Kursutbud på CPF våren 2022

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Anmäl dig nu till vårens kurser på CPF!

I detta utskick presenterar vi ett axplock av de utbildningar Centrum för psykiatriforskning (CPF) erbjuder vårterminen 2022.

Du är också välkommen att botanisera
bland hela utbudet i CPF:s kurskatalog här:

Kurskatalogen

CPF är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm. Vårt uppdrag är att med världsledande forskning, utbildning och metodutveckling förbättra den psykiatriska vården.

CPF ger utbildningar på tre nivåer: högskoleutbildning på grund- och avancerad nivå, fortbildning och forskarutbildning. Vi ger fortbildning till över 3 000 deltagare per år och jag vill hälsa er varmt välkomna till vårens fullmatade kursutbud!

/Nitya Jayaram Lindström, verksamhetschef, CPF

Nitya Jayaram Lindström

 

Flera av utbildningarna som presenteras här är kostnadsfria för anställda inom Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO) verksamhetsområde Psykiatri d.v.s. allmänpsykiatri, beroendevård, ätstörningsvård, rättspsykiatri och BUP. Kurserna är även kostnadsfria för anställda hos HSF-upphandlad enhet inom psykiatrin. Se information om vad som gäller för varje kurs i kurskatalogen.

 

EARL – risk- och behovsbedömning av barn

EARL är ett strukturerat beslutsstöd i utredningar och bedömningar av barn mellan 6-12 år med risk för att utveckla ett antisocialt beteende. EARL kan användas av exempelvis socionomer, psykologer och läkare inom t.ex socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Fördjupning, psykossjukdom – Fortbildning i grundläggande psykiatri och omvårdnad i heldyngsvården

Är du skötare eller sjuksköterska utan specialistutbildning i psykiatri och arbetar inom psykiatrisk heldygnsvård? Då har du chansen att gå denna utbildning.
Kursen innehåller bland annat föreläsningar om den egna erfarenheten, sjukdomslära, utredning, behandling, omvårdnad och psykosociala insatser, kognitiva funktionsnedsättningar, fördomar och stigma - NECT, kognitiva hjälpmedel, samarbete med närstående, vård- och stödsamordning, att förebygga återinsjuknande och kognitiv beteendeterapi.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Lär dig NECT – en metod för att minska självstigma vid psykossjukdom

Arbetar du med psykospatienter? Har du erfarenhet av att leda grupper? Då kan det här vara kursen för dig. NECT (Narrative Enhancement and Cognitive Therapy) går ut på att lära patienten identifiera, bemöta och handskas med sin självstigmatisering. Metoden är evidensbaserad och har positiv inverkan på patientens självkänsla, framtidshopp och egenmakt.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Cannabis – förekomst, skador och behandling, 3 hp

Kursen vänder sig till personal från hela landet som kommer i kontakt med personer som använder Cannabis. Målet är att ge en översiktlig kunskap om cannabis-problematiken; prevalens och epidemiologi, skaderisker, påverkan på hjärnan och beroendeutveckling, biologiska markörer och behandlingsalternativ. Kursen lägger stort fokus på praktisk klinisk tillämpning.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Suicidpreventivt arbete i praktiken – öppen kurs för alla som vill gå

Suicidpreventionen ska bli mer jämlik i Stockholm och på sikt i hela landet. Nu har alla som vill möjlighet att gå en kostnadsfri, digital utbildning med syfte att utveckla dina färdigheter i suicidpreventivt kliniskt arbete i samverkan, riktat mot både barn och vuxna. Ingen anmälan krävs.

Via denna länk genomför du utbildningen, som ges av CPF i samarbete med ämensexperterna med.dr Anna Lundh, barnpsykiater och överläkare, och med.dr Ullakarin Nyberg, psykiater, överläkare och suicidforskare.

 

Fördjupning depression och bipolär sjukdom – Fortbildning i grundläggande psykiatri och omvårdnad i heldyngsvården

Denna kurs riktar sig till dig som är skötare eller sjuksköterska utan psykiatrisk specialistutbildning. Kursen innehåller bland annat föreläsningar om den egna erfarenheten, omvårdnad och återhämtning vid depression och bipolär sjukdom, ECT och TMS, sjukdomslära och suicidprevention.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Omvårdnad av suicidnära personer

Är du sjuksköterska i psykiatrisk heldygnsvård eller öppenvård och kommer i kontakt med personer som är suicidnära? Nu finns chansen att fördjupa dina kunskaper inom ämnet i denna interaktiva kurs där fysiska föreläsningar och seminarier varvas med webbaserade övningar. Kursansvarig är fil.dr Pernilla Omerov.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Återfallsprevention, 3 hp

Har du erfarenhet av att arbeta inom beroendevård och psykiatri? Då kan denna uppdragsutbildning, som vänder sig till personer från hela landet, vara något för dig. Målet är att du ska bli trygg med flera olika varianter av manualbaserad återfallsprevention.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Passa på HT 2021 - fortfarande öppet för anmälan!

Lunchträff med kunskapsteamet i Försäkringsmedicin den 2 december kl. 12-13

Kunskapsteamet i Försäkringsmedicin välkomnar dig som är medicinskt ansvarig läkare eller som har ett särskilt intresse av ämne att medverka på en digital lunchträff om försäkringsmedicin där vi bland annat pratar om:

Nyheter inom det försäkringsmedicinska området.
Information om våra utbildningstillfällen och mottagningsbesök.
Gruppdiskussion om aktuella försäkringsmedicinska frågeställningar.
 

Läs mer och anmäl dig här.

 

Intygsskrivning för psykiatriker

Välkomna till en utbildnings-dag om intygsskrivning. Under dagen belyser vi olika perspektiv på arbetet med bedömning av funktions-nedsättning och aktivitets-begränsning och hur man kan formulera detta i ett läkarintyg. Föreläsare som deltar är Pål Lindström, Företags- och rehabiliterings-läkare, fil.dr Christian Oldenburg, psykolog, och en representant från Försäkringskassan.
Begränsat antal platser!
Läs mer och anmäl dig här.

 

Våld i vården – ett ansvar för hälso- och sjukvården

Utbildningen vänder sig till specialistläkare inom psykiatrin i Stockholm och syftar till att ge en kunskapsöversikt och praktisk vägledning kring våld i vården.
Läs mer och anmäl dig här.

 

NECT Booster - halvdag med erfarenhetsutbyte

Kursen vänder sig till dig som har utbildning i NECT sedan tidigare och erfarenhet av att leda egna grupper. Kursen vänder sig också till dig som gjort en del planering och stött på frågeställningar som du vill ventilera.
Läs mer och anmäl dig här.

 

SAVRY – riskbedömning hos ungdomar

Gå denna SAVRY-kurs för att lära dig bedömma risk- och skyddsfaktorer bland ungdomar med känt antisocialt utagerande beteende. Checklistan täcker in potentiella problemområden, brotts- och familjerelaterade, individuella och sociala, som forskning visat är av betydelse för utveckling av våldsamhet eller kriminalitet.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Psykofarmakologi för specialister

Nu erbjuds specialistläkare inom psykiatrin en fortbildningskurs i psyko-farmakologi, både avseende teoretisk bakgrund och klinisk tillämpning vid specifika tillstånd. Föreläsningar med erfarna psykiater och forskare varvas med seminarier där deltagarna aktivt bidrar.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Farmakologi och läkemedelshantering för ökad patient-säkerhet för sjuk-sköterskor

Utbildningen vänder sig till sjuksköterskor inom psykiatri eller öppenvård med avsikt att stärka den kliniskt aktiva sjuksköterskans kunskap inom farmakologi och läkemedelshantering.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Välkommen till en grundutbildning i Försäkringsmedicin för psykiatripersonal

Vi välkomnar dig som arbetar inom psykiatrin och som vill ha fördjupad kunskap om Försäkringskassans regelverk, sjukskrivningar inom psykiatrin samt vikten av teamarbete kring sjukskrivna patienter.
Sprid gärna inbjudan till dina kollegor!
Läs mer och anmäl dig här.

 

Utbildning på STAD

Kurserna på STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) riktar sig exempelvis till vårdpersonal i primärvården, restaurangpersonal, anhöriga, och skolpersonal.
Läs mer här.

 

Följ CPF på Facebook!

Facebook
 
 

CPF:S verksamhet syftar till att ta fram nya metoder för att angripa psykisk ohälsa. I denna samverkansorganisation är samarbetet mellan akademin och vården en förutsättning för att vi framgångsrikt ska kunna producera internationellt konkurrenskraftig forskning som förbättrar den psykiatriska vården.
Enheter inom CPF:

ANDTS-enheten – samverkan kring frågor som rör alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel
Fortbildningen – vidareutbildning för psykiatrin och beroendevården
Kompetenscentrum för psykoterapi – utbildning och kvalitetssäkring inom psykoterapi
STAD – forskning, utbildning och metod inom alkohol- och drogprevention
Stödlinjen - för personer som har problem med spel om pengar och deras anhöriga
Utveckling och implementering – metodutveckling för psykiatrin
 

Foton: Micke Sandström, Lina Öhman, Yanan Li, Adobe Stock

Du får det här nyhetsbrevet eftersom du tidigare har gått en kurs hos oss, prenumererar på vårt nyhetsbrev eller för att vi tror att du kan vara intresserad av våra kurser.
Klicka här för att avregistrera din adress

Centrum för psykiatriforskning
Do not click this link