Tipsa en vän | Webbläsarversion

Biogas Väst | Nyhetsbrev # 2/2023

En riktig snyting!

Ja, det är en av alla de rubriker som beskriver konsekvenserna av att EU Tribunalen den 7 mars, verkställde sin dom att ogiltligförklara Sveriges statsstödsgodkännande för skattebefrielse för biogas under perioden 2021-2030.

De direkta effekterna på marknaden är dramatiska. Biogaspriset har höjts med 4,70 kr/kg vid tankställena vilket drabbar alla aktörer som idag valt att gå före omställningen från det fossila och investerat i biogasfordon. Bränslekostnaden för en lastbil ökar med över 10 kr/mil. För ett åkeri med 150 biogaslastbilar i sin flotta innebär det kostnadsökningar upp till 30 miljoner kronor årligen. Industriföretag och kommuner som använder biogas för uppvärmning eller i sina industriprocesser drabbas också hårt av denna skatteökning.

Biogasproducenter som inte kan ta ut skattehöjningen direkt av sina kunder kan bli tvungna att stoppa produktionen, alternativt fackla upp biogasen för att inte gå i konkurs. Dessutom finns risken och hotet att skattemyndigheten retroaktivt kräver tillbaka skatten på biogas som varit skattebefriad från den 1 januari 2021.

Detta är ett mardrömsscenario och mycket långt ifrån de stabila och långsiktiga spelregler som krävs för att vi ska klara klimatomställningen från det fossila till det förnybara. Att det inträffar just nu, i en tid då till och med EU kommit till insikt att vi måste öka vår försörjningstrygghet av energi och livsmedelsproduktion är overkligt, men nu ett faktum. REPowerEU måste bli verkstad !

Branschen har nu tagit fram ett förslag på åtgärdspaket för att mildra de negativa effekterna av att biogasen. Vad det åtgärdspaketet innebär kan ni läsa om längre ned**.

 

Plötsligt händer det...

Den 9 mars godkände EU-kommissionen nya bestämmelser i EU:s Gruppundantagsförordning (GBER). Branschen, tillsammans med det Regionalpolitiska Biogasnätverket där Västra Götalandsregionen deltar, har bedrivit ett aktivt påverkansarbete för att godkänna biogasstödet till fullstora biogasproduktionsanläggningar med uppgradering och inte enbart till småskaliga anläggningar för uppvärmning och elproduktion. Samt att bredda användningen till industrin och inte bara drivmedel. Nu har det arbetet givit resultat:

Nya skrivningar i GBER gör det nu möjligt att ge stöd till produktion av biogas till anläggningar med en installerad kapacitet upp till 50.000 ton per år, oavsett användningsområde.

Det är spännande att vid djupare analys av vad de nya GBER skrivningarna innebär för skattebefrielsen så visar det sig att:

De nya bestämmelserna i GBER innebär att det är möjligt att ge full skattebefrielse till biogas utan ansökningsförfarande och godkännande från EU-kommissionen. Istället behöver regeringen enbart göra en anmälan till EU-kommissionen om att skattebefrielse tillämpas i Sverige.

Att full skattebefrielse nu kommer att kunna anmälas under GBER, i stället för att Sverige ska vänta på ett nytt godkännande från EU-kommissionen, ändrar spelplanen ordentligt när det gäller vårt arbete med skattebefrielsen. Bedömning utifrån den information som finns har idag är att skattebefrielsen nu bör kunna återställas snabbare och än vad som har sagts hittills. De nya bestämmelserna i GBER börjar gälla så snart översättning till EU:s officiella språk har slutförts och till den antagna texten publicerats i Europeiska unionens officiella tidning (EUT). Det rör sig troligen om några veckor eller någon månad. Att ha skattebefrielsen under GBER bedöms också vara en stabilare och tryggare lösning än att ha ett godkännande från EU-kommissionen.

Med detta nya positiva ”snabbspårsbesked” från EU kan vi lägga arbetet med de tillfälliga lösningarna åt sidan ett tag och fokusera på att få regeringen att återställa skattebefrielsen för biogas helt och fullt genom GBER.

1. Säkerställ att det inte blir några återkrav på den skattebefrielse som redan har beviljats av Skatteverket.

2. Återställ full skattebefrielse omgående med stöd av EU:s Gruppundantagsförordning.

3. Gödselgasstödet gäller fram till 30 september i år. Det måste till ett beslut att förlänga det i enlighet med Biogasmarknadsutredningens förslag samt flytta hanteringen av det från Jordbruksverket till Energimyndigheten där Uppgraderingsstödet och Förvätskningsstödet redan hanteras.

Bakgrund o fler detaljer om beslutet, GBER och regeringens agerande hittills finns på Energigas Sveriges hemsida.

Visst är det en spännande läsning ?

/Bosse, Mats och Malin

 

*** Plan B, om inte GBER-spåret ger resultat:

Branschens krav på åtgärdspaket

för att rädda biogasen***

 

Regeringen och riksdagen måste agera skyndsamt:

1.Säkerställa att det inte blir några återkrav på den skattebefrielse som
redan beviljats från Skatteverket. Sammanlagt drygt 3 miljarder sedan 1 januari 2021.
 
2.Driva på EU-kommissionen att fatta ett nytt rättssäkert godkännande
av fortsatt skattebefrielse för biogas i Sverige.
 
3.Inför omgående EU:s minimiskatt på biogas och anmäl stödet under
EU:s gruppundantagsförordning (GBER). Att ha koldioxidskatt på
biogas är helt orimligt. Detta går att göra direkt och lindrar skadan vs
full skatt.
 
4.Förläng satsningen på klimatsmart gödselgasstöd och flytta hanteringen av det till Energimyndigheten. Enkel åtgärd, medel finns i statens
budget.
 
5.Höj produktionsstödet för biogas, ingen risk för överkompensation nu
när biogasen belastas med skatt.
 
6.Förläng tidsfristen för Klimatklivets beviljade investeringsbeslut då aktörerna behöver få besked om framtidens spelregler innan de tar investeringsbeslut.
 
7.Undvik skattesmäll för små gårdsanläggningar med egenproduktion av el från biogas. Låt mindre anläggningar (<100 kW) frivilligt bli skattepliktig för el vilket innebär att biogasen automatiskt blir skattebefriad.

 

Skapa fler hållbara och långsiktiga styrmedel för ytterligare segment att använda biogas:

1.

Utred lagändring som möjliggör för reduktionspliktiga aktörer att
uppfylla reduktionsplikt med beskattad biogas.
 

2.

Ta steget att skapa förutsättningar för svensk kemi- och stålindustri att ersätta fossila kolkällor och bränslen med biogas.
 

3.

Besluta om nationella mål och strategier i enlighet med REPowerEU.
EU har uppmanat Sverige att i den nationella energi-och klimatplanen
ange hur Sverige ska bidra till målet att tiodubbla biogasproduktionen i EU till 2030.

 

BiogasBoost SydVäst byter namn till BiogasSSV

Vi hann nätt och jämt komma igång då vi fick byta namn på projektet. BiogasBoost SydVäst byter namn till BiogasSamverkan SydVäst (BiogasSSV). Det beror på att det tidigare har funnits ett annat projekt med snarlikt namn och de har planer att köra igång igen. Vårt uppdrag är detsamma som tidigare och tillsammans med regionerna Skåne och Halland jobbar vi vidare i projektet som löper fram till sommaren 2024.

Träffar med nya och befintliga biogasproduktionsbolag för att tillsammans diskuterar hur vi kan supporta att biogasanläggningarna kan bli verklighet snabbare.
 
Med hjälp av länsstyrelsen och GIS-kartor har vi försökt analysera korrelationen mellan Klimatklivsinvesteringar och potentialen av biogassubstrat ner på kommunnivå. Mer om detta kommer inom kort.
 
