Ett nyhetsbrev från Innovatum Kulturarv

 

Webbversion >>

Med industrisamhällets förändring som utgångspunkt jobbar Innovatum Kulturarv med att stödja och utveckla arbetslivsmuseer och det ideellt drivna kulturarvet samt att lyfta betydelsen av industrisamhällets kulturarv för samhällsutvecklingen.

 

Aktuellt

Demokrati 100 år - Föreläsning med Torbjörn Nilsson

10 oktober, digitalt

Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola, har under lång tid forskat om svensk och nordisk politik, från 1800-tal till nutid.

Lyssna till hans föreläsning om demokratins barndom i Sverige. Vad betydde demokratins genombrott för politiken och samhällsutvecklingen? Finns det trådar från demokratins barndom till våra dagars samhälle?

Läs mer och anmäl dig här
 
 

Föreläsning med anledning av en ny bok om Vårvik och Stridsberg och Biörk

21 november kl 14.00, Saab Car Museum

"Vad är bakgrunden till den nya stadsdelen Vårvik?

Platsen har tidigare dominerats av Stridsberg & Biörck - en av Trollhättans mest betydelsefulla industrier. Per-Gunnar Modigh berättar om områdets och företagets historia."

Fri entré. Begränsade antal platser

Läs mer här

Demokrati 100 år - Föreläsning med Håkan Blomqvist

1 December, digitalt

”Imponerande bröddemonstration på Karl Johans torg. 4000 arbetare demonstrera under lugna och värdiga former för ökade brödransoner.” Om Trollhättans tidning i slutet av april 1917 kunde rapportera om fredliga hungerdemonstrationer var nyheterna mer oroväckande på andra håll. Från Vänersborg klagade chefen för Västgöta regemente att civilpersoner uppträdde fientligt och spottade på officerare i ”tjänstedräkt”.

Håkan Blomqvist är historiker vid Södertörns högskola och författare.

Läs mer och anmäl dig här
 

Håkan Blomqvist

Första maj-demonstration, Sundsvall Museum.

 

Ämnesdag Prisma Västra Götaland
Tema: Demokrati och föreningsliv

25 November, Innovatum Science center/Bohusläns Museum

Vilken betydelse har föreningslivet haft för demokratins utveckling och vad kan det bidra med idag. Dessa frågor ska fördjupa oss i under dagen då vi får besök av Erik Lundberg och Ulla Herlitz.

Dagen vänder sig till er som är engagerade i det ideellt driva kulturarvet och alla andra som är intresserade av dessa frågor.

Läs mer och anmäl dig här

Museiresan avslutat för sommaren

Museiresan 2021 har varit en succé med fler besökare än tidigare! Tanken har varit att ge barn en minnesvärd upplevelse som lockar till att antingen komma tillbaka eller till att besöka ett annat arbetslivsmuseum. Tack vare trenden med att “hemestra” har många familjer upplevt sitt närområde och museerna har hittat en ny målgrupp.

Då projektet varit så lyckat två år i rad har NAV bestämt att Museiresan skall bli ordinarie verksamhet.

Museiresan
 

Linmuseet i Kville var en av deltagarna.

 

Skapa en enkel hemsida i WordPress

15 november och 15 december, Innovatum Science Center, Trollhättan

Välkomna till en utbildning i två delar där ni får möjlighet att skapa och arbeta med en hemsida till ert besöksmål. Kursen riktar sig bland annat till föreningar som behöver skapa eller göra om en hemsida.

Kursen hålls av Studio 1582.

Läs mer och anmäl dig här

Anrik åkerihistoria från Trollhättan till Innovatums bildarkiv

I dagarna har Innovatums bildarkiv mottagit en stor donation på över tvåhundra historiska bilder från familjen Hallberg och Gudmundsson i Trollhättan kring C.B Hallbergs åkerinäring.

CB Hallbergs åkeri är en institution i Trollhättan när det gäller transport i området, och är ett bolag vars verksamhet historiskt sträcker sig ända från transport med häst och vagn, till persontransport med stadens första bussar, och ända fram till dagens moderna lastbilar.

Arbetet fortsätter med samlingen, och mer information och tillgängliggörande av samlingen kommer inom kort.

 
 

Höstlov på Innovatum

Vi har letat fram spöken ur våra gömmor och de träffar ni på både bland robotar och hästar.

Våra populära spökvandringar är också tillbaka! För våra små modiga besökare finns Lilla Spökvandringen inne i utställningen. Vill du våga dig på något extra så besöker du vår Spökvandring bland spökena i NOHAB:s smedja.

3 och 4 nov får vi även besök av Munkedals Jernväg som har med sig en modelljärnväg.

Höstlov
 

Prisma VG

Prismas utbildningar

Inom Prismasamverkan ges ett flertal utbildningar till medlemsorganisationerna i både verksamhetsutveckling och föreningsutveckling. Målgruppen är ideellt drivna besöksmål.

Läs mer och anmäl er här
 

Tema stenhuggeri

Under hösten kommer Prisma VG satsa extra mycket på att samla in berättelser om stenhuggeri. Har ni någonting ni vill dela med er av?

Kontakta redaktionen

Utvald berättelse från Prismavg.se

Kalkbrytning på Halle-Hunneberg

På Hallebergs östsida och runt Hunneberg, utom nordsidan, vittnar mängden av sprängda grottor, ugnar av diabas, och högar av bränd alunskiffer om en betydelsefull verksamhet i gångna tider. Här bröts kalk för användning i jordbruket, men även till slussbyggen i Trollhättan.

Läs hela berättelsen här
 
 

Kontakta Innovatum Kulturarv

Besöks- och leveransadress:
Åkerssjövägen 16, Byggnad 60
461 53 Trollhättan

Telefon: 0520-28 94 00
Mail: sciencecenter@innovatum.se

.

 
Facebook

Följ oss på Facebook!

 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma