Cookalong 28 maj - Mästerkocken Louise Johansson lär oss laga mat med framtidens råvara från havet

Nyhetsbrev från Kristineberg Center via Innovatum Science Park - Maj 2020

Webbversion av nyhetsbrevet...

 

Cookalong 28 maj
med Taste by Louise och Catxalot
Lär dig laga mat med alger - framtidens råvara

Välkommen på en cookalong där vi tillsammans med mästerkocken Louise Johansson lagar en fiskgryta med krispiga grönsaker i kokosmjölk med smak av blåstång, ingefära och lime. Vi toppar med en algaioli och blåstångsknoppar - smarrigt!


Med i studion under cookalongen finns även Linnea Sjögren från Catxalot, som sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden. Cookalongen sker enligt ett förutbestämt recept som släpps runt den 24 maj på Taste by Louise Intagramkonto.

Under hela cookalongen kan du chatta och ställa dina frågor till Louise och Linnea.

Ta möjligheten att lära dig mer om matlagning, tång och alger samtidigt som du får tips och råd i köket, så kan vi lova dig att det är en god och ny rätt du serverar på middagsbordet denna kväll!

Datum: Torsdag 28 maj
Tid: 18.00-19.00
Plats: Instagram tastebylouise
Övrig info: För att delta i cookalongen behöver du beställa tång i god tid. Instruktioner hittar du nedan.
Anmälan stänger: 28 maj kl 18

Frågor & anmälan

Detta är ett öppet event där alla är välkomna - ingen anmälan krävs.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Lillemor Lindberg på Innovatum Science Park, 0520-28 93 23 eller lillemor.lindberg@innovatum.se

 

Känner du fler som är intresserade av att vara med - tipsa dem gärna!

 

Praktisk information & förberedelser

För att vara med och laga maten under denna cookalong behöver du ha blåstång, blåstångsknoppar och rörhinna. Längre ned på sidan kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du skördar tång och alger själv. Om du inte har möjlighet till det kan du beställa dem från Scandinavian Seaweed.

För att beställa gör så här:

Skicka ett sms till Katerina på Scandinavian Seaweed:
072-540 99 69 ange namn, adress samt att du vill beställa blåstång, blåstångsknoppar och rörhinna till cookalongen. Du hittar mer information om produkterna på Scandinavian Seaweed.

Swisha 299 kr till Scandinavian Seaweed SWISH: 123 530 23 85. Märk swishen med cookalong och ditt namn.

Senast den 24 maj behöver Scandinavian Seaweed din beställning. Utbudet är begränsat, så det är först till kvarn som gäller. Får du inte tag i tång är du välkommen att titta in ändå.

Receptet kommer att publiceras på TastebyLouise Instagramsida runt den 24 maj och där kan du även se övriga ingredienser som du behöver för denna rätt. Är du redan nu nyfiken på vad en cookalong är kan du gå in på tastebylouise på Instagram och kika på tidigare cookalonger.

 
 

Om blåstång & rörhinna

Vi behöver äta mer hälsosamt och hållbart för att hantera de globala utmaningarna. Att alger är en del av framtidens mat råder det ingen tvekan om. Alger är sedan länge en vanlig råvara i asiatisk matlagning och redan idag används alger som till exempel konsistensgivare i glass. Nu seglar algerna dessutom in som ny och spännande smaksättare i de svenska köken. Alger innehåller bland annat proteiner, mineraler och fleromättade fettsyror. Just nu pågår mycket forskning om hur vi bäst kan tillgodogöra oss alla nyttigheter.

Blåstång växer på klippor och stenar i grunda vatten. Du kan skörda de yttersta skotten och knopparna med hjälp av en liten sax eller kniv. I matlagning bidrar blåstång med smak och konsistens. Se filmen när Linnea skördar tång.

Rörhinna växer i vattenbrynet på grunda sten- och grusstränder och är mycket vanlig i hällkar (vattenfyllda klipphålor). Det är en tubformig grönalg som du kan klippa ungefär som gräslök och är god i matlagning.

När du skördar, välj tång som växer på exponerade platser med strömmande och friskt vatten. Undvik att plocka alger som växer nära avlopp och i båthamnar. Rörhinnan behöver sköljas några gånger i saltat vatten. Det lever ofta små kräftdjur i den.

 

Vill du veta mer om olika arter kan du ladda ner appen Livet i havet (gratis) eller beställa Catxalots tångguide.

Vill du veta mer om företag som odlar och plockar alger kan du besöka dessa hemsidor: Kosteralg, Scandinavian Seaweed, Bohus Seaculture, Bryggudden, Vågrät, Tång Sverige, Tångkullan och Catxalot (för kurser och event).

 

Om Taste by Louise och Linnea från Catxalot

 

Louise Johansson är kock, matstylist och foodinfluencer som 2011 vann första säsongen av Sveriges Mästerkock och 2019 stod som en av finalisterna i Årets Kock. Hon är en sann matinspiratör och hennes matfilosofi grundar sig i fisk och skaldjur och det gröna skafferiet. Louise driver sitt eget företag som frilansande kock och arbetar också på resturang VRÅ i Göteborg. På VRÅ kom hon i kontakt med alger och tång och går nu kursen Seaweed foraging food & health hos Linnea som driver Catxalot.
 

Linnea Sjögren driver företaget Catxalot och har sedan 2014 introducerat tång på den svenska marknaden. Hon håller i utbildningar, kurser och upplevelser i hur man skördar och tillagar svensk tång, och Catxalots tång har njutits av många människor via tallrikarna på VRÅ, TAK, Volt, Gastrologik, Agrikultur, Esperanto, Årets kock, Bocuse dÓr m fl.

 
 

Ett samarrangemang mellan Kristinebergs Center, Innovatum Science Park, RISE Livsmedelsacceleratorn, samt SWEMARC & Scary Seafood vid Göteborgs universitet.

Finansiärernas logotyper: Europeiska unionen och Västra Götalandsregionen
 

Om du inte vill få information från Innovatums Maritima Näringar kan du avregistrera dig från nyhetsbrevet här.

     
 
Do not click this link

Skickat med Paloma