- och ungdomsmedicin inom Regionhälsan i ett pilotprojekt riktat till barn med funktionell buksmärta, i syfte att ta fram och pröva riktade metoder som förebygger utveckling av smärtrelaterad psykisk ohälsa, samt minskar risk för långvarig smärtproblematik. Pilotprojektet har prövats på Hisingen Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning, och kommer efter sommaren att inkludera fler barn- och ungdomsmedicinska verksamheter. Inom projektet prövas också en KBT-baserad korttidsbehandling som är delvis internetbaserad, och kallas ADAPT - behandling vid ont i magen och oro. ADAPT utvärderas i en forskningsstudie som undersöker den svenska versionens effekter och hur barnen upplever behandlingen.

 

 

 

Läs mer om projektet här
 

Nätverkskonferensen för Family Check-up 5 maj

 

Den 5 maj genomfördes årets nätverkskonferens i Family Check-up som innehöll både kunskapspåfyllning och erfarenhetsutbyte. Pia Enebrink, psykolog och docent vid Karolinska institutet, gav oss en uppdatering kring aktuell forskning om föräldraskapsstöd. På eftermiddagen delade skolkuratorerna Pia Fredar och Maria Christenson, från Bollebygds kommun, med sig av sitt arbete på skolan med Family Check-up och Utvecklingscentrum visade upp nytt material på föräldraportalen kring föräldraskap de första åren. Därefter fanns det också gott om tid för dialog och gemensam diskussion om arbetet med familjer.
 

 
 
Pia Enebrinks PP -bilder
 
skol-kuratorernas presentation
 
Föräldraskap de första åren
 

Utökade hembesöken i Göteborg - 

Nya rapporter 

 

 
delrapport 4
att finna sin roll, att så ett frö - föräldrastödjarnas arbete i barnhälsovården
 

Utvecklingscentrum är med och ger implementeringsstöd i satsningen på de Utökade hembesöken i Göteborg. I maj månad utkom delrapport 4 som beskriver det senaste årets arbete. Satsningen innebär att en Barnhälsovårdssjuksköterska och en föräldrastödjare besöker nyblivna föräldrar i hemmet 6 gånger under barnets första 15 månader i några prioriterade områden. Rapporten ger ett nuläge och en överblick kring satsningens resultat såhär långt i implementeringen. 2227 hembesök är gjorda i 564 familjer!

Att också förstå föräldrastödjarens roll i satsningen med de Utökade hembesöken i Göteborg har varit en av kärnfrågorna i utvärderingen. Nu har Lisbeth Lindahl och Elin Alfredsson på Fou I väst/GR gått ut med forskningsresultat från intervjuer med socionomerna i rapporten "Att finna sin roll, att så ett frö - föräldrastödjarnas arbete i barnhälsovården".

Andra aktiviteter på gång i utvärderingen är djupintervjuar med föräldrar, insamling av föräldraenkät 2, och ett pilotprojekt med datainsamling på 2-½ års besök på BVC. Vi är tacksamma för det goda samarbetet som vi har med forskarna på Fou i Väst/GR!

 

Att lägga in i kalendern hösten 2022:

 

Måndag 31 Oktober 2022 kl 8.30-12.00

Regional PALS-konferens

Digital

 
 

Torsdag 15 september

2022 kl 13.15-16.15

Inspirationsdag för de Utökade hembesöken i Göteborg

Regionens Hus

 
 

Avregistering av nyhetsbrev

Facebook

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa är en enhet inom Västra Götalandsregionen som arbetar med metodutveckling, utbildning och forskning. Enheten bidrar med kunskap om beforskade modeller som förebygger och minskar barn och ungas psykiska ohälsa.

Kontakt:

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa

Kungsgatan 12, 6 vån

41119 Göteborg

Mail: utvecklingscentrum@vgregion.se

Hemsida

 

AvregistreringAvregistreraKlicka här för att avregistrera din adressKlicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma