Nyhetsbrev 31, september 2021

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

Vi gör jobbet tillsammans

Förra veckan släppte vi på Svenskt Näringsliv årets ranking av företagsklimatet. Basen för rankingen är en undersökning som gjorts i 20 år och som handlar om vad företagen tycker om hur det är att driva företag i den egna kommunen. I årets ranking stiger Oskarshamn 22 placeringar till en 230:e plats av Sveriges 290 kommuner.

Visst är det bra att stiga och göra framsteg. Men att vara på den lägre delen av skalan i riket är inte hedrande. Oskarshamns företag är värda ett bättre företagsklimat. Detta är en fråga som handlar om vad kommunens politiker och tjänstemän gör, men det handlar också om vad företagen själva bidrar med.

Läs ledaren här
 

Johnny Rönnfjord, Svenskt Näringsliv

 

Vi älskar att göra företagsbesök!

Att göra företagsbesök är ett ständigt pågående inslag i vårt arbete. I slutet av februari påbörjade vi en kraftsamling för att ytterligare öka antalet besök. Våra ambitioner mötte på motstånd i pandemin vilket har lett till att vi inte kunnat göra så många besök som vi hade velat innan sommaren. Utvalda tjänstepersoner och ledande politiker fortsätter insatsen året ut och vi har nu genomfört 50 besök, vilket betyder att vi är halvvägs till målet.

När vi besöker företag vill vi lära känna företaget och förstå deras utmaningar och framgångsfaktorer.

Vi får också möjlighet att berätta om vårt näringslivsarbete och ta reda på om det finns något som vi kan hjälpa till med.

 

Vi ber företagen om förslag på hur vi kan bli bättre och ber dem också att betygsätta vårt näringsliv och företagsklimat på en skala mellan 1-10, där 1 är dåligt och 10 är fantastiskt.

Hittills har vi fått betyget 6 av 16 %, betyget 7 av 42 % och betyget 8 av 26 % av företagen som svarat. På besöken får vi både ris och ros och har fått en hel del konkreta saker som vi direkt har kunnat ta med oss hem och också kunnat återkoppla tillbaka.
 

Några önskemål och förslag
Vi saknar nätverk för mindre företag.
Vi hade gärna velat se ett co-working space – en plats som stimulerar kreativitet och samarbete.
Fortsätt att göra företagsbesök!

Några omdömen
Mycket insatser har gjorts för oss handlare.
Det har hänt mycket de senaste åren i stadskärnan.
Haft en hel del kontakt med bygglov och det fungerar jättebra och smidigt.
Vi uppfattar att Oskarshamns kommun lägger resurser på näringslivsutveckling.
För oss är samverkan mellan företagen i Oskarshamn jätteviktig.
 
 

Bomässa 16 oktober

Lördagen den 16 oktober kan du lyssna till både årets tv-personlighet Tareq Taylor och Oskarshamns stadsarkitekt Erik Hjertqvist. Båda kommer nämligen att stå på scenen på Bomässan som arrangeras på Forum i Oskarshamn.

För andra gången arrangeras nu Bomässan i Oskarshamn. Initiativtagare och arrangör av Bomässan är företaget Alarmstreet Media. Förutom alla utställare så kommer Oskarshamns kommun att finnas på plats för att visa och berätta om hur vår plats utvecklas och satsningar.

Personal från Samhällsbyggnadskontoret som arbetar med bygglov och detaljplaner kommer att finnas på plats. Det kommer också att vara möjligt att få veta mer om vår stadsutveckling, hur vi arbetar med att fylla ödehus och kommunens energirådgivare kommer också att vara på plats.

För dig som är företagare och vill vara med som utställare, kontakta sophia@alarmstreet.se senast den 12 oktober.

 

Ta i trä! 

Var med och fira Träbyggandets dag med oss med en unik resa i träindustrins tecken från 1800-talet fram till nu den 16–17 oktober samt 23 oktober.

Oskarshamns kommun deltar i samarbetsprojektet Unika historiska Kalmar län. I Projektet arbetar näringsliv och kultur hand i hand och syftet med projektet är att utveckla och paketera kulturarv i samarbete med småföretag och föreningar. Nu arrangerar projektet flera aktiviteter i Oskarshamn och i Högsby med fokus på träbyggande.

Projektet presenterar nu en utställning om trähusproduktion med koppling till Oskarshamn,
framtagen av Länsmuseet i Kalmar län.
Utställningen ”Spot onTrähusproduktion i Kalmar län” kommer att finnas på Flanaden mellan den 16 oktober till och med den 7 november.

Utställningen invigs, samma dag som Bomässan, den 16 oktober klockan 11 av Peder Ivarsson från Påskallaviks Snickeri AB.

Håll koll på alla aktiviteter i oktober med fokus på träbyggande i Oskarshamn och Högsby
på projektets webbsida.

 

Aktiviteter – Ta i trä!

Matchmaking på Bomässan 16 oktober
I samband med utställningen sker en matchmaking på Bomässan med olika hantverksföretag som möter kunder. Bland andra kommer Fönstermakaren Kristdala och Sulegång Natur- och kulturcentrum att finnas på plats.

Framtidens byggande - fabriksvisning Sizes Works 23 oktober
Den 23 oktober arrangeras en rundvandring med verkstadschefen Hanna Sinnerström på fabriken Sizes Works.

Samling: Huvudentrén klockan 11, Östersjövägen 1.
Obligatorisk föranmälan till maja.heuer@kalmarlansmuseum.se.

Stadsvandring Besväret 16 oktober
Husbyggande i besvärlig terräng där det ofta fnykar – En stadsvandring om traditionellt trähantverk vid husbyggande i Oskarshamns äldsta, bevarade stadsdelar Besväret och Fnyket.

Guide är byggnadsantikvarie Ellen Olsson, Kalmar läns museum.
Samling: vid trappan nedanför Besväret klockan 13.
Obligatorisk föranmälan till maja.heuer@kalmarlansmuseum.se.

 

Nya lokaler?

Vi får ofta frågan om vi vet några lediga lokaler. Det kan vara företagare som vill etablera sig i Oskarshamn, företag som har vuxit ur sina nuvarande lokaler eller ett nystartat bolag. Det är förstås viktigt att kunna hjälpa både befintliga och potentiellt nya Oskarshamnsföretag att hitta lokal för sin verksamhet.

Om du äger en fastighet och har lediga lokaler att hyra ut så hjälper du oss att hjälpa andra genom att lägga in dina lediga lokaler på objektvision.se.

Det är kostnadsfritt och ger även dig som äger lokalen en plats att marknadsföra din lokal för potentiella hyresgäster.

objektvision.se
 

Utbildning för företagare

Den 5 oktober startar kommunens Företagarskola. Är du på gång att starta företag eller är du redan i gång? Företagarskolan vänder sig till dig som är nyfiken på eller vill lära dig mer om områden som affärsidé, affärsplan, marknadsföring, ekonomi, administration och skatter.

Vill du veta mer eller anmäla dig?
Kontakta gabriella.johansson@atrinova.se.

Företagarskola
 

För dig som vill lära dig grunderna i bokföring erbjuder Atrinova en bokföringskurs under fyra torsdagskvällar med start den 28 oktober.

Du behöver inga grundkunskaper för att gå utbildningen.

Vill du veta mer eller anmäla dig?
Kontakta gabriella.johansson@atrinova.se.

Bokföringskurs
 

Aktuella upphandlingar

Missa inte en god affär. Alla våra aktuella upphandlingar hittar du här. Där kan du också ta del av upphandlingar för Hultsfreds, Högsbys, Mönsterås, Vimmerbys och Västerviks kommuner.

 

Webbsida: oskarshamn.se
Servicecenter: 0491 880 00
Mejl:
kommunen@oskarshamn.se

Tipsa en vän om nyhetsbrevet!

 
Dela nyhetsbrevet:
 
Facebook Twitter LinkedIn
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma