Flera av utbildningarna är även kostnadsfria för anställda inom SLSO psykiatrin och av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade psykiatriska enheter, samt för anställda inom psykiatrin i Region Gotland.

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare.

Nyhetsbrev utbildning. Nr 2. 2024

Nu går det att anmäla sig till höstens kurser!

Centrum för psykiatriforskning har ett brett utbud av kurser för alla yrkesgrupper inom psykiatrin. Även personal inom primärvården kan gå i mån av plats.

Flera av utbildningarna är även kostnadsfria för anställda inom SLSO psykiatrin och av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade psykiatriska enheter, samt för anställda inom psykiatrin i Region Gotland.

De flesta av våra flesta våra föreläsare är också forskare och många träffar patienter i sitt arbete på någon av regionens psykiatriska mottagningar.

 

Se utbudet i vår kurskatalog:

Kurskatalogen
 

Kontakta respektive utbildningsadministratör om du har frågor kring en specifik kurs. Våra utbildningar blir ofta fullsatta, så vänta inte med din anmälan.

 

Intellektuell funktionsnedsättning

Vuxna med Intellektuell funktionsnedsättning i psykiatrisk heldygnsvård

En utbildning som vänder sig till alla yrkesgrupper i psykiatrisk heldygnsvård som möter patienter med intellektuell funktionsnedsättning och psykiatrisk sjukdom, beroende eller utmanande beteende.

Syftet är att ge kunskaper, metoder och verktyg som underlättar kommunikation, bedömning, behandling och omvårdnad.

Såväl vårdmiljö och omvårdnadsfrågor som läkemedel och LPT-frågor tas upp under utbildningen.

Mer info och anmälan

Vuxna med Intellektuell funktionsnedsättning i psykiatrisk öppenvård

En utbildning som vänder sig till alla yrkesgrupper i psykiatrisk öppenvård som möter patienter med intellektuell funktionsnedsättning och psykiatriska sjukdomstillstånd eller beroende.

Syftet är att ge kunskaper, metoder och verktyg som underlättar kommunikation, bedömning och behandling.

Såväl läkemedelsfrågor som psykologisk behandling tas upp under utbildningen.

Mer info och anmälan

Neuropsykiatriska tillstånd

Neuropsykiatriska tillstånd hos vuxna: diagnostik och utredning

Allt fler vuxna söker idag utredning avseende utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar (NDD) som adhd och autism. Detta ställer krav på fördjupad förståelse för metod och evidens för klinisk bedömning av dessa tillstånd.

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med screening, diagnostik och utredning av NDD hos vuxna.

Mer info och anmälan

Ätstörningar

KBT vid ätstörningar

Utbildningen riktar sig till personal inom psykiatrisk verksamhet som arbetar med vuxna patienter med ätstörningar.

Kursen syftar till öka din kunskap kring ätstörningar och framför allt behandling enligt KBT-E som är en evidensbaserad metod för behandling av vuxna (och används även från 16 års ålder).

Mer info och anmälan

Barn- och ungdomspsykiatri

Foto: Yanan Li

Diagnostik, bedömning och behandling av barn och unga med psykisk ohälsa

KCP Barn och unga ger utbildning med insatser riktade till barn och ungdomar. Behandlare kan välja mellan flera olika kurser utifrån förkunskaper och behov. Se länken nedan till hemsidan för mer information.

Mer info och anmälan

Beroende och missbruk

Beroendetillstånd (12 hp)

Denna uppskattade utbildning, som ges via Karolinska Institutet, riktar sig till dig som arbetar inom beroendevård, socialtjänst eller psykiatri.

Målet är förbättra dina kunskaper kring beroende och missbruk för att bättre kunna bedöma och planera behandlingsinsatser.

Mer info och anmälan

På bild, kursansvariga och föreläsare: Sara Wallhed Finn, Postdoktor och psykolog – Beroendetillstånd, Anders Hammarberg, Docent och Psykolog - KBT-baserad behandling av alkoholproblem med fokus på Kontrollerat drickande, Hugo Wallén, Postdoktor och psykolog – Återfallsprevention. (Foto: Magnus Fond, Natur och kultur, Stockholms universitet)

KBT-baserad behandling av alkoholproblem med fokus på kontrollerat drickande (5 hp)

I denna digitala kurs, som ges via Karolinska Institutet, får du genom teori och praktik lära dig hur du kan arbeta med en evidensbaserad KBT-manual för att med konkreta verktyg stödja människor att reducera sin alkoholkonsumtion.

Kursen riktar sig till personal inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten, yrkesverksamma inom exempelvis primärvård, företagshälsovård eller specialiserad beroendevård.

Mer info och anmälan

Återfallsprevention (3 hp)

Denna digitala kurs, som ges via Karolinska Institutet, vänder sig till medarbetare som har arbetar inom beroendevård och psykiatri.

Metoden syftar till att hjälpa klienter/patienter att undvika återfall efter inledd beteendeförändring.

Målet är att lära sig flera olika varianter av manual- och evidensbaserad återfallsprevention som utgår från kognitiv beteendeterapi.

Mer info och anmälan

Kognitiv beteendeterapi

Foto: Yanan Li

Basutbildning i evidensbaserad psykoterapeutisk metod (45 hp)

Denna kurs vänder sig till dig som vill kunna bedriva kognitiv beteendeterapi (KBT) under handledning inom ramen för din ordinarie yrkesutövning.

Via Karolinska Institutet ges nu chansen att studera framför allt psykoterapeutisk teori och metod samt genomföra eget patientarbete under handledning.

Mer info och anmälan

Emotionsregleringsbehandling i grupp (ERGT) - tilläggsbehandling inriktad mot självskadebeteende (5,5 hp).

Karolinska Institutet ger denna kurs med målet att ge grundläggande färdigheter avseende teori och praktisk tillämpning i ERGT för behandlare som ska ge ERGT inom den psykiatriska vården.

Kursen vänder sig till legitimerad personal med grundläggande utbildning i KBT och verksam inom hälso-och sjukvård.

Mer info och anmälan

Behandla spelberoende med KBT

Kursen är en fyradagarsutbildning i att behandla spelberoende (hasardspelsyndrom) med kognitiv beteendeterapi (KBT).

Utbildningen utgår från KBT och vänder sig till dig som kommer att arbeta med behandling av personer med spelproblem och spelberoende.

Mer info och anmälan

Omvårdnad

Grundläggande psykiatri och omvårdnad i psykiatrisk heldygnsvård

Kursen vänder sig i första hand till dig som är skötare eller sjuksköterska utan specialistutbildning i psykiatrisk vård.

Målet är att ge dig ökad kunskap om psykiatriska tillstånd och färdigheter du behöver, samt att du får möjlighet att stärkas och utvecklas i din yrkesroll.

Mer info och anmälan

Omvårdnad för suicidnära personer (7,5 hp)

Är du sjuksköterska i psykiatrisk heldygnsvård eller öppenvård och kommer i kontakt med personer som är suicidnära?

Nu finns chansen att fördjupa dina kunskaper inom omvårdnad för suicidnära personer i denna digitala kurs som ges via Karolinska Institutet.

Mer info och anmälan

NECT 

På bilden från vänster: Hannes Liedner, egenerfaren, NECT-ledare, Caroline Westerberg Hake, specialistsjuksköterska i psykiatri, NECT-utbildare, Kaisu Bergh, Adjunkt, specialistsjuksköterska psykiatrisk vård, NECT-utbildare, Marie Cederschiöld högskola. Foto: Linda Svanberg Nyström.

Narrative Enhancement - Cognitive Therapy (NECT) - En metod för att minska självstigma

Det här är en utbildning i gruppbehandling mot självstigmatisering vid psykos. Kursen vänder sig till vård- och behandlingspersonal inom psykiatrin.

NECT (Narrative Enhancement and Cognitive Therapy) går ut på att lära patienten identifiera, bemöta och handskas med sin självstigmatisering.

Metoden har i flera studier visat att interventionen har potential att stödja patienter vidare i sin återhämtningsprocess och ge dem ökat hopp. Patienter får tillsammans med andra möjlighet att skapa en rikare och mer nyanserad bild av sig själva som inte präglas av fördomar eller stereotyper. De kan med hjälp av de tre färdigheter som lärs ut i NECT – psykopedagogik kring stigma/självstigma, KBT samt narrativ metod organisera och skapa en ny mening åt sina egna erfarenheter.

Mer info och anmälan

Motiverande samtal

Foto: Yanan Li

Motiverande samtal med yrkesmässig tillämpning - del 1

(3 hp): Grundläggande

Metoden motiverande samtal utvecklar din förmåga att framkalla och öka dina klienters inre motivation till förändring.

Denna kurs, som ges via Karolinska Institutet, riktar sig till alla med samtalet som metod inom exempelvis psykiatri, primärvård, socialtjänst, skola, företagshälsovård.

Mer info och anmälan

Motiverande ledarskap (7,5 hp)

Kursen, som ges via Karolinska Institutet, riktar sig till chefer och ledare.

Målet är att få en utvecklad förståelse för hur man kan förstå och påverka sina medarbetares beteenden, samt utveckla sin kommunikation för att därigenom öka medarbetarnas motivation.

Fokus ligger på ett ledarskap som identifierar och förstärker beteenden som bidrar till att verksamheten når sina mål.

Mer info och anmälan

Personlighetssyndrom

Lifespan - Personlighetssyndrom

Utbildningen vänder sig till specialistläkare i psykiatrin i Stockholm.

Kursen syftar till att ge ökad kunskap om diagnostik och differentialdiagnostik, farmakologi och generalistiska behandlingsmöjligheter vid personlighetssyndrom. Kursen tar också upp aspekter som behandlingsbarhet, vårdnivå och realistiska förväntningar på behandlingsresultat.

Mer info och anmälan

Klinisk handledning 

Handledning i klinisk psykologi (15 hp)

Denna kurs, som ges via Karolinska Institutet, riktar sig till dig som har goda kliniska erfarenheter och vill kunna ge handledning och konsultation av kliniskt arbete.

Kursen kommer ge dig grundläggande kunskaper och färdigheter i att utföra handledning kring psykologiska frågeställningar och psykosocial behandling.

Mer info och anmälan

Foto: Yanan Li

Försäkringsmedicin

Arbetsrätt och sjukskrivning

Utbildningsdag för läkare och rehabkoordinatorer som arbetar med sjukskrivna patienter.

Målet är att få en bättre förståelse för samtliga aktörers uppdrag i sjukskrivningsprocessen.

Utbildningen arrangeras av Centrum för psykiatriforskning och Centrum för arbets- miljömedicin.

Mer info och anmälan
 

Allt om Försäkringsmedicin.

Lyssna på vår podd Allt om Försäkringsmedicin på Spotify för det senaste inom sjukskrivning och rehabilitering.

Från vänster till höger: Emilie Friberg, forskare i försäkringsmedicin, Sandra Jannas, leg. Hälso- och sjukvårdskurator, rehabkoordinator, Emanuele Del Giudice, överläkare, Annelie Björklund. Foto: Ahang Bashi

Prevention

Foto: Yanan Li

Utbildning på STAD

Enheten STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) har utbildningar inom prevention som riktar sig till anställda inom polisen, gym, hotell och restaurang, kommuner, med flera.

Mer info och anmälan
 
Följ oss på Facebook!

Centrum för psykiatriforskning är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm. Vårt uppdrag är att bidra till den psykiatriska vården med forskning, utbildning och metodutveckling. Vi ger utbildningar på tre nivåer: högskoleutbildning på grund- och avancerad nivå, fortbildning och forskarutbildning. Centrum för psykiatriforskning utbildar över 3 000 deltagare per år, både på distans och på plats.

Det här nyhetsbrevet med kurser på Centrum för psykiatriforskning utkommer fyra gånger per år. Du får det här nyhetsbrevet eftersom du tidigare har gått en kurs hos oss, prenumererar på vårt nyhetsbrev eller för att vi tror att du kan vara intresserad av våra kurser. Om du inte vill ha några utskick från oss eller vill avregistrera just denna typ av nyhetsbrev, klicka här för att avregistrera din e-mailadress.

Centrum för psykiatriforskning
Do not click this link