Nyhetsbrev kurser på CPF 1-22

Klicka här för att läsa nyhetsbrevet i din webbläsare

Nyhetsbrev CPF kurser 1-22

Varmt välkommen till en ny termin med kurser på Centrum för psykiatriforskning!

I detta utskick presenterar vi ett axplock av de utbildningar som Centrum för psykiatriforskning (CPF) erbjuder vårterminen 2022.

 

Du är också välkommen att botanisera
bland hela utbudet i CPF:s kurskatalog här:

Kurskatalogen
 

CPF är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm. Vårt uppdrag är att med världsledande forskning, utbildning och metodutveckling förbättra den psykiatriska vården.
Varmt välkommen till vårens fullmatade kursutbud!

 

Flera av utbildningarna som presenteras här är kostnadsfria för anställda inom Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO) verksamhetsområde Psykiatri d.v.s. allmänpsykiatri, beroendevård, ätstörningsvård, rättspsykiatri och BUP. Kurserna är även kostnadsfria för anställda hos HSF-upphandlad enhet inom psykiatrin. Se information om vad som gäller för varje kurs i kurskatalogen.

 

Utbildning i Ineras tjänst - Rehabstöd

Utbildningen vänder sig till dig som är rehabkoordinator eller läkare. Rehabstödet används för att samordna och följa upp sjukskrivna patienters rehabilitering. Med Rehabstödet kan du få en bra överblick över alla pågående sjukskrivningar på en vårdenhet och se vilka patienter som är sjukskrivna av vilken läkare.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Återfallsprevention, 3 hp - digital kurs för hela landet

Detta är en KI-uppdragsutbildning som ger kunskaper om hur du kan arbeta systematiskt med att förebygga återfall i beroende och substansbruk. Kursen vänder sig till personer från hela landet som har erfarenhet av att arbeta inom beroendevård och psykiatri.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Digital utbildning i juridik för sjuksköterskor i psykiatrin

Nu har du som är sjuksköterska inom psykiatrin möjlighet att gå en digital utbildning i juridik. Kursen tar upp svenska lagar och hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar.
(För dig som genomfört kursen finns det även möjlighet att delta vid ett fördjupande seminarium.)
Läs mer och anmäl dig här.

 

Krisintervention vid psykossjukdom - att göra en akut situation hanterbar för individ och närstående

I denna utbildning ingår genomgång av manual för Krisintervention med bland annat livslinje, nätverkskarta och krisplan. Detta kombineras med sex återkommande träffar under sex månader för att dela de erfarenheter man gör i arbetet med krisintervention.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Lär dig NECT – en metod rekommenderad av Socialstyrelsen för att minska självstigma vid psykossjukdom

NECT (Narrative Enhancement and Cognitive Therapy) går ut på att lära patienten identifiera, bemöta och handskas med sin självstigmatisering. Metoden är evidensbaserad och rekommenderas av Socialstyrelsen, och den har positiv inverkan på patientens självkänsla, framtidshopp och egenmakt.
Läs mer och anmäl dig här.

 

NECT Booster – en halvdag med erfarenhetsutbyte

Kursen vänder sig till dig som har utbildning i NECT sedan tidigare och erfarenhet av att leda egna grupper. Kursen vänder sig också till dig som gjort en del planering och stött på frågeställningar som du vill ventilera.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Grundutbildning i försäkringsmedicin - för läkare inom psykiatrin

Digital grundutbildning om Försäkringsmedicin för läkare inom psykiatrin. Under dagen avhandlar vi frågor som berör sjukförsäkringen och sjukintyget, psykiatrisk rehabilitering samt arbetet med sjukskrivning inom psykiatrin.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Fördjupning depression och bipolär sjukdom – grundläggande psykiatri och omvårdnad

Denna kurs riktar sig till dig som är skötare eller sjuksköterska utan psykiatrisk specialistutbildning. Kursen innehåller bland annat föreläsningar om den egna erfarenheten, omvårdnad och återhämtning vid depression och bipolär sjukdom, ECT och TMS, sjukdomslära och suicidprevention.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Intygsskrivning för psykiatriker

Välkomna till en utbildningsdag om intygsskrivning. Under dagen belyser vi olika perspektiv på arbetet med bedömning av funktionsnedsättning och aktivitets-begränsning och hur man kan formulera detta i ett läkarintyg.
Begränsat antal platser!
Läs mer och anmäl dig här.

 

Anmäl dig nu till ht22, först till kvarn gäller på våra utbildningar! Det finns kurser ht22 öppna för anmälan, exempelvis:

HT22: Cannabis – förekomst, skador och behandling, 3 hp

Kursen vänder sig till personal från hela landet som kommer i kontakt med personer som använder Cannabis. Målet är att ge en översiktlig kunskap om cannabis-problematiken, bl a: prevalens, epidemiologi, och behandlingsalternativ. Kursen lägger stort fokus på praktisk klinisk tillämpning.
Läs mer och anmäl dig här.

 

HT22: Våld i nära relationer - ett ansvar för hälso- och sjukvården

Utbildningen vänder sig till psykiater och ST-läkare inom psykiatri och till allmänspecialister och ST-läkare inom allmänmedicin i Stockholm. Syfte är att ge en kunskapsöversikt och praktisk vägledning kring våld i nära relationer. Utbildningen är en unik satsning med perspektiv från primärvård och psykiatri.
Läs mer och anmäl dig här.

 

CPF ger utbildningar på tre nivåer: högskoleutbildning på grund- och avancerad nivå, fortbildning och forskarutbildning. Vi ger fortbildning till över 3 000 deltagare per år.
 

 

För dig i heldygns-vården: Fördjupning psykossjukdom - grundläggande psykiatri och omvårdnad

Passa på! Platser kvar, förlängd anmälan till den 14 februari.
Kursen innehåller bland annat föreläsningar om att leva med psykossjukdom, sjukdomslära, diagnosti-cering, samsjuklighet, kognitiva funktions-nedsättningar, psykosociala insatser och specifik omvårdnad i heldygnsvården vid psykos.
Läs mer och anmäl dig här.

 

KBT-baserad behandling för kontrollerat drickande, 5 hp

Kursledare för denna KI-uppdragsutbildning är Sara Wallhed Finn, leg psykolog. Kursen ger teoretisk och praktisk kunskap i en manualbaserad KBT-behandling med syfte att stödja människor som dricker för mycket att minska sin konsumtion.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Workshop BUP: Möta självskadebeteende

Arbetar du inom psykiatrin och vill ha fördjupad kunskap om sjukskrivningar inom psykiatrin? Lär dig bl a om Försäkringskassans regelverk samt vikten av teamarbete kring sjukskrivna patienter.
Sprid gärna inbjudan till dina kollegor!
Läs mer och anmäl dig här.

 

Välkommen till en grundutbildning i Försäkringsmedicin för psykiatripersonal

Arbetar du inom psykiatrin och vill ha fördjupad kunskap om sjukskrivningar inom psykiatrin? Lär dig bl a om Försäkringskassans regelverk samt vikten av teamarbete kring sjukskrivna patienter.
Sprid gärna inbjudan till dina kollegor!
Läs mer och anmäl dig här.

 

EARL – risk- och behovsbedömning av barn

EARL är ett strukturerat beslutsstöd i utredningar och bedömningar av barn mellan 6-12 år med risk för att utveckla ett antisocialt beteende. EARL kan användas av exempelvis socionomer, psykologer och läkare inom t.ex socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Försäkringsmedicin för enhetschefer och det försäkringsmedicinska teamet

Välkommen till en halvdag för vårdpersonal som är involverad i det försäkrings-medicinska arbetet på mottagningen. Vi presenterar grunderna i Försäkrings-kassans regelverk och informerar om Rehabstödet. Under kursen utbyter vi tankar och erfarenheter med varandra om det försäkrings-medicinska arbetet inom psykiatrin. Begränsat antal platser!
Läs mer och anmäl dig här.

 

Välkommen till vårens nätverksträff för spelberoende-behandlare!

Nätverksträffen leds av Anders Nilsson, leg psykolog och doktor i psykologi och Viktor Månsson, leg psykolog och doktorand. Träffen ger dig möjlighet att uppdatera dina kunskaper om spel-beroende och behandling därav. Ett utmärkt tillfälle att nätverka med andra personer som arbetar med spel-beroendebehandling.
Läs mer och anmäl dig här.

 

Suicidpreventivt arbete i praktiken

Suicidpreventionen ska bli mer jämlik i Stockholm och på sikt i hela landet. Nu har alla som vill möjlighet att gå en kostnadsfri, digital utbildning med syfte att utveckla dina färdigheter i suicidpreventivt kliniskt arbete i samverkan. Ingen anmälan krävs. Ubildningen ges av CPF i samarbete med ämensexperterna med.dr Anna Lundh, barnpsykiater och överläkare, och med.dr Ullakarin Nyberg, psykiater, överläkare och suicidforskare.
Läs mer här.

 

Utbildning på STAD

Kurserna på STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) riktar sig exempelvis till vårdpersonal i primärvården, restaurangpersonal, anhöriga, och skolpersonal.
Läs mer här.

 

Följ CPF på Facebook!

Facebook
 

CPF:S verksamhet syftar till att ta fram nya metoder för att angripa psykisk ohälsa. I denna samverkansorganisation är samarbetet mellan akademin och vården en förutsättning för att vi framgångsrikt ska kunna producera internationellt konkurrenskraftig forskning som förbättrar den psykiatriska vården.
Enheter inom CPF:

ANDTS-enheten – samverkan kring frågor som rör alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel
Fortbildningen – vidareutbildning för psykiatrin och beroendevården
Kompetenscentrum för psykoterapi – utbildning och kvalitetssäkring inom psykoterapi
STAD – forskning, utbildning och metod inom alkohol- och drogprevention
Stödlinjen - för personer som har problem med spel om pengar och deras anhöriga
Utveckling och implementering – metodutveckling för psykiatrin
 

Foton: Micke Sandström, Lina Öhman, Yanan Li, Adobe Stock, Unsplash

Det här nyhetsbrevet med kurser på CPF kommer fyra gånger per år. Du får det här nyhetsbrevet eftersom du tidigare har gått en kurs hos oss, prenumererar på vårt nyhetsbrev eller för att vi tror att du kan vara intresserad av våra kurser.
Klicka här för att avregistrera din adress om du inte vill ha mer information om CPS:s kurser i framtiden.

Centrum för psykiatriforskning
Do not click this link