Flera av utbildningarna är även kostnadsfria för anställda inom SLSO psykiatrin och av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade psykiatriska enheter, samt för anställda inom psykiatrin i Region Gotland.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare.

Nyhetsbrev utbildning. Nr 1. 2024

Missa inte möjligheten till ny kunskap!

Centrum för psykiatriforskning har ett brett utbud av kurser för alla yrkesgrupper inom psykiatrin. Även personal inom primärvården kan gå i mån av plats.

Flera av utbildningarna är även kostnadsfria för anställda inom SLSO psykiatrin och av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade psykiatriska enheter, samt för anställda inom psykiatrin i Region Gotland.

De flesta av våra flesta våra föreläsare är också forskare och många träffar patienter i sitt arbete på någon av regionens psykiatriska mottagningar.

 

Se utbudet i vår kurskatalog:

Kurskatalogen
 

Kontakta respektive utbildningsadministratör om du har frågor kring en specifik kurs. Våra utbildningar blir ofta fullsatta, så vänta inte med din anmälan.

 

Krisintervention och krisstöd

Foto: Yanan Li

Krisintervention vid psykos

Möter du förstagångsinsjuknade i psykossjukdom? En krisintervention syftar till att göra en akut situation hanterbar för personen själv och närstående.

I denna fortbildningskurs ingår genomgång av manual för Krisintervention med bland annat livslinje, nätverkskarta och krisplan. Detta kombineras med återkommande träffar för att dela de erfarenheter man gör i arbetet med krisintervention.

Mer info och anmälan

Internt krisstöd - psykologisk och retrospektiv genomgång

Arbetar du med suicidala patienter? Då vet du att det är känslomässigt påfrestande när en patient försöker ta sitt liv eller avlider genom självmord.

Under denna kurs får du kunskap om reaktioner på suicid och andra traumatiska händelser. Du får också lära dig att leda psykologiska och retrospektiva genomgångar för berörd personal.

Mer info och anmälan

Foto: Yanan Li

Barn- och ungdomspsykiatri

Foto: Yanan Li

Diagnostik, bedömning och behandling av barn och unga med psykisk ohälsa

"KCP Barn och unga" ger utbildning med insatser riktade till barn och ungdomar. Behandlare kan välja mellan flera olika kurser utifrån förkunskaper och behov. Se vår hemsida för mer information!

Mer info och anmälan

NECT

Foto: Getty Images

NECT - Erfarenhetsutbyte

En uppsamlande workshop om NECT. Du får nätverka med andra gruppledare och via interaktiva övningar får du tips och inspiration att utveckla och utvärdera ditt arbete i den kliniska vardagen.

Workshoppen är öppen för dig som gått en tidigare kurs i NECT, oavsett om du har kommit igång med NECT-grupper på din arbetsplats eller inte.

Mer info och anmälan

Omvårdnad och suicidnära personer

Foto: iStock

Omvårdnad av suicidnära personer (4,5 hp)

Är du sjuksköterska i psykiatrisk heldygnsvård eller öppenvård som kommer i kontakt med personer som är suicidnära?

Nu finns chansen att fördjupa dina kunskaper inom ämnet i denna interaktiva kurs inom ramen för Karolinska Institutets Uppdragsutbildningar där föreläsningar, seminarier och övningar varvas.

Mer info och anmälan

Beroende och missbruk

Missa inte våra beroendekurser inom ramen för Karolinska Institutets Uppdragsutbildningar med högskolepoäng! Kurserna vänder sig till dig vill förbättra dina kunskaper kring beroende och missbruk för att bättre kunna bedöma och planera behandlingsinsatser utifrån KBT.

Foto: Adobe Stock

Återfallsprevention (3 hp)

Kursen vänder sig till personer från hela landet som har erfarenhet av att arbeta inom beroendevård och psykiatri.

Metoden syftar till att hjälpa klienter/patienter att undvika återfall efter inledd beteendeförändring.

Målet är att du ska bli trygg med flera olika varianter av manual- och evidensbaserad återfallsprevention som utgår från kognitiv beteendeterapi KBT.

Mer info och anmälan

KBT-baserad behandling av alkoholproblem med fokus på kontrollerat drickande (5 hp)

Kursen riktar sig till personal inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten, yrkesverksamma inom exempelvis primärvård, företagshälsovård eller specialiserad beroendevård.

Under kursen får du genom teori och praktik lära dig hur du kan arbeta med en evidensbaserad KBT-manual för att med konkreta verktyg stödja människor att reducera sin alkoholkonsumtion.

Mer info och anmälan

Heldygnsvården

För skötare, undersköterskor, sjuksköterskor i heldygnsvården

Missa inte att anmäla dig till kurserna inom grundläggande psykiatri som fokuserar på omvårdnad av specifika patientgrupper.

Fördjupning beroendetillstånd – grundläggande psykiatri och omvårdnad

Mer info och anmälan
 

Fördjupning depression och bipolär sjukdom - grundläggande psykiatri och omvårdnad

Mer info och anmälan

Foto: Yanan Li

Motiverande samtal

Metoden Motiverande samtal utvecklar din förmåga att framkalla och öka dina klienters inre motivation till förändring. Kurserna riktar sig till alla inom exempelvis psykiatri, primärvård, socialtjänst, skola, företagshälsovård.

Motiverande samtal med yrkesmässig tillämpning - del 1(3 hp): Grundläggande

Mer info och anmälan
 

Motiverande samtal med yrkesmässig tillämpning - del 2 (3 hp): Fördjupande

Kurs del 2 förfinar samtalsfärdigheterna genom att lära dig anpassa teknikerna utefter hur klienten responderar.

Mer info och anmälan

Foto: Pixaby

Psykoterapeutprogrammet

Psykoterapeutprogrammet (90 hp)

Utbildningen ges som halvfartsstudier och leder fram till psykoterapeutexamen och riktar sig till vårdpersonal som har utbildning i psykoterapi.

Syftet är att utveckla den kliniska kompetensen inom psykoterapi, framför allt att kunna använda sig av evidensbaserade psykologiska metoder och även kunna värdera dem i den verksamhet de ska användas.

Mer info och anmälan

Försäkringsmedicin

Allt om Försäkringsmedicin.

Lyssna på vår podd Allt om Försäkringsmedicin på Spotify för det senaste inom sjukskrivning och rehabilitering.

Från vänster till höger: Emilie Friberg, forskare i försäkringsmedicin, Sandra Jannas, leg. Hälso- och sjukvårdskurator, rehabkoordinator, Emanuele Del Giudice, överläkare, Annelie Björklund. Foto: Ahang Bashi

Arbetsrätt och sjukskrivning

Utbildningsdag för läkare och rehabkoordinatorer som arbetar med sjukskrivna patienter.

Syftet med dagen är att ge fördjupad kunskap om arbetsgivarens ansvar och patientens rättigheter och skyldigheter i relation till vårdens uppdrag.

Utbildningen arrangeras av Centrum för psykiatriforskning och Centrum för arbets- miljömedicin

Mer info och anmälan

Workshop i försäkringsmedicin för enhetschefer och det försäkringsmedicinska teamet

Denna workshop riktar sig till dig som är chef, försäkringsmedicinskt ansvarig läkare eller rehabkoordinator som arbetar med med försäkringsmedicinska frågor.

Under dagen diskuterar vi rutiner för försäkringsmedicinska frågor kopplat till arbetet på klinik.

Mer info och anmälan

Prevention

Foto: Yanan Li

Utbildning på STAD

Enheten STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) har utbildningar inom prevention som riktar sig till anställda inom polisen, gym, hotell och restaurang, kommuner, med flera.

Mer info och anmälan
 
Följ oss på Facebook!

Centrum för psykiatriforskning är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm. Vårt uppdrag är att bidra till den psykiatriska vården med forskning, utbildning och metodutveckling. Vi ger utbildningar på tre nivåer: högskoleutbildning på grund- och avancerad nivå, fortbildning och forskarutbildning. Centrum för psykiatriforskning utbildar över 3 000 deltagare per år, både på distans och på plats.

 

Det här nyhetsbrevet med kurser på Centrum för psykiatriforskning utkommer fyra gånger per år. Du får det här nyhetsbrevet eftersom du tidigare har gått en kurs hos oss, prenumererar på vårt nyhetsbrev eller för att vi tror att du kan vara intresserad av våra kurser. Om du inte vill ha några utskick från oss eller vill avregistrera just denna typ av nyhetsbrev, klicka här för att avregistrera din e-mailadress.

Centrum för psykiatriforskning
Do not click this link