Nyhetsbrev nr: 21, oktober 2020

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

#tillsammansföroskarshamn

Tillsammans för ett gott företagsklimat

Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande
Ingela Ottosson, kommunstyrelsens förste vice ordförande

 

Vi var nog många som blev besvikna över den senaste rankingen av företagsklimat från Svenskt Näringsliv. Oskarshamns kommun tappade flera placeringar och det är inte ett resultat vi kan vara nöjda med.

Vi har ett otroligt starkt och kompetent näringsliv, men vi kan inte vila i det. Nu måste vi ta till oss av det behov av förändring och förbättring som enkätresultatet ändå är en signal om, och se hur vi kan jobba för att bli ännu bättre på att möta det, och fortsätta vara starka även in i framtiden.

Undersökningen baseras på tre lika tungt viktade delar; statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB), svaren i en enkätundersökning och slutligen det samlade betyget som företagarna ger företagsklimatet i kommunen. 91 företagare svarade på undersökningen.

Läs Andreas och Ingelas ledare i sin helhet
 

Oskarshamn är på väg

Infrastrukturfrågorna är alltid lika aktuella och viktiga för näringsliv, medborgare och besökare. Vi har ett komplext system när det gäller planering, investering och upprustning av våra vägar och järnvägar och kommunen har olika roller att hantera. Eftersom det ofta är långa planeringshorisonter kan det ibland uppfattas som att kommunen är inaktiv och att det händer ”för lite”. Därför behöver vi, det är vår skyldighet, informera bättre om vad som är på gång och vilka frågor som är aktuella.

I enkäten för företagsklimatet hamnar infrastrukturfrågorna lågt. Denna gång sämst i landet. Jag tror inte vi är sämst men det finns utmaningar med vår geografiska plats och de senaste årens avsaknad av större infrastruktursatsningar i vår del av Sverige. Jag tror ändå att Oskarshamn är på väg.

Goda nyheter
Vägplanen för att bygga om E22 till 1 + 2 väg med mittseparering och trafiksäkerhetshöjande åtgärder är beslutad och klar. Arbetet som kommer påbörjas under 2021 innebär snabbare och säkrare väg till Västervik och norrut. Viktigt för både gods och arbetspendling.

 

Henrik Andersson, utvecklingschef

Fortsätt läsa artikeln med fokus infrastruktur
 

Prata infrastruktur med oss

Vi vet att frågan är viktig för dig som driver företag här i Oskarshamn och vill därför bjuda in dig till att både få information om vad som händer och få lyssna in och få en viktig dialog. Inom kort så ska en ny nationell transportplan tas fram och vi vill gärna få inspel till den.

Vi har bjudit in personer som kan informera om infrastrukturfrågorna på nationell och regional nivå och vill samtidigt passa på att berätta mer om vad som händer lokalt.

Johnny Rönnfjord, Svenskt Näringsliv, inleder med att kommentera dagens ämne
Anders Åkesson, riksdagsledamot (C) Kalmar län och vice ordförande Riksdagens Trafikutskott berättar om den nationella transportplanen
Peter Wretlund, regionråd (S) Kalmar län och ordförande i kollektivtrafiknämnden/ledamot Regionala utvecklingsnämnden – Regionala infrastruktursatsningar
Henrik Andersson, utvecklingschef Oskarshamns kommun, kommunen tar ansvar för infrastrukturfrågor
Pernilla Zackrisson, hållbarhetschef på Scania i Oskarshamn, berättar hur viktigt det är med hållbara transporter

 

Datum och tid: 6 november klockan 08.00–09.30, därefter bilhallsmingel
Plats: Be-Ge Lastbilar, Södra Fabriksgatan 12 i Oskarshamn
Anmälan: mejla din anmälan till servicecenter@oskarshamn.se

Vi bjuder på kaffe och smörgås. Glöm inte att meddela i fall du har några särskilda behov eller allergier.

Hör av dig till näringslivschef Johanna Wihl, 0491-88 000, om du har några frågor.

Välkommen att anmäla ditt deltagande!

Från vänster: Peter Wretlund, Pernilla Zackrisson, Anders Åkesson, Henrik Andersson och Johnny Rönnfjord

 

Upphandling möte och konferens 
– välkommen till dialog

Nuvarande ramavtal för konferenstjänster för Högsby, Hultsfred, Oskarshamn, Vimmerby, Västerviks kommun går ut 26 november 2020. Nu pågår arbetet med att utforma upphandlingsunderlaget till den kommande upphandlingen som vi planerar för.

För att upphandlande organisationer ska få en bra leverantör och den tjänst som man är i behov av och även få möjlighet att lyssna in företrädare från mötes- och konferensbranschen så vill vi bjuda in till dialog.

Vi vill ge er möjlighet att lämna synpunkter på hur tjänsten bör upphandlas för att nästa upphandling ska bli så bra som möjligt. Ni kommer få möjlighet att lyfta branschspecifika förutsättningar och lämna förslag på förbättringar.

Vi hoppas på samtal kring förutsättningar, utmaningar och möjligheter, inte minst då den pågående pandemin i hög grad påverkar hur vi genomför möten och troligen även kommer att ställa krav på andra tjänster än tidigare, i takt med nya beteenden.

På plats kommer det att finnas personer från Inköpscentralen i Västervik och de berörda kommunerna.

Datum och tid: 20 oktober klockan 18.00–20.00
Plats: Forum i Oskarshamn, Södra Långgatan 15-17
Anmälan: Mejla din anmälan till inkopscentralen@vastervik.se

Vi bjuder på kaffe och smörgås. Glöm inte att meddela i fall du har några särskilda behov eller allergier.

Har du frågor är du välkommen att vända dig till näringslivschef Johanna Wihl, 0491-88 000, eller till Camilla Lundgren på Inköpscentralen i Västervik.

Välkommen!

Kalendern: Upphandling möte och konferens  ​​​​​​​– välkommen till dialog
 

Inbjudan till upphandlingsskola

I Sverige omsätter den offentliga sektorns utannonserade upphandlingar varje år cirka 683 miljarder kronor exklusive moms. Sveriges kommuner genomför tillsammans närmare 13000 upphandlingar årligen. Det handlar om allt från så vardagliga varor som pennor till skolor och ägg till äldreboenden, till avancerade tjänster som innovativa it-lösningar i omsorgen. Det innebär också att vad och hur kommunen upphandlar har stor betydelse för näringslivet.

Men, hur blir man leverantör till kommunen?
Vi vill bjuda in dig till en upphandlingsskola där vi berättar mer om både regelverk, ger dig tips för hur du lämnar anbud och praktisk genomgång i hur du gör.

Kort om Lagen om offentlig upphandling
Tips vid lämnade av anbud
Genomgång av hur anbud lämnas i Tendsign (systemet där du lämnar anbud)

 

Datum och tid: 4 november klockan 09.00–10.30
Plats: digitalt – du får en länk när du anmäler dig
Kursledare: Anna Liffner, upphandlare vid Inköpscentralen i Västervik
Anmälan: mejla din anmälan till servicecenter@oskarshamn.se

Hör av dig till servicecenter eller till näringslivschef Johanna Wihl, 0491-88 000, om du har några frågor.

Hultsfred, Högsby, Mönsterås, Oskarshamn, Vimmerby och Västerviks kommuner samverkar i upphandlingsfrågor. Kommunernas gemensamma organ för upphandling benämns Inköpscentralen. Västerviks kommun är värdkommun för Inköpscentralen.

Kalender: upphandlingsskola
 

Sökes: smarta innovativa idéer

Vi söker smarta innovativa idéer som kan utvecklas och bli till verklighet! Kanske är det just du eller ditt företag som har kläckt den där idén som ingen annan har tänkt på. Det kan till exempel vara en ny produkt eller ny tjänst på marknaden. Företag och privatpersoner är välkomna att delta i tävlingen.
Nedan finns några punkter som vi gärna vill ha svar på när du skickar in ditt tävlingsbidrag:

Idénamn
Förklara din idé
Vem är kunden
Finns det konkurrenter
Vad är målet med din idé
 

Läs mer på Atrinovas webbsida och skicka in ditt tävlingsbidrag senast 15 november.

 

Reflektioner om programmet Framtidssäkra ditt företag

I våras startade programmet Framtidssäkra ditt företag där fokus för de deltagande företagen har legat på produktutveckling, innovation, digitalisering, ekonomifrågor, marknadsföring/sälj och ledarskap. Vi ställde frågan till tre av deltagarna om deras tankar kring programmet och vad deltagandet har inneburit för dem.

 

Markus Kalin, Ditt livs coachning

För mig har det inneburit att flera pusselbitar i mitt företagande har fallit på plats. Genom att skala upp mitt coachande, som jag tidigare riktat gentemot privatpersoner, har det nu blivit ett tydligt koncept till att hjälpa företag och organisationer med sin friskvård och företagshälsa genom föreläsningar, workshops och coachning.

Jag har även fått med mig viktiga nycklar kring min egen organisation och processtänk. Jag känner stor glädje och tacksamhet att kunna få ta del av denna möjlighet som Oskarshamns kommun erbjudit.

 

Fredrik Ljung, MX Kommunikation

Vi gick med för att utveckla och få struktur på företagskoncernen. Redan vid första mötet insåg vi att målsättningen var för spretig. Vi ändrade fokus och nu har vi bland annat ett nystartat bolag med en bred produktportfölj för digital kommunikation.

Stort fokus lades vid en produkt vi kallar ”digital trapphustavla” framtagen för flerbostadshus.
Att vi gått från idé till färdig produkt som redan sålts till kommunalt fastighetsbolag beror på professionell coachning, tydlig uppföljning och struktur samt det givande samtal vi haft med andra företag i programmet.

 
 
 

Marika Karlstad, Jailbreak Oskarshamn

Vi deltog i programmet med målet att bli mer strukturerade och sätta våra olika roller i familjeföretaget. I kölvattnet av covid-19 ändrades vårt fokus till produktutveckling och innovation. Coacherna i programmet ställde snabbt om och har varit en stor hjälp för vår affärsutveckling.

Vi har särskilt uppskattat de olika verktyg och processer som vi har fått ta del av och implementera i skapandet av nya idéer och produkter. Utbytet och nätverkandet med övriga företag i programmet är något vi haft stor nytta av och håller väldigt högt.

 

Mitt i näringslivet – tack för oss!

Vi är väldigt glada över att vi under det senaste halvåret fått agera värd för den regionala mötesplatsen med näringslivet i fokus. Tack vare vårt pågående ERUF-projekt ”Omställning för kärnkraftens underleverantörer” och våra medfinansiärers välsignelse fick vi klartecken på att samla ihop länet, ge länets kommuner ansikten och identitet och samtidigt se framåt och hitta möjligheter i prövande tider.

Under våren sände vi åtta program, varav sex var nedslag i länets kommuner. Vi har fått träffa spännande entreprenörer och representanter från alla kommuner. Vi har dessutom sänt fyra tematiska möten där vi har fokuserat på stärkt konkurrenskraft på olika sätt och vi har också gjort nedslag i besöksnäringen och den tillverkande industrin.

Vår uppskattning är att cirka 150-250 personer har sett merparten av livesändningarna, och merparten har faktiskt sett hela avsnitten, vilket är fantastiskt.

Vi har nu stängt ner sändningarna för den här gången. Det finns en del intresse för en fortsättning och vi för en dialog med Region Kalmar län om våra lärdomar och hur vi i så fall skulle kunna managera en fortsättning.

Missa inte att du även nu har möjlighet att följa reprissändningarna, om du vill titta igen eller ta igen ett avsnitt som du missade. Alla avsnitt hittar du här.

Vi som har jobbat med sändningarna vill tacka alla tittare, alla som har medverkat för att de både tog sig tiden och för att de bidragit med sin kunskap och erfarenhet. En av många kommentarer som vi fått höra många gånger är hur roligt och lärorikt många tycker att det har varit att få lära känna vårt län bättre.

Som projektägare vill vi också passa på att tacka teamet för ett fantastiskt bra jobb!
Det här gjorde vi bra!

Avsnitt Mitt i näringslivet

Gänget bakom produktionen Mitt i näringslivet, från vänster: Nicholas Murigu, Jessica Bergsjö, Anna­Karin Swärd, Henrik Ekholm, Johanna Wihl

 

Aktuella upphandlingar

Missa inte en god affär. Alla våra aktuella upphandlingar hittar du här. Där kan du också ta del av upphandlingar för Hultsfreds, Högsbys, Mönsterås, Vimmerbys och Västerviks kommuner.

Webbsida: oskarshamn.se
Servicecenter: 0491 88 000
Mejl:
kommunen@oskarshamn.se

Tipsa en vän om nyhetsbrevet!

 
Dela nyhetsbrevet:
 
Facebook Twitter LinkedIn
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma