Utvecklingscentrum Nyhetsbrev december 2023

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa

 

Läs på webben


Nyhetsbrev

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa

December 2023

 

Årets regionala PALS-konferens oktober 2023

 

Den 23 oktober anordnades Utvecklingscentrums årliga konferens för skolmodellen PALS (positivt beteendestöd i skolan)! Ett välbesökt tillfälle för PALS-team och instruktörer från hela regionen att mötas. Frode Heiestad och Signe Kjelsrud, från Nasjonalt Utviklingssenter for Barn og Unge (NUBU) i Norge, sammanfattade kärnkomponenter i PALS och många års erfarenhet av implementering av modellen.

Henrik Husberg från Niilo Mäki institutet och Helsingfors universitet, beskrev forskning på Check-in Check-ut, en insats för elever med större behov. Skolpsykolog Gustav Jonsson, Härryda kommun, hade tillsammans med Henrik en inspirerande dialog om erfarenheter av insatsen.

Under konferensen gavs skolorna möjlighet att ställa ut eget material från sitt PALS-arbete, vilket brukar vara ett uppskattat inslag.

I samband med PALS-konferensen samlades regionens PALS-instruktörer i en workshop med Peter Karlsson, psykolog och författare, med lång erfarenhet av arbete med positivt beteendestöd i skolan. Peter gav en innehållsrik förmiddag om funktionell beteendeanalys i skolan, där han först gav en teoretisk genomgång följt av handledning av instruktörernas dilemman.

 
 

Family Check-up

- en inblick i arbetet med modellen i Tidaholm

 
Martina Svensson och Angelica Lemcke, FCU-behandlare, SAM-KRAFT, Tidaholms kommun.SAM-KRAFT är ett tvärprofessionellt team som arbetar förebyggande inom kommunal barnomsorg med barn i åldrarna 1-5 år. Syftet är att i ett tidigt skede ändra förutsättningarna för barn där det finns en oro för en negativ social utveckling.
 

Ni har valt att arbeta med FCU i alla era familjer. Berätta!

Kartläggningen är effektiv i vårt arbete och ger oss en snabb bild av vad familjen behöver för fortsatt stöd. Familjeprofilen ger föräldrarna en visuell och tydlig bild av deras styrkor och behov. Detta upplever vi som en fördel, att föräldrarna får en förståelse för sin familjesituation och att de redan där många gånger börjar processa sina tankar och beteende. Genom profilen får vi ett förändringsfokus tillsammans med föräldrarna.

Kan ni beskriva betydelsen av att ha en kollega som arbetar med samma modell?

Vi upplever att det är en stor styrka att kunna ta hjälp av varandra under hela kartläggningsprocessen. Genom att ta del av varandras kartläggningar får vi en gemensam syn och förståelse för familjens styrkor och behov. Detta ser vi som en stor vinst för det fortsatta arbetet med föräldrastöd, då vi alltid gör det tillsammans. Genom att vi båda arbetar med FCU upplever vi att vi ständigt utvecklas, blir tryggare med modellen och håller den vid liv.

Vi har många nya FCU-behandlare som utbildar sig. Har ni några tips till dem?

Att under utbildningen försöka få ett inflöde av familjer för att slippa långa uppehåll och samtidigt låta kartläggningen få ta sin tid. Titta på utbildningsfilmerna som ligger på lärplattformen. Viktigt är att granska inspelningarna på sig själv noga. Ta vara på handledningar och delta i nätverksträffar både digitalt och fysiskt.

Något annat ni skulle vilja beskriva?

Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten att gå utbildningen. Den har gett oss många nya kunskaper och färdigheter i vår yrkesroll som familjebehandlare.

 

Studie av underlättande och hindrande faktorer vid implementering av skolmodellen PALS 

 

Psykolog Karin Berg har inom ramen för sin psykologspecialisering genomfört en studie av implementeringen av skolmodellen PALS i Ulricehamn, i samarbete med Utvecklingscentrum. Resultat och slutsatser från studien ”Implementering av skolmodellen PALS: en fokusgruppstudie av underlättande och hindrande faktorer”, har genererat ny kunskap av värde för oss på Utvecklingscentrum och för kommuner och skolor som är intresserade av att implementera PALS. Ta del av Karins specialistarbete genom att klicka in på länken nedan. Har du frågor och vill komma i kontakt kan du mejla henne på: karin.berg2@alingsas.se.

Länk till Karin Bergs rapport
 
 

Slutrapport

Utökade hembesök Göteborg

 
Slutrapport Utökade hembesök Göteborg
 

I augusti släpptes rapporten med den vetenskapliga utvärderingen av Göteborgs satsning på det utökade hembesöksprogrammet, som pågått sedan 2019. Satsningen innebär att barnhälsovårdssjuksköterska och föräldrastödjare tillsammans genomför extra hembesök hos alla förstagångsföräldrar i prioriterade områden. Utvärderingen är gjord av forskarna Lisbeth Lindahl, FoU Väst GR och Elin Alfredsson, Göteborgs universitet och de positiva resultaten stärker tidigare forskning på området. Vill du läsa mer och ta del av rapporten i sin helhet, klicka på länken här bredvid.

Utvecklingscentrum har, tillsammans med Central Barnhälsovård och Jämlik stad Göteborgs Stad, varit en del i det implementeringsstöd som erbjudits verksamheterna. Stödet pågår fortsatt för att säkerställa ett gott vidmakthållande i de verksamheter som arbetar med programmet.

 

Vidareutveckling av

föräldraportalen "Föräldraskap i vardagen"

 

Alla filmer på föräldraportalen Föräldraskap i vardagen har nu textats till engelska, somaliska, dari och arabiska. Även syntolkade versioner av filmerna finns tillgängliga. Till våren kommer också omarbetade "broschyrer" (i pdf-format), dvs korta sammanfattningar av varje flik på webbsidan, som är möjliga att skriva ut och lämna till föräldrar vid behov.

I januari kommer socialtjänst barn- och unga, familjecentraler, BVC-mottagningar och PALS-skolor i Västra Götaland att få ett utskick från oss. Det innehåller affischer och "visitkort" med QR-koder till webbsidan, för spridning till föräldrar.

 
föräldraskap i vardagen
 

Att lägga in i kalendern våren 2024

 

FCU nätverks-konferens

15 maj 2024

 
 

Vårens konferens genomförs som en fysisk heldagskonferens på central plats i Göteborg. Välkomna alla FCU-behandlare och chefer med intresse för modellen. Vi kommer i början av året skicka ut program och länk till anmälan!

 

Kollegialt nätverk i skolmodellen PALS

 
 

Tider för digitalt instruktörsnätverk PALS:

Ons 7 feb 14:30-16:30

Tors 4 april 14:30-16.30

Mån 20 maj 14:30-16:30

Välkomna!

Teamslänk skickas ut närmare inpå till berörda. Har du frågor? Mejla sara.w.ostnas@vgregion.se

 

Kollegialt nätverk i Family Check-up

 
 

Tider för digitalt behandlarnätverk FCU:

Tors 8 feb 10-12

Tis 2 april 13:30-15-30

Ons 22 maj 13:30-15:30

Välkomna!

Teamslänk skickas ut närmare inpå till berörda. Har du frågor? Mejla patric.bengtsson@vgregion.se

 

UTVECKLINGSCENTRUM ÖNSKAR ALLA EN RIKTIGT GOD JUL!

Jenny T Benjaminsson, Julie S Lundgren, Patric Bengtsson, Sara W Östnäs, Åsa Nilses, Ebba-Lisa Eckerdal och Åsa Wallentin

 
 

Avregistering av nyhetsbrev

Facebook

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa är en enhet inom Västra Götalandsregionen som arbetar med metodutveckling, utbildning och forskning. Enheten bidrar med kunskap om beforskade modeller som främjar barns psykiska hälsa.

Kontakt:

Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa

Kungsgatan 12, 6 vån

41119 Göteborg

Mail: utvecklingscentrum@vgregion.se

Hemsida

 

AvregistreringAvregistreraKlicka här för att avregistrera din adressKlicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma