I årets första nyhetsbrev summerar vi 100 företagsbesök, får en hälsning från Jenny Rees om slutförvarsbeslutet och firar alla hjärtans dag såklart!

Nyhetsbrev 35, februari 2022

Klicka här för att läsa brevet i din webbläsare

#tillsammansförOskarshamn

Äntligen kom beslutet vi väntat på!

Så kom det då äntligen, regeringens beslut att tillåta SKB att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Som vi har väntat på, och jobbat för detta beslut. Och det är roligt att ni är så många som gläds med oss, grattishälsningarna har strömmat in till mig och mina kollegor.

En av dessa hälsningar fick mig att reflektera lite extra och konstatera att jag har ägnat 25 år av mitt liv, åt att jobba med kärnavfallsfrågan. Det såg jag nog inte framför mig när jag klev in på Äspölaboratoriet, första dagen, den 3 mars 1997. Kärnavfallsfrågan har gett mig 25 roliga, utmanande och lärorika år. Intressanta möten med kommunens politiker och tjänstemän, med lokala näringslivet, med närboende och allmänhet.

 

Kärnavfallsfrågan har också tagit mig ut i världen, till andra länder som är nyfikna på vår teknikutveckling och vill veta mer om hur vi på SKB och i Oskarshamns kommun har jobbat med att informera allmänheten för att skapa trygghet och förtroende för vår verksamhet.

Jag tänker att kärnavfallsfrågan också har gett mycket till platsen Oskarshamn, i form av arbetstillfällen och investeringar. Den har skapat en hel del ringar på vattnet om man tänker på alla entreprenörer, konsulter och samarbetspartners som varit här och jobbat samt utländska delegationer som besökt våra anläggningar. De bor på hotell, hyr stugor, äter och fikar lokalt och handlar i våra affärer. Det gynnar hela vår kommun.

Det var ett viktigt beslut som regeringen fattade, för SKB och våra ägare, för Oskarshamns och Östhammars kommun och för Sverige. Det gör att vi nu kan ta oss vidare i tillståndsprocessen och så småningom börja bygga de nya anläggningarna. Totalt för hela slutförvarssystemet handlar det om en investering på ungefär 19 miljarder som kommer att skapa omkring 1 500 jobb. För Oskarshamns del investerar vi närmare 3 miljarder kronor i inkapslingsanläggning och kapselfabrik, med upp till 300 sysselsatta under byggnation och ett drygt 60-tal under drifttiden som sträcker sig ända fram till 2080-talet.

Och vet ni vad, jag känner mig inte på något sätt färdig med kärnavfallsfrågan, tvärtom. Regeringsbeslutet gav energi att jobba vidare, först med mark- och miljödomstolens och Strålsäkerhetsmyndighetens villkorsprövning och sedan att äntligen få börja bygga.

Oskarshamn, nu kör vi!

Jenny Rees, SKB

 

100 företagsbesök

När vi summerar vår kampanj ”100 företagsbesök” så tar vi med oss härliga möten med företagare som driver verkstäder, byggföretag, e-handel, butiker, konditorier, åkerier och många, många fler. I den här kampanjen deltog våra kommunalråd, kommundirektören, förvaltningschefer från Tillväxt och näringsliv, Tekniska kontoret och Samhällsbyggnadskontoret, vår landsbygdsutvecklare, rektor Nova, ekonomichefen och näringslivschefen.
Vi har varit på besök på landsbygden, på industriområdena och i vår stadskärna och de allra flesta vi besökt är mindre företag.

Under besöken passade vi också på att låta företagen värdera företagsklimatet och berätta för oss vad som är bra och vad som kan bli bättre. Visst blir du nyfiken på att veta mer om vad som sagts? Ta del av resultatet på oskarshamn.se.

Företagarna tycker till
 

Glad och god alla hjärtans dag!

Inför och på alla hjärtans dag satsar vi i Oskarshamns kommun tillsammans med Attraktiva Oskarshamn på en kampanj för en kärleksfull restauranghelg. Syftet är att oskarshamnarna ska njuta av smakfull mat och dryck och härliga fikastunder tillsammans med nära och kära. Och såklart en hjärtlig boost för vårt restaurangliv som har haft en lång och tuff period under pandemin.

Dessutom är det härligt pyntat i centrum. Oskarshamns förskolebarn har hjälpt till att smycka staden med hundratals vackra hjärtan. Oscarsgymnasiets ungdomar har skapat en stor utställning på skärmar på sin bildundervisning. Kommunens arbetsmarknadsenhet ”Gröna spåret” står också bakom en del av stadens alla hjärtans dag-pyntning.

På Lilla torget återfinns årets hetaste parkbänk – Oskarshamns kärlekssoffa, skapad av Johan på Nordevent.

Glad alla hjärtans dag önskar vi!

 

Företagare inom hemtjänst sökes

Den 1 februari öppnade Oskarshamns kommun för ansökningar från företag som vill bedriva hemtjänst inom Oskarshamns kommun, enligt lagen om valfrihet (LOV).

LOV innebär att den som får ett beslut om hemtjänst i Oskarshamns kommun har rätt att välja vem som utför hemtjänsten, bland de leverantörer som kommunen har godkänt och tecknat avtal med.

– LOV ska bidra till en större valfrihet för den som behöver hemtjänst. Nu ser vi fram emot att få in ansökningar från etablerade och nya företagare, säger Carina Lind på socialförvaltningen i Oskarshamns kommun.

Om du vill bedriva hemtjänst ska du ansöka om att bli godkänd som leverantör. Kommunen har bestämt vilka krav som ska uppfyllas för att ansökan ska godkännas. Kraven är lika för både kommunen och privata företag.

Läs mer
 

Stöd för omställning

Framtidssäkra din affär med regionens omställningscheck! Vill du anlita extern specialistkompetens för att ställa om din verksamhet för att stärka konkurrenskraften i ditt företag inför tiden efter coronapandemin?
Med Region Kalmar läns omställningscheck kan du söka stöd för att köpa in en sådan tjänst. Stödet ska gå till framåtblickande insatser som möjliggör att företaget kommer starkare ur pandemin.

 
 

Vi hälsar gärna på!

Vill du ha besök på ditt företag av tjänstemän och politiker från Oskarshamns kommun?

Vi tycker det är viktigt att tjänstemän och politiker i kommunen känner till de företag som är etablerade i Oskarshamn, för att bättre förstå vilka behov de kan ha. Det är viktigt att vi förstår varandra.

Boka ett besök genom Johanna Wihl.

 

Har du startat företag?

Torsdagen den 17 februari är det dags för vår nästa nyföretagarträff. Den här gången bjuder vi på en inspirationsföreläsning med Fredèrick Lindström från reklambyrån Everday.

Vi kommer också att berätta mer om hur vi kan hjälpa till och vill väldigt gärna träffa dig!

Träffen arrangeras av Oskarshamns kommun och Atrinova Affärsutveckling.

Till anmälan
 
 

Snart dags för näringslivsfrukost

Vi ser fram emot att snart kunna bjuda in till vår näringslivsfrukost God morgon Oskarshamn, som vi anordnar tillsammans med Attraktiva Oskarshamn AB! Håll utkik i mejlkorgen efter inbjudan.

Vad tycker du att vi ska prata om? Skicka gärna ett tips till näringslivschef Johanna Wihl.

 

Lediga lokaler och mark

Letar du efter en lokal eller har du en lokal att hyra ut?

Vi samarbetar med Objektvision som samlar lediga objekt i kommunen. Objektvision är Sveriges största marknadsplats för lediga
lokaler och fastigheter.

Besök objektvision.se
 

Aktuella upphandlingar

Missa inte en god affär. Alla våra aktuella upphandlingar hittar du här. Där kan du också ta del av upphandlingar för Hultsfreds, Högsbys, Mönsterås, Vimmerbys och Västerviks kommuner.

 

Webbsida: oskarshamn.se
Servicecenter: 0491 880 00
Mejl:
kommunen@oskarshamn.se

Tipsa en vän om nyhetsbrevet!

 
Dela nyhetsbrevet:
 
Facebook Twitter LinkedIn
 

Klicka här för att avregistrera din adress

Do not click this link

Skickat med Paloma