Nyhetsbrev nr: 09

Läs brevet i din webbläsare

 
Logga för projekt Etableringstriss OHM
Flagga för Europeiska socialfonden
 

Tredje gruppen i Etableringstriss OHM

I början av månaden startade vi tre nya grupper, en i varje kommun. Projektmedarbetarna är nu varma i kläderna och anpassar nivån på innehållet efter deltagarnas språkliga förmåga.
Precis som tidigare består innehållet i kursen av fyra teman:

rättigheter och skyldigheter
arbetsliv
digital delaktighet
hälsa


I två av kommunerna har de fyra praktikveckorna tidigarelagts och deltagarna kommer sedan tillbaka för avslutande kursveckor.
Kurserna startade med 24 deltagare, färre än planerat.

Många potentiella deltagare idag är inskrivna i Arbetsförmedlingens Rusta och Matcha, som inte går att kombinera med deltagande i ett ESF-projekt. Efter den 1 juli är det sommaruppehåll, några deltagare har praktik därefter och några har sin praktikperiod tidigare.

Kursstarter

Preliminärt datum för den sista gruppstarten är 8 augusti 2022.

Deltagare i projektet rekryteras i första hand via kommunernas individ- och familjeomsorg.

Kontakt: Projektledare Elenor Håkansson nås via mejl elenor.hakansson@
oskarshamn.se
.

 

Prenumerera

Vill du också ta del av det här nyhetsbrevet? Mejla
etableringstriss@
oskarshamn.se
, så lägger vi till dig på listan.

 

Möten som berikar och fördjupar

Kursledaren Muntaser Ibrahim, som också är deltidsbrandman, visade runt deltagare på räddningstjänsten i Högsby i höstas.

Att få möta personer som representerar olika delar i samhället är en viktig del för att fördjupa innehållet i kursens teman. Studiebesök och att ta emot gäster är lättare nu med vårväder och borttagna smittskyddsrestriktioner och det har projektmedarbetarna tagit vara på. Man har bland annat bjudit in studievägledare från komvux, handläggare från individ- och familjeomsorgen samt folktandvården och gjort studiebesök på bibliotek och räddningstjänst.

Häromveckan fick gruppen i Mönsterås besök av närpolisen Marcus Jägerbrink. Maya Azimi, som är kursledare, berättar:

– Deltagarna fick höra om hur polisens vardagsarbete ser ut, polismyndighetens uppdrag och att det kan finnas skillnader mellan polisens uppdrag i Sverige och andra länder. Marcus berättade om när man ska ringa 112 och när använder man polisens eget nummer 114 14. Gruppen fick också konkreta tips om vad man kan göra om det till exempel blir osämja mellan grannar. Dessutom pratade Marcus om yttrandefrihet och man diskuterade de kravaller som ägde rum under påskhelgen.

Maya säger att det är alltid mycket givande när det kommer gäster till gruppen. Deltagarna får ett ansikte som representerar verksamheten och en djupare förståelse för det som vi pratat om på lektionerna. De får också möjlighet att ställa frågor direkt till en expert.

– Vi kursledare kan oftast svara på den första frågan som deltagarna ställer, men kanske inte på den andra och tredje, skrattar Maya.

Närpolisen Marcus Jägerbrink besöker deltagarna i Mönsterås.

 

Webbplats: Klicka här
Servicecenter: 0491 - 88 000
E-post:
etableringstriss@oskarshamn.se

Tipsa en vän om nyhetsbrevet!

 
Dela nyhetsbrevet:
 
Facebook
         

Klicka här för att avregistrera din adress

 
 
Do not click this link

Skickat med Paloma