Det finns massor av ”hinder och trösklar” som behöver undanröjas för att alla beviljade och ansökta Klimatklivsinvesteringar snabbare ska bli verklighet. Vi försöker synliggöra dessa och initierar förbättringar genom att hitta ”best practice” exemplen.
 
Vi har varit involverade i att ta fram ”åtgärdslistan ” för att mildra effekterna av den borttagna skattebefrielsen.
 
Viktigt att vara ute och träffa aktörerna på fältet, lyssna noga och informera om allt från styrmedel till forskningsresultat kring nya substrat i lantbruket.
 

Ni kan följa BiogasSSV på projektets hemsida:
BiogasSamverkan Sydväst projekthemsidan.

 

Omröstning förbud mot förbränningsmotorer skjuts upp

EU tvingas nu skjuta upp omröstningen om förbud mot förbränningsmotorer. Skälet är att Tyskland tillsammans med Italien, Polen och Bulgarien anser att det fortfarande ska vara tillåtet att sälja förbränningsmotorer efter 2035 som drivs av syntetiska biobränslen, såsom biogas som inte ger koldioxidutsläpp. Fordonsmarknaden är global och förbränningsmotorer kommer att tillåtas säljas utanför Europa även efter 2035 oavsett vad EU beslutar.

Det är i dagsläget oklart, när och hur frågan om förbud mot förbränningsmotorer kommer upp till beslut.

Läs pressmeddelandet här.

 
 

Aktiviteter & möten

 

22 mars

Digitalt informationsmöte - "Aktuellt angående skatt och stöd för gårdsbaserad biogasproduktion"

Datum & plats: 22 mars, kl: 18:30-20:00, digitalt

En digital informationskväll som tar upp bland annat skatter och stöd kopplat till gårdsbaserad biogaproduktion samt branschöverskridande påverkansarbete mot politiken som pågår för att lindra krisen.

Mer info hittar du här.

Anmäl dig till mötet här.

 

28 mars

Besök på delägd biogasanläggning i Vårgårda

Våren 2022 höll LRF, Klimat 2030 och Biogas Väst fyra studiebesök på biogasanläggningar i Västra Götalandsregionen.

På önskemål från deltagarna anordnas nu ett studiebesök till den delägda anläggning Vårgårda Herrljunga, följt av ett rådgivningspass med möjlighet för samtal deltagarna emellan. På rådgivningspasset kommer vi prata kalkyler, ekonomisk maximering och ägarmodeller. Vi kommer också att lämna senaste information angående överkompensation av gödselgasstödet och uppgraderingsstöd o förvätskningsstödet.

Träffen äger rum 28 mars och anmälan görs på LRF Västra Götalands hemsida senast 24 mars.

Se reportaget om utkomsten av förra årets uppskattade studiebesök.

 

30 mars

Frukost Seminarium - "Biogasmarknad i frändring och dess påverkan på industrin"

Datum & Plats: 30 mars, kl. 07:30-09.30, Johanneberg Science Park

Få en inblick i den aktuella biogasmarknadens utveckling och vilken påverkan den har på ökad användning i industrin i Västsverige.

Mer info och agenda hittar du här.

Anmäl dig till webbinariet här.

 

Vill du nå ut med en nyhet, jobbannons eller annat biogasrelaterat i vårat nyhetsbrev? Hör av dig till oss på Biogas Väst!

Facebook LinkedIn

Biogas Väst drivs av Energikontor Väst, en del av Innovatum Science Park.

Du får detta mejl eftersom du deltar eller har deltagit i Biogas Väst arrangemang

och har valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

 

Innovatum Science Park, Box 902, 461 29 Trollhättan
www.biogasvast.se

 

Vill du ändra hur du får våra mejl?
Du kan uppdatera dina inställningar eller avregistrera dig från nyhetsbrevet.

 

Do not click this link

Skickat med Paloma